Möte 2025-05-06
-
3
Val av justerare
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Utifrån de iakttagelser och bedömningar som gjorts i granskningen lämnas följande rekommendationer:
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden tar fram en konkret heltäckande åtgärdsplan som säkerställer att nämndens verksamhet bedrivs inom tilldelad driftbudgetram.
- Att den uppföljning, återrapportering och utvärdering som görs till hälso- och sjukvårdsnämnden, men även regionstyrelsen i än större grad fokuserar på ekonomiska effekter av beslutade åtgärder för en ekonomi i balans.
Bilagor
-
714kb Ladda ner dokument
-
502kb Ladda ner dokument
-
6
Anmälan av revisionsrapport - Nära vård - Granskning av samverkan kring undvikbar slutenvård för äldre på särskilt boende eller med kommunal hemsjukvård
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Utifrån genomförd granskning lämnas följande rekommendationer till hälso- och sjukvårdsnämnden:
- Skapa en styrning och uppföljning som säkerställer att vården till äldre, med sjukvårdsinsatser i ordinärt eller särskilt boende, utvecklas i önskvärd riktning vad gäller tillgodogörandet av vård i hemmet.
- Skapa en ökad likvärdighet i den vård som ges i hemmet genom en högre enhetlighet i tolkning av avtal och överenskommelser.
- Tillse att äldre med behov av sjukvård i ordinärt- eller särskilt boende får den tillgång till läkarkompetens som är motiverat för att tillgodose behoven och undvika slutenvård när sådan inte är nödvändig.
- Säkerställ effektiva och patientsäkra arbetssätt genom fungerande kommunikationskanaler mellan vårdgivare och huvudmän.
- Tillse att det finns rutiner och utbildningsinsatser för att säkerställa enhetliga arbetssätt, exempelvis hur försämrat hälsotillstånd hos äldre i ordinärt eller särskilt boende ska uppmärksammas och hanteras. Utbildningsinsatser bör ske i samverkan med kommunerna.
- Tydliggör behovet av arbetsformer/verksamhetsformer med syfte att stärka samverkan mellan regionen och kommunerna vid vård av äldre i hemmet.
Bilagor
-
763kb Ladda ner dokument
-
608kb Ladda ner dokument
-
7
Anmälan av revisionsrapport – Uppföljande granskning av Region Gävleborgs process för rapportering och granskning, redovisning av pensioner samt Datatest avseende KAP-KL och/eller AKAP-KR
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- Vår förståelse är att regionen inte kontrollerar löneuppgifter som avviker med mindre än 20 000 kronor, varför de påträffade sex avvikelserna inte påträffats i regionens kontroll. Vi rekommenderar således regionen att även kontrollera löneuppgifter som avviker med mindre än 20 000 kronor.
Bilagor
-
662kb Ladda ner dokument
-
327kb Ladda ner dokument
-
Region Gävleborg hyr 9 fordon av typ Regina av fordonsägaren AB Transitio.
AB Transitio har tillsammans med andra berörda parter genomfört en omfattande utredning gällande Reginaflottans status och framtid. Denna utredning samt ett sedan fortsatt genomfört arbete har resulterat i en rekommendation att genomföra livslängdssäkrande aktiviteter för att säkerställa att Reginafordonen kan vara i drift under hela den planerade tekniska livslängden, vilket för X-trafiks fordon är till åren 2031-2034 beroende på när fordonen togs i drift.
Nedan område med tillhörande aktiviteter har identifierats för att säkra livslängden. Mer utförliga beskrivningar av respektive område och aktivitet finns under avsnitt ”Ärendet”.
1. Tekniska uppgraderingar
2. Serviceavtal
3. Underhållsåtgärder
4. Fördjupade utredningar
5. Förvaltning
6. Övriga aktiviteter
Av de identifierade områdena så innebär område ”1. Tekniska uppgraderingar” investeringar, vilka detta investeringsbeslut avser. Kostnader kopplade till övriga områden (2. - 6.) utgörs av projekt- och förvaltningkostnader, alternativt regleras inom X-trafiks trafikavtal.
Ett genomförande av identifierade aktiviteter möjliggör även för ett eventuellt senare beslut om livslängdsförlängning alternativt anskaffning av nya fordon. Att anskaffa nya fordon utgör dock inte ett ersättande alternativ till de livslängdssäkrande aktiviteterna.
Uppskattad hyrespåverkande kostnad av redan beslutade - samt nu tillkommande livslängdssäkrande investeringar inklusive tre procents ränta uppgår för X-trafiks Reginafordon till cirka 118 miljoner SEK. Beräknat över återstående teknisk livslängd.
Detta beslut avseende livslängdssäkrande investeringar omfattar cirka 56 miljoner SEK för X-trafiks Reginaflotta eller motsvarande 6,2 miljoner SEK per fordon. Inräknat relativ kostnad för andel av reservfordon samt ett riskpåslag om 5% blir den totala hyrespåverkande kostnaden för den livslängdssäkrande investeringen cirka 61 miljoner SEK för X-trafiks Regina flotta.
De 61 miljoner SEK utgör ett takbelopp inom vilket beslut om genomförande av olika investeringar/aktiviteter sedan kan tas på tjänstemannanivå efter rekommendation från AB Transitios styrgrupp fordon.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2025-04-02, § 39, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 83, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
426kb Ladda ner dokument
-
495kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
-
Tåg i Bergslagen AB hyr 23 stycken fordon av typ Regina av fordonsägaren AB Transitio.
AB Transitio har tillsammans med andra berörda parter genomfört en omfattande utredning gällande Reginaflottans status och framtid. Denna utredning samt ett sedan fortsatt genomfört arbete har resulterat i en rekommendation att genomföra livslängdssäkrande aktiviteter för att säkerställa att Reginafordonen kan vara i drift under hela den planerade tekniska livslängden vilket är till åren 2031-2034 beroende på när fordonen togs i drift.
Nedan område med tillhörande aktiviteter har identifierats för att säkra livslängden. Mer utförliga beskrivningar av respektive område och aktivitet finns under avsnitt ”Ärendet”.
- Tekniska uppgraderingar
- Serviceavtal
- Underhållsåtgärder
- Fördjupade utredningar
- Förvaltning
- Övriga aktiviteter
Av de identifierade områdena så innebär område ”1. Tekniska uppgraderingar” investeringar, vilka detta investeringsbeslut avser. Kostnader kopplade till övriga områden (2. - 6.) utgörs av projekt- och förvaltningkostnader, alternativt regleras inom Tåg i Bergslagens trafikavtal.
Ett genomförande av dessa aktiviteter möjliggör även för ett eventuellt senare beslut om livslängdsförlängning alternativt anskaffning av nya fordon. Att anskaffa nya fordon utgör dock inte ett ersättande alternativ till de livslängdssäkrande aktiviteterna.
Uppskattad hyrespåverkande kostnad av redan beslutade[1] - samt nu tillkommande livslängdssäkrande investeringar inklusive tre procents ränta uppgår för Tåg i Bergslagens 23 Reginafordon till cirka 334 miljoner SEK. Beräknat över återstående teknisk livslängd. Detta beslut avseende livslängdssäkrande investeringar omfattar cirka 145,5 miljoner SEK eller motsvarande 6,3 miljoner SEK per fordon. Inräknat relativ kostnad för andel av reservfordon samt ett riskpåslag om 5% blir den totala hyrespåverkande kostnaden för den livslängdssäkrande investeringen cirka 158 miljoner SEK.
De 158 miljoner SEK utgör ett takbelopp inom vilket beslut om genomförande av olika investeringar/aktiviteter sedan kan tas på tjänstemannanivå efter rekommendation från AB Transitios styrgrupp fordon.
För att ge en uppfattning om hur de uppskattade hyrespåverkande kostnaderna fördelas per delägare avseende de livslängdssäkrande aktiviteterna har procentsatser för 2024-års fördelning av fordonshyran i Tåg i Bergslagen AB använts i tabellen nedan. Fordonshyran, för de fordon som används i trafik, fördelas utifrån tågkilometer och antal stopp per delägare och därmed kan den procentuella fördelningen och därmed även beloppen i tabellen nedan komma att ändras i det fall tågkilometer och antal stopp förändras framöver.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2025-04-02, § 40, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 84, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
464kb Ladda ner dokument
-
495kb Ladda ner dokument
-
251kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
Tåg i Bergslagen AB ägs gemensamt av Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland och Region Örebro län. I december 2023 beslutades på ägarmöte att se över bolagets styrdokument och en arbetsgrupp utsågs för att ta fram förslag på förändringar. Arbetsgruppen har under arbetets gång också resonerat med kollegor inom ekonomi, juridik och kollektivtrafikmyndighet samt med bolagets verkställande direktör. Vidare har en jämförelse mot Mälardalstrafikens, nyligen uppdaterade, styrdokument gjorts samt synpunkter hämtats in från bolagets styrelse.
Modernisering och förenkling av språket samt redaktionella ändringar har gjorts i samtliga styrdokument. I huvudsak omfattar justeringarna aktieägaravtalet, med exempelvis förtydligande om ansvarsfördelning, nytt avsnitt om arvoden och ersättningar samt omarbetning kring avtalstid, förlängning och utträde. I bolagsordningen har förtydligande kring att utse revisionsfirma gjorts samt justering av gräns för strategiska investeringar. I ägardirektivet är bolagets rullande plan ändrad till fyra år.Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 85, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
-
Transitio genomförde under åren 2002 och 2003 leasingtransaktioner med amerikanska banker som investerare avseende spårfordon. Avtalen löper med ordinarie löptid på c:a 28 år. Intäkter och kostnader kopplade till transaktionerna debiteras löpande till hyrestagarna av fordonen som omfattas av avtalen.
Uppdragsgivande regioner har ställt säkerhet i form av borgen för avtalens fullgörande. I händelse av att det kan uppkomma gynnsamma förutsättningar för att avsluta avtalen i förväg föreslås regionfullmäktige besluta att ingå avtal för att avsluta transaktionerna om detta inte medför några ökade kostnader eller behov av utökade säkerheter för Region Gävleborg.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 86, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
12
Överlåtelse av beslut för färdtjänst till och från daglig verksamhet för Söderhamns kommun från 1 april 2025 till Region Gävleborg, X-trafik
Kommunens uppgifter för färdtjänst och riksfärdtjänst kan överlåtas till den regionala kollektivtrafikmyndigheten som enligt lagen om kollektivtrafik (2010:1065) ansvarar för kollektivtrafiken i länet. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten tar då över kommunens ansvar för färdtjänst och riksfärdtjänst.
Landstinget/Regionen har sedan 2003 beslutat om färdtjänst och riksfärdtjänst åt Söderhamns kommun men resor till och från daglig verksamhet har varit undantagna. I tillämpningsanvisningarna för färdtjänst i Gävleborgs län finns beskrivet att dessa resor inte ingår utan är ett kommunalt ansvar. Tillämpningsanvisningar kommer att revideras under året för att bland annat tydliggöra att avsteg kan göras efter särskild överenskommelse.
Överlåtelsen för tillståndsgivningen för färdtjänst till och från daglig verksamhet för Söderhamns kommun ska gälla från den 1 juni 2025 och tillsvidare.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2025-04-02, § 38, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 82, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade den 29 januari 2025 att bilda ett regionägt aktiebolag av de offentligt drivna hälsocentralerna inom Region Gävleborg, diarienummer RS 2024/2640. I samma ärende uppdras till regionstyrelsen att ta fram underlag om vilken verksamhet som ska bedrivas i bolaget.
Bolagsordning (bilaga 1)
Bolagsordningen är det formella dokument som bland annat anger ramen inom vilken bolaget ska agera samt ändamålet med bolaget. Bolagsordningen reglerar dessutom aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision. Bolagsordningen registreras hos Bolagsverket vid bildandet av bolaget.
Ägardirektiv (bilaga 2)
Ägardirektivet är det dokument där ägaren kan styra vad bolaget har mandat att besluta om samt vad bolaget får göra. Ägardirektivet reglerar förhållandet med ägaren samt vilka frågor som alltid ska betraktas som principiella och där regionfullmäktige ska ta ställning. I ägardirektivet beskrivs även avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva.
Det nya bolaget ska bedriva primärvård, men kommer inte att ansvara för primärvård som i dag inryms i Hälso- och sjukvårdsnämndens reglementsenliga uppdrag. Avgränsningen är först och främst det så kallade basuppdraget enligt Handbok Hälsoval.Den verksamhet som omfattas av ägardirektivet hade under 2024 kostnader om cirka 1 300 miljoner kronor. Bolaget kommer bedriva icke momspliktig verksamhet. Momsen blir därmed inte avdragsgill i bolaget, vilket innebär att momsen på momsbelagda utgifter blir en kostnad. Region Gävleborg erbjuder vårdgivarna inom vårdvalssystemet momskompensation, men beroende på bolagets kostnadsstruktur är det troligt att momskompensationen inte fullt ut täcker den ökade kostnaden, främst på grund av att personal är inhyrd och inte anställd. Under 2024 var intäkten i den aktuella verksamheten 1 140 miljoner kronor.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sitt sammanträde 20 februari 2025 beslutat om ett yttrande till regionstyrelsen avseende det pågående arbetet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har identifierat ett antal centrala aspekter att beakta i den fortsatta processen:
- Patientsäkerhet
- Tillgänglighet och kontinuitet
- Medarbetare och arbetsvillkor
- Ekonomiska konsekvenser
- IT- och informationshantering
- Juridiska aspekter och ansvarsfördelning
Regionstyrelsen konstaterar att enligt 4 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ska den offentligt finansierade hälso- och sjukvårdsverksamhet vara organiserad så att den främjar kostnadseffektivitet. Det pågående arbetet med bolagisering av primärvården är ett led i att säkerställa att detta – och alla andra krav i samma lag – efterlevs. De aspekter som Hälso- och sjukvårdsnämnden anger är således redan omhändertagna i de delprojekt inom projektet Bolagsbygget som har redovisats för regionstyrelsen, även om arbetet fortfarande är i ett tidigt skede. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen deltar i nästan alla delar av arbetet och har ett särskilt ansvar för det delprojekt som handlar om den närmare utformningen av verksamheten i det nya bolaget.
Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande kommer att kunna beaktas löpande under arbetet. I nuläget kan det läggas till handlingarna.
Ärendet återremitterades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 92.
Återremissyrkande:
- Att konsekvens- och riskanalys rörande verksamheten och ekonomin redovisas innan beslut fattas samt att allt arbetsmaterial rörande bolagisering redovisas.
- Genom återremittering av ärendet vill den socialdemokratiska gruppen motverka ett kortsiktigt framhastat beslut och på så sätt bidra till att ärendet blir mer allsidigt och korrekt berett än vad som nu är fallet.
Svar på återremiss:
Bolagsordningen och övriga styrdokument har beretts i regionstyrelsen 2025-02-13 och 2025-03-13 samt även i Hälso- och sjukvårdsnämnden 2025-02-20. Samtliga partier har också varit inbjudna till dialog kring styrdokumenten för ytterligare hantering, oppositionen har dock valt att inte närvara på dessa.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 87, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Mona Davik (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Eva Lindberg (S), Mona Davik (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Jan Lahenkorva (S) har inkommit med en skriftlig reservation som biläggs protokollet.
Yrkanden
Jan Lahenkorva (S) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V), på att ärendet återremitteras.
Jan Lahenkorva (S) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C) och Ulla Anderson (V), i andra hand avslag på ordförandes förslag till beslut.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på om ärendet ska avgöras idag mot att ärendet ska återremitteras och finner att regionstyrelsen beslutar att ärendet ska avgöras idag.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Jan Lahenkorvas (S) avslagsyrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för bifall till ordförandes förslag till beslut.
- Nej-röst för bifall till Jan Lahenkorvas (S) yrkande.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat i enlighet med ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
450kb Ladda ner dokument
-
372kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
399kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
Med anledning av kommande bolagisering av primärvården behöver reglemente om ekonomiska förmåner för förtroendevalda revideras med följande tillägg:
- Arvode för ordförande i Region Gävleborg Din hälsocentral AB med 35 procent av riksdagsmannaarvode.
- Arvode till vice ordförande i Region Gävleborg Din hälsocentral AB och vice ordförande i Folktandvården Gävleborg AB med 10 procent av riksdagsmannaarvode.
- Halv- eller heldagsarvode till ledamöter i bolagets styrelse.
Ärendet återremitterades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 93.
Återremissyrkande:
Genom återremittering av ärendet vill den socialdemokratiska gruppen motverka ett kortsiktigt framhastat beslut och på så sätt bidra till att ärendet blir mer allsidigt och korrekt berett än vad som nu är fallet.
Svar på Återremiss:
Ärendet har beretts på regionstyrelsen 13/3 tillsammans med ärende RS 2025/259 och även debatterats i regionfullmäktige, så ärendet är således berett. Då bolaget startas mitt i mandatperioden ges inte utrymme att som brukligt bereda ärendet i PORVG-arbetet. Vid önskan om att justera arvodena för kommande mandatperioder föreslås vidare hantering i PORVG-arbetet.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 88, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Mona Davik (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar med instämmande av Jan Lahenkorva (S) och Magnus Svensson (C), återremiss på ärendet.
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Jan Lahenkorva (S) och Magnus Svensson (C), i andra hand avslag på ordförandes förslag till beslut.
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Jan Lahenkorva (S), att arvodet för vice ordförande i Folktandvården AB hänskjuts till POVGR för att hanteras inom ramen i den gängse ordningen gällande arvoden.
Magnus Svensson (C) yrkar:
- Att höjningen på vice ordförande i Folktandvården avslås.
- Att övriga ärenden rörande arvoden remitteras till Beredningen för politisk organisation och villkor i Region Gävleborg POVRG.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på om ärendet ska avgöras idag mot att ärendet ska återremitteras och finner att regionstyrelsen beslutar att ärendet ska avgöras idag.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) avslagsyrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) tilläggsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Ordförande ställer proposition på Magnus Svenssons (C) första tilläggsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta. Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för avslag på Magnus Svenssons (C) yrkande.
- Nej-röst för bifall till Magnus Svenssons (C) yrkande.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat att avslå Magnus Svenssons (C) yrkande.
Ordförande ställer proposition på Magnus Svenssons (C) andra tilläggsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
406kb Ladda ner dokument
-
Detta ärende avser om- och tillbyggnad av hus 29 inom ramen för Framtidsbygget. Om- och tillbyggnationen innebär att hälso- och sjukvården ges utökade lokalytor för akutmottagning, akutvård, ambulansintag, gynmottagning samt för NSF (Nyfödd Sammanhållen Familj) som omfattar förlossning, BB- och neonatalvård. Genom att utveckla lokalerna i deras nuvarande läge, kan befintliga prioriterade flöden inom akutsjukvården på Gävle sjukhus behållas. Investeringen beräknas uppgå till 1 147 000 tkr.
Ärendet återremitterades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 94.
Återremissyrkande:
Att ärendet ska lämnas till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning, att det redovisas vilka andra, mer kostnadseffektiva, alternativa lösningar som skulle kunna vara aktuella, att det ska redovisas vilka investeringar som uteblir eller som behöver skjutas på med anledning av de kraftigt ökade kostnaderna.
Svar på Återremiss:
Kostnaden för om- och tillbyggnad av hus 29 kommer att tas inom ram för kommande investeringar för Framtidsbygget. Ärendet har beretts på samma sätt som tidigare investeringsärenden. Som följd av det ekonomiska läget och det osäkra omvärldsläget görs ständigt nya bedömningar kring regionens investeringar för att dessa ska hanteras på ett ansvarsfullt och ekonomiskt hållbart sätt.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 90, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Mona Davik (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) avstår från att delta i beslutet.
Särskilt yttrande
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Mona Davik (S) har inkommit med ett särskilt yttrande:
Socialdemokraterna avstår från att delta i beslutet. Vi röstade för det återremissyrkande som väcktes av Vänsterpartiet, men konstaterar att ärendet nu återförs utan att några alternativa lösningar har redovisats. Därtill saknas en samlad redovisning av de konsekvenser som den kraftigt ökade investeringskostnaden medför, både för vårdens framtida förutsättningar och för andra nödvändiga investeringar inom regionens verksamheter. Den markanta ökningen av avskrivningskostnaderna inger dessutom stark oro.
Ulla Andersson (V) har inkommit med ett särskilt yttrande:
Vänsterpartiet avstår från att delta i beslutet då vår återremiss inte ledde till att några alternativ presenterades och inte heller får vi veta vilka konsekvenser den kraftigt ökade investeringskostnaden innebär för vården och inte heller för övriga investeringar. De kraftigt ökade avskrivningskostnaderna oroar.
Då Vänsterpartiets yrkanden inte har beaktats är det svårt att ta ställning om detta är det bästa alternativet för hälso- och sjukvården och övrig regional verksamhet.
Det är möjligt att detta alternativ kan visa sig vara det bästa men då det saknas underlag som visar detta så väljer Vänsterpartiet att avstå från beslut.
Bilagor
-
280kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
-
I Region Gävleborg används i nuläget en så kallad Vårdgivaranmälan som juridisk grund till förbindelse för Utföraren att följa rutinen ”Allmäntandvård för barn och unga – Region Gävleborg – Platina id 09-618475”. Detta är inte juridiskt prövat men sannolikt inte hållbart. Beställarenheten för tandvård uppfattar att en upphandling enligt LOV skulle innebära:
- Ett tydligare avtalsförhållande mellan Utföraren och Regionen.
- Kvalitetssäkring – godkännandeprocess för anslutning samt regelbunden uppföljning och kontroll.
- Jämlik vård – patient och/eller vårdnadshavare väljer själv Utförare. På så vis ökas patientens inflytande.
- Minskad risk för välfärdsbrott – tack vare tydligare juridisk förbindelse och möjlighet/skyldighet till uppföljning och kontroll.
Ärendet behandlades vid hälsovalsutskottets sammanträde 2025-04-07, § 38, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 77, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Mona Davik (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till fördel för eget yrkande.
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Mona Davik (S) har inkommit med en skriftliga reservation som biläggs protokollet.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Jan Lahenkorva (S) och Magnus Svensson (C), återremiss på ärendet med följande motivering:
I ärendet finns inga alternativ redovisade och inte heller varför dagens lösning som ändå varit i över ett decennium inte är juridiskt hållbart. Därför yrkar Vänsterpartiet på återremiss för att få det belyst och som alternativ till vårdval.
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Jan Lahenkorva (S), i andra hand avslag på ordförandes förslag till beslut.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på om ärendet ska avgöras idag mot att ärendet ska återremitteras och finner att regionstyrelsen beslutar att ärendet ska avgöras idag.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Ulla Andersson (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
791kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
Region Gävleborgs Hållbarhetsredovisning 2024 är en beskrivning och uppföljning av regionens arbete med att integrera hållbar utveckling, de globala målen och hållbarhetsstrategin (RS 2020/944) i genomförandet av våra uppdrag.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 78, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Mona Davik (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) deltar inte i beslutet.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Sveriges regioners ansvarar för flera samhällsviktiga funktioner, såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig. Regionernas ansvar inom totalförsvaret kräver samverkan med andra regioner, kommuner, privata aktörer och statliga myndigheter. För att undvika en splittrad planering av totalförsvaret krävs gemensamma strukturer, gemensam planering och gemensamt ansvarstagande. Samverkan och samarbete mellan regionerna har utvecklats i syfte att säkerställa regionernas del i ett robust totalförsvar. En ökad samverkan mellan regionerna underlättar också den statliga planeringen och förmågan att möta NATO:s krav inom ramen för Sveriges medlemskap. Hälso- och sjukvården har en central plats i totalförsvaret. En fungerande sjukvård i fred är en förutsättning för en fungerande sjukvård i krig.
Den regiongemensamma beredningsfunktionen
Med beaktande av det finns ett behov av att samverka i syfte att bidra till nå ett robust totalförsvar beslutade har samtliga 21 regioner 2025 beslutat att delta i nationell samordning och planering av hälso- och sjukvård inför och under höjd beredskap och krig (NSPL). Av besluten framgår att det arbete som krävs för att realisera detta kommer att samordnas och utvecklas i en gemensam beredningsfunktion. Funktionen benämns Nationell samordning planering (NSPL). Kansliets roll är att stödja regionerna för att stärka den samlade ledningsförmågan under höjd beredskap och vid krig. Regionerna deltar i gemensam nationell samordning och planering, men ledningen av de verksamheter som behövs under höjd beredskap och krig ligger fortsatt kvar hos respektive regionstyrelse. Beslutsfattande åligger respektive region.
Region Uppsala kommer att vara att vara värd för den regiongemensamma beredningsfunktionen. Region Uppsala kommer att ansvara för att information som beredningsfunktionen NSPL hanterar behandlas på ett säkert sätt utifrån gällande lagar och regler, att säker kommunikation upprätthålls och att verksamheten bedrivs i säkra lokaler. Vidare ansvarar Region Uppsala för att beredningsfunktionens personal vid behov genomgår säkerhetsprövning.
Samverkan genom avtal
Kommunallagen ger regioner möjlighet att samverka via kommunalförbund, gemensam nämnd och samverkansavtal. En kommunalrättslig samverkan genom avtal bedöms kunna ge den flexibilitet som krävs för att alla regioner, med dess individuella förutsättningar, ska kunna bidra i arbetet med att uppnå en ledningsförmåga under höjd beredskap och vid krig.
Av avtalet framgår bland annat:
- avtalets parter
- vilka uppgifter och tjänster som avtalet omfattar
- avtalstiden
- ordning för lösandet av tvister mellan parterna
- ekonomiska villkor och former för redovisning med mera, samt
- villkoren för avtalets upphörande
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 92, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
251kb Ladda ner dokument
-
19
Allmänhetens möjlighet att ställa frågor om årsredovisningen
-
Årsredovisningen ger en övergripande bild av Region Gävleborgs verksamhet och ekonomi det gångna året. Den ger återkoppling till fullmäktige och länets invånare om hur mål har uppnåtts och hur uppdrag har utförts.
Årsredovisningen är i allt väsentligt upprättad i enlighet med Lagen om kommunal bokföring och redovisning och rekommendationer utgivna av Rådet för kommunal redovisning.
Regionen redovisade ett resultat på -47 mnkr, jämfört med budgeterade -367 mnkr. Verksamhetens intäkter uppgick till 1 786 mnkr. Jämfört med föregående år minskade intäkterna med 5,2 procent. Verksamhetens kostnader ökade med 4,3 procent och uppgick till 14 241 mnkr. Verksamhetens nettokostnader ökade med 5,8 procent och uppgick till 12 455 mnkr. De främsta skälen till kostnadsökningen är ökade pensionskostnader till följd av hög inflationsuppräkning, som sker med eftersläpning, ökade kostnader för egen personal samt ökade kostnader för köpt vård. Kostnader för egen personal ökade med 270 mnkr jämfört med föregående år. Ökningen beror, förutom ordinarie löneökningar, främst på att fler medarbetare kunnat anställas i stället för att vara inhyrda. Ett omfattande arbete för att bli mindre beroende av inhyrd personal startade under hösten 2023. Från april 2024 gick Region Gävleborg också in i det nya nationella avtalet för hyrbemanning. Dessa förändringar har inneburit minskade kostnader för inhyrd personal med 227 mnkr jämfört med föregående år, en minskning med 34,0 procent.
Skatter, generella statsbidrag och utjämning ökade med 5,2 procent och uppgick till 12 009 mnkr. Finansnettot uppgick till 399 mnkr. I finansnettot ingår bland annat orealiserade värdeförändringar i värdepapper med 836 mnkr samt räntekostnader hänförliga till Region Gävleborgs pensionsskuld med 476 mnkr. Regionfullmäktige fattade under året beslut om ett villkorat aktieägartillskott till Folktandvården AB om 25 mnkr. En nedskrivning av det villkorade aktieägartillskottet redovisas som en finansiell kostnad.
Årets resultat efter balanskravsjusteringar uppgick till -858 mnkr. Region Gävleborg hävdar, i likhet med föregående år, synnerliga skäl med hänvisning till stark finansiell ställning. Återställande av den del av det negativa resultatet som beror på överinflation på pensionskostnader, 615 mnkr, kommer att ske på längre tid än de tre år som kommunallagen anger. Återställande kommer att ske under 20 år vilket är den ungefärliga takten för utbetalning av pensionsåtagandet. Överinflation avser den del av inflationsuppräkningen som överstiger Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Förarbeten till kommunallagen (proposition 2003/04:105) säger att om det finns kapital som täcker hela pensionsåtagandet, även den del som redovisas som en ansvarsförbindelse, kan detta innebära stark finansiell ställning. Enligt årsredovisning 2024 beräknas soliditet inklusive ansvarsförbindelse för pensioner till 2,9 procent. Region Gävleborgs soliditet exklusive ansvarsförbindelse uppgick till 37,6 procent. Därutöver ska det enligt förarbetena finnas en buffert med realiserbara tillgångar som kan användas för delfinansiering av framtida investeringar. Region Gävleborgs kapitalförvaltning, som per den 31 december 2024 hade ett bokfört värde på 7 228 mnkr, utgör sådana realiserbara tillgångar. Vid ingången av 2024 fanns en ackumulerad resultatutjämningsreserv uppgående till 780 mnkr. Enligt upprättad balanskravsutredning täcks det resterande negativa resultatet, 243 mnkr, av resultatutjämningsreserven. Sammanlagt uppgick ackumulerat negativt balanskravsresultat vid utgången av 2024 till 1 155 mnkr avseende åren 2023 och 2024.
Redovisade underskott fanns i Regionstyrelsen med -12,4 mnkr, Hälso- och sjukvårdsnämnden med -540,2 mnkr, Hjälpmedelsnämnden med -3,4 mnkr samt Patientnämnden med -0,1 mnkr. Övriga nämnder redovisade en ekonomi i balans eller överskott.
I samband med beslut om delårsrapporten i augusti godkände regionfullmäktige ett underskott för Hälso- och sjukvårdsnämnden med 460,0 mnkr, samt för Patientnämnden med 0,4 mnkr. Regionfullmäktige föreslås godkänna ytterligare underskott för Hälso- och sjukvårdsnämnden med 80,2 mnkr.
I samband med delårsrapporten i augusti uppdrog Regionstyrelsen till Hälso- och sjukvårdsnämnden att redovisa åtgärder för en ekonomi i balans 2025. Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlade den 20 februari en åtgärdsplan, HSN §23 2025, som har överlämnats till Regionstyrelsen.
Regionfullmäktige föreslås också att godkänna underskott för Regionstyrelsen med 12,4 mnkr samt Hjälpmedelsnämnden med 3,4 mnkr. Regionstyrelsens underskott beror främst på omklassificeringar av investeringar till driftkostnader. Hjälpmedelsnämndens underskott beror främst på ökade hjälpmedelskostnader. Enligt samverkansavtalet för den gemensamma nämnden skall under- och överskott delas mellan parterna.
I december 2023 beslutade Regionstyrelsens om regler för Regionstyrelsens uppsiktplikt. Enligt reglerna ska Regionstyrelsen genom ett beslut om nämndernas medelsförvaltningar för perioden januari till december pröva om uppsiktsplikten är uppfylld.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 89, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Särskilt yttrande
Ulla Andersson (V) har inkommit med ett särskilt yttrande:
Vänsterpartiets politik och prioriteringar hade gett ett annat, bättre utfall för länsinvånare och anställda. Vi har en tydlig politisk vilja när vi lyfter, satsar och budgeterar för ett Gävleborg som är inkluderande, tillgängligt och tryggt. Istället för att lägga pengar på konsulter, höga arvoden och bolagisering av primärvården satsar vi på vården. Vi har prioriterat vården för äldre, psykiskt sjuka och kvinnors hälsa. Vi värnar hbtqi-personers och våldsutsatta kvinnors mänskliga rättigheter, vi satsar på miljömässigt hållbar infrastruktur och kollektivtrafik. Vi stärker kulturen och lyfter möjligheterna till bildning och utbildning för våra invånare och vi har åtgärder för att minska administrationen, förslag till förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö och för en minskning av hyrberoendet.
Vi står för jämställdhet och jämlikhet - en politik för alla människors lika värde. Vi kräver en behovsstyrd och jämlik vård och vi driver en ansvarsfull miljö- och klimatpolitik. Inte minst har vi i våra förslag haft med kraftfulla åtgärder för att stoppa den utbredda och kostsamma välfärdsbrottsligheten - ett område som tyvärr inte har intresserat SD-styret.
Vi Vänsterpartiet är kritiska till de budgetavvikelser som finns i årsredovisningen, främst gäller det avvikelserna i hälso- och sjukvården. Vi menar att om politiken drivits annorlunda skulle även resultatet varit ett annat. Med detta sagt godkänner Vänsterpartiet årsredovisningen för 2024. Med vår politik hade utfallet för patienter, medarbetare och länsinvånare blivit så mycket bättre. Vi har tagit vårt politiska ansvar för att påverka, förändra och förbättra för länets invånare även om vi har saknat gehör för våra förslag.
Reservationer
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Mona Davik (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Mona Davik (S) har inkommit med en skriftlig reservation som biläggs ärendet.
Yrkanden
Eva Lindberg (S) yrkar avslag på den del som regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige.
Magnus Svensson (C) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V) och Eva Lindberg (S), avslag på beslutspunkt två och tre i den del regionstyrelsen beslutar för egen del.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Eva Lindbergs (S) yrkande avseende den del regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Magnus Svenssons (C) yrkande avseende beslutspunkt två i den del regionstyrelsen beslutar för egen del och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Magnus Svenssons (C) yrkande avseende beslutspunkt tre i den del regionstyrelsen beslutar för egen del och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
502kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
787kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
743kb Ladda ner dokument
-
740kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
-
Region Gävleborgs revisorer har efter verkställd granskning av Region Gävleborgs räkenskaper och förvaltning för 2024 tillstyrkt att regionstyrelsen, nämnderna, demokratiberedningen och de enskilda förtroendevalda i dessa organ beviljas ansvarsfrihet.
De tillstyrker även att regionfullmäktige godkänner regionens årsredovisning för 2024.Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
344kb Ladda ner dokument
-
-
Region Gävleborgs revisorer har lämnat en redogörelse för verksamheten år 2024 och för användningen av anslaget för år 2024.
För 2024 redovisar revisorerna ett överskott om 23 250 kronor.
Revisorerna hemställer att regionfullmäktige ska godkänna redogörelsen för verksamheten 2024.Regionfullmäktige har utsett fullmäktiges presidium att utgöra en särskild beredning för revisorernas budget och verksamhetsberättelse.
Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
-
Länsmuseet Gävleborg har lämnat sin årsredovisning för 2024.
Ärendet behandlades vid kultur- och kompetensnämndens sammanträde 2025-04-03, § 20, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 79, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsinglands museum har lämnat sin årsredovisning för 2024.
Ärendet behandlades vid kultur- och kompetensnämndens sammanträde 2025-04-03, § 21, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 80, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
936kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Folkteatern Gävleborg har lämnat sin årsredovisning för 2024.
Ärendet behandlades vid kultur- och kompetensnämndens sammanträde 2025-04-03, § 22, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 81, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Demokratiberedningen har lämnat sin verksamhetsberättelse för 2024.
Ärendet behandlades vid demokratiberedningens sammanträde 2025-03-05, § 5, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 53, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Region Gävleborg har tagit fram en strategi – Strategi för ett tillgängligt Gävleborg – Rumslig närhet, digital tillgänglighet och fysisk mobilitet med målår 2045. Syftet med strategin är att ge vägledning och styrning i länets gemensamma arbete med att utveckla och säkra en god och hållbar tillgänglighet för länets invånare, besökare och näringsliv. Strategin ska bidra till uppfyllande av effektmålen i den regionala utvecklingsstrategin (RUS). Strategi för ett tillgängligt Gävleborg ersätter tidigare Infrastrukturprogram från 2013.
Förslaget till strategi har varit ute på remiss under perioden 8 maj – 15 september 2024, efter beslut i Hållbarhetsnämnden. Strategin fick ett positivt mottagande och svarsfrekvensen var god, med yttranden från bland andra flertalet av länets kommuner, kringliggande regioner och berörda nationella myndigheter. Inkomna synpunkter har hanterats och förslaget till strategi har därefter slutbearbetats.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2025-04-02, § 35, se bifogat protokollsutdrag.
Utvecklingsutskottet fick information om ärendet vid sammanträdet 2025-03-06, § 12.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 94, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
Alf Persson (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
58kb Ladda ner dokument
-
-
Tommy Ljung (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
47kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade den 29 januari 2025 att bilda ett regionägt aktiebolag av de offentligt drivna hälsocentralerna inom Region Gävleborg och nu behöver det väljas sju ledamöter till bolagets styrelse.
Av de sju ledamöterna som väljs så ska även regionfullmäktige utse ordförande och vice ordförande.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
Marcus avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 101.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som styrelseledamot i Folktandvården Gävleborg AB så ny styrelseledamot behöver väljas.
Marcus avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 102.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Unborg (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Alf Persson (M) har avsagt sig uppdraget som styrelseledamot i Movexum AB så ny styrelseledamot behöver väljas.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Åkerström (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen från och med 2025-06-10 så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion yrkar Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg, Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att mobila sjukvårdsteam införs i Region Gävleborg.
Ärendet återremitterades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 124:
Återremissyrkande:
Denna motion har varken bemötts eller besvarats, därför yrkar vi att motionen ska återremitteras för att beredas och besvaras eller bifallas om det finns en samsyn kring vårt förslag.
Svar på återremissyrkande:
Motionen är beredd och besvarat utifrån att satsen – ” Att mobila sjukvårdsteam införs i Region Gävleborg.” Då detta är någonting som redan är infört och implementerat i Region Gävleborgs verksamhet. Önskas beredning kring ett annat förslag hänvisas motionären att lämna in ett sådant.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-04-15, § 100, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Jan Lahenkorva (S), Eva Lindberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Mona Davik (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Jan Lahenkorva (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V) och Magnus Svensson (C), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Jan Lahenkorvas (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
383kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
37
Motion (S) - Personalpolitisk motion 15: Oberoende av inhyrd personal - Kontrollera vad upphandlingsbyråkratin för hyrpersonal kostar
I en motion yrkar Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att utreda hur kostnader och antal tjänster som åtgår för att hantera upphandlingar och administration av inhyrd personal utvecklas.
- Att sådana kostnader (ovan) tas med i kalkyler och rapporter som avser kostnader för inhyrd personal inom Region Gävleborg.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2024-11-20, § 52, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, § 310, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Jan Lahenkorva (S), Mona Davik (S) och Lars Öberg (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Magnus Svensson (C) avstår från att delta i beslutet.
Yrkanden
Jan Lahenkorva (S) yrkar bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande (M) ställer proposition på regionstyrelsens förslag till beslut mot Jan Lahenkorvas (S) yrkande och finner att regionfullmäktige beslutar enligt regionstyrelsens förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, 2025-02-19 och 2025-03-25--26.
Bilagor
-
430kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
Revisorerna i Region Gävleborg har genomfört Granskning av regionens åtgärder för en ekonomi i balans. Granskningen genomfördes av revisionsbiträdet PwC under 2023 och 2024.
Revisionsrapporten anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23, § 170, och överlämnades till regionstyrelsen för beredande av svar.
Med utgångspunkt från de iakttagelser och bedömning som framkom i den uppföljande granskningen lämnades nedan rekommendationer.
Regionstyrelsen rekommenderas att:
- Se över fördelningsprinciperna avseende hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram i syfte att tydligare koppla densamma till nämndens faktiska behov, beslutade prioriteringar och verksamhetsförändringar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen med en tydlig koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar, då denna fördelning är av sådan vikt för nämndens möjlighet att styra och prioritera.
- Komplettera upprättade åtgärdsplaner med uppgifter om dess beräknade effekt och när i tiden de bedöms ha effekt. Det är särskilt viktigt med en löpande uppföljning för att säkerställa att nämnden ges möjlighet att fatta beslut och följa upp om genomförda effektiviseringar får avsedd effekt och om dessa är tillräckliga eller ytterligare beslut om verksamhetsförändringar måste fattas.
Hållbarhetsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen inklusive koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2024-12-04, § 121, och vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-12-04, § 230, se bifogade protokollsutdrag.
Ärendet behandlas därefter vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 19, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Jan Lahenkorva (S) avstår från att delta i beslutet.
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
Rekommendationerna som lämnats av revisorerna till hälso- och sjukvårdsnämnden är rimliga och bör svaras upp mot. Även om kostnaderna för hyrpersonal följs upp är det på en övergripande nivå och det saknas konsekvensanalyser samt uppföljningar när det gäller andra beslutade besparingsåtgärder. Det finns inga skriftliga underlag från verksamheterna över vad de har äskat, vilka konsekvenserna blir och vad som behövs för att nå fastställda mål. Detta är ett arbetssätt som försvårar möjligheten att förstå verksamheternas behov för att därefter kunna lägga rimliga och relevanta budgetar.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar på att ärendet ska återremitteras till hälso- och sjukvårdsnämnden med följande motivering:
Vi menar att de rekommendationer som lämnats till hälso- och sjukvårdsnämnden är rimliga och bör svaras upp mot. Istället går hälso- och sjukvårdsnämnden i försvar för att behålla det arbetssätt och de fördelningsprinciper som nu gäller. Även om hälso- och sjukvårdsnämnden följer upp kostnaderna för hyrpersonal så är det på en övergripande nivå och utan konsekvensanalyser. Dessutom saknas uppföljningar på andra beslutade besparingsåtgärder liksom tidplan. Budgeten styr inte utifrån de mål som fastställs och är redan från början underbudgeterade i väsentliga delar vilket gör rättvisande uppföljning svår. När budgetramar fastställs och sedan fördelas i hälso- och sjukvårdsnämndens budgetramar finns inga skriftliga underlag från verksamheterna över vad de har äskat, vilka konsekvenserna blir och vad som behövs för att nå fastställda mål.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) återremissyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Ulla Andersson (V) avstår då från att delta i beslutet.
Behandlingen av revisionsrapporten bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19 och 2025-03-25--26.
Bilagor
-
915kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
Revisorerna genomförde under 2024 en uppföljande granskning av Region Gävleborgs lönehantering och löneutbetalningsprocess.
Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen vidtagit tillräckliga åtgärder med anledning av den bedömning och de åtgärdsförslag som lämnats i genomförda granskningar.
Granskningen har sin utgångspunkt i följande revisionsfrågor:
- om revisorernas synpunkter och förslag till åtgärder besvarats av regionstyrelsen.
- om synpunkterna och förslagen åtgärdats.
Utifrån granskningens resultat rekommenderar revisorerna Regionstyrelsen:
- Säkerställa att påbörjat arbete med utveckling av det systematiska arbetet med intern kontroll fortlöper och färdigställs som planerat. Detta arbete innefattar fortsatt utveckling av processkartan, upprättande av risk- och väsentlighetsanalys samt dokumentation och kategorisering av inkomna ärenden för att identifiera problemområden.
- Säkerställa att nämnderna beaktar lönehanteringen i sina internkontrollplaner med tillhörande riskbedömningar
- Säkerställa att upprättande av rutinbeskrivningar sker inom de områden där sådana saknas och att uppstartat arbete med utveckling av kontrollarbetet fortlöper. Som en del i det arbetet bör regionstyrelsen se över behovet av att uppföljning sker av checklista för lönekörningen i syfte att stärka den interna kontrollen.
- Tillse att det arbete som har påbörjats med utveckling och systematisering av löneprocessen fortsätter. Detta i syfte att säkerställa att ett systematiskt arbetssätt inrättas där bland annat utförda kontroller dokumenteras. Dokumentation av utförda kontroller ökar spårbarheten av kontrollarbetet och kan i sin tur även utgöra underlag för kommande risk- och väsentlighetsanalyser
- Ge löneenheten förutsättningar att fortsätta sitt arbete med att effektivisera och digitalisera lönehanteringen för att på så sätt minska arbetsbelastningen.
- Ställa krav på regionens verksamheter och chefer att direktiv för utlägg efterlevs och införa rutiner där alla chefer och medarbetare löpande informeras om rutinen för resebokningar och vikten av korrekta underlag avseende reseräkningar, utlägg mm.
- Säkerställa att regionstyrelsen och nämnderna tillser att tid- och avvikelserapportering samt attest av underlag sker korrekt och i tid. Då det åligger styrelse och nämnder ett ansvar enligt 6 kap 6§ Kommunallagen att inom sitt verksamhetsområde tillse att den interna kontrollen är tillräcklig, är det väsentligt att regionstyrelsen säkerställer att inte bara styrelsen utan även nämnderna tillser att det finns fullständiga och korrekta underlag till samtliga lönetransaktioner.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2024-11-20, §51, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 20, se bifogat protokollsutdrag.
Behandlingen av revisionsrapporten bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
822kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
I en motion föreslår Richard Carlsson och Daniel Persson (SD) följande:
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att inleda försök med en ”svart låda” vid operationer för att öka patientsäkerheten och förbättra uppföljningen för personalen.
Regionfullmäktige beslutade 2021-02-25 § 104 att överlämna motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2025-01-28, § 7, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 21, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C) och Jan Lahenkorva (S) avslag på motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg och Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att jämställdhetsperspektivet integreras i hälso- och sjukvårdens styrsystem.
- Att vårdpersonalen utbildas i jämställdhet inom vården på ett strukturerat sätt.
- Att regionens ledningsgrupp ska genomgå utbildning i jämställd vård. Motion Fullmäktige i Region Gävleborg 2023-02-27 Jämställd vård
- Att Samhällsmedicin tillsammans med ett antal verksamhetsområden (tex kardiologin och ögon) tar fram en arbetsmetod för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna i vård mellan kvinnor och män.
- Att all vårdstatistik ska vara könsuppdelad.
- Att det varje år väljs ut verksamheter som det görs strukturella genomgångar av ur ett jämställdhetsperspektiv av den vård som givits. Genomgångarna redovisas för regionstyrelsen.
- Att en genomgång görs ur ett jämställdhetsperspektiv av förskrivning av läkemedel.
Återremiss
Ärendet återremitterades genom minoritetsåterremiss på regionfullmäktige 12 december 2024 med följande motivering:
Kvinnor har samma rätt till individanpassad vård som män, könet ska inte avgöra vårdens bemötande eller kvaliteten på vården som erbjuds. Trots det får män oftare nyare och dyrare mediciner. Kvinnor har längre väntetider till operation av grå starr (kataraktoperation) och ser sämre än män när de väl opereras. Kvinnor får också vänta längre på akutsjukvård och får kortare sjukskrivningar.
Svar på återremiss:
Den politiska ledningen delar problembilden som beskrivs i återremissyrkandet, det är därför vi har ett särskilt fokus på kvinno- och förlossningsvården i budget 2025. Ett stort fokus på denna fråga läggs också från regeringens håll, där en rad förbättringar är på gång.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 57, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Yrkanden
Kristina Sjöström (V) yrkar på att ärendet i första hand ska remitteras till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning och i andra hand bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på att ärendet ska avgöras idag mot att ärendet ska återremitteras och finner att ärendet ska avgöras idag. Votering begärs och genomförs.
Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för att ärendet ska avgöras idag.
- Nej-röst för att ärendet ska återremitteras.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat att ärendet ska avgöras idag.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Kristina Sjöströms (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Magnus Svensson och Elisabeth Carlson-Cederholm (C) följande:
- Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver
- Att Region Gävleborg inför personaldriven verksamheter och vårdenheter.
Återremiss
Ärendet återremitterades genom minoritetsåterremiss på regionfullmäktige 12 december 2024 med följande motivering:
Det saknas svar på motionens 2 att satser.
Svar på återremiss:
Det är svårt att svara på en att-sats som lyder ” Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver” . Vad gäller att-sats 2 är den politiska ledningen tydlig med att vi ser positivt på personaldrivna enheter och inte kommer att stå i vägen om sådana initiativ kommer från medarbetarna. Den pågående bolagiseringen är vidare ett steg i riktningen mot att ge medarbetarna ett större inflytande över sin arbetsplats.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 58, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Mona Davik (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Robert Sten (S), Kenneth Nilshem (C) och Kristina Sjöström (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Kenneth Nilshem (C) yrkar med instämmande av Mona Davik (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Robert Sten (S) och Kristina Sjöström (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Kenneth Nilshems (C) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
43
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 5: Systematiskt arbetssätt med barns och ungas rättigheter och behov
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg, (S) har lämna in en motion med följande yrkande:
- Att Region Gävleborg systematiskt integrerar barns och ungas rättigheter och behov i planeringen och organiseringen av hälso- och sjukvården
Regionfullmäktige beslutade 2023-04-27, §8 att överlämna motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2025-01-28, §197, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 22, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
553kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
44
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 12: Undersök om det finns ett mörkertal i psykisk ohälsa i familjer med låg socioekonomisk status och ställning i länet
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson, Kristina Michelson och Marcus Gard (S) föreslår:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att undersöka om det finns ett mörkertal i psykisk ohälsa i familjer med låg socioekonomisk status och ställning i länet.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 23, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
558kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
45
Motion (S) - Personalpolitisk motion 4: En arbetsplats i ständig utveckling – Kontinuerlig tillgång till kompetensutveckling
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie- Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson och Marcus Gard, alla (S), föreslår:
- Att Region Gävleborg erbjuder likvärdiga möjligheter till specialistutbildning för bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
- Att Region Gävleborg säkerställer att strukturerat erbjuda annan personal än anställda i sjukvården vidare- och specialiseringsutbildning.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2025-02-06, § 13, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 24, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Jan Lahenkorva (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslut avseende beslutspunkt ett.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar bifall till motionen. Ulla Andersson (V) yrkar bifall till första punkten i motionen och avstår från att delta i andra punkten.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande, första beslutspunkten och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande, andra beslutspunkten och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
46
Motion (S) - Personalpolitisk motion 5: En arbetsplats i ständig utveckling – Från studerande till välfärdsanställd
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att alla elever som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor med godkända betyg i länet erbjuds en anställning på heltid inom Region Gävleborgs verksamheter.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2025-02-06, § 14, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 25, se nedan samt bifogat protokollsutdrag
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
47
Motion (S) - Personalpolitisk motion 6: Ett hållbart arbetsliv - Välfärdens arbetsplatser ska vara friska arbetsplatser
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborg utvecklar nya och vidareutvecklar befintliga metoder för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar bland medarbetarna.
- Att Region Gävleborg utvecklar och förstärker rehabilitering, arbetsträning och myndighetssamverkan för att underlätta tillbakagång arbetslivet.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2024-11-06, § 197, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-06, § 7, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen anses besvarad.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26.
Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilka vis hotar bolagiseringen av primärvården utvecklingen inom primärvårdsverksamheten?
- Är den hotade utvecklingen inom primärvårdsverksamheten en rimlig och medveten alternativkostnad för genomdrivandet av bolagiseringen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-12-11, § 505, 2025-01-29, § 23, 2025-02-19, § 47 och 2025-03-25--26, § 97.
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är vice ordf HSN beredd att vidta en noggrann analys av resursfördelningen till kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN intresserad av att utarbeta ett tydligt åtgärdsprogram för att säkerställa att vårdgarantins krav uppfylls inom kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN villig att identifiera och åtgärda de problem som möjliggjort denna utveckling?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 33, 2025-02-19, § 50 och 2025-03-25--26, § 113.
Bilagor
-
368kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ljusdals kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hudiksvalls kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Nordanstigs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ovanåkers kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Bollnäs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Söderhamns kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ockelbo kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Gävle kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hofors kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Sandvikens kommun?
- Vilka aktiva åtgärder är vidtagna för att nå dessa responstider?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 37, 2025-02-19, § 54 och 2025-03-25--26, § 115.
Bilagor
-
274kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Har samtliga timmar, som den nuvarande konsulten fakturerat mellan augusti 2024 och december 2024, lagts på bolagiseringsprocessen?
- Vad har framkommit under konsultens arbete gällande bolagiseringen?
- Hur kan alla, som nu hålls utanför processen, få ta del av det som framkommit och framkommer i arbetet med bolagiseringsprocessen?
- Varför tillsattes en konsult fyra månader innan beslutet fattades?
- Om en konsult anlitades i augusti, med uppdraget att inleda arbetet med en bolagiseringsprocess, varför dröjde informationen om bolagiseringen av primärvården, till vårdanställda och länsinvånare, ända till 16 oktober?
- Hur mycket beräknas totalkostnaden bli för konsulten/konsulterna som arbetar med bolagiseringsprocessen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 142.
Bilagor
-
401kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många arbetstimmar och till vilken kostnad är den granskning gjord, som föranledde beslutet att säga upp avtalet med Gefle Läkargrupp?
- Vad har tidigare granskningar av Gefle Läkargrupp kostat?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 143.
Bilagor
-
376kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
53
Interpellation (S) - Hur har patienterna påverkats av stängningen av avdelning 10B på psykiatrin vid Hudiksvalls sjukhus?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att tid, kompetens och tillräckligt med platser finns på psykiatrin vid Hudiksvalls sjukhus för att fullfölja uppdraget att ge alla adekvat medicinsk bedömning och vård efter behov?
- Är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande beredd att genomlysa verksamheten på psykiatrin i Hudiksvall med syfte att se hur tillgängligheten för patienterna har påverkats efter stängningen av avdelning 10b?
- Kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprätta tryggheten för patienterna på psykiatrin i Hudiksvall?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 144.
Bilagor
-
366kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför gjordes en direktupphandling när det var så tydligt att en upphandling med annonsering skulle ha genomförts?
- Medger regionstyrelsens ordförande att tidplanen, som ni pressat fram, har lett till att en felaktig upphandling har genomförts?
- Hur mycket extra kostnader räknar ni att det blir, med anledning av den troligen felaktigt genomförda direktupphandlingen?
- I och med att konsulten fakturerat redan från augusti 2024, borde inte risk och konsekvensanalyser finnas klara att redovisas - när får vi se dem?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 145.
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Har antalet sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har regionens utgifter för sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
- Har antalet övriga färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har faktureringen till länet kommuner för färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 146.
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om bolagiseringen är så avgörande för att förbättra primärvården, hur kan det då vara möjligt att de som faktiskt arbetar i vården inte ska märka någon skillnad?
- Om personalens arbete förblir oförändrat, vad är det då som skapar de påstådda förbättringarna i tillgänglighet, ekonomi och vårdkvalitet?
- Vilket av de två påståendena är sant: Är bolagiseringen en genomgripande förändring eller en förändring som knappt märks?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 147.
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När utlystes tjänsten Projektledare avseende bolagiseringen?
- På vilka forum utlystes nämnda tjänst?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 148.
Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur mycket är regionstyrelsens ordförande beredd att lägga på konsultkostnader för att driva fram det ideologiska experimentet med ett affärsdrivande bolag?
- Tillkommer det några andra kostnader utöver de 1,3 miljonerna för 10- månadersavtalet för den nu projektanställda konsulten?
- Menar regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att skattebetalarna ska betala 2,3 miljoner kronor för hemligstämplat material?
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att fatta beslut i fel ordning gällande just bolagiseringsprocessen? 5. Varför är det viktigt att hålla bolagiseringsprocessen hemlig?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 149.
Bilagor
-
400kb Ladda ner dokument
-
59
Interpellation (V) - Är det ansvarsfullt att fatta beslut i fel ordning när det finns uppenbara risker?
Ulla Andersson (V) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att det är ansvarsfullt att fatta beslut i fel ordning, gentemot primärvårdens verksamhet, patienter och anställda?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 150.
Bilagor
-
369kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
60
Interpellation (S) - Inkonsekvent kommunikation och fördröjt erkännande av risker präglar bolagiseringsärendet
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När beslutet om bolagisering fattades avvisades krav på risk- och konsekvensanalyser. Nu medger ni att det finns risker för patientsäkerhet, arbetsvillkor och ekonomi. Om dessa risker fanns redan då, varför valde ni att dölja eller ignorera dem vid beslutstillfället?
- Ni säger nu att det vore "löjligt att inte erkänna riskerna". Men när oppositionen varnade för samma risker bemöttes det med nonchalans. Varför tog ni inte dessa invändningar på allvar innan beslutet togs?
- Om ni nu erkänner riskerna, varför vägrade ni att genomföra en riskanalys innan beslutet?
- Ni säger att det är viktigt att skapa medvetenhet om riskerna nu när bolagiseringen redan beslutats. Men borde inte denna medvetenhet ha funnits innan ni tvingade igenom beslutet? 5. Om ni nu erkänner riskerna, borde ni inte också erkänna att ni gjorde fel som drev igenom beslutet utan en ordentlig analys?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 151.
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Vilka delar av primärvården ska bli kvar i förvaltningsform?
- De verksamheter i primärvården som blir kvar i förvaltningsform, går de med underskott?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 152.
Bilagor
-
372kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför är inte en sådan stor förändring av missbruksvården uppe för politiskt beslut i ansvarig nämnd?
- Vad är anledningen till centraliseringen?
- Vilka risk- och konsekvensanalyser är gjorda? 4. Har denna stora förändring varit ute på remiss?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 153.
Bilagor
-
374kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Hur stor del av läkarkåren i Region Gävleborg är involverad i sjukvårdens beredskapsarbete?
- Hur utbredd är den Gävleborgska läkarkårens kännedom om existerande beredskapslager och deras roll vid kris eller krig?
- Hur utbredd är region Gävleborgs medarbetarkårs kännedom om existerande beredskapsplanering och deras roll vid kris eller krig?
- Hur ser du på Region Gävleborgs beredskap när det gäller kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 154.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Kommer regionstyrelsen få ta del av det utlovade underlaget för att kunna fatta beslut i frågan senast i maj månad, det vill säga ett år senare än utlovat?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 155.
Bilagor
-
396kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Avser ni att omedelbart att tillföra mer resurser till primärvården för att korta vårdköerna och minska medarbetarnas stress och dåliga arbetsmiljö?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 156.
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Om syftet med bolagiseringen bl.a. var att minska kostnaderna, hur kan styret då motivera att de första1 beslutade utgifterna går till höga politiska arvoden istället för till vården?
- Vilket budskap skickar styret till vårdpersonalen angående deras löner och arbetsvillkor samtidigt som styret beviljar sig höga ersättningar?
- Vilken garanti finns för att de resurser som nu omfördelas från vården till arvoden och administration någonsin kommer att generera de påstådda besparingarna?
Bilagor
-
376kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur mycket beräknas de tillkommande momskostnaderna bli för regionen?
- Hur mycket beräknas framtagandet av primärvårdsbolagets logotyp kosta?
- Vad beräknas de nya arbetskläderna att kosta?
- Vad beräknas primärvårdsbolagets nya ledning kosta - VD inklusive stab?
- Vad beräknas eventuella nya lokaler kosta?
- Vad blir den totala kostnaden för den nu anställda konsultens arbete?
- Vad beräknas den ökade interndebiteringen och tillkommande administrationen kosta?
- Hur kommer samordningen av vården att påverkas?
- Finns det någon backup-plan ifall inte all personal följer med över till det nya primärvårdsbolaget?
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
68
Interpellation (S) - Ljuger oppositionen eller har man i själva verket rätt om bristerna avseende Cosmic-införandet?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur motiveras SD, M, KD och Sjukvårdspartiets anklagelse om att oppositionen "hittar på och ljuger" samtidigt som styret själva erkänner att Cosmic-införandet är behäftat med svåra brister som kräver åtgärder?
- Hur ser regionstyrelsens ordförande på oppositionens roll i att uppmärksamma dessa problem: Är det att betrakta som ”ett demokratiskt problem” att oppositionen granskar ett system vars brister erkänns av ledningen själv?
- Förväntar sig styret att oppositionen ska tiga när sjukvårdens problem blir så svåra, långtgående och akuta som i fallet med införandet av journalsystemet Cosmic?
Bilagor
-
379kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Hur långt gångna är planerna på att förändra Region Gävleborgs folkhögskolor till att driva fler yrkesutbildningar och färre estetiska kurser?
- Vilka av de estetiska utbildningarna vid Region Gävleborgs folkhögskolor hotade?
- Anser kultur- och kompetensnämndens ordförande inte att folkhögskolans särart är värd att bevara?
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
70
Interpellation (S) - Riskerna med att stänga beroendemottagningarna i Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur ställer sig hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande till den planerade centraliseringen av beroendemottagningarna?
- Vilka brukarorganisationer som företräder människor med beroendesjukdom och som har erfarenhet av beroendevården har man talat med i processen?
- Ser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande några risker med att stänga ner mottagningarna i Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall för dem som behöver beroendevård?
- Är primärvården i Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall förberedd på att ta omhand akuta situationer som kommer att uppstå då denna patientgrupp behöver adekvat hjälp och vård och det saknas beroendesjuksköterskor på orten?
Bilagor
-
267kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför har nedskärningar av tjänster skett i regionens beroendeverksamhet?
- Varför har inte hälso- och sjukvårdsnämnden fått information om nedskärningarna?
- Varför fick inte hälso- och sjukvårdsnämnden information om de planerade nedläggningarna förrän oppositionen krävde ett extra insatt nämndsmöte?
- Varför sker informationsmöten om nedläggningarna med brukare enbart i Hudiksvall?
- Arbetet med att söka nya lokaler i Iggesund har sedan länge inletts trots att inga politiska beslut har fattats gällande nedläggningar i Söderhamn, Hudiksvall och Ljusdal. Varför då?
- Vilka konsekvenser skulle nedläggningen av beroendemottagningar kunna bli för brukarna, menar ordförande?
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur stort har produktionsbortfallet varit i primärvården under införandet av journalsystemet Cosmic?
- Har telefontillgängligheten påverkats av införandet av journalsystemet Cosmic och i så fall hur?
- Hur har sjukfrånvaron i primärvården sett ut under januari till mars 2025 - har den ökat jämfört med samma period 2024?
- Har personalomsättningen i primärvården ökat jämfört med samma period föregående år?
- Hur mycket har mertid och övertid utvecklats i primärvården under samma period?
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är det nya offentligt ägda bolaget skyldigt att följa samma momsregler som privata företag?
- Vilken är den normala momssatsen för skattepliktig verksamhet i Sverige?
- Har regionledningen beräknat hur mycket den eventuella sammanlagda merkostnaden skulle bli för momsen efter bolagiseringen, om det nya bolaget är skyldigt att följa samma momsregler som privata företag?
- Hur stor skulle den årliga merkostnaden i så fall bli?
- Om vården blir dyrare anser regionledningen då att bolagiseringen är ett ansvarsfullt sätt att hantera skattebetalarnas pengar?
- Om RGs budget belastas av ökade kostnader, hur tänker regionledningen säkerställa att det inte leder till nedskärningar inom vården?
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
74
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) – Etablera ett brottsförebyggande arbete i Region Gävleborg
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23--24, § 230, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning.
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
75
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) – För demokratins och kulturens ställning 4: Främja ett mer jämlikt demokratisk deltagande
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23--24, § 231, och överlämnades till demokratiberedningen för beredning.
Bilagor
-
457kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23--24, § 232, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade den 29 januari 2025 att bilda ett regionägt aktiebolag av de offentligt drivna hälsocentralerna inom Region Gävleborg, diarienummer RS 2024/2640. I samma ärende uppdras till regionstyrelsen att ta fram underlag om vilken verksamhet som ska bedrivas i bolaget.
Bolagsordning (bilaga 1)
Bolagsordningen är det formella dokument som bland annat anger ramen inom vilken bolaget ska agera samt ändamålet med bolaget. Bolagsordningen reglerar dessutom aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision. Bolagsordningen registreras hos Bolagsverket vid bildandet av bolaget.
Ägardirektiv (bilaga 2)
Ägardirektivet är det dokument där ägaren kan styra vad bolaget har mandat att besluta om samt vad bolaget får göra. Ägardirektivet reglerar förhållandet med ägaren samt vilka frågor som alltid ska betraktas som principiella och där regionfullmäktige ska ta ställning. I ägardirektivet beskrivs även avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva.
Det nya bolaget ska bedriva primärvård, men kommer inte att ansvara för primärvård som i dag inryms i Hälso- och sjukvårdsnämndens reglementsenliga uppdrag. Avgränsningen är först och främst det så kallade basuppdraget enligt Handbok Hälsoval.Den verksamhet som omfattas av ägardirektivet hade under 2024 kostnader om cirka 1 300 miljoner kronor. Bolaget kommer bedriva icke momspliktig verksamhet. Momsen blir därmed inte avdragsgill i bolaget, vilket innebär att momsen på momsbelagda utgifter blir en kostnad. Region Gävleborg erbjuder vårdgivarna inom vårdvalssystemet momskompensation, men beroende på bolagets kostnadsstruktur är det troligt att momskompensationen inte fullt ut täcker den ökade kostnaden, främst på grund av att personal är inhyrd och inte anställd. Under 2024 var intäkten i den aktuella verksamheten 1 140 miljoner kronor.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sitt sammanträde 20 februari 2025 beslutat om ett yttrande till regionstyrelsen avseende det pågående arbetet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har identifierat ett antal centrala aspekter att beakta i den fortsatta processen:
- Patientsäkerhet
- Tillgänglighet och kontinuitet
- Medarbetare och arbetsvillkor
- Ekonomiska konsekvenser
- IT- och informationshantering
- Juridiska aspekter och ansvarsfördelning
Regionstyrelsen konstaterar att enligt 4 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ska den offentligt finansierade hälso- och sjukvårdsverksamhet vara organiserad så att den främjar kostnadseffektivitet. Det pågående arbetet med bolagisering av primärvården är ett led i att säkerställa att detta – och alla andra krav i samma lag – efterlevs. De aspekter som Hälso- och sjukvårdsnämnden anger är således redan omhändertagna i de delprojekt inom projektet Bolagsbygget som har redovisats för regionstyrelsen, även om arbetet fortfarande är i ett tidigt skede. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen deltar i nästan alla delar av arbetet och har ett särskilt ansvar för det delprojekt som handlar om den närmare utformningen av verksamheten i det nya bolaget.
Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande kommer att kunna beaktas löpande under arbetet. I nuläget kan det läggas till handlingarna.
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
Marcus avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-03-25--26, § 101.
-
Med anledning av kommande bolagisering av primärvården behöver reglemente om ekonomiska förmåner för förtroendevalda revideras med följande tillägg:
- Arvode för ordförande i Region Gävleborg Din hälsocentral AB med 35 procent av riksdagsmannaarvode.
- Arvode till vice ordförande i Region Gävleborg Din hälsocentral AB och vice ordförande i Folktandvården Gävleborg AB med 10 procent av riksdagsmannaarvode.
- Halv- eller heldagsarvode till ledamöter i bolagets styrelse.
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
I Region Gävleborg används i nuläget en så kallad Vårdgivaranmälan som juridisk grund till förbindelse för Utföraren att följa rutinen ”Allmäntandvård för barn och unga – Region Gävleborg – Platina id 09-618475”. Detta är inte juridiskt prövat men sannolikt inte hållbart. Beställarenheten för tandvård uppfattar att en upphandling enligt LOV skulle innebära:
- Ett tydligare avtalsförhållande mellan Utföraren och Regionen.
- Kvalitetssäkring – godkännandeprocess för anslutning samt regelbunden uppföljning och kontroll.
- Jämlik vård – patient och/eller vårdnadshavare väljer själv Utförare. På så vis ökas patientens inflytande.
- Minskad risk för välfärdsbrott – tack vare tydligare juridisk förbindelse och möjlighet/skyldighet till uppföljning och kontroll.
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
Region Gävleborgs Hållbarhetsredovisning 2024 är en beskrivning och uppföljning av regionens arbete med att integrera hållbar utveckling, de globala målen och hållbarhetsstrategin (RS 2020/944) i genomförandet av våra uppdrag.
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När utlystes tjänsten Projektledare avseende bolagiseringen?
- På vilka forum utlystes nämnda tjänst?
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur mycket är regionstyrelsens ordförande beredd att lägga på konsultkostnader för att driva fram det ideologiska experimentet med ett affärsdrivande bolag?
- Tillkommer det några andra kostnader utöver de 1,3 miljonerna för 10- månadersavtalet för den nu projektanställda konsulten?
- Menar regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att skattebetalarna ska betala 2,3 miljoner kronor för hemligstämplat material?
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att fatta beslut i fel ordning gällande just bolagiseringsprocessen? 5. Varför är det viktigt att hålla bolagiseringsprocessen hemlig?
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Lars-Göran Langeborg, Petra Modée, Alf Norberg och Yvonne Oscarsson (V) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Region Gävleborg ska genomföra en grundlig kartläggning och analys av vården som ges till kvinnor respektive män för olika diagnoser och vårdformer.
- grundligt genomförd kartläggning och analys ska ligga till grund för ett förändringsarbete.
- så snart det är möjligt ska vårdens anställda ges utbildning om hur kön påverkar bemötande och behandling/vårdinsatser.
Bilagor
-
418kb Ladda ner dokument