I en motion föreslår Maria Molin (M)
· Att Region Gävleborg under en försöksperiod inrättar ett eller flera antibyråkratiseringsråd, med inspiration av den danska meningssamlingen, dit medarbetare kan lämna förslag på regler som bör avskaffas.
Regionstyrelsen svarar:
Byråkrati har aldrig ett egenvärde. Att effektivisera administrationen inom Region Gävleborg är en viktig del av det ordinarie arbetet. Det ska vara lätt för varje medarbetare att vardagligen hitta nya lösningar. Att gå åt motsatt håll och byråkratisera antibyråkratiseringsarbetet vore olyckligt.
Samtidigt bedriver Region Gävleborg verksamhet som i hög grad behöver vara regelstyrd. Inte minst inom hälso- och sjukvården, där i synnerhet patientsäkerhetsomsorgen har lett till en mycket stor mängd författningar. Det gäller även bland annat i det regionala utvecklingsarbetet, som till stor del finansieras av EU-medel eller statliga medel, med en mängd villkor som ska följas. Det krävs även många egna administrativa bestämmelser för att styra en så stor organisation som Region Gävleborg. Detta till exempel för att säkerställa likvärdighet och för att minimera riskerna för oegentligheter.
Att kontinuerligt arbeta med att se över rutiner, metoder, arbetssätt och instruktioner är viktigt för att utveckla och förenkla arbetet. 2020 redovisades en rapport om Region Gävleborgs dokumentstyrning. I denna konstaterades bland annat att Regionen i dag har så många som 70-80 styrande dokument som har beslutats av regionfullmäktige eller regionstyrelsen. Därutöver finns det i de olika förvaltningarna sammanlagt över 25 000 riktlinjer, rutiner och instruktioner som tar sin utgångspunkt i de politiskt beslutade dokumenten. Vidare visade analysen att det finns behov av att tydliggöra dokumentstyrningen, utforma styrdokumenten så att de blir enklare att följa och tillgängliggöra styrdokumenten. Analysen framhåller att situationen inom hälso- och sjukvården är bättre än på andra håll i organisationen.
Det arbete som har genomförts hittills visar att det behövs en fördjupad analys kring Region Gävleborgs regelstyrning för att utveckla struktur och tydlighet vad gäller styrdokument. Detta arbete behöver ske på en regionövergripande nivå och pågår.
Det är i nuläget inte meningsfullt att nagelfara enskilda regler längst ut i våra verksamheter, eftersom det inte ska förväntas av våra medarbetare att känna till om de har sitt ursprung i regioninterna regler eller i författningar som Region Gävleborg inte förfogar över. Ett sådant förfaringssätt riskerar att leda till att medarbetarna lägger tid på ännu mer administration för att granska gällande regler, utan att det med självklarhet resulterar i nytta på sikt.