Möte 2023-11-28
-
3
Val av justerare och justeringstid
-
Enligt Kommunallag (2017:725), 11 kap 8 §, ska styrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen för regionskatten under det följande året. Enligt samma lag ska skattesatsen också anges i budgeten. Skattesatsen för år 2023 är 11,51 kronor. För år 2024 föreslås oförändrad skattesats.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 17 oktober 2023, § 213, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet Gävleborg har upprättat förslag till budget 2024 och ekonomisk plan 2025–2026. Budgetförslaget är upprättat utifrån oförändrad skattesats på 11,51 kronor. Budgeterat resultat 2024 uppgår till -367 mnkr och planerat resultat för 2025 till 31 mnkr samt för 2026 till 1 mnkr.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 236, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Daniel Hermansson (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Eva Lindberg (S) yrkar på att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att besluta följande:
- Socialdemokraternas förslag till budget 2024 för Region Gävleborg För barns och ungas villkor; för demokratins och folkbildningens ställning fastställs.
- Skattesatsen för år 2024 fastställs till 11,51 kronor.
- Resultat- och balansräkning för Region Gävleborg för 2024 och planåren 2025–2026, tabell 2 i Socialdemokraternas förslag till Budget 2024 för Region Gävleborg, fastställs.
- Synnerliga skäl åberopas för att upprätta en budget där intäkterna inte överstiger kostnaderna för år 2024 och plan för året 2025 med hänsyn till de högre tillfälliga kostnaderna för värdesäkring av pensionsförpliktelser inom Region Gävleborg.
- Fördela budgetram för 2024 till styrelse och nämnder enligt tabell 3 i dokumentet Budget 2024 för Region Gävleborg För barns och ungas villkor; för demokratins och folkbildningens ställning.
- Riktlinjer för god ekonomisk hushållning enligt dokumentet Budget 2024 för Region Gävleborg För barns och ungas villkor; för demokratins och folkbildningens ställning antas.
- Uppdra till regionstyrelsen att fördela ansvaret för politiska prioriteringar i enlighet med Socialdemokraternas årsplaner 2024 för regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, hållbarhetsnämnden samt kultur- och kompetensnämnden.
- Regionstyrelsens beslut (Dnr RS 2023/1047) att uppdra till de nämnder som prognostiserar underskott att redovisa åtgärder för en ekonomi i balans år 2025 upphävs och ersätts med år 2027 som tidpunkt för ekonomi i balans.
- Regiondirektören uppdras att verkställa regionfullmäktiges beslut i Budget 2024 för Region Gävleborg För barns och ungas villkor; för demokratins och folkbildningens ställning, angående Regler avseende planering och implementering av besparingsåtgärder:
- a. Åtgärderna får inte leda till att sjukvården centraliseras, således ingen nedläggning av små hälsocentraler på landsbygden
- b. Åtgärderna ska innehålla konsekvensanalyser som prioriterar jämlikhet, jämställdhet och tillgänglighet inom sjukvården
- c. Åtgärderna får inte leda till kraftigt ökade köer i sjukvården
- d. Åtgärder får ej vidtas som skadar möjligheterna att upprätthålla och långsiktigt utveckla kollektivtrafiken i enlighet med det regionala trafikförsörjningsprogrammet
- e. Barn och unga är en grupp som är särskilt känslig för försämringar i kollektivtrafiken, därför ska besparingsåtgärder/neddragningar i så låg utsträckning som möjligt drabba denna
- f. Åtgärderna får inte leda till att barns och ungas kulturutövande inom Region Gävleborgs verksamheter inskränks
- g. Åtgärderna ska innehålla konsekvensanalyser som prioriterar och säkerställer ett systematiskt arbete med att tillhandahålla lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet för barn och unga
- h. Andelen av budgeten som går till barn- och ungdomskultur ska särredovisas
Magnus Svensson (C) yrkar på att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att besluta följande:
- Centerpartiets förslag till budget 2024 för Region Gävleborg, ”Grön tillväxt i hela länet och en nära och god vård till länets invånare” fastställs.
- Skattesatsen för år 2024 fastställs till 11,51 kronor.
- Resultat- och balansräkning för Region Gävleborg för 2024 och planperioden 2025–2026, tabell 2 i Centerpartiets förslag till Budget 2024 för Region Gävleborg, fastställs.
- Synnerliga skäl åberopas för att upprätta en budget där intäkterna inte överstiger kostnaderna för år 2024 och plan för året 2025 med hänsyn till de högre tillfälliga kostnaderna för värdesäkring av pensionsförpliktelser inom Region Gävleborg.
- Fördela budgetram för 2024 till styrelse och nämnder enligt tabell 3 i dokumentet Budget 2024 ”Grön tillväxt i hela länet och en nära och god vård till länets invånare”
- Riktlinjer för god ekonomisk hushållning enligt dokumentet Budget 2024 för ” Grön tillväxt i hela länet och en nära och god vård till länets invånare” antas.
- Regiondirektören uppdras att verkställa regionfullmäktiges beslut i Budget 2024 för Region Gävleborg ” Grön tillväxt i hela länet och en nära och god vård till länets invånare”, angående Regler avseende planering och implementering av besparingsåtgärder:
- a) Arbeta med ett långsiktigt fokus på ekonomin. Både för att möta dagens ekonomiska problem men också de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna i regionen.
- b) Analysera, planera och genomföra åtgärder för infrastrukturinvesteringar och klimatanpassningen, på både kort och lång sikt.
- c) Klara kompetensförsörjningsutmaningen genom att minimera administrativt arbete, se över struktur och organisering med fokus på task shifting samt med hjälp av digitala tekniker, metoder och verktyg ställa om verksamheten.
- d) Fastslå målsättningen att ha ekonomin i balans till år 2027.
- e) I det ekonomiska läge Region Gävleborg befinner sig i behöver både nödvändiga åtgärder vidtas samt nyttjande av den under åren uppbyggda resultatutjämningsreserven, RUR:en.
- f) Region Gävleborg skall 2024 påbörja ett arbete med att minska kostnadsutvecklingen i våra verksamheter.
- g) Region Gävleborg skall 2024 påbörja arbetet med att kraftigt minska personalomsättningen i regionen.
h) Region Gävleborg skall fortsatt jobba med att utveckla tillitsstyrningen som ett led i att minska detaljstyrning och administration.
Ulla Andersson (V) yrkar på att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att besluta följande:
- Vänsterpartiets budgetförslag, för Region Gävleborg Årsplan och Budget 2024-2026, Välfärd Gävleborg – Tillit, trygghet och behov antas.
- Fördela budgetram för 2024 till styrelse och nämnder enligt Tabell 1 (bilaga) tillhörande dokumentet Välfärd Gävleborg – Tillit, trygghet och behov.
- Resultat- och balansräkning för Region Gävleborg för 2024 och planåren 2025–2026, Tabell 4 (bilaga) Vänsterpartiets förslag till budget för 2024, för Region Gävleborg, antas.
- Synnerliga skäl åberopas för att upprätta en budget där intäkterna inte överstiger kostnaderna för år 2024 och plan för året 2025 med hänsyn till de högre tillfälliga kostnaderna för värdesäkring av pensionsförpliktelser inom Region Gävleborg.
- Skattesatsen för år 2024 fastställs till 11,51 kronor.
- Riktlinjer för god ekonomisk hushållning enligt dokumentet Årsplan och Budget 2024, Välfärd Gävleborg – Tillit, trygghet och behov antas.
- Uppdra till regionstyrelsen att fördela ansvaret för politiska prioriteringar i enlighet med Vänsterpartiets årsplaner 2024 för regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, hållbarhetsnämnden samt kultur- och kompetensnämnden.
- Anta förslaget till investeringsramar.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på majoritetens budgetförslag mot socialdemokraternas, centerpartiets och vänsterpartiets budgetförslag och finner att regionstyrelsen beslutar i enligt förslag till beslut.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
582kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
641kb Ladda ner dokument
-
406kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
500kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
Föreslagen avgiftshandbok för 2024 innehåller, utöver justeringar som är en konsekvens utav regeringsbeslut, höjd patientavgift på öppenvårdsbesök samt en tillhörande justerad avgift för uteblivna- eller sent avbokade besök.
Den föreslagna avgiftshandboken för 2024 innehåller även följande förändringar;
- Införande av en avgift för sammanställning av uppgifter ur en upptagning för automatiserad behandling som inte utgör allmän handling
- Tillägg i avgiften för utlämnande av allmänna handlingar
- Förändring i befintlig avgift för internetbaserad kognitiv beteende terapi (IKBT)
- Införande av avgift för asylsökande vid ambulanstransport eller vård av ambulanspersonal på hämtplats.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 18 oktober 2023, § 118, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 243, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Daniel Hermansson (S), Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S) och Kristina Michelson (S) avstår från att delta i regionstyrelsens förslag till beslut.
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
Majoriteten i Region Gävleborg föreslår att ny text ska införas som avhumaniserar människor utan tillstånd. De vill dessutom stryka hänvisningen till det så centrala beslutet om rätten till vård som kan anstå för personer utan tillstånd. Under den tid som ärendet har beretts i HSN har majoritetspartierna, var för sig, varit ute i media och gett olika versioner av vad strykningarna innebär. Strykningar som inte fanns när information gavs till nämnden utan undanhölls och lades fram vid beslutstillfället i nämnden.
Vid hanteringen i styrelsen läggs ytterligare förslag fram om att utreda om regionen ska införa nya avgifter för personer med funktionsnedsättning som till exempel döva, äldre och personer som har svårt att förstå svenska. De ska vid uteblivna besök eller vid sena avbokningar tvingas betala även för tolken. De ska alltså påföras extra kostnader för att de har behov av extra stöd i sin vårdsituation. Ett stöd som även vårdpersonalen behöver för att kunna ge rätt vård och omsorg.Magnus Svensson (C) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
I ärendet gällande avgiftshandbok (HSN 2023/1312) efterlyste jag och övriga i oppositionen ett klargörande kring hur tolkning av förslaget till ny lydelse skulle göras. Under ärendets hantering kom majoriteten med ett antal olika ståndpunkter från olika partier i majoriteten för hur den nya lydelsen skulle tolkas. Detta är i linje med hur olika företrädare för den politiska majoriteten har yttryck sig offentligt i media med helt olika tolkningar.
Bristen på eniga klargörande och tydliggörande besked risker att skapa förvirring och misstroende inom och utom vår organisation. Det är inte heller till nytta för vår organisation att ut mot allmänheten inte tydligt kommunicera vad de kan förvänta sig av vår verksamhet.
Slutligen är det oroande att styrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden varken kan bereda eller kommunicera ett beslut med tydlig medicinsk-etisk påverkan utan att skapa otydlighet gällande tolkningen av innebörden.
Daniel Hermansson (S), Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S) och Kristina Michelson (S), reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
Undertecknade reserverar sig mot ärendets handläggning. I ärendet har olika företrädare för majoritetskoalitionen SD, M, KD och Sjukvårdspartiet uttryckt olika ståndpunkter, vilket försvårat förståelse och tolkning inom organisationen och för utomstående. Styrelsens agerande har varit felaktigt eller i vart fall ytterst tveksamt utifrån gällande regelverk om bl.a. beredning. Den förvirring som kommit att prägla ärendet har sannolikt riskerat att skada allmänhetens förtroende för organisationen, som uttryckt två helt olika linjer i frågan.
En ytterligare brist i handläggningen är att majoritetskoalitionens största och ledande parti (SD) under sittande sammanträde inkommer med yrkanden i samband med ärendets avgörande.
Det samlade intrycket är att styrelsen brustit i sin skyldighet och roll, att på ett tydligt och transparent sätt bereda och besluta om en fråga av stor medicinsk-etisk vikt för organisationens anställda.Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C), Daniel Hermansson (S), Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S) och Kristina Michelson (S), på återremiss.
Ulla Andersson (V) yrkar i andra hand på:
- att under punkt 2.2.4 ska nuvarande rubrik och text kvarstå.
- att nuvarande skrivning under punkt 2.3 bibehålls.
- att ambulanstransport och ambulansvård för asylsökande och tillståndslösa patienter fortsättningsvis ska vara 0 kronor.
- att under punkt 4.3 i tabellen “Övriga avgifter” ska skrivningarna kvarstå, enligt fullmäktigebeslut 2016-02-03.
- att skrivning om patientavgift, under punkt 4.3.1 kvarstår.
- att i punkt 4.4 ska nuvarande rubrik kvarstå (patienter som saknar tillstånd).
Anna Sundberg (SD) yrkar på:
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa en avgift för tolk vid uteblivet, eller sent avbokat besök.
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden senast i februari 2024 återrapporter till regionstyrelsen vad utredningen visat.
Propositionsordning
- Ordförande ställer proposition på att ärendet ska avgöras idag mot Ulla Anderssons (V) yrkande om återremiss och finner att regionstyrelsen beslutar att ärendet ska avgöras idag.
- Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) första ändringsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår ändringsyrkandet.
- Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) andra ändringsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår ändringsyrkandet.
- Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) tredje ändringsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår ändringsyrkandet.
- Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) fjärde ändringsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår ändringsyrkandet.
- Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för avslag till ändringsyrkandet.
- Nej-röst för bifall till ändringsyrkandet.
- Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat att avslå ändringsyrkandet.
- Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) femte ändringsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår ändringsyrkandet.
- Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) sjätte ändringsyrkande och finner att regionstyrelsen avslår ändringsyrkandet.
- Ordförande ställer proposition på Anna Sundbergs (SD) tilläggsyrkande och finner att regionstyrelsen bifaller detta.
- Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för bifall till tilläggsyrkande.
- Nej-röst för avslag till tilläggsyrkande.
- Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat i enlighet Anna Sundbergs (SD) tilläggsyrkande.
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur ser planen ut för att minska köerna till magnetröntgen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträden 2023-09-20, § 242, och 2023-10-24, § 256.
Bilagor
-
415kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Avser X-trafik införa ett sådant VIP-nummer åt vårdpersonal på hälsocentraler?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträden 2023-09-20, § 246, och 2023-10-24, § 261.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Joakim Westlund (C) frågar:
- Har det gjorts någon utvärdering av utbildningen för all ambulanspersonal och visar den i sådana fall på förbättrat omhändertagande av människor med behov av akut psykiatrisk hjälp?
- Har Jennie Forsblom som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden för avsikt att ta initiativ till införandet av en eller fler psykiatriambulanser i Gävleborg?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 286.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
10
Interpellation - Har eleverna vid Bollnäs folkhögskola erbjudits att lussa för regionfullmäktige 2023
Lars Öberg (S) frågar:
- Har eleverna vid Bollnäs folkhögskola erbjudits att fira Lucia i samband med regionfullmäktiges sammanträde i december 2023 och åren därpå?
- Har ordf RS agerat för att tillförsäkra eleverna en ursäkt och i så fall hur har ordf agerat?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 287.
Bilagor
-
527kb Ladda ner dokument
-
11
Interpellation - Vem visste vad när angående försök att påverka lärare och elever i samband med manifestation för folkhögskolorna?
Marcus Gard (S) frågar:
- Var ordf RS på förhand medveten om att befattningshavare ska ha klargjort för elever och personal vid Region Gävleborgs folkhögskolor, att manifestationen inte får innehålla något som kan stöta eller misshaga den politiska ledningen, med därpå följande risk för att negativt påverka framtida kursutbud?
- Delar ordf RS lärarnas fackliga företrädares oro inför påverkansförsöken?
- Vilka åtgärder har ordf RS initierat för att något motsvarande ovan nämnda händelser ej kan inträffa igen?
- Vilka åtgärder avser ordf RS initiera för att något motsvarande ovan nämnda händelser ej kan inträffa igen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 288.
Bilagor
-
426kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
12
Interpellation - Vad anser Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsblom, KD, om angiverilagstiftning i sjukvården och varför?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Har ordf HSN uppmärksammat kritiken från sjukvårdpersonalens egna organisationer mot att införa angiverilagstiftning?
- Vad tror ordf HSN att den omfattande kritiken från sjukvårdpersonalens egna organisationer beror på?
- Delar ordf H SN den omfattande kritiken från sjukvårdpersonalens egna organisationer?
- Är ordf HSN beredd att omhänderta samt å sjukvårdspersonalens vägnar agera för att hindra en kommande angiverilagstiftning?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 289.
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Delar ordförande för kultur- och kompetensnämnden uppfattningen att det är viktigt att uppmuntra och medverka till återväxten av unga konst- och kulturskapare i länet?
- Kommer kultur- och kompetensnämndens ordförande se till att man utreder förutsättningarna för att instifta ett årligt regionalt kulturpris för unga? Om inte, varför?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 290.
Bilagor
-
430kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
14
Interpellation – Kommer barnen i Gävleborg få kostnadsfria kulturaktiviteter med lunch på sommarlovet?
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Vilka värden ser ordf KKN med att Region Gävleborg ordnar kostnadsfria kulturaktiviteter för barn och unga på sommarloven 2024-2026?
- Anser ordf KKN att Region Gävleborg ska möjliggöra för barn och unga i Gävleborg att ta del av kostnadsfria kulturaktiviteter med lunch på sommarloven 2024 – 2026? Om nej, varför inte?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 291.
Bilagor
-
436kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Har ni gjort någon konsekvensanalys angående frågan vad ökade kostnader för deltagande i kulturverksamheter får för jämlikheten i länet?
- Har ni gjort någon konsekvensanalys angående frågan vad ökade kostnader för deltagande i kulturverksamheter får för folkhälsan i länet?
- Har ni gjort någon konsekvensanalys angående frågan vad ökade kostnader för deltagande i kulturverksamheter får för den regionala utvecklingen med tanke på kulturens roll som grogrund för innovation, arbetstillfällen och framtida kreativa lösningar på komplexa utmaningar vi står inför i länet?
- Hur ämnar ni säkerställa att deltagande i kulturverksamheter och eget aktivt skapande även fortsättningsvis blir möjligt för barn och unga vars föräldrar inte har råd med dyrare kostnader för kultur?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 292.
Bilagor
-
432kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
16
Interpellation - Vad gör ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden åt att barn i Gävleborg får vänta längst i landet på glasögon?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är de långa väntetiderna ovan en prioriterad fråga för Samstyret SD, M, KD och Sjukvårdspartiet?
- Hur ser i så fall planen ut för att korta väntetiderna ovan?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 293.
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Har Region Gävleborg som vårdhuvudman i länet kunskaper om vilka barn som i lägre grad än andra uppsöker hälso- och sjukvården, både vid behov och vid förebyggande insatser, och vad uteblivna besöken beror på?
- Anser ordf HSN att sådana kunskaper är viktiga för att stärka jämlikheten i sjukvården?
- Är ordf HSN beredd att ställa sig bakom Socialdemokraternas önskemål om att Region Gävleborg genomför fördjupade analyser kring vilka barn som i lägre grad än andra uppsöker hälso- och sjukvården, både vid behov och vid förebyggande insatser, och vad uteblivna besöken beror på?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 294.
Bilagor
-
554kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är ordf HSN beredd att uppdra till analys- och uppföljningsavdelningen Samhällsmedicin att analysera vilka informationsåtgärder före graviditet som kan vara verkningsfulla för att minimera risken att fostret utsätts för påverkan av ohälsosamma levnadsvanor innan konstaterad graviditet? Om inte, varför?
- Anser ordf HSN att ett stärkt föräldraskapsstöd, med mer riktade insatser mot familjer med förhöjd risk för ohälsa i samverkan mellan berörda verksamheter i Region Gävleborg och kommuner i länet, bör utarbetas och förberedas för införande? Om inte, varför?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 295.
Bilagor
-
554kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Delar ordf HSN Socialdemokraternas bedömning om vikten av en sammanhängande barn-, elev- och ungdomshälsovård i Gävleborgs län?
- Är ordf HSN beredd att tillsätta en utredning för att undersöka hur en sammanhängande barn-, elev- och ungdomshälsovård skulle kunna skapas i Gävleborgs län?
- Är ordf HSN beredd att uttryckligen basera utredningen på ett barnrättsperspektiv?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 296.
Bilagor
-
566kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vilka åtgärder kommer regionstyrelsens ordförande att vidta i syfte att stävja den tystnadskultur som brutit ut sedan SD, M, KD och Sjukvårdspartiet övertog makten i Region Gävleborg?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 297.
Bilagor
-
440kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
21
Fråga - Minskad personalstyrka i mer än hälften av Sveriges regioner men inte i Region Gävleborg?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vidhåller ordf hälso- och sjukvårdsnämnden löftet att personalstyrkan i RG inte kommer att minskas under den förestående ekonomiska krishanteringen innevarande mandatperiod?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 298.
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Kommer folkhögskolans elever att erbjudas fira Lucia i samband med regionfullmäktiges sammanträden i december under återstoden av mandatperioden?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 299.
Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är ordf hälso och sjukvårdsnämnden beredd att justera målet om en ekonomi i balans 2025 till det mer rimliga perspektivet 2027?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2023-10-24, § 300.
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
Egenavgift för resa med egen bil höjs från 80 kronor till 107 kronor. Egenavgift för resa med servicefordon höjs från 100 kronor till 120 kronor. Högkostnadsskyddet höjs från 1800 kronor till 2200 kronor. Kilometerersättningen i beräkningen höjs från 1,83 kr/km till 2,50 kr/km.
Förslaget bedöms minska regionens nettokostnad med 2,5 miljoner kronor.
Bakgrund
Region Gävleborgs reglemente för sjukresor antogs och reviderades senast 2015. Region Gävleborg har låga avgifter jämfört med flera intilliggande regioner. Förslaget innebär att Region Gävleborg närmar sig det högre avgiftsspannet bland de regioner som jämförs. Flera regioner har dock inte reviderat sina avgifter på ett antal år.
Förslag till förändringar
Resa med egen bil
Egenavgiften för resa med egen bil höjs till 107 kronor/enkelresa (80 kronor idag), motsvarande 43 km i eget ansvar. Egenavgift tas ut på alla resor, förutom barn under 20 år. Det ska således inte gå att intyga medicinska skäl för att undantas egenavgiften. Detta för att det ska bli likställt med regler för resa med servicefordon.
Det innebär att resor längre än 43 km ersätts (107 kr/2,50 kr). Kortare resor är eget ansvar. Det är oförändrat jämfört med idag.
Förändringen bedöms öka regionens nettokostnad med 0,9 miljoner kronor.
Resa med servicefordon (taxi)
Egenavgift för resa med servicefordon höjs till 120 kr/enkelresa (100 kronor idag). Resenären erhåller service och stöd som inte finns vid resa med egen bil, därav är det motiverat med en högra egenavgift jämfört med resa med egen bil. För resa med servicefordon krävs medicinskt intyg från vårdenhet.
Högkostnadsskyddet för sjukresor höjs till 2200 kronor per 12-månadersperiod från första resan. I dag uppgår högkostnadsskyddet till 1800 kronor och det har inte justerats sedan 2015.
För resenärer med servicefordon innebär det vid en förändrad egenavgift till 120 kr/enkelresa att de uppnår högkostnadsskydd vid färre resor än motsvarande 100 kr/enkelresa och dagens nivå 1800 kr. Detta gynnar resenärer med stort resebehov. Sällanåkare behöver fler resor med egen bil eller servicefordon för att nå högkostnadsskyddet.Förslaget bedöms minska regionens nettokostnad med 3,4 miljoner kronor.
Högkostnadsskyddet bör även indexeras och räknas upp likt högkostnadsskyddet för patientavgifter. Indexering är önskvärt för att effekten av högkostnadsskyddet ska följa prisutvecklingen och att patientens andel av kostnaden blir konstant i förhållande till prisnivån i samhället.
Oförändrat
Nedanstående föreslås fortsatt gälla (ingen förändring mot idag):
• Barn 0-20 år betalar ingen egenavgift för taxi, men sjukreseintyg krävs från vården.
• Barn 0-20 år får ersättning för egen bil utan egenavgift.
• Personer äldre än 85 år betalar egenavgift för taxi, men behöver inget sjukreseintyg.
• Personer äldre än 85 år får ersättning för egen bil utan egenavgift.
• Personer (oavsett ålder) med beviljad färdtjänst från sin hemkommun, åker sjukresa med taxi utan sjukreseintyg men betalar egenavgift enligt gällande reglemente.
Med ovanstående förslag placerar sig Region Gävleborg högre, men inte högst i Sverige. Högsta egenavgifterna för egen bil respektive servicefordon uppgår till 200 kronor och högsta belopp för högkostnadsskydd uppgår till 2600 kronor. Längsta ej ersatta resa är 133 km.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 240, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
Att åka sjuktransport med servicefordon är ett viktigt och bra sätt att kunna ta sig till den vård man som patient behöver och när man inte kan ta sig dit på annat sätt, men det innebär en större tidsåtgång och anpassning än för patient som kan transportera sig med egen bil. Därför menar Vänsterpartiet att prishöjningen för transport med servicefordon ska vara lägre än i majoritetens förslag och att kilometerersättningen för transport med egen bil därmed blir lägre.
I vårt förslag yrkade vi på att priset för sjuktransport för servicefordon höjs med 10 kronor och att kilometerersättningen och egenavgiften för transporter med egen bil justeras motsvarande grad för att finansiera den lägre höjningen.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar på att priset för sjuktransport för servicefordon höjs med 10 kronor och att kilometerersättningen och egenavgiften för transporter med egen bil justeras motsvarande grad för att finansiera den lägre höjningen.
Magnus Svensson (C) yrkar, med instämmande av Eva Lindberg (S), avslag på förslag till beslut.Propositionsordning
- Ordförande ställer proposition på förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt förslag till beslut.
- Ordförande ställer proposition på förslag till beslut mot Magnus Svenssons (C) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt förslag till beslut.
- Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för bifall till ordförandes förslag till beslut.
- Nej-röst för bifall till Magnus Svenssons (C) yrkande.
- Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och fem ledamöter röstar nej, en ledamot avstår. Regionstyrelsen har därmed beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
432kb Ladda ner dokument
-
Enligt ”Avtal mellan Region Gävleborg och Folktandvården Gävleborg AB” regleras att stöd till tandvårdens forskning ges enligt överenskommelse, vilket innebär att medarbetare inom Folktandvården Gävleborg (FTV AB) har samma möjlighet som medarbetare i Region Gävleborg (RG) att ansöka om forskningstid inom tjänst. RG har resurser avsatta för att bevilja forskningstid inom tjänst för medarbetare inom FTV AB som ansöker om det och i konkurrens med andra beviljas medel.
Under ett antal år har kapaciteten att bedriva forskning inom FTV AB inte varit i paritet med budgeterade medel för forskning- och utvecklingsarbete inom tandvården. De senaste 5 åren har Folktandvården nyttjat mindre än hälften av budgeterat utrymme för forskningstid inom tjänst (tabell nedan).
År
Budget MNKR
Utfall MNKR
2020
2,7
O,7
2021
2,8
1,0
2022
2,9
0,9
2023
3.0
Prognos 1,0
2024
3,1
Prognos 1,6
Tabell: Budgeterat utrymme och utfall för medel avsatta för forskningstid inom tjänst, avseende Folktandvården Gävleborg
Mot den bakgrunden beslutas att minska ersättningen för forskning inom tandvård från 3,1 miljon till 1,6 miljon from 2024-01-01. Om folktandvården i framtiden har en kapacitet att bedriva forskning i högre utsträckning kan frågan om att åter höja ersättningen till 2023-års nivå aktualiseras.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 241, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Daniel Hermansson (S), Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Kristina Michelson (S) och Magnus Svensson (C) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och socialdemokraterna har inkommit med en skriftlig reservation:
Det finns ett vetenskapligt stöd för att goda tandvårdsvanor i tidig ålder bidrar till god tandhälsa i vuxen ålder. Kvalitetssäkrade uppgifter om den tandvård som utförs på barn och unga vuxna är därför av betydelse för såväl planering av tandvård som för forskning och utvärdering. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) visar i en systematisk genomgång att det genomgående finns ett stort behov av behandlingsforskning inom de flesta områden inom tandvården till barn och unga vuxna. Forskningen betydelse för kunskapsstyrning, uppföljning och utveckling av tandvårdsverksamhet är oomtvistad, därtill ger närvaro av forskning bättre förutsättningar för kunskapsförsörjning. Mot denna bakgrund måste det anses allvarligt och misslyckat att fatta beslut om att minska ersättningen för forskning inom tandvård i Region Gävleborg från 3,1 miljon till 1,6 miljon fr.o.m. 2024-01-01.
Yrkanden
Daniel Hermansson (S) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C):
- Att Region Gävleborg behåller nivåerna på anslagen till forskning inom tandvård.
- Att Region Gävleborg och Folktandvården vidtar åtgärder för att öka incitamenten att bedriva forskning i tjänsten.
Ulla Andersson (V) yrkar bifall till det andra yrkandet.
Propositionsordning
- Ordförande ställer proposition på förslag till beslut mot Daniel Hermanssons (S) första yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt förslag till beslut.
- Ordförande ställer proposition på Daniel Hermanssons (S) andra yrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
- Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för avslag till yrkandet.
- Nej-röst för bifall yrkandet.
- Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat att avslå yrkandet.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
439kb Ladda ner dokument
-
Folktandvården i Gävleborg föreslås ges möjlighet att höja avgifterna i allmäntandvården till maximalt 12 procent över Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TVL) referensprislista samt specialisttandvården till maximalt 25 procent över TVL:s referensprislista. Idag är motsvarande övre gräns 5 respektive 15 procent. Beslutet föreslås gälla för 2024 och 2025 för åtgärdsserie 300, 400, 500, 700, 800 samt 921-929.
Bakgrund
Inflationen och ökade pensionskostnader påverkar folktandvårdens ekonomiska resultat negativt. Kostnaderna för första halvåret 2023 har ökat med 11 procent medan intäkterna ökat med knappt 1 procent.
Sedan 2016 har Folktandvården Gävleborg möjlighet att höja avgifterna upp till en given nivå över TLV:s referensprislista, 5 procent för allmäntandvård och 15 procent för specialisttandvård.
Förslag till förändringar
Som en åtgärd för att möta den högre kostnadsökningstakten föreslås Folktandvården Gävleborg ges möjlighet att höja avgifterna till en högre nivå i förhållande till TLV:s referenslista än tidigare, 12 procent för allmäntandvården och 25 procent för specialisttandvården för åtgärdsserie 300, 400, 500, 700, 800 samt 921-929.
Det är då bolagets styrelse som fattar beslut om hur hög höjningen blir inom ramen för ovanstående.
En jämförelse med Region Dalarna, Region Uppsala samt Region Sörmland för 2023 visar att Folktandvården Gävleborg har förhållandevis låga avgifter.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 238, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för Ulla Anderssons (V) yrkande.
Eva Lindberg (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:Allt fler avstår tandvård på grund av ekonomiska skäl. Enligt nya siffror från Socialstyrelsen har antalet per 100 invånare i Gävleborg som besökt tandläkaren det senaste året minskat med 20 procent under en tioårsperiod. De flesta anger sämre ekonomi med höjda levnadskostnader som skäl.
Trots utvecklingen föreslår SD, M, KD och Sjukvårdspartiet en kraftig höjning av kostnaderna för tandvård. Enligt förslaget ska allmäntandvård kosta 12 procent mer och specialisttandvård hela 25 procent mer för patienten. Inflationen och ökade pensionskostnader sägs påverka folktandvårdens ekonomiska resultat negativt, varför en höjning är nödvändig enligt SD, M, KD och Sjukvårdspartiet.
Sådana kraftiga höjningar som föreslås skulle avsevärt försämra länsbornas möjligheter att besöka folktandvården. Vidare kan det inte vara rätt att patienterna ska garantera bolagets ekonomi, det måste vara upp till ägaren Region Gävleborg att göra.
Även i detta ärende fattar SD, M, KD och Sjukvårdspartiet beslut på mycket svag grund, då vare sig risk- eller konsekvensanalyser företagits trots den allvarliga utvecklingen med kraftigt minskad besöksfrekvens till folktandvårdens verksamheter. Således finns fog att påstå att beredningen av ärendet varit otillräckligt. Sammantaget visar hanteringen av ärendet på en oförmåga till genomtänkt och tillämpad ledning och styrning, vilket riskerar att leda till försämrad måluppfyllelse för verksamheten.Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Daniel Hermansson (S), Jan Lahenkorva (S) och Magnus Svensson (C):
- Avslag på avgiftshöjningen.
- Att Folktandvården Gävleborg AB återkommer till regionstyrelsen om ägartillskott behöver tillskjutas.
Propositionsordning
- Ordförande ställer proposition på förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt förslag till beslut.
- Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för bifall till ordförandes förslag till beslut.
- Nej-röst för bifall till Ulla Anderssons (V) yrkande.
- Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat i enlighet med ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
Det är svårt att mäta om klimatkompensationen ger incitament till förändrat resande. Det är mer av ett förhållningssätt. Det finns därmed inte tillräckliga skäl att fortsätta med klimatkompensationen. Effekt i förhållande till arbetsinsats saknas. Andra, mer verkningsfulla, åtgärder har också tillkommit.
Bakgrund
2013 inkom en motion (LS 2012/121) om att införa klimatkompensation i Landstinget Gävleborg. Motionen bifölls. Landstingsstyrelsen beslutade den 23 september 2013 om att införa avgifter för resor med bil och flyg i tjänsten. Avgifterna skulle tillföras ett klimatkonto som i sin tur skulle finansiera klimatkompenserande åtgärder. Initialt bedömdes klimatkontot omfördela cirka en miljon kronor per år.
Regionstyrelseförvaltningen har ett uppdrag att göra en översyn av den verksamhet som bedrivs inom förvaltningen. Som ett led i översynen utreds arbetsuppgifter som är lagstadgade respektive av ambitionskaraktär. Ej lagstadgade arbetsuppgifter bör ha ett tydligt syfte och även få tydliga effekter.
Ekonomiska omfördelningar
2022 omfördelades 937 000 kronor inom systemet. Klimatbelastande resor belastar enheten med en extra avgift. Summan av de interna avgifterna fördelas vid årets slut ut till enheterna utifrån resande med X-trafik. Utslaget på en kostnadsbudget om cirka 12 miljarder kronor motsvarar det mindre än 0,1 promille.
Arbetsinsats
Arbetet på ekonomiavdelningen med klimatkompensationen motsvarar cirka en arbetsvecka, eller 2 % av en heltidsanställd.
Påverkan på antalet resor med bil eller flyg
Det är svårt att koppla klimatkompensationen som påverkande faktor till att våra resor med bil har minskat. Däremot fungerar klimatkompensationen som ett ställningstagande som styrker miljömålet att vi ska ha klimateffektiva möten och transporter. Med de stora ekonomiska utmaningar som regionen står inför är det ytterst tveksamt om det är ett tillräckligt ekonomiskt incitament för att välja ett annat transportsätt eller en annan mötesform.
Nya åtgärder för att minska vår klimatpåverkan
Det är tio år sedan beslutet om klimatkompensation fattades. Sedan dess har mycket hänt inom området, både i omvärlden och inom regionen – aktiviteter som bedöms ha större reell inverkan på klimatet. Region Gävleborg arbetar för ett Fossilfritt 2025, prioriterar elbilar i vår flotta, installerar laddstolpar på våra fastigheter, erbjuder lånecyklar för kortare transporter, har erbjudit anställda förmånscyklar, installerar ett energioptimeringssystem för våra fastigheter samt tillämpar återhållsamhet i resor överlag. Idag finns även digitala mötesformer som en naturlig del av våra möten.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 239, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Ulla Andersson (V) och Magnus Svensson (C) reserverar sig mot beslutet till förmån för Ulla Anderssons (V) yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Daniel Hermansson (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C), på att en översyn görs över hur systemet för klimatkompensation kan förenklas för att minska administrationskostnader och att denna modell används istället.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt förslag till beslut.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt, § 61.
I bifogad sammanfattning framgår vilka motioner som den 3 november 2023 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 93 st.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 248, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte beretts färdigt, § 95.
I bifogad sammanfattning framgår vilka medborgarförslag som den 3 november 2023 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 12 st.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 247, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet, föreslår:
- Att regionstyrelsen får i uppdrag att göra en översyn av administrationen i region Gävleborg med syfte att hitta effektiviseringar på 2% årligen under fem år.
- Att regionstyrelsen får i uppdrag att hitta effektiviseringar som ej gör att sjukvården blir drabbad.
- Att de besparingar som görs förs över i en sjukvårdsutvecklingsfond för att kunna genomföra satsningar på sjukvården. att regionstyrelsen redovisar till fullmäktige årligen tills man når målet om 10 % effektivisering av administrationen i Region Gävleborg.
Regionstyrelsen svarar:
Region Gävleborg är i ett ekonomiskt utsatt läge, efter år av ekonomisk doping från staten. Detta samtidigt som tidigare styret inte anpassat verksamheten efter de ekonomiska risker som alltid ska beaktas, vare sig det handlar om väntade konjunktursvängningar eller plötsliga makroekonomiska chocker, ett exempel på vad som skedde efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Det är nu av största vikt att vi ansvarsfullt ser över hur vi kan säkerställa att kvaliteten och tillgängligheten i vården inte blir lidande. Region Gävleborg har haft en stor tillökning av administrativa tjänster, samtidigt som man har stora behov av vårdpersonal. Att rekrytera administratörer, med all respekt för deras viktiga roll, istället för sjuksköterskor och läkare rimmar illa med vår vision om en god och nära vård. Vi behöver därför nå en bättre balans mellan administrativa resurser och de vårdande yrkesroller som arbetar direkt gentemot patienterna.
I ljuset av detta har vi lagt fram ett förslag på att genomföra besparingar på ca 40 miljoner kronor, inom det administrativa området, för år 2024. Det kommer dels att stärka ekonomin men också vara ett steg mot att, i vårt ekonomiskt svåra läge, prioritera de vårdgivande tjänsterna framför de rent administrativa.
Vi kommer fortsätta bevaka denna fråga under kommande år, för att se hur vi kan nå en ökad effektivitet inom de administrativa tjänsterna.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 30 mars 2021, § 156, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning. Därefter anmäldes motionen för fortsatt beredning vid regionfullmäktiges sammanträden 30 mars 2022, § 61, och 30 mars 2023, § 60.
Motionen behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 254, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Ulla Andersson (V), Eva Lindberg (S), Daniel Hermansson (S), Lars Öberg (S) och Kristina Michelson (S) avstår från att delta i beslutet.
Bilagor
-
323kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
Hans Backman (L) föreslår i en motion:
- Att majoritetspartierna med tanke på rådande personalsituation med brist på personal i delar av vårdorganisationen och stort behov av inhyrd personal tar initiativ till att Region Gävleborg genomför en utredning med syftet att granska regionens arbetsgivarpolitik.
Regionstyrelsen svarar:
Vi delar motionärens bild av att kostnaden för hyrpersonal är problematiskt hög samt att Region Gävleborg behöver bli en attraktivare arbetsgivare för att behålla och rekrytera medarbetare.
Den politiska majoriteten har under 2023 fattat en rad beslut för att minska andelen hyrpersonal samt för att bli en attraktivare arbetsgivare. Bland annat har en kontinuitetsersättning för allmänsjuksköterskor införts i syfte att premiera fasta anställningar. I skrivande stund pågår också en löneöversyn i regionen för rättvisare löner. För att öka tryggheten för patienter och medarbetare genomförs en trygghetssatsning innehållande allt ifrån utbildningsinsatser till den fysiska utformningen. Detta är ett axplock av åtgärder, mer har gjort och mer kommer att göras.
Att behålla och rekrytera medarbetare är en av de viktigaste faktorerna för att kunna erbjuda invånarna i Gävleborg en tillgänglig vård av hög kvalitet. Det är en av våra mest prioriterade frågor.
Efter valet 2022 fick Region Gävleborg ett nytt politiskt ledarskap, någonting som också innebär en ny arbetsgivarpolitik.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 22 september 2021, § 361, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning. Därefter anmäldes motionen för fortsatt beredning vid regionfullmäktige sammanträde 26 oktober 2022, § 267.
Motionen behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 256, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Ulla Andersson (V), Magnus Svensson (C), Daniel Hermansson (S), Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S) och Kristina Michelson (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för Ulla Anderssons (V) yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C), Daniel Hermansson (S), Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S) och Kristina Michelson (S), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt förslag till beslut.
Bilagor
-
10kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning av Hälsoval. Granskningens syfte är att bedöma om regionstyrelsen säkerställt en tillräcklig följsamhet till gällande avtal för Hälsoval i regionen samt en tillräcklig kontroll som säkerställer att felaktiga ersättningar inom dessa inte utbetalas.
Granskningsresultatet har bedömts utifrån skalan ”inte säkerställt”, ”i begränsad utsträckning säkerställt”, ”till övervägande del säkerställt” eller ”helt säkerställt”. Utifrån genomförd granskning är vår samlade bedömning att regionstyrelsen helt säkerställt tillräcklig följsamhet till gällande avtal för Hälsoval i regionen samt en tillräcklig kontroll som säkerställer att felaktiga ersättningar inom dessa inte utbetalas.
Revisionsrapporten behandlades vid hälsovalsutskottets sammanträde 16 oktober 2023, § 33, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades revisionsrapporten vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 252, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Ulla Andersson (V) avstår från att delta i beslutet och har kommit in med en skriftlig motivering:
Hälsovalssytemet är kostnadsdrivande och styr bort från den lagstadgade principen jämlik vård efter behov och är ett ineffektivt system. Det är kostnadsdrivande och påverkar såväl kontinuiteten negativt liksom patientsäkerheten. Det ökar också personalbristen då vi inte kan styra vården eller var hälsocentralerna ska finnas. Landsbygden får betala ett högt pris för det. Vårdvalet göder byråkrati och ineffektiva kontrollsystem. Kontrollen av skattemedel liksom vårdens innehåll och kvalitet minskar.
Välfärdsbrottsligheten anses utgöra ett systemhot mot sjukvården och är ett stort problem. De så kallade valfrihetsreformerna har öppnat upp för organiserad brottslighet enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Det innebär också att vårdverksamheten blir svårare att kontrollera och granska. Det urholkar tilliten och innebär läckage av offentliga medel - medel som verkligen behövs i vården och annan välfärdsverksamhet. För varje krona som försvinner blir det mindre pengar till att ge vård till den som behöver. Ekobrottsmyndigheten menar att hälsoklyftorna tenderar att öka och folkhälsan försämras då de kriminella ofta riktar in sig mot utsatta, såsom nyanlända, lågutbildade och ensamkommande flyktingar. Dessa grupper har svårare att ställa krav på innehållet i vården.
Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) är det bästa sättet att upptäcka brottslighet inom vården att granska vårdbolagens bokföring. Det är svårare att i efterhand kontrollera om en person fått vård eller om en förskrivning var medicinskt motiverad eller att intyget var rätt utfärdat. Den fördjupade kontrollen gör inte regionen idag.
Hälsovalskontoret som ansvarar för kontroll och granskning får gott omdöme för sitt arbete i PwC:s revisionsrapport. Dock är deras möjligheter att kontrollera 16 privata vårdbolags verksamhet på det sätt som skulle behövas, enligt oss, för att ha kontroll över innehåll och bokföring inte görligt. Bokföring och bokslut har inte funnits tillhanda för hälsovalskontoret då regionen inte haft det som krav i sina avtal med de privata vårdbolagen.I en granskning av vårdbolagen bör förutom bokföring även vårdinsatser och intyg granskas, om kostnadskrävande patienter styrs bort och om vårdmetoder och behandlingar väljs bort på grund av kostnader.
Det har dock inte ingått i uppdraget för PwC. Vi avstår därför från att delta i beslutet.Bilagor
-
849kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning av arbetet med psykisk ohälsa hos äldre.
Granskningens syfte är att besvara om hälso- och sjukvårdsnämnden säkerställt en ändamålsenlig verksamhet avseende äldre som lider av psykisk ohälsa samt om den interna kontrollen i sammanhanget är tillräcklig.Revisionsrapporten behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 27 september 2023, § 100, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades revisionsrapporten vid regionstyrelsens sammanträde 17 oktober 2023, § 221, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar på att regionstyrelsen ger Hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att särskilt följa upp att en ändamålsenlig verksamhet gällande äldres psykiska och fysiska hälsa och den omsorg, vård och insatser som ges, samverkan inom regionen och mellan kommunerna och regionens primärvård och slutenvård prioriteras i utvecklingsarbetet för att sedan följas upp i början av 2025.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Bilagor
-
759kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning av regionstyrelsens budgetprocess samt av hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomistyrning.
Den sammanfattande bedömningen är att regionstyrelsen till övervägande del har säkerställt en ändamålsenlig budgetprocess på regionövergripande nivå. Vidare är den sammanfattande bedömningen att regionstyrelsen i begränsad utsträckning utövat sin uppsiktsplikt och säkerställt en tillräcklig intern kontroll i arbetet för en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsområde.
Den sammanfattande bedömningen är att hälso- och sjukvårdsnämnden i begränsad utsträckning säkerställt en ändamålsenlig ekonomistyrning för den verksamhet den ansvarar för. Vidare är den sammanfattande bedömningen att hälso- och sjukvårdsnämnden i begränsad utsträckning har säkerställt en tillräcklig intern kontroll i arbetet för en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsområde.
Revisionsrapporten behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 18 oktober 2023, § 120, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades revisionsrapporten vid regionstyrelsens sammanträde 8 november 2023, § 253, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
463kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
Micael Sigvardsson (SVG) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Viktor Landström (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
543kb Ladda ner dokument
-
-
Moa Dahlberg (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
904kb Ladda ner dokument
-
-
Camilla Niss, Högskolan i Gävle:s nominerade kandidat, har avsagt sig sitt uppdrag som styrelseledamot i Movexum AB så ny ledamot behöver väljas.
Fyllnadsvalet har beretts i enlighet med Movexum AB´s bolagsordning, § 7, se bifogade protokollsutdrag.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Andreas Kvarnström (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i hållbarhetsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Andreas Kvarnströms avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 24 oktober 2023, § 275.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Madelene Eklund (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i hållbarhetsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Madelene Eklunds avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 24 oktober 2023, § 278.
Bilagor
-
645kb Ladda ner dokument
-
-
Fredrik Hellberg (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i kultur- och kompetensnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Fredrik Hellbergs avsägelse godkändes vid regionfullmäktiges sammanträde 24 oktober 2023, § 279.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Moa Dahlberg (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktiges valberedning så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
904kb Ladda ner dokument
-
-
Albin Yxell (SD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ledamot behöver väljas.
Bilagor
-
586kb Ladda ner dokument
-
-
Albin Yxell (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
874kb Ladda ner dokument
-
-
Gerd Olsson (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i patientnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
417kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Österberg (KD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i kultur- och kompetensnämnden så ny ledamot behöver väljas.
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur ser tidplanen ut för underhållsarbetet på Kilafors Din hälsocentral?
- När kommer ventilationen, problemen med värmen, belysning och takplattor att åtgärdas?
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Har SD, M, KD och Sjukvårdspartiet gjort en konsekvensanalys avseende ökade kostnader för hyrläkare vid framtagandet av den nya hälsovalshandboken?
- Om någon konsekvensanalys inte genomförts: Varför?
- Tänker ordf HSN prioritera sänkta kostnader för hyrpersonal prioriteras eller ska tillgänglighet för patienterna prioriteras?
Bilagor
-
431kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur tänker sig ordf HSN att det modifierade vårdutbudet ska se ut: Vilken nuvarande verksamhet ska läggas ned? Vilken ska flyttas? Vart ska verksamhet flyttas?
- När och hur ska dialog ske med patient- och brukarorganisationerna och med länets kommuner?
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
50
Interpellation - En ny strategisk plan för nedläggningar men regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden arbetar med olika tidsplanering
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är målet med den strategiska planen om förändrat vårdutbud i Region Gävleborg att nå en ekonomi i balans år 2025 eller 2027?
- Hur har denna bristande samordning mellan HSN och RS kunnat uppstå och vilka åtgärder är vidtagna för att dels nå full samordning mellan styrelsens och nämndens planering och arbete, dels undvika liknande misstag i framtiden?
Bilagor
-
617kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Anser regionstyrelsens ordförande att hemställan till regionstyrelsen från utskott och nämnder inte behöver behandlas i regionstyrelsen?
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Är lucias könstillhörighet och Sverigedemokraternas bild av en traditionell lucia avgörande för att eleverna på folkhögskolan ska ges möjlighet att genomföra ett luciatåg i samband regionfullmäktiges sista sammanträde den 12 december i år?
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Ska döva, äldre, personer med olika funktionsnedsättningar och personer med svårigheter i svenska språket behöva själva bekosta tolk vid uteblivet eller sent avbokat besök?
Bilagor
-
11kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Har några nya åtgärder vidtagits, efter att de larmrapporter från statliga myndigheter kommit, såsom utbildnings- och fortbildningsinsatser eller arbete med risk- och konsekvensanalyser, förstärkta kontakter med andra kommuner och myndigheter, för att stärka arbetet för att stoppa välfärdsbrottsligheten i Region Gävleborg?
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
Birgitta Hildingsson (SVG) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Lars-Göran Langeborg, Yvonne Oscarsson, Alf Norberg, Petra Modée, Anna-Lena Vestin och Zaradesht Bekir (V) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- att Region Gävleborg utvecklar samarbeten genom gemensamma handlingsplaner med länets kommuner och civilsamhället för att förebygga övervikt och obesitas.
- att insatser görs för att öka kunskaperna kring konsekvenser av övervikt och fetma.
- att regionens eget arbete kring övervikt och fetma utvecklas och får större fokus.
- att regionen genomför utbildningar för vårdpersonal kring obesitas - vård, behandling och bemötande.
- att regionen utarbetar ett eget regionalt vårdprogram kring övervikt och obesitas.
- att det inrättas viktteam inom primärvård och barnhälsovård.
- att behandlingen av obesitas blir en jämlik och modern, evidensbaserad vård - tillgänglig för hela länets invånare.
- att alla vårdgivare som möter barn, som har obesitas, får relevant kunskap och information om vilka behandlingar som finns.
- att det inrättas multidisciplinära team med barnkompetens för behandling av barn med obesitas.
- att kost och matvanor efterfrågas inom vården på samma sätt som alkohol och rökning.
- att det anställs fysioterapeuter inom psykiatrin i regionen.
- att tillgången till träningsmöjligheter inom psykiatrin utökas och förbättras.
- att en översyn görs för att se hur effektiva viktläkemedel kan bli tillgängliga för fler personer med obesitas.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg (S) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Region Gävleborgs analys- och utredningsenhet Samhällsmedicin uppdras att utreda orsakerna till de höga nivåerna av övervikt hos barn (fyra år) i Gävleborg.
- Att Samhällsmedicin tillsammans med Barnhälsovården uppdras att leda arbetet med att utarbeta ett program för att på sikt åtgärda problemet med övervikt hos fyraåringar i Gävleborg.
- Att programarbetet sker i samverkan med relevanta kompetenser i Region Gävleborg samt kommunerna i Gävleborgs län.
Bilagor
-
540kb Ladda ner dokument
-
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg (S) har lämnat in en motion med följande yrkande:
- Att Region Gävleborg utreder behov och möjligheter att breddinföra arbetet inom projektet Prevention könsstympning i hela länet.
Bilagor
-
534kb Ladda ner dokument
-
§ 301
Val av justerare och justeringstid
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur ser planen ut för att minska köerna till magnetröntgen?
Bilagor
-
415kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Avser X-trafik införa ett sådant VIP-nummer åt vårdpersonal på hälsocentraler?
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Micael Sigvardsson (SVG) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Viktor Landström (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
543kb Ladda ner dokument
-
-
Moa Dahlberg (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
904kb Ladda ner dokument
-
-
Camilla Niss, Högskolan i Gävle:s nominerade kandidat, har avsagt sig sitt uppdrag som styrelseledamot i Movexum AB så ny ledamot behöver väljas.
Fyllnadsvalet har beretts i enlighet med Movexum AB´s bolagsordning, § 7, se bifogade protokollsutdrag.
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Andreas Kvarnström (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i hållbarhetsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Madelene Eklund (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i hållbarhetsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
645kb Ladda ner dokument
-
-
Fredrik Hellberg (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i kultur- och kompetensnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Albin Yxell (SD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ledamot behöver väljas.
Bilagor
-
586kb Ladda ner dokument
-
-
Albin Yxell (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
874kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Österberg (KD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i kultur- och kompetensnämnden så ny ledamot behöver väljas.
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Gerd Olsson (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i patientnämnden så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
417kb Ladda ner dokument
-
-
Moa Dahlberg (SD) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktiges valberedning så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
904kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Kommunallag (2017:725), 11 kap 8 §, ska styrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen för regionskatten under det följande året. Enligt samma lag ska skattesatsen också anges i budgeten. Skattesatsen för år 2023 är 11,51 kronor. För år 2024 föreslås oförändrad skattesats.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet Gävleborg har upprättat förslag till budget 2024 och ekonomisk plan 2025–2026. Budgetförslaget är upprättat utifrån oförändrad skattesats på 11,51 kronor. Budgeterat resultat 2024 uppgår till -367 mnkr och planerat resultat för 2025 till 31 mnkr samt för 2026 till 1 mnkr.
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
582kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
641kb Ladda ner dokument
-
406kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
500kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
-
Föreslagen avgiftshandbok för 2024 innehåller, utöver justeringar som är en konsekvens utav regeringsbeslut, höjd patientavgift på öppenvårdsbesök samt en tillhörande justerad avgift för uteblivna- eller sent avbokade besök.
Den föreslagna avgiftshandboken för 2024 innehåller även följande förändringar;
- Införande av en avgift för sammanställning av uppgifter ur en upptagning för automatiserad behandling som inte utgör allmän handling
- Tillägg i avgiften för utlämnande av allmänna handlingar
- Förändring i befintlig avgift för internetbaserad kognitiv beteende terapi (IKBT)
- Införande av avgift för asylsökande vid ambulanstransport eller vård av ambulanspersonal på hämtplats.
Bilagor
-
412kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
Egenavgift för resa med egen bil höjs från 80 kronor till 107 kronor. Egenavgift för resa med servicefordon höjs från 100 kronor till 120 kronor. Högkostnadsskyddet höjs från 1800 kronor till 2200 kronor. Kilometerersättningen i beräkningen höjs från 1,83 kr/km till 2,50 kr/km.
Förslaget bedöms minska regionens nettokostnad med 2,5 miljoner kronor.
Bakgrund
Region Gävleborgs reglemente för sjukresor antogs och reviderades senast 2015. Region Gävleborg har låga avgifter jämfört med flera intilliggande regioner. Förslaget innebär att Region Gävleborg närmar sig det högre avgiftsspannet bland de regioner som jämförs. Flera regioner har dock inte reviderat sina avgifter på ett antal år.
Förslag till förändringar
Resa med egen bil
Egenavgiften för resa med egen bil höjs till 107 kronor/enkelresa (80 kronor idag), motsvarande 43 km i eget ansvar. Egenavgift tas ut på alla resor, förutom barn under 20 år. Det ska således inte gå att intyga medicinska skäl för att undantas egenavgiften. Detta för att det ska bli likställt med regler för resa med servicefordon.
Det innebär att resor längre än 43 km ersätts (107 kr/2,50 kr). Kortare resor är eget ansvar. Det är oförändrat jämfört med idag.
Förändringen bedöms öka regionens nettokostnad med 0,9 miljoner kronor.
Resa med servicefordon (taxi)
Egenavgift för resa med servicefordon höjs till 120 kr/enkelresa (100 kronor idag). Resenären erhåller service och stöd som inte finns vid resa med egen bil, därav är det motiverat med en högra egenavgift jämfört med resa med egen bil. För resa med servicefordon krävs medicinskt intyg från vårdenhet.
Högkostnadsskyddet för sjukresor höjs till 2200 kronor per 12-månadersperiod från första resan. I dag uppgår högkostnadsskyddet till 1800 kronor och det har inte justerats sedan 2015.
För resenärer med servicefordon innebär det vid en förändrad egenavgift till 120 kr/enkelresa att de uppnår högkostnadsskydd vid färre resor än motsvarande 100 kr/enkelresa och dagens nivå 1800 kr. Detta gynnar resenärer med stort resebehov. Sällanåkare behöver fler resor med egen bil eller servicefordon för att nå högkostnadsskyddet.Förslaget bedöms minska regionens nettokostnad med 3,4 miljoner kronor.
Högkostnadsskyddet bör även indexeras och räknas upp likt högkostnadsskyddet för patientavgifter. Indexering är önskvärt för att effekten av högkostnadsskyddet ska följa prisutvecklingen och att patientens andel av kostnaden blir konstant i förhållande till prisnivån i samhället.
Oförändrat
Nedanstående föreslås fortsatt gälla (ingen förändring mot idag):
• Barn 0-20 år betalar ingen egenavgift för taxi, men sjukreseintyg krävs från vården.
• Barn 0-20 år får ersättning för egen bil utan egenavgift.
• Personer äldre än 85 år betalar egenavgift för taxi, men behöver inget sjukreseintyg.
• Personer äldre än 85 år får ersättning för egen bil utan egenavgift.
• Personer (oavsett ålder) med beviljad färdtjänst från sin hemkommun, åker sjukresa med taxi utan sjukreseintyg men betalar egenavgift enligt gällande reglemente.
Med ovanstående förslag placerar sig Region Gävleborg högre, men inte högst i Sverige. Högsta egenavgifterna för egen bil respektive servicefordon uppgår till 200 kronor och högsta belopp för högkostnadsskydd uppgår till 2600 kronor. Längsta ej ersatta resa är 133 km.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
432kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt ”Avtal mellan Region Gävleborg och Folktandvården Gävleborg AB” regleras att stöd till tandvårdens forskning ges enligt överenskommelse, vilket innebär att medarbetare inom Folktandvården Gävleborg (FTV AB) har samma möjlighet som medarbetare i Region Gävleborg (RG) att ansöka om forskningstid inom tjänst. RG har resurser avsatta för att bevilja forskningstid inom tjänst för medarbetare inom FTV AB som ansöker om det och i konkurrens med andra beviljas medel.
Under ett antal år har kapaciteten att bedriva forskning inom FTV AB inte varit i paritet med budgeterade medel för forskning- och utvecklingsarbete inom tandvården. De senaste 5 åren har Folktandvården nyttjat mindre än hälften av budgeterat utrymme för forskningstid inom tjänst (tabell nedan).
År
Budget MNKR
Utfall MNKR
2020
2,7
O,7
2021
2,8
1,0
2022
2,9
0,9
2023
3.0
Prognos 1,0
2024
3,1
Prognos 1,6
Tabell: Budgeterat utrymme och utfall för medel avsatta för forskningstid inom tjänst, avseende Folktandvården Gävleborg
Mot den bakgrunden beslutas att minska ersättningen för forskning inom tandvård från 3,1 miljon till 1,6 miljon from 2024-01-01. Om folktandvården i framtiden har en kapacitet att bedriva forskning i högre utsträckning kan frågan om att åter höja ersättningen till 2023-års nivå aktualiseras.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
439kb Ladda ner dokument
-
-
Folktandvården i Gävleborg föreslås ges möjlighet att höja avgifterna i allmäntandvården till maximalt 12 procent över Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TVL) referensprislista samt specialisttandvården till maximalt 25 procent över TVL:s referensprislista. Idag är motsvarande övre gräns 5 respektive 15 procent. Beslutet föreslås gälla för 2024 och 2025 för åtgärdsserie 300, 400, 500, 700, 800 samt 921-929.
Bakgrund
Inflationen och ökade pensionskostnader påverkar folktandvårdens ekonomiska resultat negativt. Kostnaderna för första halvåret 2023 har ökat med 11 procent medan intäkterna ökat med knappt 1 procent.
Sedan 2016 har Folktandvården Gävleborg möjlighet att höja avgifterna upp till en given nivå över TLV:s referensprislista, 5 procent för allmäntandvård och 15 procent för specialisttandvård.
Förslag till förändringar
Som en åtgärd för att möta den högre kostnadsökningstakten föreslås Folktandvården Gävleborg ges möjlighet att höja avgifterna till en högre nivå i förhållande till TLV:s referenslista än tidigare, 12 procent för allmäntandvården och 25 procent för specialisttandvården för åtgärdsserie 300, 400, 500, 700, 800 samt 921-929.
Det är då bolagets styrelse som fattar beslut om hur hög höjningen blir inom ramen för ovanstående.
En jämförelse med Region Dalarna, Region Uppsala samt Region Sörmland för 2023 visar att Folktandvården Gävleborg har förhållandevis låga avgifter.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
-
Det är svårt att mäta om klimatkompensationen ger incitament till förändrat resande. Det är mer av ett förhållningssätt. Det finns därmed inte tillräckliga skäl att fortsätta med klimatkompensationen. Effekt i förhållande till arbetsinsats saknas. Andra, mer verkningsfulla, åtgärder har också tillkommit.
Bakgrund
2013 inkom en motion (LS 2012/121) om att införa klimatkompensation i Landstinget Gävleborg. Motionen bifölls. Landstingsstyrelsen beslutade den 23 september 2013 om att införa avgifter för resor med bil och flyg i tjänsten. Avgifterna skulle tillföras ett klimatkonto som i sin tur skulle finansiera klimatkompenserande åtgärder. Initialt bedömdes klimatkontot omfördela cirka en miljon kronor per år.
Regionstyrelseförvaltningen har ett uppdrag att göra en översyn av den verksamhet som bedrivs inom förvaltningen. Som ett led i översynen utreds arbetsuppgifter som är lagstadgade respektive av ambitionskaraktär. Ej lagstadgade arbetsuppgifter bör ha ett tydligt syfte och även få tydliga effekter.
Ekonomiska omfördelningar
2022 omfördelades 937 000 kronor inom systemet. Klimatbelastande resor belastar enheten med en extra avgift. Summan av de interna avgifterna fördelas vid årets slut ut till enheterna utifrån resande med X-trafik. Utslaget på en kostnadsbudget om cirka 12 miljarder kronor motsvarar det mindre än 0,1 promille.
Arbetsinsats
Arbetet på ekonomiavdelningen med klimatkompensationen motsvarar cirka en arbetsvecka, eller 2 % av en heltidsanställd.
Påverkan på antalet resor med bil eller flyg
Det är svårt att koppla klimatkompensationen som påverkande faktor till att våra resor med bil har minskat. Däremot fungerar klimatkompensationen som ett ställningstagande som styrker miljömålet att vi ska ha klimateffektiva möten och transporter. Med de stora ekonomiska utmaningar som regionen står inför är det ytterst tveksamt om det är ett tillräckligt ekonomiskt incitament för att välja ett annat transportsätt eller en annan mötesform.
Nya åtgärder för att minska vår klimatpåverkan
Det är tio år sedan beslutet om klimatkompensation fattades. Sedan dess har mycket hänt inom området, både i omvärlden och inom regionen – aktiviteter som bedöms ha större reell inverkan på klimatet. Region Gävleborg arbetar för ett Fossilfritt 2025, prioriterar elbilar i vår flotta, installerar laddstolpar på våra fastigheter, erbjuder lånecyklar för kortare transporter, har erbjudit anställda förmånscyklar, installerar ett energioptimeringssystem för våra fastigheter samt tillämpar återhållsamhet i resor överlag. Idag finns även digitala mötesformer som en naturlig del av våra möten.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
Birgitta Hildingsson (SVG) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt, § 61.
I bifogad sammanfattning framgår vilka motioner som den 3 november 2023 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 93 st.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska styrelsen två gånger per år redovisa de medborgarförslag som inte beretts färdigt, § 95.
I bifogad sammanfattning framgår vilka medborgarförslag som den 3 november 2023 inte hade beretts färdigt – sammanlagt 12 st.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Joakim Westlund (C) frågar:
- Har det gjorts någon utvärdering av utbildningen för all ambulanspersonal och visar den i sådana fall på förbättrat omhändertagande av människor med behov av akut psykiatrisk hjälp?
- Har Jennie Forsblom som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden för avsikt att ta initiativ till införandet av en eller fler psykiatriambulanser i Gävleborg?
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
§ 327
Interpellation - Har eleverna vid Bollnäs folkhögskola erbjudits att lussa för regionfullmäktige 2023
Lars Öberg (S) frågar:
- Har eleverna vid Bollnäs folkhögskola erbjudits att fira Lucia i samband med regionfullmäktiges sammanträde i december 2023 och åren därpå?
- Har ordf RS agerat för att tillförsäkra eleverna en ursäkt och i så fall hur har ordf agerat?
Bilagor
-
527kb Ladda ner dokument
-
§ 328
Interpellation - Vem visste vad när angående försök att påverka lärare och elever i samband med manifestation för folkhögskolorna?
Marcus Gard (S) frågar:
- Var ordf RS på förhand medveten om att befattningshavare ska ha klargjort för elever och personal vid Region Gävleborgs folkhögskolor, att manifestationen inte får innehålla något som kan stöta eller misshaga den politiska ledningen, med därpå följande risk för att negativt påverka framtida kursutbud?
- Delar ordf RS lärarnas fackliga företrädares oro inför påverkansförsöken?
- Vilka åtgärder har ordf RS initierat för att något motsvarande ovan nämnda händelser ej kan inträffa igen?
- Vilka åtgärder avser ordf RS initiera för att något motsvarande ovan nämnda händelser ej kan inträffa igen?
Bilagor
-
426kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
§ 330
Interpellation - Vad anser Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsblom, KD, om angiverilagstiftning i sjukvården och varför?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Har ordf HSN uppmärksammat kritiken från sjukvårdpersonalens egna organisationer mot att införa angiverilagstiftning?
- Vad tror ordf HSN att den omfattande kritiken från sjukvårdpersonalens egna organisationer beror på?
- Delar ordf H SN den omfattande kritiken från sjukvårdpersonalens egna organisationer?
- Är ordf HSN beredd att omhänderta samt å sjukvårdspersonalens vägnar agera för att hindra en kommande angiverilagstiftning?
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Delar ordförande för kultur- och kompetensnämnden uppfattningen att det är viktigt att uppmuntra och medverka till återväxten av unga konst- och kulturskapare i länet?
- Kommer kultur- och kompetensnämndens ordförande se till att man utreder förutsättningarna för att instifta ett årligt regionalt kulturpris för unga? Om inte, varför?
Bilagor
-
430kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
§ 332
Interpellation – Kommer barnen i Gävleborg få kostnadsfria kulturaktiviteter med lunch på sommarlovet?
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Vilka värden ser ordf KKN med att Region Gävleborg ordnar kostnadsfria kulturaktiviteter för barn och unga på sommarloven 2024-2026?
- Anser ordf KKN att Region Gävleborg ska möjliggöra för barn och unga i Gävleborg att ta del av kostnadsfria kulturaktiviteter med lunch på sommarloven 2024 – 2026? Om nej, varför inte?
Bilagor
-
436kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
Marie-Louise Dangardt (S) frågar:
- Har ni gjort någon konsekvensanalys angående frågan vad ökade kostnader för deltagande i kulturverksamheter får för jämlikheten i länet?
- Har ni gjort någon konsekvensanalys angående frågan vad ökade kostnader för deltagande i kulturverksamheter får för folkhälsan i länet?
- Har ni gjort någon konsekvensanalys angående frågan vad ökade kostnader för deltagande i kulturverksamheter får för den regionala utvecklingen med tanke på kulturens roll som grogrund för innovation, arbetstillfällen och framtida kreativa lösningar på komplexa utmaningar vi står inför i länet?
- Hur ämnar ni säkerställa att deltagande i kulturverksamheter och eget aktivt skapande även fortsättningsvis blir möjligt för barn och unga vars föräldrar inte har råd med dyrare kostnader för kultur?
Bilagor
-
432kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
§ 334
Interpellation - Vad gör ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden åt att barn i Gävleborg får vänta längst i landet på glasögon?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är de långa väntetiderna ovan en prioriterad fråga för Samstyret SD, M, KD och Sjukvårdspartiet?
- Hur ser i så fall planen ut för att korta väntetiderna ovan?
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Har Region Gävleborg som vårdhuvudman i länet kunskaper om vilka barn som i lägre grad än andra uppsöker hälso- och sjukvården, både vid behov och vid förebyggande insatser, och vad uteblivna besöken beror på?
- Anser ordf HSN att sådana kunskaper är viktiga för att stärka jämlikheten i sjukvården?
- Är ordf HSN beredd att ställa sig bakom Socialdemokraternas önskemål om att Region Gävleborg genomför fördjupade analyser kring vilka barn som i lägre grad än andra uppsöker hälso- och sjukvården, både vid behov och vid förebyggande insatser, och vad uteblivna besöken beror på?
Bilagor
-
554kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är ordf HSN beredd att uppdra till analys- och uppföljningsavdelningen Samhällsmedicin att analysera vilka informationsåtgärder före graviditet som kan vara verkningsfulla för att minimera risken att fostret utsätts för påverkan av ohälsosamma levnadsvanor innan konstaterad graviditet? Om inte, varför?
- Anser ordf HSN att ett stärkt föräldraskapsstöd, med mer riktade insatser mot familjer med förhöjd risk för ohälsa i samverkan mellan berörda verksamheter i Region Gävleborg och kommuner i länet, bör utarbetas och förberedas för införande? Om inte, varför?
Bilagor
-
554kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Delar ordf HSN Socialdemokraternas bedömning om vikten av en sammanhängande barn-, elev- och ungdomshälsovård i Gävleborgs län?
- Är ordf HSN beredd att tillsätta en utredning för att undersöka hur en sammanhängande barn-, elev- och ungdomshälsovård skulle kunna skapas i Gävleborgs län?
- Är ordf HSN beredd att uttryckligen basera utredningen på ett barnrättsperspektiv?
Bilagor
-
566kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vilka åtgärder kommer regionstyrelsens ordförande att vidta i syfte att stävja den tystnadskultur som brutit ut sedan SD, M, KD och Sjukvårdspartiet övertog makten i Region Gävleborg?
Bilagor
-
440kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
§ 339
Fråga - Minskad personalstyrka i mer än hälften av Sveriges regioner men inte i Region Gävleborg?
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vidhåller ordf hälso- och sjukvårdsnämnden löftet att personalstyrkan i RG inte kommer att minskas under den förestående ekonomiska krishanteringen innevarande mandatperiod?
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Kommer folkhögskolans elever att erbjudas fira Lucia i samband med regionfullmäktiges sammanträden i december under återstoden av mandatperioden?
Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är ordf hälso och sjukvårdsnämnden beredd att justera målet om en ekonomi i balans 2025 till det mer rimliga perspektivet 2027?
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Lars-Göran Langeborg, Yvonne Oscarsson, Alf Norberg, Petra Modée, Anna-Lena Vestin och Zaradesht Bekir (V) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- att Region Gävleborg utvecklar samarbeten genom gemensamma handlingsplaner med länets kommuner och civilsamhället för att förebygga övervikt och obesitas.
- att insatser görs för att öka kunskaperna kring konsekvenser av övervikt och fetma.
- att regionens eget arbete kring övervikt och fetma utvecklas och får större fokus.
- att regionen genomför utbildningar för vårdpersonal kring obesitas - vård, behandling och bemötande.
- att regionen utarbetar ett eget regionalt vårdprogram kring övervikt och obesitas.
- att det inrättas viktteam inom primärvård och barnhälsovård.
- att behandlingen av obesitas blir en jämlik och modern, evidensbaserad vård - tillgänglig för hela länets invånare.
- att alla vårdgivare som möter barn, som har obesitas, får relevant kunskap och information om vilka behandlingar som finns.
- att det inrättas multidisciplinära team med barnkompetens för behandling av barn med obesitas.
- att kost och matvanor efterfrågas inom vården på samma sätt som alkohol och rökning.
- att det anställs fysioterapeuter inom psykiatrin i regionen.
- att tillgången till träningsmöjligheter inom psykiatrin utökas och förbättras.
- att en översyn görs för att se hur effektiva viktläkemedel kan bli tillgängliga för fler personer med obesitas.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
§ 343
Anmälan av motion - Jämlikhetsmotion 19: Det tidiga livet - Övervikt hos fyraåringar i Gävleborg
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg (S) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Region Gävleborgs analys- och utredningsenhet Samhällsmedicin uppdras att utreda orsakerna till de höga nivåerna av övervikt hos barn (fyra år) i Gävleborg.
- Att Samhällsmedicin tillsammans med Barnhälsovården uppdras att leda arbetet med att utarbeta ett program för att på sikt åtgärda problemet med övervikt hos fyraåringar i Gävleborg.
- Att programarbetet sker i samverkan med relevanta kompetenser i Region Gävleborg samt kommunerna i Gävleborgs län.
Bilagor
-
540kb Ladda ner dokument
-
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg (S) har lämnat in en motion med följande yrkande:
- Att Region Gävleborg utreder behov och möjligheter att breddinföra arbetet inom projektet Prevention könsstympning i hela länet.
Bilagor
-
534kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur ser tidplanen ut för underhållsarbetet på Kilafors Din hälsocentral?
- När kommer ventilationen, problemen med värmen, belysning och takplattor att åtgärdas?
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Har SD, M, KD och Sjukvårdspartiet gjort en konsekvensanalys avseende ökade kostnader för hyrläkare vid framtagandet av den nya hälsovalshandboken?
- Om någon konsekvensanalys inte genomförts: Varför?
- Tänker ordf HSN prioritera sänkta kostnader för hyrpersonal prioriteras eller ska tillgänglighet för patienterna prioriteras?
Bilagor
-
431kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur tänker sig ordf HSN att det modifierade vårdutbudet ska se ut: Vilken nuvarande verksamhet ska läggas ned? Vilken ska flyttas? Vart ska verksamhet flyttas?
- När och hur ska dialog ske med patient- och brukarorganisationerna och med länets kommuner?
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
§ 348
Interpellation - En ny strategisk plan för nedläggningar men regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden arbetar med olika tidsplanering
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är målet med den strategiska planen om förändrat vårdutbud i Region Gävleborg att nå en ekonomi i balans år 2025 eller 2027?
- Hur har denna bristande samordning mellan HSN och RS kunnat uppstå och vilka åtgärder är vidtagna för att dels nå full samordning mellan styrelsens och nämndens planering och arbete, dels undvika liknande misstag i framtiden?
Bilagor
-
617kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Anser regionstyrelsens ordförande att hemställan till regionstyrelsen från utskott och nämnder inte behöver behandlas i regionstyrelsen?
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Är lucias könstillhörighet och Sverigedemokraternas bild av en traditionell lucia avgörande för att eleverna på folkhögskolan ska ges möjlighet att genomföra ett luciatåg i samband regionfullmäktiges sista sammanträde den 12 december i år?
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Ska döva, äldre, personer med olika funktionsnedsättningar och personer med svårigheter i svenska språket behöva själva bekosta tolk vid uteblivet eller sent avbokat besök?
Bilagor
-
11kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Har några nya åtgärder vidtagits, efter att de larmrapporter från statliga myndigheter kommit, såsom utbildnings- och fortbildningsinsatser eller arbete med risk- och konsekvensanalyser, förstärkta kontakter med andra kommuner och myndigheter, för att stärka arbetet för att stoppa välfärdsbrottsligheten i Region Gävleborg?
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet, föreslår:
- Att regionstyrelsen får i uppdrag att göra en översyn av administrationen i region Gävleborg med syfte att hitta effektiviseringar på 2% årligen under fem år.
- Att regionstyrelsen får i uppdrag att hitta effektiviseringar som ej gör att sjukvården blir drabbad.
- Att de besparingar som görs förs över i en sjukvårdsutvecklingsfond för att kunna genomföra satsningar på sjukvården. att regionstyrelsen redovisar till fullmäktige årligen tills man når målet om 10 % effektivisering av administrationen i Region Gävleborg.
Regionstyrelsen svarar:
Region Gävleborg är i ett ekonomiskt utsatt läge, efter år av ekonomisk doping från staten. Detta samtidigt som tidigare styret inte anpassat verksamheten efter de ekonomiska risker som alltid ska beaktas, vare sig det handlar om väntade konjunktursvängningar eller plötsliga makroekonomiska chocker, ett exempel på vad som skedde efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Det är nu av största vikt att vi ansvarsfullt ser över hur vi kan säkerställa att kvaliteten och tillgängligheten i vården inte blir lidande. Region Gävleborg har haft en stor tillökning av administrativa tjänster, samtidigt som man har stora behov av vårdpersonal. Att rekrytera administratörer, med all respekt för deras viktiga roll, istället för sjuksköterskor och läkare rimmar illa med vår vision om en god och nära vård. Vi behöver därför nå en bättre balans mellan administrativa resurser och de vårdande yrkesroller som arbetar direkt gentemot patienterna.
I ljuset av detta har vi lagt fram ett förslag på att genomföra besparingar på ca 40 miljoner kronor, inom det administrativa området, för år 2024. Det kommer dels att stärka ekonomin men också vara ett steg mot att, i vårt ekonomiskt svåra läge, prioritera de vårdgivande tjänsterna framför de rent administrativa.
Vi kommer fortsätta bevaka denna fråga under kommande år, för att se hur vi kan nå en ökad effektivitet inom de administrativa tjänsterna.
Bilagor
-
323kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
Hans Backman (L) föreslår i en motion:
- Att majoritetspartierna med tanke på rådande personalsituation med brist på personal i delar av vårdorganisationen och stort behov av inhyrd personal tar initiativ till att Region Gävleborg genomför en utredning med syftet att granska regionens arbetsgivarpolitik.
Regionstyrelsen svarar:
Vi delar motionärens bild av att kostnaden för hyrpersonal är problematiskt hög samt att Region Gävleborg behöver bli en attraktivare arbetsgivare för att behålla och rekrytera medarbetare.
Den politiska majoriteten har under 2023 fattat en rad beslut för att minska andelen hyrpersonal samt för att bli en attraktivare arbetsgivare. Bland annat har en kontinuitetsersättning för allmänsjuksköterskor införts i syfte att premiera fasta anställningar. I skrivande stund pågår också en löneöversyn i regionen för rättvisare löner. För att öka tryggheten för patienter och medarbetare genomförs en trygghetssatsning innehållande allt ifrån utbildningsinsatser till den fysiska utformningen. Detta är ett axplock av åtgärder, mer har gjort och mer kommer att göras.
Att behålla och rekrytera medarbetare är en av de viktigaste faktorerna för att kunna erbjuda invånarna i Gävleborg en tillgänglig vård av hög kvalitet. Det är en av våra mest prioriterade frågor.
Efter valet 2022 fick Region Gävleborg ett nytt politiskt ledarskap, någonting som också innebär en ny arbetsgivarpolitik.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 22 september 2021, § 361, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning. Därefter anmäldes motionen för fortsatt beredning vid regionfullmäktige sammanträde 26 oktober 2022, § 267.
Bilagor
-
10kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning av Hälsoval. Granskningens syfte är att bedöma om regionstyrelsen säkerställt en tillräcklig följsamhet till gällande avtal för Hälsoval i regionen samt en tillräcklig kontroll som säkerställer att felaktiga ersättningar inom dessa inte utbetalas.
Granskningsresultatet har bedömts utifrån skalan ”inte säkerställt”, ”i begränsad utsträckning säkerställt”, ”till övervägande del säkerställt” eller ”helt säkerställt”. Utifrån genomförd granskning är vår samlade bedömning att regionstyrelsen helt säkerställt tillräcklig följsamhet till gällande avtal för Hälsoval i regionen samt en tillräcklig kontroll som säkerställer att felaktiga ersättningar inom dessa inte utbetalas.
Bilagor
-
849kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning av arbetet med psykisk ohälsa hos äldre.
Granskningens syfte är att besvara om hälso- och sjukvårdsnämnden säkerställt en ändamålsenlig verksamhet avseende äldre som lider av psykisk ohälsa samt om den interna kontrollen i sammanhanget är tillräcklig.Bilagor
-
759kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
§ 357
Revisionsrapport - Granskning av ekonomistyrning inom hälso- ochsjukvårdsnämndens ansvarsområde
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Gävleborg genomfört en granskning av regionstyrelsens budgetprocess samt av hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomistyrning.
Den sammanfattande bedömningen är att regionstyrelsen till övervägande del har säkerställt en ändamålsenlig budgetprocess på regionövergripande nivå. Vidare är den sammanfattande bedömningen att regionstyrelsen i begränsad utsträckning utövat sin uppsiktsplikt och säkerställt en tillräcklig intern kontroll i arbetet för en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsområde.
Den sammanfattande bedömningen är att hälso- och sjukvårdsnämnden i begränsad utsträckning säkerställt en ändamålsenlig ekonomistyrning för den verksamhet den ansvarar för. Vidare är den sammanfattande bedömningen att hälso- och sjukvårdsnämnden i begränsad utsträckning har säkerställt en tillräcklig intern kontroll i arbetet för en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsområde.
Bilagor
-
463kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument