Möte 2024-12-11
-
3
Val av justerare och justeringstid
-
4
Anmälningar för kännedom
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till hälso- och sjukvårdsnämnden:
- Säkerställ att de målsättningar som finns i Region Gävleborg för första kontakt och operation/åtgärd överensstämmer med de krav som ställs i den nationella lagstadgade vårdgarantin.
- Ge hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att kontinuerligt utvärdera de satsningar som görs för att förbättra tillgängligheten, och att återkoppla detta till hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Säkerställ att det finns en regionövergripande riktlinje för framtagande av produktionsplaner.
- Säkerställ att det finns gemensamma arbetssätt för produktions- och kapacitetsplanering.
Bilagor
-
654kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- Följa reglementet för uppföljning avseende att årligen följa upp fullmäktiges beslut, återrapportera tillämpningen av policyer, föreskrifter, strategier och direktiv, samt utvecklingen inom beslutade planer och program. Om styrelsen inte anser att reglementet är ändamålsenligt bör styrelsen initiera en justering av reglementet.
- Följa implementeringen av den nya dokumentstyrningen så att alla gamla styrdokument hanteras utifrån de nya reglerna och kommande förvaltningsvisa rutiner.
Bilagor
-
698kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
Samordningsförbundet Gävleborg har inkommit med årsredovisning för 2023. Varje medlem ska pröva om styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
Årsredovisningen innehåller en översiktlig redogörelse av resultat och verksamhetsutveckling samt en redovisning av det ekonomiska utfallet för räkenskapsåret 2023. Som underlag till årsredovisningen finns även revisorns revisionsberättelse.
Enligt revisorns bedömning så har årsredovisningens balansräkning, resultaträkning, kassaflödesanalys, driftredovisning samt noter upprättats i enlighet med lagen om kommunal bokföring och redovisning (LKBR) och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av förbundets finansiella ställning per den 31 december 2023 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, kallelsen kompletteras med protokollsutdrag när deras protokoll är justerat.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
-
En minoritet i regionfullmäktige beslutade den 27 november 2024 att återremittera regionstyrelsens beslut från den 5 november med nedan motivering, kallelsen kompletteras med protokollsutdrag från fullmäktige när protokollet är justerat:
Förslaget att sänka åldersgränsen för barn- och ungas tandvård saknar tillräcklig konsekvensanalys varför följderna av förslaget är okända.
Återremissen kommer att behandlas på regionstyrelsen inför regionfullmäktiges sammanträde 2024-12-11.
I Regionfullmäktigebeslutet om budgetramen för tandvård 2018 framgår att man sedan 2014 succesivt har ökat åldern för åldersansvar för barn- och ungdomstandvård med ett år per år under åren 2014-2017 så att 2017 gäller åldersansvaret till och med 23 år. Under 2018 utökades åldersansvaret för barn- och ungdomstandvård till att gälla till och med 24 år. 4,0 mnkr beslutades i budgeten för det utökade åldersansvaret för barn- och ungdomstandvård.
Detta innebär att Region Gävleborg har avgiftsfri barn- och ungdomstandvård som gäller ett år ytterligare än vad som anges i Tandvårdslagen.
Tandvårdslagen 7§ anger för vilken åldersgrupp Folktandvården ska svara för regelbunden och fullständig tandvård.
Folktandvården ska svara för:
- regelbunden och fullständig tandvård för personer till och med det år då de fyller 23 år,
- specialisttandvård för personer från och med det år då de fyller 24 år, och
- övrig tandvård för personer från och med det år då de fyller 24 år i den omfattning som regionen bedömer lämplig.
Tandvårdslagen 15a§ säger att tandvård som avses i 7§ 1 ska vara avgiftsfri för patienten. Uppkommer kostnader med anledning av att patienten uteblivit från avtalat tandvårdsbesök, får avgift tas ut av patienten enligt grunder som regionen bestämmer. Regionen får också ta ut avgift, om patienten på begäran ges tandvård som inte är nödvändig för att uppnå ett från odontologisk synpunkt funktionellt och utseendemässigt godtagbart resultat.
Den 5 juni 2024 överlämnade Regeringen en proposition till Riksdagen där åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården föreslås sänkas från 23 till 19 år. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Region Gävleborg tar i samband med detta förslag om ändring i Tandvårdslagen ställning till att från den 1 januari 2025 följa den åldersgräns som Tandvårdslagen anger för avgiftsfri barn- och ungdomstandvård.
Ärendet behandlades vid hälsovalsutskottets sammanträde 2024-10-24, § 39, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-05, § 273, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
Region Gävleborg ska organisera hälso- och sjukvårdsverksamheten och erbjuda medborgarna i Gävleborgs län en god hälso- och sjukvård. Enligt Region Gävleborgs budget för 2024 ska medborgare i ett land som Sverige ska ha tillgång till en god vård, både i termer av kvalitet och i tillgänglighet. Sjukvården ska därför präglas av hög kvalitet, delaktighet, trygghet och sätta människan i centrum, genom att utgå från dennes specifika behov. Tillgängligheten ska vara god och vården vara likvärdig. Regionens medarbetare ska vara engagerade, känna sig trygga och ha ett stort inflytande över sin arbetssituation. Möjligheten till utveckling ska vara stor och Region Gävleborg en attraktiv arbetsgivare dit många söker sig.
I regionstyrelsens budget och planeringsförutsättningar för 2025-2027 anges att vården ska utvecklas till att klara dagens och morgondagens behov. Särskild vikt kommer kommande år att läggas vid att säkerställa att det finns en långsiktigt hållbar utveckling för hälso- och sjukvården i länet.
Mer behöver göras för att säkerställa en god och tillgänglig primärvård i Region Gävleborg.
Enligt 10 kap. 1 § kommunallagen får fullmäktige i kommuner eller regioner, om det inte i lag eller annan författning anges att angelägenheten ska bedrivas av en kommunal nämnd, besluta att lämna över skötseln av en kommunal angelägenhet till en juridisk person eller en enskild individ. Om skötseln av angelägenheten innefattar myndighetsutövning, får den lämnas över endast om det finns stöd för det i lag.
Av 10 kap. 3 § kommunallagen framgår att om en kommun med stöd av 10 kap. 1 § kommunallagen lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett helägt kommunalt bolag, ska fullmäktige:
- fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten,
- se till att det fastställda kommunala ändamålet och de kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten anges i bolagsordningen,
- utse samtliga styrelseledamöter,
- se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas,
- utse minst en lekmannarevisor, och
- se till att bolaget ger allmänheten insyn i den verksamhet som genom avtal lämnas över till hälsovalets utförare.
Att möjliggöra för att driva primärvården i aktiebolagsform innebär andra förutsättningar att utveckla hälso- och sjukvården för invånarnas bästa. Regionfullmäktige bör därför i det här skedet fatta beslut om att bilda ett nytt aktiebolag. Bolaget ska vara helägt av Region Gävleborg.
Avgränsning av bolaget i förhållande till det kommunala ändamålet, innehåll, styrning, ledning och tidplan för verksamhetens start ska utredas vidare, för beslut i relevanta forum.
Aktiekapitalet i bolaget ska vid bildandet uppgå till 25 miljoner kr fördelat på 2 500 aktier.
Verksamheten i det nya bolaget ska kunna påbörjas den 1 januari 2026.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, § 296, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning gällande det pågående arbetet avseende Framtidsbygget för år 2023. Granskningen syftar till att ge en lägesbild av investeringsprojektet Framtidsbygget.
Den kartläggande granskningen har tagit fasta på följande frågeställningar:- Sker en löpande uppföljning och rapportering till regionstyrelsen?
- Har regionstyrelsen säkerställt att rekommendationerna i översynen har implementerats?
- Hur ser det ekonomiska utfallet ut och vilken är den totala prognosen för Framtidsbygget?
- Följer genomförandet beslutad tidplan och budget?
Granskningen har varit kartläggande till sin karaktär och innehåller enbart iakttagelser.
Ärendet behandlades vid fastighets-, teknik- och miljöutskottets sammanträde 2024-11-20, § 80, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, kallelsen kompletteras med protokollsutdrag när deras protokoll är justerat.
Bilagor
-
975kb Ladda ner dokument
-
896kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg och Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att jämställdhetsperspektivet integreras i hälso- och sjukvårdens styrsystem.
- Att vårdpersonalen utbildas i jämställdhet inom vården på ett strukturerat sätt.
- Att regionens ledningsgrupp ska genomgå utbildning i jämställd vård. Motion Fullmäktige i Region Gävleborg 2023-02-27 Jämställd vård
- Att Samhällsmedicin tillsammans med ett antal verksamhetsområden (tex kardiologin och ögon) tar fram en arbetsmetod för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna i vård mellan kvinnor och män.
- Att all vårdstatistik ska vara könsuppdelad.
- Att det varje år väljs ut verksamheter som det görs strukturella genomgångar av ur ett jämställdhetsperspektiv av den vård som givits. Genomgångarna redovisas för regionstyrelsen.
- Att en genomgång görs ur ett jämställdhetsperspektiv av förskrivning av läkemedel.
Regionfullmäktige beslutade 2023-03-30, § 48, att överlämna motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-11-06, § 198, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, kallelsen kompletteras med protokollsutdrag när deras protokoll är justerat.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Magnus Svensson och Elisabeth Carlson-Cederholm (C) följande:
- Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver
- Att Region Gävleborg inför personaldriven verksamheter och vårdenheter.
Regionfullmäktige beslutade 2023-03-30, § 56, att överlämna motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-11-06, § 200, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, kallelsen kompletteras med protokollsutdrag när deras protokoll är justerat.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
13
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 4: Stärk hälso- och sjukvårdens samverkan och samordning med socialtjänst och tandvård
I en motion yrkar Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson, Elisabeth di Paolo-Sandberg (S) följande:
- Att Region Gävleborg i planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården (God och nära vård) till barn stärker samverkan med socialtjänsten.
- Att Region Gävleborg i planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården (God och nära vård) och tandvården till barn stärker samordningen mellan verksamheterna.
Regionfullmäktige beslutade 2023-04-27, § 96, att motionen överlämnas till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-11-06, § 199, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, kallelsen kompletteras med protokollsutdrag när deras protokoll är justerat.
Bilagor
-
556kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
Birgitta Juhlin (M) har avsagt sig uppdraget som ledamot i kultur- och kompetensnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Birgittas avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 448.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Hans Rodin (SVG) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Hovrätten för nedre Norrland så ny nämndeman behöver väljas.
Bilagor
-
529kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Pågår eller planeras det nu för en bolagisering av Region Gävleborgs hälsocentraler?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-10-22--23, § 422 och 2024-11-26--27, § 459.
Bilagor
-
17
Fråga (S) - SD och utförsäljningen av medborgarnas hälsocentraler: Fallet Hedesunda Färnebo Din hälsocentral
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om nu driftformen är underordnad kvalitén, varför är driftformen för Hedesunda hälsocentral då så viktig, att SD menar att den måste drivas i offentlig regi?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-10-22--23, § 421 och 2024-11-26--27, § 458.
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Kommer regionstyrelsen, på sammanträdet i november, få ta del av arbetsgruppens analys och förslag på åtgärder samt underlaget gällande koordinator?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-10-22--23, § 424 och 2024-11-26--27, § 460.
Bilagor
-
411kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
19
Interpellation (S) - Hur förverkligas God och nära vård genom den politiserade bolagiseringen av primärvården?
Eva Lindberg (S) frågar:
- Hur bidrar bolagiseringen av en hel vårdnivå (primärvården) till att utveckla sjukvården i riktning mot God och nära vård?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 461.
Bilagor
-
379kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilket sätt bedömer vice ordf HSN att nuvarande ledarskap inom primärvården brister och på viken nivå bedöms bristerna finnas?
- Hur ska en stor, marknadsorienterad, kostnadsdrivande och byråkratiserande omorganisation stödja ledarskap och stärka nya arbetssätt?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 462.
Bilagor
-
363kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om nu fördelarna är så stora med att bolagisera primärvården, vilka fördelar finns då med att behålla specialistsjukvården i förvaltningsform?
- Om nu en bolagisering av primärvården leder till en mer personcentrerad vård, ett närmare ledarskap och bättre förutsättningar för en ekonomi i balans, är SD då, i konsekvensens namn, beredd att bolagisera även specialistvården?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 463.
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Är utredningens slutsatser och rekommendationer om bolagisering väl förankrade och erkända inom professionen respektive hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 464.
Bilagor
-
361kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är vice ordf RS beredd att köpa ytterligare konsulttjänster enl alternativ C?
- Vad bedömer vice ordf RS att ytterligare köp av konsulttjänster enl alternativ C kostar?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 465.
Bilagor
-
362kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
24
Interpellation (S) - Bygger beslutet om bolagisering av hela primärvården på bristande sakkunskaper?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Bygger beslutet om att bolagisera primärvården på en felaktig uppfattning om primärvårdens nuvarande organisation?
- Vilka andra felaktigheter än antalet chefsled bygger uppfattningen om att en bolagisering kan komma tillrätta med primärvårdens ekonomi och kompetensförsörjning?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 466.
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
Robert Sten (S) frågar:
- Vilka kontakter har vice ordf RS haft med personalen i primärvården innan beslutet att bolagisera deras arbetsplatser?
- Vilka reaktioner har vice ordf RS i så fall erhållit inför beslutet att bolagisera personalens arbetsplatser?
- Hur meddelades personalen i primärvården att deras arbetsplatser ska bli till aktiebolag?
- Kan vice ordf RS försäkra att beslutet om primärvårdens bolagisering är väl samverkat med personalen i primärvården?
- Finns en konsekvensanalys gjord inför förändringen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 467.
Bilagor
-
363kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Hur stort aktiekapital avser styret tillskjuta?
- Varifrån ska de ekonomiska medlen tas?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 468.
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Vilka konsekvenser har minskad hyrpersonal medfört för vården i Gävleborg?
A) Fördelar
B) Nackdelar
2. Hur ser det fortsatta arbetet ut med att minska inhyrning av vårdpersonal
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 469.
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
28
Interpellation (S) - Kostnader och undanträngningseffekter kopplade till den särskilda projektorganisationen för bolagisering av hälsocentralerna
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vilken budget tilldelas den särskilda projektorganisationen?
- Vilka andra projekt/prioriteringar/arbetsuppgifter får stå tillbaka till förmån för den särskilda projektorganisationen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 470.
Bilagor
-
367kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Avser ni införa olika former av självstyrande verksamhet i primärvården och bygga arbetet på de vårdanställdas delaktighet?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 471.
Bilagor
-
422kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är nedläggning av hälsocentraler ett beslut för regionfullmäktige och om så är fallet varför kan en nedläggning av Baldersnäs hälsocentral ske utan beslut i regionfullmäktige?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 472.
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilka vis hotar bolagiseringen av primärvården utvecklingen inom primärvårdsverksamheten?
- Är den hotade utvecklingen inom primärvårdsverksamheten en rimlig och medveten alternativkostnad för genomdrivandet av bolagiseringen?
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Region Gävleborg utreder möjligheten att skapa en regional filmfond eller filmorganisation i Gävleborg.
- Att Region Gävleborg tar initiativet till en regional filmfond eller filmorganisation i samverkan med kommunerna.
- Att Region Gävleborg initierar ett samarbete med närliggande regioner för att främja filmproduktion
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
33
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) - Jämlikhetsmotion 21: Lära för livet - Öka kunskaperna om förlopp, utfall, prognos och behandling avseende ätstörningar hos barn och unga i Gävleborg
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-12-12, § 380, och överlämnades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Bilagor
-
570kb Ladda ner dokument
-
-
34
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) - Utveckla ”Allmän kurs – Polisförberedande (1-3 år)” i Region Gävleborg
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-12-12, § 381, och överlämnades till kultur- och kompetensnämnden för beredning.
Bilagor
-
441kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-12-12, § 382, och överlämnades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
§ 473
Val av justerare och justeringstid
-
Inga anmälningar till dagens sammanträde.
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till hälso- och sjukvårdsnämnden:
- Säkerställ att de målsättningar som finns i Region Gävleborg för första kontakt och operation/åtgärd överensstämmer med de krav som ställs i den nationella lagstadgade vårdgarantin.
- Ge hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att kontinuerligt utvärdera de satsningar som görs för att förbättra tillgängligheten, och att återkoppla detta till hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Säkerställ att det finns en regionövergripande riktlinje för framtagande av produktionsplaner.
- Säkerställ att det finns gemensamma arbetssätt för produktions- och kapacitetsplanering.
Bilagor
-
654kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- Följa reglementet för uppföljning avseende att årligen följa upp fullmäktiges beslut, återrapportera tillämpningen av policyer, föreskrifter, strategier och direktiv, samt utvecklingen inom beslutade planer och program. Om styrelsen inte anser att reglementet är ändamålsenligt bör styrelsen initiera en justering av reglementet.
- Följa implementeringen av den nya dokumentstyrningen så att alla gamla styrdokument hanteras utifrån de nya reglerna och kommande förvaltningsvisa rutiner.
Bilagor
-
698kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
Samordningsförbundet Gävleborg har inkommit med årsredovisning för 2023. Varje medlem ska pröva om styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
Årsredovisningen innehåller en översiktlig redogörelse av resultat och verksamhetsutveckling samt en redovisning av det ekonomiska utfallet för räkenskapsåret 2023. Som underlag till årsredovisningen finns även revisorns revisionsberättelse.
Enligt revisorns bedömning så har årsredovisningens balansräkning, resultaträkning, kassaflödesanalys, driftredovisning samt noter upprättats i enlighet med lagen om kommunal bokföring och redovisning (LKBR) och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av förbundets finansiella ställning per den 31 december 2023 och av dess finansiella resultat och kassaflöde för året.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
I Regionfullmäktigebeslutet om budgetramen för tandvård 2018 framgår att man sedan 2014 succesivt har ökat åldern för åldersansvar för barn- och ungdomstandvård med ett år per år under åren 2014-2017 så att 2017 gäller åldersansvaret till och med 23 år. Under 2018 utökades åldersansvaret för barn- och ungdomstandvård till att gälla till och med 24 år. 4,0 mnkr beslutades i budgeten för det utökade åldersansvaret för barn- och ungdomstandvård.
Detta innebär att Region Gävleborg har avgiftsfri barn- och ungdomstandvård som gäller ett år ytterligare än vad som anges i Tandvårdslagen.
Tandvårdslagen 7§ anger för vilken åldersgrupp Folktandvården ska svara för regelbunden och fullständig tandvård.
Folktandvården ska svara för:
- regelbunden och fullständig tandvård för personer till och med det år då de fyller 23 år,
- specialisttandvård för personer från och med det år då de fyller 24 år, och
- övrig tandvård för personer från och med det år då de fyller 24 år i den omfattning som regionen bedömer lämplig.
Tandvårdslagen 15a§ säger att tandvård som avses i 7§ 1 ska vara avgiftsfri för patienten. Uppkommer kostnader med anledning av att patienten uteblivit från avtalat tandvårdsbesök, får avgift tas ut av patienten enligt grunder som regionen bestämmer. Regionen får också ta ut avgift, om patienten på begäran ges tandvård som inte är nödvändig för att uppnå ett från odontologisk synpunkt funktionellt och utseendemässigt godtagbart resultat.
Den 5 juni 2024 överlämnade Regeringen en proposition till Riksdagen där åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården föreslås sänkas från 23 till 19 år. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Region Gävleborg tar i samband med detta förslag om ändring i Tandvårdslagen ställning till att från den 1 januari 2025 följa den åldersgräns som Tandvårdslagen anger för avgiftsfri barn- och ungdomstandvård.
En minoritet i regionfullmäktige beslutade den 27 november 2024 att återremittera regionstyrelsens beslut från den 5 november med nedan motivering:
Förslaget att sänka åldersgränsen för barn- och ungas tandvård saknar tillräcklig konsekvensanalys varför följderna av förslaget är okända.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
Region Gävleborg ska organisera hälso- och sjukvårdsverksamheten och erbjuda medborgarna i Gävleborgs län en god hälso- och sjukvård. Enligt Region Gävleborgs budget för 2024 ska medborgare i ett land som Sverige ska ha tillgång till en god vård, både i termer av kvalitet och i tillgänglighet. Sjukvården ska därför präglas av hög kvalitet, delaktighet, trygghet och sätta människan i centrum, genom att utgå från dennes specifika behov. Tillgängligheten ska vara god och vården vara likvärdig. Regionens medarbetare ska vara engagerade, känna sig trygga och ha ett stort inflytande över sin arbetssituation. Möjligheten till utveckling ska vara stor och Region Gävleborg en attraktiv arbetsgivare dit många söker sig.
I regionstyrelsens budget och planeringsförutsättningar för 2025-2027 anges att vården ska utvecklas till att klara dagens och morgondagens behov. Särskild vikt kommer kommande år att läggas vid att säkerställa att det finns en långsiktigt hållbar utveckling för hälso- och sjukvården i länet.
Mer behöver göras för att säkerställa en god och tillgänglig primärvård i Region Gävleborg.
Enligt 10 kap. 1 § kommunallagen får fullmäktige i kommuner eller regioner, om det inte i lag eller annan författning anges att angelägenheten ska bedrivas av en kommunal nämnd, besluta att lämna över skötseln av en kommunal angelägenhet till en juridisk person eller en enskild individ. Om skötseln av angelägenheten innefattar myndighetsutövning, får den lämnas över endast om det finns stöd för det i lag.
Av 10 kap. 3 § kommunallagen framgår att om en kommun med stöd av 10 kap. 1 § kommunallagen lämnar över vården av en kommunal angelägenhet till ett helägt kommunalt bolag, ska fullmäktige:
- fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten,
- se till att det fastställda kommunala ändamålet och de kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten anges i bolagsordningen,
- utse samtliga styrelseledamöter,
- se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas,
- utse minst en lekmannarevisor, och
- se till att bolaget ger allmänheten insyn i den verksamhet som genom avtal lämnas över till hälsovalets utförare.
Att möjliggöra för att driva primärvården i aktiebolagsform innebär andra förutsättningar att utveckla hälso- och sjukvården för invånarnas bästa. Regionfullmäktige bör därför i det här skedet fatta beslut om att bilda ett nytt aktiebolag. Bolaget ska vara helägt av Region Gävleborg.
Avgränsning av bolaget i förhållande till det kommunala ändamålet, innehåll, styrning, ledning och tidplan för verksamhetens start ska utredas vidare, för beslut i relevanta forum.
Aktiekapitalet i bolaget ska vid bildandet uppgå till 25 miljoner kr fördelat på 2 500 aktier.
Verksamheten i det nya bolaget ska kunna påbörjas den 1 januari 2026.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning gällande det pågående arbetet avseende Framtidsbygget för år 2023. Granskningen syftar till att ge en lägesbild av investeringsprojektet Framtidsbygget.
Den kartläggande granskningen har tagit fasta på följande frågeställningar:- Sker en löpande uppföljning och rapportering till regionstyrelsen?
- Har regionstyrelsen säkerställt att rekommendationerna i översynen har implementerats?
- Hur ser det ekonomiska utfallet ut och vilken är den totala prognosen för Framtidsbygget?
- Följer genomförandet beslutad tidplan och budget?
Granskningen har varit kartläggande till sin karaktär och innehåller enbart iakttagelser.
Bilagor
-
975kb Ladda ner dokument
-
896kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg och Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att jämställdhetsperspektivet integreras i hälso- och sjukvårdens styrsystem.
- Att vårdpersonalen utbildas i jämställdhet inom vården på ett strukturerat sätt.
- Att regionens ledningsgrupp ska genomgå utbildning i jämställd vård. Motion Fullmäktige i Region Gävleborg 2023-02-27 Jämställd vård
- Att Samhällsmedicin tillsammans med ett antal verksamhetsområden (tex kardiologin och ögon) tar fram en arbetsmetod för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna i vård mellan kvinnor och män.
- Att all vårdstatistik ska vara könsuppdelad.
- Att det varje år väljs ut verksamheter som det görs strukturella genomgångar av ur ett jämställdhetsperspektiv av den vård som givits. Genomgångarna redovisas för regionstyrelsen.
- Att en genomgång görs ur ett jämställdhetsperspektiv av förskrivning av läkemedel.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
388kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Magnus Svensson och Elisabeth Carlson-Cederholm (C) följande:
- Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver
- Att Region Gävleborg inför personaldriven verksamheter och vårdenheter.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
§ 483
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 4: Stärk hälso- och sjukvårdens samverkan och samordning med socialtjänst och tandvård
I en motion yrkar Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson, Elisabeth di Paolo-Sandberg (S) följande:
- Att Region Gävleborg i planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården (God och nära vård) till barn stärker samverkan med socialtjänsten.
- Att Region Gävleborg i planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården (God och nära vård) och tandvården till barn stärker samordningen mellan verksamheterna.
Bilagor
-
556kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
Birgitta Juhlin (M) har avsagt sig uppdraget som ledamot i kultur- och kompetensnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Hans Rodin (SVG) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Hovrätten för nedre Norrland så ny nämndeman behöver väljas.
Bilagor
-
529kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Pågår eller planeras det nu för en bolagisering av Region Gävleborgs hälsocentraler?
Bilagor
-
§ 487
Fråga (S) - SD och utförsäljningen av medborgarnas hälsocentraler: Fallet Hedesunda Färnebo Din hälsocentral
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om nu driftformen är underordnad kvalitén, varför är driftformen för Hedesunda hälsocentral då så viktig, att SD menar att den måste drivas i offentlig regi?
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Kommer regionstyrelsen, på sammanträdet i november, få ta del av arbetsgruppens analys och förslag på åtgärder samt underlaget gällande koordinator?
Bilagor
-
411kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Region Gävleborg utreder möjligheten att skapa en regional filmfond eller filmorganisation i Gävleborg.
- Att Region Gävleborg tar initiativet till en regional filmfond eller filmorganisation i samverkan med kommunerna.
- Att Region Gävleborg initierar ett samarbete med närliggande regioner för att främja filmproduktion
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
§ 490
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) - Jämlikhetsmotion 21: Lära för livet - Öka kunskaperna om förlopp, utfall, prognos och behandling avseende ätstörningar hos barn och unga i Gävleborg
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Bilagor
-
570kb Ladda ner dokument
-
-
§ 491
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) - Utveckla ”Allmän kurs – Polisförberedande (1-3 år)” i Region Gävleborg
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Bilagor
-
441kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
§ 493
Interpellation (S) - Hur förverkligas God och nära vård genom den politiserade bolagiseringen av primärvården?
Eva Lindberg (S) frågar:
- Hur bidrar bolagiseringen av en hel vårdnivå (primärvården) till att utveckla sjukvården i riktning mot God och nära vård?
Bilagor
-
379kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
§ 494
Interpellation (S) - Hur blir arbetssätt och ledarskap i primärvården bättre med bolagisering?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilket sätt bedömer vice ordf HSN att nuvarande ledarskap inom primärvården brister och på viken nivå bedöms bristerna finnas?
- Hur ska en stor, marknadsorienterad, kostnadsdrivande och byråkratiserande omorganisation stödja ledarskap och stärka nya arbetssätt?
Bilagor
-
363kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om nu fördelarna är så stora med att bolagisera primärvården, vilka fördelar finns då med att behålla specialistsjukvården i förvaltningsform?
- Om nu en bolagisering av primärvården leder till en mer personcentrerad vård, ett närmare ledarskap och bättre förutsättningar för en ekonomi i balans, är SD då, i konsekvensens namn, beredd att bolagisera även specialistvården?
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Är utredningens slutsatser och rekommendationer om bolagisering väl förankrade och erkända inom professionen respektive hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp?
Bilagor
-
361kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är vice ordf RS beredd att köpa ytterligare konsulttjänster enl alternativ C?
- Vad bedömer vice ordf RS att ytterligare köp av konsulttjänster enl alternativ C kostar?
Bilagor
-
362kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
§ 498
Interpellation (S) - Bygger beslutet om bolagisering av hela primärvården på bristande sakkunskaper?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Bygger beslutet om att bolagisera primärvården på en felaktig uppfattning om primärvårdens nuvarande organisation?
- Vilka andra felaktigheter än antalet chefsled bygger uppfattningen om att en bolagisering kan komma tillrätta med primärvårdens ekonomi och kompetensförsörjning?
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
Robert Sten (S) frågar:
- Vilka kontakter har vice ordf RS haft med personalen i primärvården innan beslutet att bolagisera deras arbetsplatser?
- Vilka reaktioner har vice ordf RS i så fall erhållit inför beslutet att bolagisera personalens arbetsplatser?
- Hur meddelades personalen i primärvården att deras arbetsplatser ska bli till aktiebolag?
- Kan vice ordf RS försäkra att beslutet om primärvårdens bolagisering är väl samverkat med personalen i primärvården?
- Finns en konsekvensanalys gjord inför förändringen?
Bilagor
-
363kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Hur stort aktiekapital avser styret tillskjuta?
- Varifrån ska de ekonomiska medlen tas?
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Vilka konsekvenser har minskad hyrpersonal medfört för vården i Gävleborg?
A) Fördelar
B) Nackdelar
2. Hur ser det fortsatta arbetet ut med att minska inhyrning av vårdpersonal
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
§ 502
Interpellation (S) - Kostnader och undanträngningseffekter kopplade till den särskilda projektorganisationen för bolagisering av hälsocentralerna
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vilken budget tilldelas den särskilda projektorganisationen?
- Vilka andra projekt/prioriteringar/arbetsuppgifter får stå tillbaka till förmån för den särskilda projektorganisationen?
Bilagor
-
367kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Avser ni införa olika former av självstyrande verksamhet i primärvården och bygga arbetet på de vårdanställdas delaktighet?
Bilagor
-
422kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är nedläggning av hälsocentraler ett beslut för regionfullmäktige och om så är fallet varför kan en nedläggning av Baldersnäs hälsocentral ske utan beslut i regionfullmäktige?
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilka vis hotar bolagiseringen av primärvården utvecklingen inom primärvårdsverksamheten?
- Är den hotade utvecklingen inom primärvårdsverksamheten en rimlig och medveten alternativkostnad för genomdrivandet av bolagiseringen?
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument