Möte 2019-06-04
-
3
Val av protokollsjusterare
-
4
Demokratin 100 år
-
5
Information från regionstyrelsen
-
6
Ledamöternas allmänna frågestund
-
7
Information från Folktandvården Gävleborg AB
-
8
Information från Gävle Hamn
-
Delgivna handlingar vid regionfullmäktiges sammanträde 4-5 juni 2019
1. Regiondirektörens beslut att utse ansvarig utgivare för regionfullmäktiges webbsändningar (RS 2018/639-5)
2. Återrapportering av besvarade medborgarförslag (RS 2019/802)
-
10
Anmälan av medborgarförslag
-
11
Anmälan av revisionsrapporter
-
Utdelning av kulturpriser/kulturstipendium, världsarvsstipendium och ett externt miljöpris.
-
Region Gävleborgs uppdrag omfattar hälso- och sjukvård, tandvård, regional kollektivtrafik, regional kultur och utbildning, regional utveckling, regionalt tillväxtarbete samt länsplanering av regional transportinfrastruktur. Verksamheten leds av regionfullmäktige, regionstyrelse och nämnder. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har upprättat förslag till budget 2020 och ekonomisk plan 2021 - 2022.
Utgångspunkter för budgetförslaget är Politisk inriktning, styrelsens budget- och planeringsförutsättningar 2020 -2022, styrelsens och nämndernas årsplaner, styrelsens resultatprognos för 2019 samt fullmäktiges långsiktiga finansiella mål. Ytterligare utgångspunkter har varit Sveriges Kommuner och Landstings skatteunderlagsprognos samt Ekonomirapport i maj 2019. Budgetförslaget innebär god ekonomisk hushållning under perioden och en oförändrad skattesats på 11,51 kronor. Ökade byggnadsinvesteringar kommer att kräva extern finansiering under 2021 – 2022 samt ytterligare några år därefter.
Budgeterat resultat 2020 uppgår till 192 mnkr. Planerat resultat för 2021 är 196 mnkr och för 2022 201 mnkr. Enligt Lag om kommunal bokföring och redovisning (2018:597) ska kortfristiga finansiella placeringar marknadsvärderas. Region Gävleborgs pensionsfond har sådana placeringar. Bedömningen är därför att utvecklingen av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning samt nettokostnader innebär att ett realistiskt långsiktigt resultatmål uppgår till 2 procent inklusive värdeförändring av kortfristiga finansiella placeringar av verksamhetens nettokostnad. Detta bedöms vara förenligt med god ekonomisk hushållning.
Skatteintäkter samt generella statsbidrag och utjämning beräknas öka med 3,6 procent 2020, 2,3 procent 2021 och 2,7 procent 2022. Nettokostnaden måste under planeringsperioden minska med 1,2 procent 2020 och får inte öka med mer än 2,1 procent 2021 respektive 2,6 procent 2022 för att rymmas inom intäktsramen. För att nämnderna ska kunna bedriva sin verksamhet inom tilldelade ramar 2020 måste åtgärder vidtas. Detta ska beaktas i nämndernas budgetarbete. Regionstyrelsen får i uppdrag att samordna och leda arbetet med att ta fram och genomföra en åtgärdsplan för god ekonomisk hushållning. Planen ska presenteras för regionfullmäktige i samband med behandling av delårsrapporten per augusti 2019.Regionstyrelsen 2019-05-22:
Regionstyrelsen beslutade för egen del:
1. Under förutsättning av regionfullmäktiges beslut enligt punkt 7 uppdra till regiondirektören att samordna och leda arbetet med att ta fram och genomföra en åtgärdsplan för god ekonomisk hushållning. Planen ska presenteras för regionstyrelsen i samband med behandling av delårsrapporten per augusti 2019.Yrkanden
Richard Carlsson (SD) yrkar bifall till beslutsförslag 1, 4-7, yrkar avslag till beslutförslag 2-3 och 8 till förmån för SD´s egna inlämnade budgetförslag samt yrkar bifall till beslutsförslaget gällande styrelsens förslag om att besluta för egen del.
Patrik Stenvard (M), Jennie Forsblom (KD), Henrik Olofsson (SVG) och Hans Backman (L) yrkar bifall till sitt gemensamma inlämnade budgetförslag.
Reservationer
Patrik Stenvard (M), Jennie Forsblom (KD), Henrik Olofsson (SVG), Hans Backman (L) och Richard Carlsson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för sina respektives yrkanden.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
503kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
421kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
522kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
1011kb Ladda ner dokument
-
651kb Ladda ner dokument
-
853kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
14
Information från Movexum AB
-
I årets revidering ingår anpassning av patientavgift på sjukvårdsbesök hos undersköterska, höjd egenavgift för ortopedtekniska skor, receptavgift för beställda och utfärdade recept (t.ex via telefonkontakt, mina vårdkontakter) samt undanta ungdomsmottagningen från möjlighet till att debitera sent avbokade besök/uteblivna besök.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsoval Gävleborg ger länets invånare möjlighet att välja mellan olika hälsocentraler i primärvården. Förslag på revideringar, justeringar och
framförallt de förslag som är av principiell natur av innehållet i Handboken för Hälsoval Gävleborg har under våren 2019 beretts i Hälsovalsutskottet. Grundläggande principer för arbetet med revideringen av handboken har varit att ändra delar i modellutformningen i enlighet med förslag om utveckling till God och nära vård för Hälsoval.
Regionstyrelsen 2019-05-22:
Efter diskussion reviderar ordföranden beslutsförslaget på så sätt att anta föreliggande beslutsförslag med tillägget att redaktionella justeringar genomförs inför fullmäktiges sammanträde i juni 2019.
Bifogad handbok "Handbok hälsoval 2020 Region Gävleborg - 2019-05-27" är justerad enligt ovan.
Yrkanden
Patrik Stenvard (M) yrkar att 6.2 ändras till "Hälsocentralen skall vara tillgänglig på telefon för rådgivning, bedömning och tidbokning vardagar 8-17. Utanför ordinarie öppettider hänvisas patienten till 1177" samt "Möjlighet för patienten att kommunicera med Hälsocentralen via "1177 vårdguidens e-tjänster". Se även punkt 5.2 E-tjänster".
Reservationer
Patrik Stenvard (M), Hans Backman (L) och Henrik Olofsson (SVG) reserverar sig muntligt mot beslutet till förmån för Stenvards yrkande.
Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Ögonmottagningen har sina lokaler i Hus 60, lokalerna iordningställdes 2006. Ögonoperation vid Gävle sjukhus har sina lokaler i nuvarande Hus 13, på Gävle sjukhus. Byggnaden har under senare år underhållits på låg nivå, inför planerad rivning inför kommande nybyggnationer inom ramen för Framtidsbygget. Inför den planerade rivningen har olika alternativa lokallösningar studerats och utvärderats av fastighetsavdelningen och verksamheten. Föreslagen lösning innebär att hela ögonverksamheten, ögonoperation och ögonmottagningen flyttas permanent från Gävle sjukhusområde till lokaler i Hus 13, Södertulls sjukhusområde i Gävle.
Flytten möjliggör en modernare lokallösning för verksamheten, som behöver ytterligare undersökningsrum, expeditioner och plats för läkarsekreterarna.Regionstyrelsen 2019-05-22:
Yrkanden
Richard Carlsson (SD) yrkar avslag på beslutsförslaget med motiveringen att de ska ingå i Region Gävleborgs Framtidsbygge.
Patrik Stenvard (M) yrkar avslag på beslutsförslaget med motiveringen att det ska ingå i Region Gävleborgs Framtidsbygge samt hänvisar till sitt yrkande från Regionstyrelsens fastighets-, miljö- och teknikutskotts sammanträde 2019-05-14. Jennie Forsblom (KD) och Henrik Olofsson (SVG) stödjer Stenvards yrkande.
Reservationer
Richard Carlsson (SD) reserverar sig muntligt mot beslutet.
Patrik Stenvard (M), Jennie Forsblom (KD) och Henrik Olofsson (SVG) reserverar sig skriftligt mot beslutet med följande lydelse: "Vi anser att specialistsjukvården som bedrivs i Gävle ska vara samlad på sjukhusområdet. Sjukvården ska vara lättillgänglig för alla länsinvånare, att flytta delar av vården till Södertull motverkar denna ambition. Vi kräver därför att även ögonsjukvården ska ingå i Framtidsbygget och få ändamålsenliga lokaler på Gävle sjukhus".
Fastighets-, miljö- och teknikutskottet 2019-05-14:
Reservationer
Patrik Stenvard (M) reserverar sig mot beslutet och lämnar följande skriftliga reservation: "Vi reserverar oss till förmån för vårt avslagsyrkande. Regionen investerar 5 mdr kronor i de s.k. Framtidsbygget där Hudiksvall och Gävle sjukhus ska renoveras och det kommer att byggas nya sjukhusbyggnader. Det är efterlängtade investeringar som vi har efterfrågat under många år. Vi anser att specialistvårdens verksamheter ska lokaliseras så effektivt som möjligt på de ställen där patienterna förväntar sig att den ska finnas. Att flytta ut verksamhet till olika delar i centrala Gävle från sjukhuset motverkar detta syfte. Att sprida ut verksamheten på detta sätt gör sjukvården med otillgänglig för patienterna och de kommer att blir fler interna och längre transporter. Vi kommer i framtiden dessutom ha en tågstation på sjukhusområdet vilket kommer att göra att vi får en unik tillgänglighet till den specialiserade vården för alla länets invånare. Dessutom försvåras samarbetet mellan olika kliniker inom den specialiserade vården i och med att man flyttar ut verksamheterna. Vi ser därför att den specialiserade vården som finns i Gävle ska samlas på Gävle sjukhus".
Richard Carlsson (SD) reserverar sig muntligt mot beslutet.
Bilagor
-
Regionfullmäktige beslutade 2013 bevilja 30 000 tkr kronor för ombyggnad och renovering av regionens fastighet på Kålhagsgatan i Hudiksvall. Fastigheten inrymde vid beslutstillfället framför allt hälsocentral.
I beslutsunderlaget ingick verksamhetens behov och krav på lokalerna (ett minskat antal listade patienter innebar att lokalerna blivit för stora), som syftade till att kunna erbjuda ett mer komplett utbud till merborgare och patienter, inklusive vissa kommunala verksamheter.
Under 2013-2018 har förändrade förutsättningar för verksamheten lett till att pågående programarbeten fått avbrytas och startas om med nya förutsättningar ett antal gånger. Därmed har upphandling av projektering och genomförande skjutits upp motsvarande 5 år från beslutsdatumet. Detta innebär att värdet på entreprenaden ökat i takt med övriga priser på marknaden, och värdet på entreprenaden är nu 34 500 tkr, jämfört med ursprunglig kalkyl i 2013 års värde.Regionstyrelsen 2019-05-02:
Beslutsförslaget revideras och nedan beslutsmening stryks i och med beslutet:
"Medge motsvarande 0,3 % av tilläggsinvesteringen för konstnärlig miljögestaltning, utöver tilläggsinvesteringen i sig, motsvarande 90 tkr."
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Budgeten för 2020 är inte i balans. För att öka intäkterna i relation till ökade kostnader och skapa en större enkelhet ser förvaltningen ett behov av att förändra prissättningen av biljetter. En ny prismodell för kollektivtrafiken enligt förslaget innebär en enklare struktur som utgår ifrån en zon, förköpt enkelbiljett vuxen med rabatt för olika prioriterade kundkategorier. En linjär ökning av priset per zon, rabatt vid förköp av enkelbiljetter samt en definition där 21 stycken enkelbiljetter motsvarar priset för en 30-dagarsbiljett skapar ett tydligare och förenklat system.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
De resenärer som drabbas av en försening på minst 20 minuter i allmänna kollektivtrafiken har enligt lag rätt att ansöka om förseningsersättning. Hur man ansöker om förseningsersättning finns det information om på X-trafiks hemsida. I dagsläget är Region Gävleborg (X-trafik) mycket generösare än vad lagen om kollektivtrafikresenärens rättigheter (2015:953) och tågpassagerarförordningen anger. Region Gävleborg betalar ut en högre ersättning än vad lagen anger som miniminivå. Under 2018 har totalt 1 603tkr betalats ut till kunder i förseningsersättning. Genom att sänka nivåerna till de som lagen anger så kan besparingar på runt 700 tkr göras per år, troligtvis mer.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
41kb Ladda ner dokument
-
-
2008 genomfördes en process i regionen som resulterade i den regionala besöksnäringsstrategin 2009-2020. Strategin består i stort av sex utvecklingsområden samt en marknads- och utbudsdel där bl. a utvalda marknader och målgrupper för vår region beskrivs. Marknads- och utbudsdelen reviderades under 2015-2016 tillsammans med genomförandet av en gemensam platsvarumärkesprocess. Strategins sex utvecklingsområden kvarstår. Dessa är:
- Samverkan
- Marknadsföring
- Digital tillgänglighet
- Utveckling och paketering av turistiska produkter och tjänster
- Entreprenörsstöd – kapital och kunskap
- Enkelt och behagligt resande.
Besöksnäringsstrategin antogs av regionfullmäktige den 10 juni 2015, § 103. Den regionala besöksnäringsstrategin är gällande enbart två år till, t o m år 2020. Det innebär att en större process för att ta fram en förnyad strategi borde ske under 2019. Men då en stor process genomfördes 2015-2016 för att revidera marknads- och utbudsdelen samt att en process pågår kring ny regional utvecklingsstrategi föreslås nuvarande besöksnäringsstrategi förlängs t o m 2021. Fokus kan då ligga på fortsatt genomförande av strategin istället för ytterligare en process som är så nära inpå processen för revidering samt att ny regional utvecklingsstrategi kan resultera i förändrad programstruktur. När det gäller de sex utvecklingsområden som togs fram 2009 är de fortfaranden aktuella och är generellt vedertagna som de flesta regioner arbetar inom för att utveckla besöksnäringen.
Kultur- och kompetensnämnden har behandlat ärendet 2019-03-06 och regionstyrelsen beslutade i ärendet 2019-05-02.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion föreslår Lili André och Bertil Eriksson (KD) att:
- Region Gävleborg tillgängliggör sin information på hemsidorna även på teckenspråk
- Region Gävleborg jobbar för att 1177 tillgängliggör sin information på hemsidan även på teckenspråk
Regionstyrelsen 2019-05-02:
Yrkanden
Jennie Forsblom (KD) yrkar bifall till motionen. Patrik Stenvard (M), Ann-Charlotte Granath (M), Henrik Olofsson (SVG) och Rickard Carlsson (SD) stödjer Forsbloms bifallsyrkande.
Reservation
Jennie Forsblom (KD), Patrik Stenvard (M), Ann-Charlotte Granath (M), Henrik Olofsson (SVG) och Rickard Carlsson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Forsbloms bifallsyrkande
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion föreslår Henrik Olofsson (SVG) att kravet på att medarbetaren tjänstgör som specialistsjuksköterska/barnmorska i Region Gävleborg under en bindningstid om tre år efter examen tas bort.
Regionstyrelsen 2019-05-02
Yrkanden
Henrik Olofsson (SD) yrkar bifall till motionen. Patrik Stenvard (M), Ann-Charlotte Granath och Jennie Forsblom (KD) stödjer Olofssons bifall till motionen. Patrik Stenvard (M), Ann-Charlotte Granath (M), Henrik Olofsson (SVG) och Rickard Carlsson (SD) stödjer Forsbloms bifallsyrkande.
Därefter yrkar Patrik Stenvard tillägget med att befintliga avtal förändras.Reservationer
Patrik Stenvard (M), Ann-Charlotte Granath (M), Henrik Olofsson (SVG), Jennie Forsblom (KD), och Rickard Carlsson (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Forsbloms bifallsyrkande
Bilagor
-
68kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Vid regionfullmäktiges sammanträde 28 november 2018 beslutades att resultatet av medborgardialogerna 2017 överlämnades till hållbarhetsnämnden och kultur- och kompetensnämnden för lämpliga åtgärder med återrapport vid fullmäktiges sammanträde i juni 2019.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt fullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt, § 67.
I bifogad sammanfattning framgår vilka motioner som den 5 april 2019 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 15 st.
Av dessa är 8 st under politisk beredning och 4 st under tjänstemannaberedning.
2 st motioner är färdigberedda och på väg regionfullmäktige för besvarande och
1 st motion anmäls vid regionfullmäktiges sammanträde 24 april 2019.Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt fullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte beretts färdigt, § 106.
I bifogad sammanfattning framgår vilka medborgarförslag som den 5 april 2019 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 12 st.
Av dessa är 6 st under politisk beredning och 3 st under tjänstemannaberedning.
3 st medborgarförslag är färdigberedda och på väg till regionstyrelsen respektive hållbarhetsnämnden för besvarande.Bilagor
-
69kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
28
Val av styrelse i Movexum AB
-
Jan-Eric Andersson (KD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i demokratiberedningen.
Magdalena Fagerhov, Gnarp, idag ersättare i demokratiberedningen, föreslås som ny ordinarie ledamot.
Som ny ersättare föreslås Martina Kyngäs, Gävle.
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Birgitta Hildingsson (SVG) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktiges valberedning så ny ersättare behöver utses.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Birgitta Hildingsson (SVG) har avsagt sig uppdraget som ersättare i patientnämnden så ny ersättare behöver utses.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Majvor Lisselg (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ersättare behöver utses.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Kristoffer Hansson (MP) har avsagt sig uppdraget som ledamot i demokratiberedningen så ny ledamot behöver utses.
Bilagor
-
313kb Ladda ner dokument
-
-
Jennie Forsblom (KD) frågar:
- Varför planeras inte korta enkla besök ihop på några fler ställen i länet då personal istället får åka ut, för att minska resandet för barn?
- Varför nyttjas inte digitala möjligheter i högre grad?
Bilagor
-
356kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Molin (M) frågar:
- Varför får man inte resa på kallelsen när man skall på t.ex. mammografi?
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Patrik Stenvard (M) frågar:
1. Ser regionrådet några fördelar med att erbjuda HPV-vaccin till fler målgrupper än flickor?
2. Finns det idag några planer på att erbjuda även andra grupper än flickor HPV-vaccin i Region Gävleborg?
Bilagor
-
291kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Hans Backman (L) frågar:
- Planeras några åtgärder för att under innevarande mandatperiod förbättra migränvården i Gävleborg?
Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Henrik Olofsson (SVG) frågar:
- Har vi verkligen koll på att vår anställda personal har den legitimation som krävs?
- Hur utkräver vi ansvar för de chefer som skrivit på anställningsavtalet med personer som inte visar sig ha legitimation för sin anställning?
Bilagor
-
483kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Åkerström (KD) frågar:
- Hur lång är väntetiden innan man får komma i kontakt med logopedmottagningen i Gävleborg?
- Hur många barn står i kö?
- Hur ser arbetet ut framöver för att få ner dessa köer?
- Anser ansvarigt regionråd att Region Gävleborg behöver fler logopedtjänster?
Bilagor
-
452kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Molin (M) frågar:
- Hur stor del av Region Gävleborgs anställda (fastanställda, konsulter och inhyrda) består av administrativ personal och hur ser trenden ut vad gäller detta?
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Nordebo (L) frågar:
- Vilka åtgärder planeras och när kan ett palliativt råd finnas på plats också i Gävleborg?
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Hans Backman, Helena Englund och Peter Nordebo (L) har lämnat in en motion till regionfullmäktige med följande yrkande -
"Att ge regionstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheter, kostnader och konsekvenser för att införa avgiftsfri och regelbunden tandvård för alla över 65 år i Gävleborg."
Bilagor
-
369kb Ladda ner dokument
-