Möte 2021-06-01
-
3
Val av protokollsjusterare
-
4
Aktuellt från regionstyrelsen
-
5
Information från Movexum AB
-
6
Ledamöternas allmänna frågestund
-
7
Anmälan av medborgarförslag
-
Hans Backman (L) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Gävleborg upprättar mål om minst en ambulanssjuksköterska per ambulans och att senast 2024 gör om detta till ett krav, överensstämmande med FLISA:s riktlinjer.
- Att krav på ambulanssjuksköterskekompetens ställs vid nyanställning eller att utbildningsplats söks snarast efter anställning.
- Att prioriteras i regionens satsning på betalda utbildningstjänster.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard och Hans Olsson (M) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Inrätta skogsvårdsprogram på Region Gävleborgs folkhögskolor och att
- Detta görs i nära samarbete med skogsbruket i Gävleborg.
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde den 21 april 2020, § 61, och remitterades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Återrapportering av besvarade medborgarförslag - de grönmarkerade medborgarförslagen i den bifogade filen är sedan tidigare återrapporterade till regionfullmäktige.
-
Stiftelsen Länsmuseet Gävleborg har lämnat årsredovisning för 2020. Kultur- och kompetensnämnden har tagit del av Stiftelsen Länsmuseet Gävleborgs årsredovisning för 2020 och överlämnar den till regionfullmäktige.
Ärendet behandlades vid kultur- och kompetensnämndens sammanträde 2021-03-23, § 41, se bifogat protokollsutdrag.
Ärandet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 125, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
20mb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Demokratiberedningen har lämnat verksamhetsberättelse för 2020.
Ärendet behandlades vid demokratiberedningens sammanträde den 25 mars 2020, § 4, se bifogat protokollsutdrag.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 124, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Patienter inom Region Gävleborg kan idag använda kallelse till sjukvården som biljett inom kollektivtrafiken. I de fall egen bil används eller att taxi nyttjas för sjukresor tas en egenavgift ut. Avgiften är beslutad av regionfullmäktige.
Den 25 februari 2021 beslutade regionfullmäktige att tillfälligt ta bort egenavgifterna vid sjukresor för personer från och med det år de fyller 70 år samt för personer som ingår iriskgrupper enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Detta beslut förlängdes till den 30 juni 2021.
Eftersom smittspridningen i Gävleborgs län alltjämt ligger på en hög nivå finns det skäl att förlänga det gällande beslutet till den 30 september 2021.
Kostnaden för denna förlängning beräknas till 3 mnkr. Osäkerheten i beräkningarna är dock stor varför den tillkommande kostnaden kan förväntas hamna i intervallet 6-12 mnkr för hela perioden. Kostnaden för de uteblivna egenavgifterna finansieras med riktade statsbidrag. Beroende på utvecklingen av pandemin kan ett nytt beslut med förlängning av perioden med avgiftsfrihet bli aktuellt.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 116, se nedan samt bifogat protokollsutdrag.
Reservationer
Patrik Stenvard (M), Henrik Olofsson (SVG), Jennie Forsblom (KD), Hans Backman (L) reserverar sig mot beslutet med följande lydelse:
”Med den eskalerande smittspridningen som vi nu ser i Gävleborg måste regionen göra allt för att minska denna. Att hänvisa patienter till kollektivtrafiken för sjukresor, när myndigheter starkt avråder från kollektivtrafik, är inte acceptabelt. För oss är det självklart att sjukresor just nu ska kunna ske med bil i största möjliga mån och att ersättning ska utgå för detta. Allt för att minska smittspridningen och säkerställa att patienter tar sig till vården smittsäkert”.
Richard Carlsson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Stenvards yrkanden.
Yrkanden
Patrik Stenvard (M) hänvisar till sina tidigare yrkande på så sätt
- att till och med den 30 september 2021 ta bort egenavgifter vid sjukresor,
följande tillägg:
- att sjukresor ska ske så smittsäkert som möjligt och att avrådande av kollektivtrafik även ska gälla vid dessa resor,
- att krav på särskilt intyg för att få ersättning för sjukresa med bil tillfälligt tas bort,
- att vid kallelser till vården ska patienter informeras om att undvika kollektivtrafiken och att man råder patienter till annat mer smittsäkert färdmedel.
Henrik Olofsson (SVG), Jennie Forsblom (KD), Hans Backman (L) och Richard Carlsson (SD) stödjer Stenvards yrkanden.Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandens förslag mot Stenvards yrkande och finner att styrelsen beslutar enligt ordförandens förslag.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
15
Tidsbegränsa avgiftsfriheten för resor till vaccinationscenter för covid-19 till 30 september 2021
I syfte att minska smittspridningsrisken under pandemin och underlätta en smittsäker vaccinering av länets mest utsatta invånare i den pågående länsomfattande vaccinationsinsatsen mot covid-19 fattade Regionfullmäktige den 29 januari 2021 beslut om avgiftsfria sjukresor till vården för länsbor över 70 år och de tillhörande riskgrupper (RS 2020/2851). Detta besluts gäller till 30 juni, men föreslås förlängas till den 30 september. I linje med detta fattades även beslut om avgiftsfria resor till vaccinationsenheter för de som inte själva kan ta sig till dessa enheter på ett smittsäkert sätt. Detta beslut har inget slutdatum.
Arbetet med vaccinationerna framskrider enligt plan och t o m v 18 hade 94,3% av länets befolkning över 65 år fått minst en dos vaccin och 40,5% har fått två doser. I takt med att fler grupper vaccineras har skyddseffekten i befolkningen ökat kontinuerligt och behoven av sjukhusvård för allvarlig sjukdom har minskat i de vaccinerade grupperna. Denna utveckling förväntas fortsätta i takt med att fler grupper erbjuds vaccin. Antalet sjukresor enligt ovan inom gruppen har minskat sista veckorna. Regionen erbjuder sedan ett par veckor vaccinering för samtliga länsbor tillhörande riskgrupper och har även påbörjat vaccineringen av friska individer i den sk fas 4. Enligt det nationella målet ska samtliga invånare i landet ha erbjudits en dos vaccin senast den 5 september 2021. Region Gävleborg ser idag inga hinder mot att uppnå detta mål.
Bedömningen är att vi innan sommaren kommer att ha erbjudit vaccin och vaccinerat samtliga länsinvånare över 65 års ålder och de med riskfaktorer, samt en stor del av den övriga befolkningen. Risken för smittspridning i länet förväntas minska påtagligt i takt med att vaccineringen fortskrider. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att regionfullmäktige tidsbegränsar avgiftsfriheten för resor till vaccinationsenheterna för covid-19 till den 30 september 2021.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 118, se nedan samt bifogat protokollsutdrag.
Reservationer
Patrik Stenvard (M), Henrik Olofsson (SVG), Jennie Forsblom (KD), Hans Backman (L) och Richard Carlsson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Stenvards yrkande.
Yrkanden
Patrik Stenvard (M) hänvisar till tidigare tilläggsyrkande på så sätt; att resa smittsäkert med egen bil.
Henrik Olofsson (SVG), Jennie Forsblom (KD), Hans Backman (L) och Richard Carlsson (SD) stödjer Stenvards yrkande.
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar bifall till ordförandens förslag.Propositionsordning
Ordförande ställer först proposition på ordförandens förslag och finner att styrelsen beslutar enligt ordförandens förslag.
Därefter proposition på bifall eller avslag till Stenvards tilläggsyrkande och finner att styrelsen beslutar att avslå Stenvards yrkande.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att införa en patientavgift på 100 kronor i avgiftshandboken för 2021 för en digital vårdkontakt via chatt.
Styrgruppen för införandet av den digitala plattformen förordar att chatt med vårdpersonal skall avgiftsbeläggas. Enligt nuvarande avgiftshandbok är vårdkontakt via videokonferens eller motsvarande avgiftsbelagt med 200 kr, när innehållet i kontakten motsvarar ett fysiskt besök samt att bildöverföring sker. Däremot är chatt ej avgiftsbelagt i nu gällande avgiftshandbok.
Deras förslag är att patientavgiften skall vara i paritet med nuvarande avgift för en telefonkontakt, 100 kr. Motiveringen bakom införandet av patientavgiften är att chatt är vård och patientavgifter skall tas ut efter det medicinska innehållet och inte var avhängt till specifika personalkategorier eller kontaktvägar.Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 120, se nedan samt bifogat protokollsutdrag.
Reservationer
Patrik Stenvard (M), Hans Backman (L), Jennie Forsblom (KD, Henrik Olofsson (SVG) reserverar sig mot beslutet och lämnar reservation med följande lydelse:
"Samverkan Gävleborg anser att det finns flera aspekter på varför man ska avvakta med avgift för chatt i avgiftshandboken.
En miljon svenskar lever idag i digitalt utanförskap. De allra flesta är över 65 år. Det är också fler av dem som sällan är på internet som behöver hjälp med digitala tjänster som att boka läkartid, handla på nätet eller installera bank-id. Samtidigt visar forskningen att digitala tjänster kan vara en väg ut ur ensamhet och depression. Och visst har det hänt en hel del nu under pandemin. Men vi är inte riktigt där än att alla kan hantera det digitala och övergången måste kunna överlappas för att förhindra de problem som en omställning kan innebära. Vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda för att nästan alla har tillgång till internet.
Vi anser att avgifter är ett styrmedel vilket inte Region Gävleborg anser. Här har vi helt klart olika åsikter men frågan är varför ta ut en avgift? Och vad är syftet?
En annan fråga vi ställer oss - finns det risker med en chatt-funktion? AI-robot triagerar initialt, där kan individer falla bort genom otillräckliga frågeställningar, i värsta fall kan vederbörande få felaktiga rekommendationer som inte motsvarar den vård patienten behöver.
Och detta p.g.a. chatt-funktionens initiala "barnsjukdomar".
Vi anser att det enda rätta är att avvakta med införande av avgift för chatten tills vi ser hur och att den fungerar."
Rickard Carlsson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Stenvards yrkande.Yrkanden
Patrik Stenvard (M) yrkar avslag till beslutsförslaget.
Jennie Forsblom (KD) stödjer Stenvards yrkande samt tillägget att avvakta med införandet av avgift för chatt i avgiftshandboken så att test kan genomföras.
Hans Backman (L), Henrik Olofsson (SVG) och Rickard Carlsson (SD) stödjer Stenvards och Forsbloms yrkande.Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på bifall för ordförandens förslag mot avslag mot Stenvards m.fl. yrkanden och finner att styrelsen beslutar att bifalla ordförandens förslag.
-
Regionfullmäktige beslutade 2019 att bevilja investering på 65 000 tkr avseende ombyggnation av lokaler på Södertull, i syfte att flytta ut Ögonsjukvården Gästrikland från Gävle sjukhus. Beslutet grundades på Hälso- och sjukvårdens bedömning att Södertull var det lämpligaste alternativet, en bedömning som fastställdes i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Därefter har en ny analys genomförts under 2020, som lett till en ny bedömning att Ögonsjukvården Gästrikland även i fortsättningen ska ha sitt hemvist på Gävle sjukhus. Detta har även fastställts av Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionstyrelseförvaltningen har tagit del av bedömningen och stöder denna.
Därmed är ombyggnad av lokaler för Ögonsjukvården Gästrikland på Södertull inte längre aktuellt.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 121, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt fullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte beretts färdigt, § 106.
I bifogad sammanfattning framgår vilka medborgarförslag som den 30 april 2021 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 4 st.
Av dessa är 3 st under politisk beredning och 1 st under tjänstemannaberedning.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 129, se nedan samt bifogat protokollsutdrag.
Särskilt yttrande
Särskilt yttrande inlämnas från Sverigedemokraterna med följande lydelse:
"Sverigedemokraterna ser det som anmärkningsvärt illa att majoriteten ej har berett medborgarförslag i rimlig tid. Att vi har ärenden som legat sedan 2015/2016 är under all kritik.
Möjlighet att lämna in förslag är ett viktigt demokratiskt verktyg för medborgarna, men om förslagen hamnar i någon skrivbordslåda och inte bereds riskerar det att skada medborgarnas förtroende för Region Gävleborg".Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt fullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt, § 67.
I bifogad sammanfattning framgår vilka motioner som den 30 april 2021 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 36 st.
Av dessa är 12 st under politisk beredning och 24 st under tjänstemannaberedning.
Det har kommit in 21 st nya motioner under 2021.Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 130, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsrapportens sammanfattning: År 2016 genomfördes en granskning av Region Gävleborgs hantering av bidrag till civilsamhället. Syftet med granskningen var att besvara frågan om hurvida hållbarhetsnämnden och kultur- och kompetensnämnden har en ändamålsenlig styrning och uppföljning av bidragsgivningen.
Den sammanfattande bedömningen var att hanteringen i huvudsak var tillfredställande, men ett antal förbättringsområden lyftes fram. Gävleborgs revisorer har utifrån risk och väsentlighet bedömt det angeläget att följa upp tidigare granskning av hållbarhetsnämndens och kultur- och kompetensnämndens bidragsgivning till civilsamhället. Granskningens syfte och revisionsfråga har varit att besvara huruvida hållbarhetsnämnden och kultur- och kompetensnämnden har säkerställt att åtgärder vidtagits med anledning av tidigare revisionsrapport, samt om nuvarande rutiner säkerställer en god intern kontroll.
Revisionsrapporten behandlades vid kultur-och kompetensnämndens sammanträde 2020-12-11, § 163, och vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2020-12-16, § 125, se bifogade protokollsutdrag.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 122, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
448kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna i Region Gävleborg har beslutat att genomföra en granskning av regionens arkivhantering. Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, kultur- och kompetensnämnden och hållbarhetsnämnden har en ändamålsenlig arkivhantering.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2021-05-19, § 123, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
425kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Hansson (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
-
Johan Färnstrand har avsagt sig uppdraget som styrelseordförande i Movexum AB.
Fyllnadsval behöver genomföras.
-
Lisa Wiik har avsagt sig uppdraget som ledamot i Movexum AB så ny ledamot behöver väljas.
-
Staffan Thegel har avsagt sig uppdraget som ledamot i Movexum AB så ny ledamot behöver väljas.
-
Barry Gustafsson (S) har avsagt sig uppdraget som styrelseordförande för Folktandvården Gävleborg AB så ny ordförande behöver väljas.
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur kommer det sig att den styrande majoriteten inte krävde att en vaccinationsplan togs fram?
- Är majoriteten nöjd över hur vaccineringen går till i Gävleborg?
- Vad har majoriteten lärt sig av denna hantering av massvaccineringen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-02-24--25, 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
Maria Molin (M) frågar:
- Är detta möjligt och i så fall varför är det så?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur ser dessa uppdrag och krav ut och vilka beslut har fattats av vilken politisk församling?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur kommer det sig att det tagit så lång tid att breddinföra snabbtester i våra verksamheter?
- Är majoriteten beredd att prioritera snabbtester för att möjliggöra testning av vår personal?
- Hur kommer det sig att majoriteten inte har tagit initiativta till mer utökad testning?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur kommer det sig att smittan tog sig in på våra särskilda boenden i länet?
- Vad är anledningen till att vi i Gävleborg blev en region som drabbades värst?
- Varför anser inte regionstyrelsens ordförande att en extern oberoende utvärdering tillför nytta för oss?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-02-24--25, 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
AnnCharlotte Granath (M) frågar:
- Vad har smittskydd i Region Gävleborg för upprättade kommunikationsstrategier gentemot länets kommuner gällande just att förhindra smittspridning?
- Har man kommunicerat till länets kommuner att det krävs ett uttryckligt direktiv från smittskydd innan, t. ex. föräldrar får informeras om smitta på förskola?
- Anser regionrådet att kommunikationen mellan regionen och kommunerna fungerar tillfredsställande?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
EwaMarja Andersson (M) frågar:
- Hur ser förutsättningarna ut för Regionens anställda för att arbeta inom de viktiga arbetet i familjecentralerna?
- Samverkansarbetet med de samverkanspartners man har idag och bedriver verksamhet tillsammans med hur fungerar det?
- Finns det förutsättningar för utveckling av Regionens uppdragsdel med exempelvis psykologi i de familjecentraler som bedrivs i dag och startar framöver?
- Har Regionens hälsoarbete gällande barn och mödravård utvecklats där familjecentraler finns?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
EwaMarja Andersson (M) frågar:
- Har Regionen stärkt upp sin information om samtal och hantering till anställda för att möta upp dessa ärenden under pandemin och för att möte upp en eventuell anstormning vid normaliseringsläge?
- Är Regionens akutingångar rustade för hur man möter upp patienter som inkommer till vård tillsammans med sin förövare?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
218kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
Lars Österberg (KD) frågar:
- Upplever ungdomsmottagningarna i Region Gävleborg en ökande psykisk ohälsa bland unga, och i så fall hur märker man av detta?
- Hur planerar Region Gävleborg för att ta hand om den psykiska ohälsan bland våra unga?
- Hur ser personalläget, bemanningen ut på våra ungdomsmottagningar i länet?
- På vilket sätt tar de unga kontakt, använder unga exempelvis En väg in-numret?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
Maria Molin frågar:
- Har Region Gävleborg någon strategi för hur anhöriga/närstående skall erbjudas hjälp?
- Om det finns en standardiserad strategi, ingår då även minderåriga i denna strategi?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-05-11--12.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
Hans Backman (L) frågar:
- Avser majoritetspartierna att ta initiativ till att mammografi för kvinnor över 74 år införs i Region Gävleborg under 2021?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-05-11--12.
Bilagor
-
452kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
Maria Molin (M) frågar:
- Har Region Gävleborg några planer på att anpassa sina hjälpmedelsregler till de regler som finns i övriga regioner?
- Personer som väljer att köpa hjälpmedel själva får inte någon hjälp med service till dessa hjälpmedel från regionen. Är detta någon man kan tänka sig att ändra på?
- Har Region Gävleborg numera service för de som får problem med sina hjälpmedel på helgerna, t.ex. en lyft som inte fungerar.
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
Hans Backman (L) frågar:
- Hur fortgår arbetet i Region Gävleborg med att minska beroendet av inhyrd personal?
- Avser majoritetspartierna att med tanke på rådande personalsituation med brist på personal i delar av organisationen och stort behov av inhyrd personal ta initiativ till att Region Gävleborg genomför en utredning med syftet att granska vår egen arbetsgivarpolitik?
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Finns det en strategi för att komma tillrätta med personalflykten från Region Gävleborg?
- Om svaret är ja; Hur tycker regionrådet att denna strategi fungerar och hur följs den upp? Om svaret är nej; är regionrådet beredd att ta fram en sådan?
- Är regionrådet nöjd över hur kompetensförsörjningsarbetet fungerar och utfallet av detsamma?
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
Pia Jansson (M) frågar:
- Kan ni erkänna att ni gjort fel?
- Kan den styrande majoriteten tänka sig att lyssna på länsmedborgarna?
- Ska vi som enda region i Sverige behöva utmärka oss på detta negativa sätt?
- Det är krångligt redan nu att få träffa en läkare, varför vill ni göra det ännu svårare?
- Är detta en början på nedmontering av hälsocentraler i glesbygd?
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
Alexander Hägg (M) frågar:
- Hur blir det fler specialister i allmänmedicin i Gävleborg när kravet på öppettider tas bort på våra hälsocentraler?
- Har majoriteten för ambition att långsiktigt centralisera specialistsjukvården till våra sjukhus?
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
Pia Jansson (M) frågar:
- Stämmer den information som nått mig?
- Om ovanfråga stämmer, redogör för hur ni tänkte.
- Till vilka grupper har erbjudandet gått ut?
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
Henrik Olofsson (SVG) frågar:
- Hur allvarligt är det att våra backup system krånglar då det verkligen behövs?
- På vilket sätt säkerställer man att tekniken verkligen fungerar när den behövs?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-02-24--25, 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
Alexander Hägg (M) frågar:
- Vilka prioriteringar gör majoriteten för att förbättra vägstandarden i Gävleborgs län?
- När kommer länsplanen att revideras?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
Peter Åkerström (KD) frågar:
- Hur länge får en buss användas (hur många mil) och hur regleras detta
- Stämmer det att bussar som rymmer upp till 80 personer används på linjer där ytterst få åker?
- Hur säkerställer vi att de bussar som används i regionen är säkra för våra resenärer?
- Hur arbetar region Gävleborg för att de bussar som används gör minsta möjliga miljö- och klimatpåverkan (växthuseffekten)?
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
Mattias Eriksson Falk (SD) frågar:
- Är skatteåterbäring rätt ord att benämna beviljade bidrag från EU?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-05-11--12.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
Mattias Eriksson Falk (SD) frågar:
- Vad gör Region Gävleborg för att synliggöra, stötta och involvera båda föräldrarna före, under och efter graviditeten sett till den pågående pandemin?
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
Liz Zachariasson (SD) frågar:
- Hur stor kommer ersättningen (sommarmoroten) vara och vilka verksamheter omfattas?
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Daniel Persson (SD) frågar:
- Vilka åtgärder har vidtagits för att säkerställa en god beredskap för provtagning under sommaren 2021?
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
§ 303
Val av protokollsjusterare
-
Hälso-och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme informerar om pandemiläget i Gävleborg.
Av informationen framgår bland annat antalet sjukhusvårdade, smittspridningen,
länets testkapacitet, uppfyllelsen av vårdgarantin och vaccinationsläget.
Ledamöterna ges möjlighet att ställa frågor.
-
Ulrika Malmqvist, VD i Movexum, informerar om verksamheten i bolaget.
Ledamöterna ges möjlighet att ställa frågor.
-
- Hans Backman frågar om majoritetspartierna planerar att ge en bonus till
personalen som jobbat i frontlinjen under pandemin.
-
Inga aktuella.
-
Hans Backman (L) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Gävleborg upprättar mål om minst en ambulanssjuksköterska per ambulans och att senast 2024 gör om detta till ett krav, överensstämmande med FLISA:s riktlinjer.
- Att krav på ambulanssjuksköterskekompetens ställs vid nyanställning eller att utbildningsplats söks snarast efter anställning.
- Att prioriteras i regionens satsning på betalda utbildningstjänster.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard och Hans Olsson (M) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Inrätta skogsvårdsprogram på Region Gävleborgs folkhögskolor och att
- Detta görs i nära samarbete med skogsbruket i Gävleborg.
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde den 21 april 2020, § 61, och remitterades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
-
Återrapportering av besvarade medborgarförslag - de grönmarkerade medborgarförslagen i den bifogade filen är sedan tidigare återrapporterade till regionfullmäktige.
-
Stiftelsen Länsmuseet Gävleborg har lämnat årsredovisning för 2020. Kultur- och kompetensnämnden har tagit del av Stiftelsen Länsmuseet Gävleborgs årsredovisning för 2020 och överlämnar den till regionfullmäktige.
Ärendet behandlades vid kultur- och kompetensnämndens sammanträde 2021-03-23, § 41, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Demokratiberedningen har lämnat verksamhetsberättelse för 2020.
Ärendet behandlades vid demokratiberedningens sammanträde den 25 mars 2020, § 4, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Patienter inom Region Gävleborg kan idag använda kallelse till sjukvården som biljett inom kollektivtrafiken. I de fall egen bil används eller att taxi nyttjas för sjukresor tas en egenavgift ut. Avgiften är beslutad av regionfullmäktige.
Den 25 februari 2021 beslutade regionfullmäktige att tillfälligt ta bort egenavgifterna vid sjukresor för personer från och med det år de fyller 70 år samt för personer som ingår iriskgrupper enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Detta beslut förlängdes till den 30 juni 2021.
Eftersom smittspridningen i Gävleborgs län alltjämt ligger på en hög nivå finns det skäl att förlänga det gällande beslutet till den 30 september 2021.
Kostnaden för denna förlängning beräknas till 3 mnkr. Osäkerheten i beräkningarna är dock stor varför den tillkommande kostnaden kan förväntas hamna i intervallet 6-12 mnkr för hela perioden. Kostnaden för de uteblivna egenavgifterna finansieras med riktade statsbidrag. Beroende på utvecklingen av pandemin kan ett nytt beslut med förlängning av perioden med avgiftsfrihet bli aktuellt.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
§ 315
Tidsbegränsa avgiftsfriheten för resor till vaccinationscenter för covid-19 till 30 september 2021
I syfte att minska smittspridningsrisken under pandemin och underlätta en smittsäker vaccinering av länets mest utsatta invånare i den pågående länsomfattande vaccinationsinsatsen mot covid-19 fattade Regionfullmäktige den 29 januari 2021 beslut om avgiftsfria sjukresor till vården för länsbor över 70 år och de tillhörande riskgrupper (RS 2020/2851). Detta besluts gäller till 30 juni, men föreslås förlängas till den 30 september. I linje med detta fattades även beslut om avgiftsfria resor till vaccinationsenheter för de som inte själva kan ta sig till dessa enheter på ett smittsäkert sätt. Detta beslut har inget slutdatum.
Arbetet med vaccinationerna framskrider enligt plan och t o m v 18 hade 94,3% av länets befolkning över 65 år fått minst en dos vaccin och 40,5% har fått två doser. I takt med att fler grupper vaccineras har skyddseffekten i befolkningen ökat kontinuerligt och behoven av sjukhusvård för allvarlig sjukdom har minskat i de vaccinerade grupperna. Denna utveckling förväntas fortsätta i takt med att fler grupper erbjuds vaccin. Antalet sjukresor enligt ovan inom gruppen har minskat sista veckorna. Regionen erbjuder sedan ett par veckor vaccinering för samtliga länsbor tillhörande riskgrupper och har även påbörjat vaccineringen av friska individer i den sk fas 4. Enligt det nationella målet ska samtliga invånare i landet ha erbjudits en dos vaccin senast den 5 september 2021. Region Gävleborg ser idag inga hinder mot att uppnå detta mål.
Bedömningen är att vi innan sommaren kommer att ha erbjudit vaccin och vaccinerat samtliga länsinvånare över 65 års ålder och de med riskfaktorer, samt en stor del av den övriga befolkningen. Risken för smittspridning i länet förväntas minska påtagligt i takt med att vaccineringen fortskrider. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att regionfullmäktige tidsbegränsar avgiftsfriheten för resor till vaccinationsenheterna för covid-19 till den 30 september 2021.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att införa en patientavgift på 100 kronor i avgiftshandboken för 2021 för en digital vårdkontakt via chatt.
Styrgruppen för införandet av den digitala plattformen förordar att chatt med vårdpersonal skall avgiftsbeläggas. Enligt nuvarande avgiftshandbok är vårdkontakt via videokonferens eller motsvarande avgiftsbelagt med 200 kr, när innehållet i kontakten motsvarar ett fysiskt besök samt att bildöverföring sker. Däremot är chatt ej avgiftsbelagt i nu gällande avgiftshandbok.
Deras förslag är att patientavgiften skall vara i paritet med nuvarande avgift för en telefonkontakt, 100 kr. Motiveringen bakom införandet av patientavgiften är att chatt är vård och patientavgifter skall tas ut efter det medicinska innehållet och inte var avhängt till specifika personalkategorier eller kontaktvägar.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade 2019 att bevilja investering på 65 000 tkr avseende ombyggnation av lokaler på Södertull, i syfte att flytta ut Ögonsjukvården Gästrikland från Gävle sjukhus. Beslutet grundades på Hälso- och sjukvårdens bedömning att Södertull var det lämpligaste alternativet, en bedömning som fastställdes i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Därefter har en ny analys genomförts under 2020, som lett till en ny bedömning att Ögonsjukvården Gästrikland även i fortsättningen ska ha sitt hemvist på Gävle sjukhus. Detta har även fastställts av Hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionstyrelseförvaltningen har tagit del av bedömningen och stöder denna.
Därmed är ombyggnad av lokaler för Ögonsjukvården Gästrikland på Södertull inte längre aktuellt.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt fullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte beretts färdigt, § 106.
I bifogad sammanfattning framgår vilka medborgarförslag som den 30 april 2021 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 4 st.
Av dessa är 3 st under politisk beredning och 1 st under tjänstemannaberedning.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt fullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt, § 67.
I bifogad sammanfattning framgår vilka motioner som den 30 april 2021 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 36 st.
Av dessa är 12 st under politisk beredning och 24 st under tjänstemannaberedning.
Det har kommit in 21 st nya motioner under 2021.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionsrapportens sammanfattning: År 2016 genomfördes en granskning av Region Gävleborgs hantering av bidrag till civilsamhället. Syftet med granskningen var att besvara frågan om hurvida hållbarhetsnämnden och kultur- och kompetensnämnden har en ändamålsenlig styrning och uppföljning av bidragsgivningen.
Den sammanfattande bedömningen var att hanteringen i huvudsak var tillfredställande, men ett antal förbättringsområden lyftes fram. Gävleborgs revisorer har utifrån risk och väsentlighet bedömt det angeläget att följa upp tidigare granskning av hållbarhetsnämndens och kultur- och kompetensnämndens bidragsgivning till civilsamhället. Granskningens syfte och revisionsfråga har varit att besvara huruvida hållbarhetsnämnden och kultur- och kompetensnämnden har säkerställt att åtgärder vidtagits med anledning av tidigare revisionsrapport, samt om nuvarande rutiner säkerställer en god intern kontroll.
Revisionsrapporten behandlades vid kultur-och kompetensnämndens sammanträde 2020-12-11, § 163, och vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2020-12-16, § 125.
Bilagor
-
448kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna i Region Gävleborg har beslutat att genomföra en granskning av regionens arkivhantering. Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, kultur- och kompetensnämnden och hållbarhetsnämnden har en ändamålsenlig arkivhantering.
Bilagor
-
425kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Hansson (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
-
Barry Gustafsson (S) har avsagt sig uppdraget som styrelseordförande för Folktandvården Gävleborg AB så ny ordförande behöver väljas.
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur kommer det sig att den styrande majoriteten inte krävde att en vaccinationsplan togs fram?
- Är majoriteten nöjd över hur vaccineringen går till i Gävleborg?
- Vad har majoriteten lärt sig av denna hantering av massvaccineringen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-02-24--25, 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
Maria Molin (M) frågar:
- Är detta möjligt och i så fall varför är det så?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur ser dessa uppdrag och krav ut och vilka beslut har fattats av vilken politisk församling?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur kommer det sig att det tagit så lång tid att breddinföra snabbtester i våra verksamheter?
- Är majoriteten beredd att prioritera snabbtester för att möjliggöra testning av vår personal?
- Hur kommer det sig att majoriteten inte har tagit initiativ till mer utökad testning?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Hur kommer det sig att smittan tog sig in på våra särskilda boenden i länet?
- Vad är anledningen till att vi i Gävleborg blev en region som drabbades värst?
- Varför anser inte regionstyrelsens ordförande att en extern oberoende utvärdering tillför nytta för oss?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-02-24--25, 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
AnnCharlotte Granath (M) frågar:
- Vad har smittskydd i Region Gävleborg för upprättade kommunikationsstrategier gentemot länets kommuner gällande just att förhindra smittspridning?
- Har man kommunicerat till länets kommuner att det krävs ett uttryckligt direktiv från smittskydd innan, t. ex. föräldrar får informeras om smitta på förskola?
- Anser regionrådet att kommunikationen mellan regionen och kommunerna fungerar tillfredsställande?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
Lars Österberg (KD) frågar:
- Upplever ungdomsmottagningarna i Region Gävleborg en ökande psykisk ohälsa bland unga, och i så fall hur märker man av detta?
- Hur planerar Region Gävleborg för att ta hand om den psykiska ohälsan bland våra unga?
- Hur ser personalläget, bemanningen ut på våra ungdomsmottagningar i länet?
- På vilket sätt tar de unga kontakt, använder unga exempelvis En väg in-numret?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
LINKON-priset -
Region Gävleborg delar årligen ut LINKON-priset till någon medarbetare eller en grupp medarbetare som på något sätt utmärkt sig för ett förtjänstfullt arbete under det gångna året. Det kan handla om insatser som kan inspirera andra, större förändringsarbeten eller något som berör enstaka patienter, vårdtagare och studenter eller sina arbetskamrater.
Priset är ett konstverk skapat av en konstnär i Gävleborg.
Pristagare 2020:
Susanne Högberg, utbildningsledare och sjuksköterska på kliniskt träningscentrum och infektionsavdelningen.
Handledarpriset -
Region Gävleborg delar, som en del i den interna läkarutbildningen, årligen ut Handledarpriset. Detta för att uppmärksamma den kliniska handledningens betydelse för yngre läkares utveckling.
Priset gör det möjligt att premiera goda föredömen bland de många kunniga och erfarna läkare som finns i regionen, som dagligen bidrar till en bättre sjukvård för regionens invånare genom att stötta yngre kollegor och dela med sig av sina kunskaper.
Juryn för priset består av styrelsen i regionens underläkarförening, SYLF Gävleborg.
Varje år kan Region Gävleborgs AT-läkare, ST-läkare och övriga underläkare nominera handledare som skapar en god undervisningssituation för läkare under utbildning.Pristagare 2020:
Bland årets nominerade kandidater, fördelade över hela länet i såväl primär- som sjukhusvård, har juryn i år valt att ge priset till Karin Azimi, överläkare på Kvinnokliniken.
Regionalt miljöpris -
Det är Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd som står bakom miljöpriset. Syftet är att uppmärksamma de eldsjälar som driver på länets miljöarbete, och sprida deras goda exempel. Jury för miljöpriset består av ordförande, vice ordförande och vice andre ordförande i hållbarhetsnämnden. Ekocenter sköter det operativa arbetet.
Pristagare 2020:
Miljöpriset 2020 gick till Fritidsbanken i Bollnäs.
Region Gävleborgs miljöpris - Fröhuset -
Region Gävleborgs miljöpris – Fröhuset – delas, sedan år 2000, årligen ut till någon eller några inom regionens organisation som uppmuntran för förtjänstfulla insatser för miljön.
Priset ska uppmärksamma engagemang, entusiasm och goda exempel.
Pristagare 2020:
Strömsbro Hälsocentral är mottagare av 2020 års miljöpris, Fröhuset.
-
Johan Färnstrand, Lisa Wiik och Staffan Thegel har avsagt sig uppdragen som
ordförande respektive ledamöter i Movexum AB.
-
Johan Färnstrand, Lisa Wiik och Staffan Thegel har avsagt sig uppdragen
som styrelseordförande respektive ledamöter i Movexum AB så
ny ordförande och ledamöter behöver väljas.
-
Hans Backman (L) frågar:
- Avser majoritetspartierna att ta initiativ till att mammografi för kvinnor över 74 år införs i Region Gävleborg under 2021?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-05-11--12.
Bilagor
-
452kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
Hans Backman (L) frågar:
- Hur fortgår arbetet i Region Gävleborg med att minska beroendet av inhyrd personal?
- Avser majoritetspartierna att med tanke på rådande personalsituation med brist på personal i delar av organisationen och stort behov av inhyrd personal ta initiativ till att Region Gävleborg genomför en utredning med syftet att granska vår egen arbetsgivarpolitik?
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
- Finns det en strategi för att komma tillrätta med personalflykten från Region Gävleborg?
- Om svaret är ja; Hur tycker regionrådet att denna strategi fungerar och hur följs den upp? Om svaret är nej; är regionrådet beredd att ta fram en sådan?
- Är regionrådet nöjd över hur kompetensförsörjningsarbetet fungerar och utfallet av detsamma?
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
Pia Jansson (M) frågar:
- Kan ni erkänna att ni gjort fel?
- Kan den styrande majoriteten tänka sig att lyssna på länsmedborgarna?
- Ska vi som enda region i Sverige behöva utmärka oss på detta negativa sätt?
- Det är krångligt redan nu att få träffa en läkare, varför vill ni göra det ännu svårare?
- Är detta en början på nedmontering av hälsocentraler i glesbygd?
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
Alexander Hägg (M) frågar:
- Hur blir det fler specialister i allmänmedicin i Gävleborg när kravet på öppettider tas bort på våra hälsocentraler?
- Har majoriteten för ambition att långsiktigt centralisera specialistsjukvården till våra sjukhus?
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
EwaMarja Andersson (M) frågar:
- Hur ser förutsättningarna ut för Regionens anställda för att arbeta inom de viktiga arbetet i familjecentralerna?
- Samverkansarbetet med de samverkanspartners man har idag och bedriver verksamhet tillsammans med hur fungerar det?
- Finns det förutsättningar för utveckling av Regionens uppdragsdel med exempelvis psykologi i de familjecentraler som bedrivs i dag och startar framöver?
- Har Regionens hälsoarbete gällande barn och mödravård utvecklats där familjecentraler finns?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
EwaMarja Andersson (M) frågar:
- Har Regionen stärkt upp sin information om samtal och hantering till anställda för att möta upp dessa ärenden under pandemin och för att möte upp en eventuell anstormning vid normaliseringsläge?
- Är Regionens akutingångar rustade för hur man möter upp patienter som inkommer till vård tillsammans med sin förövare?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
218kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
Maria Molin frågar:
- Har Region Gävleborg någon strategi för hur anhöriga/närstående skall erbjudas hjälp?
- Om det finns en standardiserad strategi, ingår då även minderåriga i denna strategi?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-05-11--12.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
Maria Molin (M) frågar:
- Har Region Gävleborg några planer på att anpassa sina hjälpmedelsregler till de regler som finns i övriga regioner?
- Personer som väljer att köpa hjälpmedel själva får inte någon hjälp med service till dessa hjälpmedel från regionen. Är detta någon man kan tänka sig att ändra på?
- Har Region Gävleborg numera service för de som får problem med sina hjälpmedel på helgerna, t.ex. en lyft som inte fungerar.
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
Pia Jansson (M) frågar:
- Stämmer den information som nått mig?
- Om ovanfråga stämmer, redogör för hur ni tänkte.
- Till vilka grupper har erbjudandet gått ut?
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
Henrik Olofsson (SVG) frågar:
- Hur allvarligt är det att våra backup system krånglar då det verkligen behövs?
- På vilket sätt säkerställer man att tekniken verkligen fungerar när den behövs?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-02-24--25, 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
Alexander Hägg (M) frågar:
- Vilka prioriteringar gör majoriteten för att förbättra vägstandarden i Gävleborgs län?
- När kommer länsplanen att revideras?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-03-30--31, 2021-04-28 och 2021-05-11--12.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
Peter Åkerström (KD) frågar:
- Hur länge får en buss användas (hur många mil) och hur regleras detta
- Stämmer det att bussar som rymmer upp till 80 personer används på linjer där ytterst få åker?
- Hur säkerställer vi att de bussar som används i regionen är säkra för våra resenärer?
- Hur arbetar region Gävleborg för att de bussar som används gör minsta möjliga miljö- och klimatpåverkan (växthuseffekten)?
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
Mattias Eriksson Falk (SD) frågar:
- Är skatteåterbäring rätt ord att benämna beviljade bidrag från EU?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2021-05-11--12.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
Mattias Eriksson Falk (SD) frågar:
- Vad gör Region Gävleborg för att synliggöra, stötta och involvera båda föräldrarna före, under och efter graviditeten sett till den pågående pandemin?
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
Liz Zachariasson (SD) frågar:
- Hur stor kommer ersättningen (sommarmoroten) vara och vilka verksamheter omfattas?
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
Daniel Persson (SD) frågar:
- Vilka åtgärder har vidtagits för att säkerställa en god beredskap för provtagning under sommaren 2021?
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
Henrik Olofsson, Yvonne de Winter och Bernt Larsson, samtliga SVG, har lämnat in
en motion med följande yrkanden:
att kravet på minst en specialist i allmänmedicin (allmänläkare) ska finnas fysiskt på
plats när hälsocentralen är öppen åter skrivs in i Hälsovalshandboken,
att motionen behandlas så den kan beslutas av regionfullmäktige snarast.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Stig Zettlin och Jan Näsholm, båda (-), har lämnat in en motion med följande yrkanden:
att ge regionstyrelsen uppdrag att utarbeta strategier och genomföra åtgärder och
lägga förslag i motionens anda,
att genomföra detta i samarbete med berörda primärkommuner.