Möte 2025-03-25
-
3
Val av justerare och justeringstid
-
4
Anmälningar för kännedom
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- Säkerställ att det pågående arbetet med att ta fram styrdokument inom 01mådet civilt försvar slutförs och fastställs. Se över vilken nivå som strategin för civil beredskap ska beslutas på, då det kan finnas ett mervärde av att regionstyrelsen behandlar dokumentet både ur ett styrning och uppföljningsperspektiv samt ur ett ansvarsperspektiv.
- Säkerställ att både befintliga och nya styrdokument förankras i verksamheten.
- Säkerställ att strukturen för samverkan inom det Civila Beredskapsrådet ses över i syfte att tydliggöra ansvarsfördelning och skapa förutsättningar för mer samverkan över förvaltningsgränserna.
- Säkerställ att arbetet fortsätter med att se över olika typer av upplägg för lagerhållning.
- Se till att arbetet fortskrider enligt plan vad gäller regionens krigsorganisation, och säkerställ att en ny disponibilitetskontroll genomförs för att identifiera vilka som är beredskapsplacerade (krigsplacerade) hos annan myndighet.
- Säkerställ att rapportering sker i enlighet med framtaget reglemente för uppföljning.
Bilagor
-
720kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
6
Anmälan av revisionsrapport - Granskning av avtalsuppföljning inom ramen för bygg- och anläggningsprojekt utifrån ett välfärdsbrottsperspektiv
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Utifrån genomförd granskning lämnas följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- att ta fram riktlinjer för att underlätta det brottsförebyggande arbetet inom bygg- och anläggningsprojekt. Detta för att minimera risken för välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet och oegentligheter.
- att internkontrollplanen omfattar systematiska riskanalyser som adresserar välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet och oegentligheter, särskilt inom bygg och anläggningsprojekt.
- att ta fram en strategi som systematiskt identifierar och hanterar risker kopplade till upphandlingar, särskilt de med många underentreprenörer i syfte att minska risken för välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet och oegentligheter.
- att komplettera gällande rutiner för uppföljningsmöten med leverantörerna så att de innehåller direktiv för hur välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet eller andra oegentligheter kan tas upp med byggentreprenörerna.
Bilagor
-
803kb Ladda ner dokument
-
367kb Ladda ner dokument
-
Regionfullmäktige beslutade den 29 januari 2025 att bilda ett regionägt aktiebolag av de offentligt drivna hälsocentralerna inom Region Gävleborg, diarienummer RS 2024/2640. I samma ärende uppdras till regionstyrelsen att ta fram underlag om vilken verksamhet som ska bedrivas i bolaget.
Bolagsordning (bilaga 1)
Bolagsordningen är det formella dokument som bland annat anger ramen inom vilken bolaget ska agera samt ändamålet med bolaget. Bolagsordningen reglerar dessutom aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision. Bolagsordningen registreras hos Bolagsverket vid bildandet av bolaget.
Ägardirektiv (bilaga 2)
Ägardirektivet är det dokument där ägaren kan styra vad bolaget har mandat att besluta om samt vad bolaget får göra. Ägardirektivet reglerar förhållandet med ägaren samt vilka frågor som alltid ska betraktas som principiella och där regionfullmäktige ska ta ställning. I ägardirektivet beskrivs även avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva.
Det nya bolaget ska bedriva primärvård, men kommer inte att ansvara för primärvård som i dag inryms i Hälso- och sjukvårdsnämndens reglementsenliga uppdrag. Avgränsningen är först och främst det så kallade basuppdraget enligt Handbok Hälsoval.
Den verksamhet som omfattas av ägardirektivet hade under 2024 kostnader om cirka 1 300 miljoner kronor. Bolaget kommer bedriva icke momspliktig verksamhet. Momsen blir därmed inte avdragsgill i bolaget, vilket innebär att momsen på momsbelagda utgifter blir en kostnad. Region Gävleborg erbjuder vårdgivarna inom vårdvalssystemet momskompensation, men beroende på bolagets kostnadsstruktur är det troligt att momskompensationen inte fullt ut täcker den ökade kostnaden, främst på grund av att personal är inhyrd och inte anställd. Under 2024 var intäkten i den aktuella verksamheten 1 140 miljoner kronor.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sitt sammanträde 20 februari 2025 beslutat om ett yttrande till regionstyrelsen avseende det pågående arbetet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har identifierat ett antal centrala aspekter att beakta i den fortsatta processen:
- Patientsäkerhet
- Tillgänglighet och kontinuitet
- Medarbetare och arbetsvillkor
- Ekonomiska konsekvenser
- IT- och informationshantering
- Juridiska aspekter och ansvarsfördelning
Regionstyrelsen konstaterar att enligt 4 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ska den offentligt finansierade hälso- och sjukvårdsverksamhet vara organiserad så att den främjar kostnadseffektivitet. Det pågående arbetet med bolagisering av primärvården är ett led i att säkerställa att detta – och alla andra krav i samma lag – efterlevs. De aspekter som Hälso- och sjukvårdsnämnden anger är således redan omhändertagna i de delprojekt inom projektet Bolagsbygget som har redovisats för regionstyrelsen, även om arbetet fortfarande är i ett tidigt skede. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen deltar i nästan alla delar av arbetet och har ett särskilt ansvar för det delprojekt som handlar om den närmare utformningen av verksamheten i det nya bolaget.
Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande kommer att kunna beaktas löpande under arbetet. I nuläget kan det läggas till handlingarna.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 48, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Mona Davik (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Robert Sten (S), Kenneth Nilshem (C) och Kristina Sjöström (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation som biläggs protokollet.
Yrkanden
Kristina Sjöström (V) yrkar på att ärendet återremitteras med följande motivering:
- Att konsekvens- och riskanalys rörande verksamheten och ekonomin redovisas innan beslut fattas.
- Att allt arbetsmaterial rörande bolagisering redovisas.
Lars Öberg (S) yrkar avslag på ordförandes förslag till beslut.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på Kristina Sjöströms (V) återremissyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Lars Öbergs (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för bifall till ordförandes förslag till beslut.
- Nej-röst för bifall till Lars Öbergs (S) yrkande.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat i enlighet med ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
399kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
Med anledning av kommande bolagisering av primärvården behöver reglemente om ekonomiska förmåner för förtroendevalda revideras med följande tillägg:
- Arvode för ordförande i Bolagsbygget med 35 procent av riksdagsmannaarvode.
- Arvode till vice ordförande i Bolagsbygget och vice ordförande i Folktandvården Gävleborg AB med 10 procent av riksdagsmannaarvode.
- Halv- eller heldagsarvode till ledamöter i bolagets styrelse.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 49, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Mona Davik (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Robert Sten (S), Kenneth Nilshem (C) och Kristina Sjöström (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
Ett beslut om ekonomiska förmåner för förtroendevalda måste bygga på tydliga, sakliga och transparenta grunder. När regionfullmäktige nu förväntas fastställa arvoden för ordförande och vice ordförande i primärvårdsbolaget sker detta utan att bolagets exakta verksamhetsområde, ansvarsfördelning och uppdrag är fastställda. Detta innebär att fullmäktige i praktiken ombeds fatta beslut om ersättningar för uppdrag vars omfattning och innehåll fortfarande är oklart. En sådan ordning är inte förenlig med god offentlig förvaltning och kan inte accepteras.
Regionfullmäktige kan inte godkänna arvodesnivåer utan att veta vilken arbetsinsats som kommer att krävas av de förtroendevalda. Omfattningen av bolagets verksamhet, hur det ska organiseras och vilket ansvar presidiet kommer att ha är ännu inte preciserat. Att i detta läge fatta beslut om arvoden innebär att man etablerar ersättningsnivåer utan att kunna säkerställa att de är rimliga i förhållande till arbetsbördan och ansvaret.
Vidare skapar detta en farlig precedens där ersättningar kan fastställas på förhand, utan att det finns en grundläggande analys av uppdragets tyngd och arbetsinnehåll. Det riskerar att leda till att politiska uppdrag arvoderas utan en saklig prövning, vilket undergräver den demokratiska trovärdigheten i Region Gävleborgs ersättningssystem. Regionfullmäktiges uppgift är att fatta välgrundade och ansvarsfulla beslut, inte att godkänna ersättningar i blindo.
Ett beslut om arvoden ska alltid bygga på en konkret behovsbedömning och en genomgång av arbetsuppgifternas omfattning. När dessa parametrar ännu inte är fastställda saknas den grund som krävs för att fatta ett ansvarsfullt beslut. Att gå vidare med detta förslag i nuvarande form vore därför en underlåtenhet att upprätthålla god ekonomisk styrning och offentlig legitimitet.
Regionfullmäktige har ett ansvar gentemot invånarna i Gävleborg att säkerställa att skattemedel används med omdöme och utifrån faktiska behov. Att fastställa arvoden innan bolagets verksamhet är helt och exakt definierad är ett beslut utan grund.
Yrkanden
Lars Öberg (S) yrkar, med instämmande av Kristina Sjöström (V) och Kenneth Nilshem (C), avslag på ordförandes förslag till beslut.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition ordförandes förslag till beslut mot Lars Öbergs (S) avslagsyrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut.
Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för bifall till ordförandes förslag till beslut.
- Nej-röst för bifall till Lars Öbergs (S) yrkande.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat i enlighet med ordförandes förslag till beslut.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
406kb Ladda ner dokument
-
Detta ärende avser om- och tillbyggnad av hus 29 inom ramen för Framtidsbygget. Om- och tillbyggnationen innebär att hälso- och sjukvården ges utökade lokalytor för akutmottagning, akutvård, ambulansintag, gynmottagning samt för NSF (Nyfödd Sammanhållen Familj) som omfattar förlossning, BB- och neonatalvård. Genom att utveckla lokalerna i deras nuvarande läge, kan befintliga prioriterade flöden inom akutsjukvården på Gävle sjukhus behållas.
Investeringen beräknas uppgå till 1 147 000 tkr.
Ärendet behandlades vid fastighets-, teknik- och miljöutskottets sammanträde 2025-01-20, § 6, se bifogat protokollsutdrag.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 54, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Då återremissyrkandet faller deltar inte Kristina Sjöström (V) i beslutet.
Yrkanden
Kristina Sjöström (V) yrkar, med instämmande av Marie-Louise Dangardt (S) och Kenneth Nilshem (C) på att ärendet ska återremitteras utifrån:
- Att ärendet ska lämnas till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
- Att det redovisas vilka andra, mer kostnadseffektiva, alternativa lösningar som skulle kunna vara aktuella.
- Att det ska redovisas vilka investeringar som uteblir eller som behöver skjutas på med anledning av de kraftigt ökade kostnaderna.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på Kristina Sjöströms (V) återremissyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Votering begärs och genomförs. Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för avslag på Kristina Sjöströms (V) yrkande.
- Nej-röst för bifall till Kristina Sjöströms (V) yrkande.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat att avslå Kristina Sjöströms (V) återremissyrkande.
Bilagor
-
280kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Hur stort aktiekapital avser styret tillskjuta?
- Varifrån ska de ekonomiska medlen tas?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 468, 2024-12-11, § 500, 2025-01-29, § 13 och 2025-02-19, § 45.
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Vilka konsekvenser har minskad hyrpersonal medfört för vården i Gävleborg?
A) Fördelar
B) Nackdelar
2. Hur ser det fortsatta arbetet ut med att minska inhyrning av vårdpersonal
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-11-26--27, § 469, 2024-12-11, § 501, 2025-01-29, § 14 och 2025-02-19, § 46.
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilka vis hotar bolagiseringen av primärvården utvecklingen inom primärvårdsverksamheten?
- Är den hotade utvecklingen inom primärvårdsverksamheten en rimlig och medveten alternativkostnad för genomdrivandet av bolagiseringen?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-12-11, § 505, 2025-01-29, § 23 och 2025-02-19, § 47.
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många av regionens invånare har fått information om rätten till fast läkarkontakt?
- Hur många av regionens listade patienter inom primärvården har tilldelats en fast läkarkontakt?
- Hur många av dessa listade har fått information om vem som är deras fasta läkarkontakt och getts möjlighet att välja?
- Hur ser kontinuitetsindex ut för de patienter som har fast läkarkontakt?
- Hur långt har arbetet med att ställa om arbetet med fast läkarkontakt med ändrat arbetssätt som stödjer kontinuitet?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 31 och 2025-02-19, § 48.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur ser planen ut för bättre lymfödemvård i Gävleborg?
- Hur ser prioriteringen ut vad gäller ekonomiska medel och forskning om kvinnors sjukdomar där både lymf- och lipödem ingår?
- Hur mycket extra medel är avsatt i budgeten för prioritering och forskning om kvinnors sjukdomar med fokus på lymf- och lipödem?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 32 och 2025-02-19, § 49.
Bilagor
-
366kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är vice ordf HSN beredd att vidta en noggrann analys av resursfördelningen till kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN intresserad av att utarbeta ett tydligt åtgärdsprogram för att säkerställa att vårdgarantins krav uppfylls inom kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN villig att identifiera och åtgärda de problem som möjliggjort denna utveckling?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 33 och 2025-02-19, § 50.
Bilagor
-
368kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Tycker du att det är acceptabelt - att de kvinnor som lämnat screeningprogrammet, när HPV-testet infördes, inte har erbjudits HPV-provtagning?
- Vilka åtgärder kommer du se till att införa så att alla kvinnor födda mellan 1947 och 1951 blir kallade till HPV-provtagning?
- Får alla kvinnor, upp till 70 år i Gävleborg, regelbundet en kallelse till HPV-provtagning?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 35 och 2025-02-19, § 52.
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ljusdals kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hudiksvalls kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Nordanstigs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ovanåkers kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Bollnäs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Söderhamns kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ockelbo kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Gävle kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hofors kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Sandvikens kommun?
- Vilka aktiva åtgärder är vidtagna för att nå dessa responstider?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 37 och 2025-02-19, § 54.
Bilagor
-
274kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Ligger det något i uppgifterna som gör gällande att neonatalvården vid Hudiksvalls sjukhus planeras att helt läggas ner?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29, § 40 och 2025-02-19, § 57.
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Känner hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande till vad som brister hos 40 procent av vårdcentralerna som inte följer föreskrifterna kring mäns våld mot kvinnor och barn?
- Om inte, kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att bristerna utreds?
- Vad kommer hälso- och sjukvårdsnämnden göra för att se till att samtliga vårdcentraler och övriga verksamheter följer de föreskrifter som gäller?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19, § 77.
Bilagor
-
384kb Ladda ner dokument
-
384kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
Eva Lindberg (S) frågar:
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att hbtqi-certifieringen inte är nödvändig?
- Hur kommer slopandet av hbtqi-certifieringen påverka alla människors rätt till jämlik vård, rätten att inte diskrimineras och förutsättningarna för att känna sig trygg inom Region Gävleborgs verksamheter?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19, § 78.
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vad beror det på att Region Gävleborgs diabetesvård ligger i botten i riket?
- Vilka åtgärder ämnar du ta för att diabetespatienterna ska få adekvat vård och stöd som minskar risken för komplikationer?
- Hur ska du se till att Region Gävleborg följer de nationella riktlinjer som ska säkerställa diabetespatienternas rätt till jämlik vård?
Interpellationen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19, § 79.
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Kommer du att låta den här utvecklingen fortgå utan att vidta kraftfulla åtgärder?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19, § 80.
Bilagor
-
379kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Finns det en budget för nya konsultkostnader?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19, § 81.
Bilagor
-
371kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
24
Fråga (C) - Gemensam aktion för att stoppa avvecklingen av Statens servicecenters kontor i Sandviken?
Maria Persson (C) frågar:
- Jag undrar utifrån följande om regionstyrelsens vice ordförande är beredd att tillsammans med andra partier och Sandvikens kommun göra gemensam sak för att stoppa statens neddragningar på service och centralisering av statliga arbeten?
Frågan bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19, § 82.
Bilagor
-
47kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Joakim Westlund (C) yrkar i en motion:
- att regionfullmäktiges arbetsordning revideras så att regionfullmäktiges presidium beslutar om arrangemang och aktiviteter utanför den ordinarie föredragningslistan i samband med regionfullmäktiges sammanträden.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, § 311, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Mona Davik (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Magnus Svensson (C) yrkar, med instämmande av Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Mona Davik (S), Jan Lahenkorva (S), och Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Magnus Svensson (C) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29 och 2025-02-19.
Bilagor
-
37kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
I en motion föreslår Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg, Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att mobila sjuvårdsteam införs i Region Gävleborg.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-11-06, §197, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, §314, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande (M) ställer proposition på regionstyrelsens förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionfullmäktige beslutar enligt regionstyrelsens förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29 och 2025-02-19.
Bilagor
-
383kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Petra Modée, Lars-Göran Langeborg, Ulla Andersson, Kristina Sjöström och Alf Norberg (V) följande:
- Att X-trafik får i uppdrag att utreda och utveckla organiserad samåkning som en del av den allmänna kollektivtrafiken.
- att det finansieras inom ramen.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2024-11-07, §106, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, §312, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29 och 2025-02-19.
Bilagor
-
338kb Ladda ner dokument
-
338kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
28
Motion (S) - Personalpolitisk motion 15: Oberoende av inhyrd personal - Kontrollera vad upphandlingsbyråkratin för hyrpersonal kostar
I en motion yrkar Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att utreda hur kostnader och antal tjänster som åtgår för att hantera upphandlingar och administration av inhyrd personal utvecklas.
- Att sådana kostnader (ovan) tas med i kalkyler och rapporter som avser kostnader för inhyrd personal inom Region Gävleborg.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2024-11-20, § 52, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2024-11-28, § 310, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Jan Lahenkorva (S), Mona Davik (S) och Lars Öberg (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Magnus Svensson (C) avstår från att delta i beslutet.
Yrkanden
Jan Lahenkorva (S) yrkar bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande (M) ställer proposition på regionstyrelsens förslag till beslut mot Jan Lahenkorvas (S) yrkande och finner att regionfullmäktige beslutar enligt regionstyrelsens förslag till beslut att motionen avslås.
Behandlingen av motionen bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-01-29 och 2025-02-19.
Bilagor
-
430kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
Revisorerna i Region Gävleborg har genomfört Granskning av regionens åtgärder för en ekonomi i balans. Granskningen genomfördes av revisionsbiträdet PwC under 2023 och 2024.
Revisionsrapporten anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23, § 170, och överlämnades till regionstyrelsen för beredande av svar.
Med utgångspunkt från de iakttagelser och bedömning som framkom i den uppföljande granskningen lämnades nedan rekommendationer.
Regionstyrelsen rekommenderas att:
- Se över fördelningsprinciperna avseende hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram i syfte att tydligare koppla densamma till nämndens faktiska behov, beslutade prioriteringar och verksamhetsförändringar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen med en tydlig koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar, då denna fördelning är av sådan vikt för nämndens möjlighet att styra och prioritera.
- Komplettera upprättade åtgärdsplaner med uppgifter om dess beräknade effekt och när i tiden de bedöms ha effekt. Det är särskilt viktigt med en löpande uppföljning för att säkerställa att nämnden ges möjlighet att fatta beslut och följa upp om genomförda effektiviseringar får avsedd effekt och om dessa är tillräckliga eller ytterligare beslut om verksamhetsförändringar måste fattas.
Hållbarhetsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen inklusive koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar.
Ärendet behandlades vid hållbarhetsnämndens sammanträde 2024-12-04, § 121, och vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-12-04, § 230, se bifogade protokollsutdrag.
Ärendet behandlas därefter vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 19, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Jan Lahenkorva (S) avstår från att delta i beslutet.
Reservationer
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och har inkommit med en skriftlig reservation:
Rekommendationerna som lämnats av revisorerna till hälso- och sjukvårdsnämnden är rimliga och bör svaras upp mot. Även om kostnaderna för hyrpersonal följs upp är det på en övergripande nivå och det saknas konsekvensanalyser samt uppföljningar när det gäller andra beslutade besparingsåtgärder. Det finns inga skriftliga underlag från verksamheterna över vad de har äskat, vilka konsekvenserna blir och vad som behövs för att nå fastställda mål. Detta är ett arbetssätt som försvårar möjligheten att förstå verksamheternas behov för att därefter kunna lägga rimliga och relevanta budgetar.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar på att ärendet ska återremitteras till hälso- och sjukvårdsnämnden med följande motivering:
Vi menar att de rekommendationer som lämnats till hälso- och sjukvårdsnämnden är rimliga och bör svaras upp mot. Istället går hälso- och sjukvårdsnämnden i försvar för att behålla det arbetssätt och de fördelningsprinciper som nu gäller. Även om hälso- och sjukvårdsnämnden följer upp kostnaderna för hyrpersonal så är det på en övergripande nivå och utan konsekvensanalyser. Dessutom saknas uppföljningar på andra beslutade besparingsåtgärder liksom tidplan. Budgeten styr inte utifrån de mål som fastställs och är redan från början underbudgeterade i väsentliga delar vilket gör rättvisande uppföljning svår. När budgetramar fastställs och sedan fördelas i hälso- och sjukvårdsnämndens budgetramar finns inga skriftliga underlag från verksamheterna över vad de har äskat, vilka konsekvenserna blir och vad som behövs för att nå fastställda mål.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på Ulla Anderssons (V) återremissyrkande och finner att regionstyrelsen avslår detta.
Ulla Andersson (V) avstår då från att delta i beslutet.
Behandlingen av revisionsrapporten bordlades vid regionfullmäktiges sammanträde 2025-02-19.
Bilagor
-
915kb Ladda ner dokument
-
915kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg och Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att jämställdhetsperspektivet integreras i hälso- och sjukvårdens styrsystem.
- Att vårdpersonalen utbildas i jämställdhet inom vården på ett strukturerat sätt.
- Att regionens ledningsgrupp ska genomgå utbildning i jämställd vård. Motion Fullmäktige i Region Gävleborg 2023-02-27 Jämställd vård
- Att Samhällsmedicin tillsammans med ett antal verksamhetsområden (tex kardiologin och ögon) tar fram en arbetsmetod för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna i vård mellan kvinnor och män.
- Att all vårdstatistik ska vara könsuppdelad.
- Att det varje år väljs ut verksamheter som det görs strukturella genomgångar av ur ett jämställdhetsperspektiv av den vård som givits. Genomgångarna redovisas för regionstyrelsen.
- Att en genomgång görs ur ett jämställdhetsperspektiv av förskrivning av läkemedel.
Återremiss
Ärendet återremitterades genom minoritetsåterremiss på regionfullmäktige 12 december 2024 med följande motivering:
Kvinnor har samma rätt till individanpassad vård som män, könet ska inte avgöra vårdens bemötande eller kvaliteten på vården som erbjuds. Trots det får män oftare nyare och dyrare mediciner. Kvinnor har längre väntetider till operation av grå starr (kataraktoperation) och ser sämre än män när de väl opereras. Kvinnor får också vänta längre på akutsjukvård och får kortare sjukskrivningar.
Svar på återremiss:
Den politiska ledningen delar problembilden som beskrivs i återremissyrkandet, det är därför vi har ett särskilt fokus på kvinno- och förlossningsvården i budget 2025. Ett stort fokus på denna fråga läggs också från regeringens håll, där en rad förbättringar är på gång.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 57, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Yrkanden
Kristina Sjöström (V) yrkar på att ärendet i första hand ska remitteras till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning och i andra hand bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på att ärendet ska avgöras idag mot att ärendet ska återremitteras och finner att ärendet ska avgöras idag. Votering begärs och genomförs.
Regionstyrelsen godkänner följande propositionsordning:
- Ja-röst för att ärendet ska avgöras idag.
- Nej-röst för att ärendet ska återremitteras.
Omröstningen utfaller så att sju ledamöter röstar ja och sex ledamöter röstar nej. Regionstyrelsen har därmed beslutat att ärendet ska avgöras idag.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Kristina Sjöströms (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Magnus Svensson och Elisabeth Carlson-Cederholm (C) följande:
- Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver
- Att Region Gävleborg inför personaldriven verksamheter och vårdenheter.
Återremiss
Ärendet återremitterades genom minoritetsåterremiss på regionfullmäktige 12 december 2024 med följande motivering:
Det saknas svar på motionens 2 att satser.
Svar på återremiss:
Det är svårt att svara på en att-sats som lyder ” Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver” . Vad gäller att-sats 2 är den politiska ledningen tydlig med att vi ser positivt på personaldrivna enheter och inte kommer att stå i vägen om sådana initiativ kommer från medarbetarna. Den pågående bolagiseringen är vidare ett steg i riktningen mot att ge medarbetarna ett större inflytande över sin arbetsplats.
Ärendet behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 2025-03-13, § 58, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Mona Davik (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Robert Sten (S), Kenneth Nilshem (C) och Kristina Sjöström (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Kenneth Nilshem (C) yrkar, med instämmande av Mona Davik (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Robert Sten (S) och Kristina Sjöström (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Kenneth Nilshems (C) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
Revisorerna genomförde under 2024 en uppföljande granskning av Region Gävleborgs lönehantering och löneutbetalningsprocess.
Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen vidtagit tillräckliga åtgärder med anledning av den bedömning och de åtgärdsförslag som lämnats i genomförda granskningar.
Granskningen har sin utgångspunkt i följande revisionsfrågor:
- om revisorernas synpunkter och förslag till åtgärder besvarats av regionstyrelsen.
- om synpunkterna och förslagen åtgärdats.
Utifrån granskningens resultat rekommenderar revisorerna Regionstyrelsen:
- Säkerställa att påbörjat arbete med utveckling av det systematiska arbetet med intern kontroll fortlöper och färdigställs som planerat. Detta arbete innefattar fortsatt utveckling av processkartan, upprättande av risk- och väsentlighetsanalys samt dokumentation och kategorisering av inkomna ärenden för att identifiera problemområden.
- Säkerställa att nämnderna beaktar lönehanteringen i sina internkontrollplaner med tillhörande riskbedömningar
- Säkerställa att upprättande av rutinbeskrivningar sker inom de områden där sådana saknas och att uppstartat arbete med utveckling av kontrollarbetet fortlöper. Som en del i det arbetet bör regionstyrelsen se över behovet av att uppföljning sker av checklista för lönekörningen i syfte att stärka den interna kontrollen.
- Tillse att det arbete som har påbörjats med utveckling och systematisering av löneprocessen fortsätter. Detta i syfte att säkerställa att ett systematiskt arbetssätt inrättas där bland annat utförda kontroller dokumenteras. Dokumentation av utförda kontroller ökar spårbarheten av kontrollarbetet och kan i sin tur även utgöra underlag för kommande risk- och väsentlighetsanalyser
- Ge löneenheten förutsättningar att fortsätta sitt arbete med att effektivisera och digitalisera lönehanteringen för att på så sätt minska arbetsbelastningen.
- Ställa krav på regionens verksamheter och chefer att direktiv för utlägg efterlevs och införa rutiner där alla chefer och medarbetare löpande informeras om rutinen för resebokningar och vikten av korrekta underlag avseende reseräkningar, utlägg mm.
- Säkerställa att regionstyrelsen och nämnderna tillser att tid- och avvikelserapportering samt attest av underlag sker korrekt och i tid. Då det åligger styrelse och nämnder ett ansvar enligt 6 kap 6§ Kommunallagen att inom sitt verksamhetsområde tillse att den interna kontrollen är tillräcklig, är det väsentligt att regionstyrelsen säkerställer att inte bara styrelsen utan även nämnderna tillser att det finns fullständiga och korrekta underlag till samtliga lönetransaktioner.
Ärendet behandlades vid personalutskottets sammanträde 2024-11-20, §51, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 20, se bifogat protokollsutdrag.
Bilagor
-
822kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
I en motion föreslår Richard Carlsson och Daniel Persson (SD) följande:
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att inleda försök med en ”svart låda” vid operationer för att öka patientsäkerheten och förbättra uppföljningen för personalen.
Regionfullmäktige beslutade 2021-02-25 § 104 att överlämna motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2025-01-28, § 7, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, §21, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S), Magnus Svensson (C) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Ulla Andersson (V) yrkar, med instämmande av Magnus Svensson (C) och Jan Lahenkorva (S) avslag på motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Ulla Anderssons (V) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
34
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 5: Systematiskt arbetssätt med barns och ungas rättigheter och behov
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg, (S) har lämna in en motion med följande yrkande:
- Att Region Gävleborg systematiskt integrerar barns och ungas rättigheter och behov i planeringen och organiseringen av hälso- och sjukvården
Regionfullmäktige beslutade 2023-04-27, §8 att överlämna motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Ärendet behandlades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2025-01-28, §197, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 22, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
-
553kb Ladda ner dokument
-
553kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
35
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 12: Undersök om det finns ett mörkertal i psykisk ohälsa i familjer med låg socioekonomisk status och ställning i länet
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson, Kristina Michelson och Marcus Gard (S) föreslår:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att undersöka om det finns ett mörkertal i psykisk ohälsa i familjer med låg socioekonomisk status och ställning i länet.
Ärendet behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 23, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Bilagor
-
558kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
36
Motion (S) - Personalpolitisk motion 4: En arbetsplats i ständig utveckling – Kontinuerlig tillgång till kompetensutveckling
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie- Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson och Marcus Gard, alla (S), föreslår:
- Att Region Gävleborg erbjuder likvärdiga möjligheter till specialistutbildning för bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
- Att Region Gävleborg säkerställer att strukturerat erbjuda annan personal än anställda i sjukvården vidare- och specialiseringsutbildning.
Ärendet behandlades vid Personalutskottets sammanträde 2025-02-06, §13, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 24, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S) och Jan Lahenkorva (S) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslut avseende beslutspunkt ett.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar bifall till motionen. Ulla Andersson (V) yrkar bifall till första punkten i motionen och avstår från att delta i andra punkten.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande, första beslutspunkten och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande, andra beslutspunkten och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
37
Motion (S) - Personalpolitisk motion 5: En arbetsplats i ständig utveckling – Från studerande till välfärdsanställd
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att alla elever som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor med godkända betyg i länet erbjuds en anställning på heltid inom Region Gävleborgs verksamheter.
Ärendet behandlades vid Personalutskottets sammanträde 2025-02-06, §14, se bifogat protokollsutdrag.
Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-13, § 25, se nedan samt bifogat protokollsutdrag
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen avslås.
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborg utvecklar nya och vidareutvecklar befintliga metoder för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar bland medarbetarna.
- Att Region Gävleborg utvecklar och förstärker rehabilitering, arbetsträning och myndighetssamverkan för att underlätta tillbakagång arbetslivet.
Ärendet behandlades vid Personalutskottets sammanträde 2024-11-06, §197, se bifogat protokollsutdrag. Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-06, §7, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen anses besvarad.
-
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborg utvecklar nya och vidareutvecklar befintliga metoder för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar bland medarbetarna.
- Att Region Gävleborg utvecklar och förstärker rehabilitering, arbetsträning och myndighetssamverkan för att underlätta tillbakagång arbetslivet.
Ärendet behandlades vid Personalutskottets sammanträde 2024-11-06, §197, se bifogat protokollsutdrag. Därefter behandlades ärendet vid regionstyrelsens sammanträde 2025-02-06, §7, se nedan samt bifogat protokollsutdrag:
Magnus Svensson (C) deltar inte i beslutet.
Reservationer
Eva Lindberg (S), Lars Öberg (S), Marie-Louise Dangardt (S), Jan Lahenkorva (S) och Ulla Andersson (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Yrkanden
Marie-Louise Dangardt (S) yrkar, med instämmande av Ulla Andersson (V), bifall till motionen.
Propositionsordning
Ordförande ställer proposition på ordförandes förslag till beslut mot Marie-Louise Dangardts (S) yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt ordförandes förslag till beslut att motionen anses besvarad.
-
Linda Pettersson-Lind (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
-
Linda Pettersson-Lind (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
-
Charlie Ahlholm (SD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i regionfullmäktige.
Bilagor
-
374kb Ladda ner dokument
-
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i Folktandvården Gävleborg AB så ny ledamot behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i Folktandvården Gävleborg AB så ny ledamot behöver väljas.
-
Maria Unborg (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Matilda Elmebo (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
-
Matilda Elmebo (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
-
Regionfullmäktige beslutade den 29 januari 2025 att bilda ett regionägt aktiebolag av de offentligt drivna hälsocentralerna inom Region Gävleborg och nu behöver det väljas sju ledamöter till bolagets styrelse.
Av de sju ledamöterna som väljs så ska även regionfullmäktige utse ordförande och vice ordförande.
-
Joline Rudklint (V) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Joline Rudklint (V) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Jan Ljunggren (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Jan Ljunggren (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Björn Olof Hedberg (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Björn Olof Hedberg (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Elin Simmesgård (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Elin Simmesgård (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Agneta Palmqvist (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Agneta Palmqvist (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i fullmäktiges valberedning så ny ledamot behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i fullmäktiges valberedning så ny ledamot behöver väljas.
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Har samtliga timmar, som den nuvarande konsulten fakturerat mellan augusti 2024 och december 2024, lagts på bolagiseringsprocessen?
- Vad har framkommit under konsultens arbete gällande bolagiseringen?
- Hur kan alla, som nu hålls utanför processen, få ta del av det som framkommit och framkommer i arbetet med bolagiseringsprocessen?
- Varför tillsattes en konsult fyra månader innan beslutet fattades?
- Om en konsult anlitades i augusti, med uppdraget att inleda arbetet med en bolagiseringsprocess, varför dröjde informationen om bolagiseringen av primärvården, till vårdanställda och länsinvånare, ända till 16 oktober?
- Hur mycket beräknas totalkostnaden bli för konsulten/konsulterna som arbetar med bolagiseringsprocessen?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Har samtliga timmar, som den nuvarande konsulten fakturerat mellan augusti 2024 och december 2024, lagts på bolagiseringsprocessen?
- Vad har framkommit under konsultens arbete gällande bolagiseringen?
- Hur kan alla, som nu hålls utanför processen, få ta del av det som framkommit och framkommer i arbetet med bolagiseringsprocessen?
- Varför tillsattes en konsult fyra månader innan beslutet fattades?
- Om en konsult anlitades i augusti, med uppdraget att inleda arbetet med en bolagiseringsprocess, varför dröjde informationen om bolagiseringen av primärvården, till vårdanställda och länsinvånare, ända till 16 oktober?
- Hur mycket beräknas totalkostnaden bli för konsulten/konsulterna som arbetar med bolagiseringsprocessen?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många arbetstimmar och till vilken kostnad är den granskning gjord, som föranledde beslutet att säga upp avtalet med Gefle Läkargrupp?
- Vad har tidigare granskningar av Gefle Läkargrupp kostat?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många arbetstimmar och till vilken kostnad är den granskning gjord, som föranledde beslutet att säga upp avtalet med Gefle Läkargrupp?
- Vad har tidigare granskningar av Gefle Läkargrupp kostat?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att tid, kompetens och tillräckligt med platser finns på psykiatrin vid Hudiksvalls sjukhus för att fullfölja uppdraget att ge alla adekvat medicinsk bedömning och vård efter behov?
- Är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande beredd att genomlysa verksamheten på psykiatrin i Hudiksvall med syfte att se hur tillgängligheten för patienterna har påverkats efter stängningen av avdelning 10b?
- Kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprätta tryggheten för patienterna på psykiatrin i Hudiksvall?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att tid, kompetens och tillräckligt med platser finns på psykiatrin vid Hudiksvalls sjukhus för att fullfölja uppdraget att ge alla adekvat medicinsk bedömning och vård efter behov?
- Är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande beredd att genomlysa verksamheten på psykiatrin i Hudiksvall med syfte att se hur tillgängligheten för patienterna har påverkats efter stängningen av avdelning 10b?
- Kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprätta tryggheten för patienterna på psykiatrin i Hudiksvall?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför gjordes en direktupphandling när det var så tydligt att en upphandling med annonsering skulle ha genomförts?
- Medger regionstyrelsens ordförande att tidplanen, som ni pressat fram, har lett till att en felaktig upphandling har genomförts?
- Hur mycket extra kostnader räknar ni att det blir, med anledning av den troligen felaktigt genomförda direktupphandlingen?
- I och med att konsulten fakturerat redan från augusti 2024, borde inte risk och konsekvensanalyser finnas klara att redovisas - när får vi se dem?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför gjordes en direktupphandling när det var så tydligt att en upphandling med annonsering skulle ha genomförts?
- Medger regionstyrelsens ordförande att tidplanen, som ni pressat fram, har lett till att en felaktig upphandling har genomförts?
- Hur mycket extra kostnader räknar ni att det blir, med anledning av den troligen felaktigt genomförda direktupphandlingen?
- I och med att konsulten fakturerat redan från augusti 2024, borde inte risk och konsekvensanalyser finnas klara att redovisas - när får vi se dem?
-
Linda Pettersson-Lind (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige och därtill uppdraget som ersättare i valberedningen så ny ersättare behöver väljas.
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Har antalet sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har regionens utgifter för sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
- Har antalet övriga färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har faktureringen till länet kommuner för färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Har antalet sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har regionens utgifter för sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
- Har antalet övriga färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har faktureringen till länet kommuner för färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om bolagiseringen är så avgörande för att förbättra primärvården, hur kan det då vara möjligt att de som faktiskt arbetar i vården inte ska märka någon skillnad?
- Om personalens arbete förblir oförändrat, vad är det då som skapar de påstådda förbättringarna i tillgänglighet, ekonomi och vårdkvalitet?
- Vilket av de två påståendena är sant: Är bolagiseringen en genomgripande förändring eller en förändring som knappt märks?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om bolagiseringen är så avgörande för att förbättra primärvården, hur kan det då vara möjligt att de som faktiskt arbetar i vården inte ska märka någon skillnad?
- Om personalens arbete förblir oförändrat, vad är det då som skapar de påstådda förbättringarna i tillgänglighet, ekonomi och vårdkvalitet?
- Vilket av de två påståendena är sant: Är bolagiseringen en genomgripande förändring eller en förändring som knappt märks?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När utlystes tjänsten Projektledare avseende bolagiseringen?
- På vilka forum utlystes nämnda tjänst?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När utlystes tjänsten Projektledare avseende bolagiseringen?
- På vilka forum utlystes nämnda tjänst?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur mycket är regionstyrelsens ordförande beredd att lägga på konsultkostnader för att driva fram det ideologiska experimentet med ett affärsdrivande bolag?
- Tillkommer det några andra kostnader utöver de 1,3 miljonerna för 10- månadersavtalet för den nu projektanställda konsulten?
- Menar regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att skattebetalarna ska betala 2,3 miljoner kronor för hemligstämplat material?
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att fatta beslut i fel ordning gällande just bolagiseringsprocessen? 5. Varför är det viktigt att hålla bolagiseringsprocessen hemlig?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur mycket är regionstyrelsens ordförande beredd att lägga på konsultkostnader för att driva fram det ideologiska experimentet med ett affärsdrivande bolag?
- Tillkommer det några andra kostnader utöver de 1,3 miljonerna för 10- månadersavtalet för den nu projektanställda konsulten?
- Menar regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att skattebetalarna ska betala 2,3 miljoner kronor för hemligstämplat material?
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att fatta beslut i fel ordning gällande just bolagiseringsprocessen? 5. Varför är det viktigt att hålla bolagiseringsprocessen hemlig?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att det är ansvarsfullt att fatta beslut i fel ordning, gentemot primärvårdens verksamhet, patienter och anställda?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att det är ansvarsfullt att fatta beslut i fel ordning, gentemot primärvårdens verksamhet, patienter och anställda?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När beslutet om bolagisering fattades avvisades krav på risk- och konsekvensanalyser. Nu medger ni att det finns risker för patientsäkerhet, arbetsvillkor och ekonomi. Om dessa risker fanns redan då, varför valde ni att dölja eller ignorera dem vid beslutstillfället?
- Ni säger nu att det vore "löjligt att inte erkänna riskerna". Men när oppositionen varnade för samma risker bemöttes det med nonchalans. Varför tog ni inte dessa invändningar på allvar innan beslutet togs?
- Om ni nu erkänner riskerna, varför vägrade ni att genomföra en riskanalys innan beslutet?
- Ni säger att det är viktigt att skapa medvetenhet om riskerna nu när bolagiseringen redan beslutats. Men borde inte denna medvetenhet ha funnits innan ni tvingade igenom beslutet? 5. Om ni nu erkänner riskerna, borde ni inte också erkänna att ni gjorde fel som drev igenom beslutet utan en ordentlig analys?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När beslutet om bolagisering fattades avvisades krav på risk- och konsekvensanalyser. Nu medger ni att det finns risker för patientsäkerhet, arbetsvillkor och ekonomi. Om dessa risker fanns redan då, varför valde ni att dölja eller ignorera dem vid beslutstillfället?
- Ni säger nu att det vore "löjligt att inte erkänna riskerna". Men när oppositionen varnade för samma risker bemöttes det med nonchalans. Varför tog ni inte dessa invändningar på allvar innan beslutet togs?
- Om ni nu erkänner riskerna, varför vägrade ni att genomföra en riskanalys innan beslutet?
- Ni säger att det är viktigt att skapa medvetenhet om riskerna nu när bolagiseringen redan beslutats. Men borde inte denna medvetenhet ha funnits innan ni tvingade igenom beslutet? 5. Om ni nu erkänner riskerna, borde ni inte också erkänna att ni gjorde fel som drev igenom beslutet utan en ordentlig analys?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Vilka delar av primärvården ska bli kvar i förvaltningsform?
- De verksamheter i primärvården som blir kvar i förvaltningsform, går de med underskott?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Vilka delar av primärvården ska bli kvar i förvaltningsform?
- De verksamheter i primärvården som blir kvar i förvaltningsform, går de med underskott?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför är inte en sådan stor förändring av missbruksvården uppe för politiskt beslut i ansvarig nämnd?
- Vad är anledningen till centraliseringen?
- Vilka risk- och konsekvensanalyser är gjorda? 4. Har denna stora förändring varit ute på remiss?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför är inte en sådan stor förändring av missbruksvården uppe för politiskt beslut i ansvarig nämnd?
- Vad är anledningen till centraliseringen?
- Vilka risk- och konsekvensanalyser är gjorda? 4. Har denna stora förändring varit ute på remiss?
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Hur stor del av läkarkåren i Region Gävleborg är involverad i sjukvårdens beredskapsarbete?
- Hur utbredd är den Gävleborgska läkarkårens kännedom om existerande beredskapslager och deras roll vid kris eller krig?
- Hur utbredd är region Gävleborgs medarbetarkårs kännedom om existerande beredskapsplanering och deras roll vid kris eller krig?
- Hur ser du på Region Gävleborgs beredskap när det gäller kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården?
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Hur stor del av läkarkåren i Region Gävleborg är involverad i sjukvårdens beredskapsarbete?
- Hur utbredd är den Gävleborgska läkarkårens kännedom om existerande beredskapslager och deras roll vid kris eller krig?
- Hur utbredd är region Gävleborgs medarbetarkårs kännedom om existerande beredskapsplanering och deras roll vid kris eller krig?
- Hur ser du på Region Gävleborgs beredskap när det gäller kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Kommer regionstyrelsen få ta del av det utlovade underlaget för att kunna fatta beslut i frågan senast i maj månad, det vill säga ett år senare än utlovat?
Bilagor
-
396kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Avser ni att omedelbart att tillföra mer resurser till primärvården för att korta vårdköerna och minska medarbetarnas stress och dåliga arbetsmiljö?
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Sandra Pantsar, Bollnäs, har lämnat in ett medborgarförslag om att bredda vägen mellan Bollnäs och Vallsta så vägen blir säkrare för ungdomar med A-traktorer.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Ulla Andersson (V) och Magnus Svensson (C) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Regionfullmäktige i Gävleborg antar en nollvision mot mäns våld mot kvinnor.
- Att nollvisionen mot mäns våld mot kvinnor skall ingå i det styrsystem som Regionfullmäktige i Gävleborg tillämpar.
- Att en handlingsplan upprättas för att nå nollvisionen.
- Att det görs en systematisk genomgång av alla hälsocentralernas arbete, strukturer och rutiner för att säkerställa att alla hälsocentraler följer gällande föreskrifter i dess helhet. Resultat och åtgärder ska redovisas till regionstyrelsen inom ett halvår.
- Att återkommande uppföljningar och redovisningar av såväl primärvårdens och specialistvårdens arbete utförs.
- Att specialistteam ska införas för att stärka arbetet med mäns våld mot kvinnor - för att bistå vårdens anställda i arbetet med mäns våld mot kvinnor/våld i nära relation. Personalen kan behöva hjälp och stöd av sakkunniga inom området för att kunna ge det stöd som våldsutsatta kvinnor behöver. Dit ska vårdens anställda kunna vända sig när de tagit emot en våldsutsatt kvinna för att bistå kvinnan på bästa och snabbaste sätt.
- Att alla chefer ska genomgå en jämställdhetsutbildning.
- Att i regionens chefsutbildning ska jämställdhetsutbildning vara obligatorisk.
- Att trauma- och specialistutbildning behöver införas till fler vårdanställda så att våldsutsatta kvinnor kan få hjälp fortare.
- Att systematik i hälso- och sjukvården med att ställa frågan om det förekommer våld i nära relation ska införas.
- Att arbetet med våld i nära relationer ska förstärkas, därför behövs återkommande jämställdhetsutbildningar inom hälso- och sjukvårdens verksamheter.
- Att en utredning tillsätts för att kartlägga vården utifrån ett jämställdhetsperspektiv och då ska arbetet kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer belysas särskilt.
- Att den digitala utbildningen om våld i nära relation ska förstärkas med kunskap om hedersrelaterat våld.
- Att det ska säkerställas att samtliga av hälso- och sjukvårdens anställda genomgått utbildningen om våld i nära relation (förstärkt med kunskap om hedersrelaterat våld).
- Att Region Gävleborg ska införa minst 3-åriga avtal med kvinnojourer. Länets kvinnojourer behöver långsiktigt stöd i sitt arbete och det kan Region Gävleborg bistå med ekonomiskt. Idag har regionen 1-åriga avtal i form av offentligt partnerskap med kvinnojourerna och det består av 1 krona/invånare i länet, den summan bör räknas upp.
- Att det säkerställs att personal kan dokumentera våldsindikationer i regionens system utan att informationen går att nå via till exempel 1177.se eller Min Vård Gävleborg, från hemmet.
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
70
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) - Jämlikhetsmotion 24: Lära för livet - Instifta ett regionalt barnbokslut i Region Gävleborg
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 148, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning.
Bilagor
-
545kb Ladda ner dokument
-
-
71
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) – För demokratins och kulturens ställning 3: Professionella kulturarbetare ska kunna verka och försörja sig
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 149, och överlämnades till kultur- och kompetensnämnden för beredning.
Bilagor
-
458kb Ladda ner dokument
-
-
72
Anmälan av motion för fortsatt beredning (S) – Ge möjlighet för socialtjänsten att remittera direkt till BUP
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 150, och överlämnades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
§ 88
Val av justerare och justeringstid
-
Inga anmälningar för kännedom till dagens sammanträde.
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Mot bakgrund av de iakttagelser som framkommit i granskningen lämnar vi följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- Säkerställ att det pågående arbetet med att ta fram styrdokument inom 01mådet civilt försvar slutförs och fastställs. Se över vilken nivå som strategin för civil beredskap ska beslutas på, då det kan finnas ett mervärde av att regionstyrelsen behandlar dokumentet både ur ett styrning och uppföljningsperspektiv samt ur ett ansvarsperspektiv.
- Säkerställ att både befintliga och nya styrdokument förankras i verksamheten.
- Säkerställ att strukturen för samverkan inom det Civila Beredskapsrådet ses över i syfte att tydliggöra ansvarsfördelning och skapa förutsättningar för mer samverkan över förvaltningsgränserna.
- Säkerställ att arbetet fortsätter med att se över olika typer av upplägg för lagerhållning.
- Se till att arbetet fortskrider enligt plan vad gäller regionens krigsorganisation, och säkerställ att en ny disponibilitetskontroll genomförs för att identifiera vilka som är beredskapsplacerade (krigsplacerade) hos annan myndighet.
- Säkerställ att rapportering sker i enlighet med framtaget reglemente för uppföljning.
-
Revisionsrapporter anmäls till regionfullmäktige som beslutar att överlämna dessa till regionstyrelsen eller nämnderna för beredning av svar. Svaret presenteras sedan i regionfullmäktige och följs av debatt.
Utifrån genomförd granskning lämnas följande rekommendationer till regionstyrelsen:
- att ta fram riktlinjer för att underlätta det brottsförebyggande arbetet inom bygg- och anläggningsprojekt. Detta för att minimera risken för välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet och oegentligheter.
- att internkontrollplanen omfattar systematiska riskanalyser som adresserar välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet och oegentligheter, särskilt inom bygg och anläggningsprojekt.
- att ta fram en strategi som systematiskt identifierar och hanterar risker kopplade till upphandlingar, särskilt de med många underentreprenörer i syfte att minska risken för välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet och oegentligheter.
- att komplettera gällande rutiner för uppföljningsmöten med leverantörerna så att de innehåller direktiv för hur välfärdsbrott, ekonomisk brottslighet eller andra oegentligheter kan tas upp med byggentreprenörerna.
-
Regionfullmäktige beslutade den 29 januari 2025 att bilda ett regionägt aktiebolag av de offentligt drivna hälsocentralerna inom Region Gävleborg, diarienummer RS 2024/2640. I samma ärende uppdras till regionstyrelsen att ta fram underlag om vilken verksamhet som ska bedrivas i bolaget.
Bolagsordning (bilaga 1)
Bolagsordningen är det formella dokument som bland annat anger ramen inom vilken bolaget ska agera samt ändamålet med bolaget. Bolagsordningen reglerar dessutom aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision. Bolagsordningen registreras hos Bolagsverket vid bildandet av bolaget.
Ägardirektiv (bilaga 2)
Ägardirektivet är det dokument där ägaren kan styra vad bolaget har mandat att besluta om samt vad bolaget får göra. Ägardirektivet reglerar förhållandet med ägaren samt vilka frågor som alltid ska betraktas som principiella och där regionfullmäktige ska ta ställning. I ägardirektivet beskrivs även avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva.
Det nya bolaget ska bedriva primärvård, men kommer inte att ansvara för primärvård som i dag inryms i Hälso- och sjukvårdsnämndens reglementsenliga uppdrag. Avgränsningen är först och främst det så kallade basuppdraget enligt Handbok Hälsoval.
Den verksamhet som omfattas av ägardirektivet hade under 2024 kostnader om cirka 1 300 miljoner kronor. Bolaget kommer bedriva icke momspliktig verksamhet. Momsen blir därmed inte avdragsgill i bolaget, vilket innebär att momsen på momsbelagda utgifter blir en kostnad. Region Gävleborg erbjuder vårdgivarna inom vårdvalssystemet momskompensation, men beroende på bolagets kostnadsstruktur är det troligt att momskompensationen inte fullt ut täcker den ökade kostnaden, främst på grund av att personal är inhyrd och inte anställd. Under 2024 var intäkten i den aktuella verksamheten 1 140 miljoner kronor.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har vid sitt sammanträde 20 februari 2025 beslutat om ett yttrande till regionstyrelsen avseende det pågående arbetet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har identifierat ett antal centrala aspekter att beakta i den fortsatta processen:
- Patientsäkerhet
- Tillgänglighet och kontinuitet
- Medarbetare och arbetsvillkor
- Ekonomiska konsekvenser
- IT- och informationshantering
- Juridiska aspekter och ansvarsfördelning
Regionstyrelsen konstaterar att enligt 4 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ska den offentligt finansierade hälso- och sjukvårdsverksamhet vara organiserad så att den främjar kostnadseffektivitet. Det pågående arbetet med bolagisering av primärvården är ett led i att säkerställa att detta – och alla andra krav i samma lag – efterlevs. De aspekter som Hälso- och sjukvårdsnämnden anger är således redan omhändertagna i de delprojekt inom projektet Bolagsbygget som har redovisats för regionstyrelsen, även om arbetet fortfarande är i ett tidigt skede. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen deltar i nästan alla delar av arbetet och har ett särskilt ansvar för det delprojekt som handlar om den närmare utformningen av verksamheten i det nya bolaget.
Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande kommer att kunna beaktas löpande under arbetet. I nuläget kan det läggas till handlingarna.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
316kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
Med anledning av kommande bolagisering av primärvården behöver reglemente om ekonomiska förmåner för förtroendevalda revideras med följande tillägg:
- Arvode för ordförande i Bolagsbygget med 35 procent av riksdagsmannaarvode.
- Arvode till vice ordförande i Bolagsbygget och vice ordförande i Folktandvården Gävleborg AB med 10 procent av riksdagsmannaarvode.
- Halv- eller heldagsarvode till ledamöter i bolagets styrelse.
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
Detta ärende avser om- och tillbyggnad av hus 29 inom ramen för Framtidsbygget. Om- och tillbyggnationen innebär att hälso- och sjukvården ges utökade lokalytor för akutmottagning, akutvård, ambulansintag, gynmottagning samt för NSF (Nyfödd Sammanhållen Familj) som omfattar förlossning, BB- och neonatalvård. Genom att utveckla lokalerna i deras nuvarande läge, kan befintliga prioriterade flöden inom akutsjukvården på Gävle sjukhus behållas.
Investeringen beräknas uppgå till 1 147 000 tkr.
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Hur stort aktiekapital avser styret tillskjuta?
- Varifrån ska de ekonomiska medlen tas?
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Vilka konsekvenser har minskad hyrpersonal medfört för vården i Gävleborg?
A) Fördelar
B) Nackdelar
2. Hur ser det fortsatta arbetet ut med att minska inhyrning av vårdpersonal
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- På vilka vis hotar bolagiseringen av primärvården utvecklingen inom primärvårdsverksamheten?
- Är den hotade utvecklingen inom primärvårdsverksamheten en rimlig och medveten alternativkostnad för genomdrivandet av bolagiseringen?
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
Linda Pettersson-Lind (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
-
Charlie Ahlholm (SD) har avsagt sig uppdraget som ledamot i regionfullmäktige.
-
Maria Unborg (M) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionstyrelsen så ny ersättare behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i Folktandvården Gävleborg AB så ny ledamot behöver väljas.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Matilda Elmebo (KD) har avsagt sig uppdraget som ersättare hälso- och sjukvårdsnämnden så ny ersättare behöver väljas.
-
Joline Rudklint (V) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Joline Rudklint (V) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Jan Ljunggren (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Jan Ljunggren (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Björn Olof Hedberg (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Björn Olof Hedberg (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun så ny nämndeman behöver väljas.
-
Elin Simmesgård (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Elin Simmesgård (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Agneta Palmqvist (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Agneta Palmqvist (M) har entledigats från uppdraget som nämndeman till Kammarrätten i Sundsvall så ny nämndeman behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i fullmäktiges valberedning så ny ledamot behöver väljas.
-
Marcus Gard (S) har avsagt sig uppdraget som ledamot i fullmäktiges valberedning så ny ledamot behöver väljas.
-
Linda Pettersson-Lind (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige och därtill uppdraget som ersättare i valberedningen så ny ersättare behöver väljas.
-
Linda Pettersson-Lind (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige och därtill uppdraget som ersättare i valberedningen så ny ersättare behöver väljas.
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många av regionens invånare har fått information om rätten till fast läkarkontakt?
- Hur många av regionens listade patienter inom primärvården har tilldelats en fast läkarkontakt?
- Hur många av dessa listade har fått information om vem som är deras fasta läkarkontakt och getts möjlighet att välja?
- Hur ser kontinuitetsindex ut för de patienter som har fast läkarkontakt?
- Hur långt har arbetet med att ställa om arbetet med fast läkarkontakt med ändrat arbetssätt som stödjer kontinuitet?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många av regionens invånare har fått information om rätten till fast läkarkontakt?
- Hur många av regionens listade patienter inom primärvården har tilldelats en fast läkarkontakt?
- Hur många av dessa listade har fått information om vem som är deras fasta läkarkontakt och getts möjlighet att välja?
- Hur ser kontinuitetsindex ut för de patienter som har fast läkarkontakt?
- Hur långt har arbetet med att ställa om arbetet med fast läkarkontakt med ändrat arbetssätt som stödjer kontinuitet?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur ser planen ut för bättre lymfödemvård i Gävleborg?
- Hur ser prioriteringen ut vad gäller ekonomiska medel och forskning om kvinnors sjukdomar där både lymf- och lipödem ingår?
- Hur mycket extra medel är avsatt i budgeten för prioritering och forskning om kvinnors sjukdomar med fokus på lymf- och lipödem?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur ser planen ut för bättre lymfödemvård i Gävleborg?
- Hur ser prioriteringen ut vad gäller ekonomiska medel och forskning om kvinnors sjukdomar där både lymf- och lipödem ingår?
- Hur mycket extra medel är avsatt i budgeten för prioritering och forskning om kvinnors sjukdomar med fokus på lymf- och lipödem?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är vice ordf HSN beredd att vidta en noggrann analys av resursfördelningen till kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN intresserad av att utarbeta ett tydligt åtgärdsprogram för att säkerställa att vårdgarantins krav uppfylls inom kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN villig att identifiera och åtgärda de problem som möjliggjort denna utveckling?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Är vice ordf HSN beredd att vidta en noggrann analys av resursfördelningen till kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN intresserad av att utarbeta ett tydligt åtgärdsprogram för att säkerställa att vårdgarantins krav uppfylls inom kvinnosjukvården?
- Är vice ordf HSN villig att identifiera och åtgärda de problem som möjliggjort denna utveckling?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Tycker du att det är acceptabelt - att de kvinnor som lämnat screeningprogrammet, när HPV-testet infördes, inte har erbjudits HPV-provtagning?
- Vilka åtgärder kommer du se till att införa så att alla kvinnor födda mellan 1947 och 1951 blir kallade till HPV-provtagning?
- Får alla kvinnor, upp till 70 år i Gävleborg, regelbundet en kallelse till HPV-provtagning?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Tycker du att det är acceptabelt - att de kvinnor som lämnat screeningprogrammet, när HPV-testet infördes, inte har erbjudits HPV-provtagning?
- Vilka åtgärder kommer du se till att införa så att alla kvinnor födda mellan 1947 och 1951 blir kallade till HPV-provtagning?
- Får alla kvinnor, upp till 70 år i Gävleborg, regelbundet en kallelse till HPV-provtagning?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ljusdals kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hudiksvalls kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Nordanstigs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ovanåkers kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Bollnäs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Söderhamns kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ockelbo kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Gävle kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hofors kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Sandvikens kommun?
- Vilka aktiva åtgärder är vidtagna för att nå dessa responstider?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ljusdals kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hudiksvalls kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Nordanstigs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ovanåkers kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Bollnäs kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Söderhamns kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Ockelbo kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Gävle kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Hofors kommun?
- Hur lång responstid menar vice ordf HSN är rimlig för Sandvikens kommun?
- Vilka aktiva åtgärder är vidtagna för att nå dessa responstider?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Ligger det något i uppgifterna som gör gällande att neonatalvården vid Hudiksvalls sjukhus planeras att helt läggas ner?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Ligger det något i uppgifterna som gör gällande att neonatalvården vid Hudiksvalls sjukhus planeras att helt läggas ner?
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Känner hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande till vad som brister hos 40 procent av vårdcentralerna som inte följer föreskrifterna kring mäns våld mot kvinnor och barn?
- Om inte, kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att bristerna utreds?
- Vad kommer hälso- och sjukvårdsnämnden göra för att se till att samtliga vårdcentraler och övriga verksamheter följer de föreskrifter som gäller?
-
Marcus Gard (S) frågar:
- Känner hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande till vad som brister hos 40 procent av vårdcentralerna som inte följer föreskrifterna kring mäns våld mot kvinnor och barn?
- Om inte, kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att bristerna utreds?
- Vad kommer hälso- och sjukvårdsnämnden göra för att se till att samtliga vårdcentraler och övriga verksamheter följer de föreskrifter som gäller?
-
Eva Lindberg (S) frågar:
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att hbtqi-certifieringen inte är nödvändig?
- Hur kommer slopandet av hbtqi-certifieringen påverka alla människors rätt till jämlik vård, rätten att inte diskrimineras och förutsättningarna för att känna sig trygg inom Region Gävleborgs verksamheter?
-
Eva Lindberg (S) frågar:
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att hbtqi-certifieringen inte är nödvändig?
- Hur kommer slopandet av hbtqi-certifieringen påverka alla människors rätt till jämlik vård, rätten att inte diskrimineras och förutsättningarna för att känna sig trygg inom Region Gävleborgs verksamheter?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vad beror det på att Region Gävleborgs diabetesvård ligger i botten i riket?
- Vilka åtgärder ämnar du ta för att diabetespatienterna ska få adekvat vård och stöd som minskar risken för komplikationer?
- Hur ska du se till att Region Gävleborg följer de nationella riktlinjer som ska säkerställa diabetespatienternas rätt till jämlik vård?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Vad beror det på att Region Gävleborgs diabetesvård ligger i botten i riket?
- Vilka åtgärder ämnar du ta för att diabetespatienterna ska få adekvat vård och stöd som minskar risken för komplikationer?
- Hur ska du se till att Region Gävleborg följer de nationella riktlinjer som ska säkerställa diabetespatienternas rätt till jämlik vård?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Kommer du att låta den här utvecklingen fortgå utan att vidta kraftfulla åtgärder?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Kommer du att låta den här utvecklingen fortgå utan att vidta kraftfulla åtgärder?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Finns det en budget för nya konsultkostnader?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Finns det en budget för nya konsultkostnader?
-
Maria Persson (C) frågar:
- Jag undrar utifrån följande om regionstyrelsens vice ordförande är beredd att tillsammans med andra partier och Sandvikens kommun göra gemensam sak för att stoppa statens neddragningar på service och centralisering av statliga arbeten?
-
Maria Persson (C) frågar:
- Jag undrar utifrån följande om regionstyrelsens vice ordförande är beredd att tillsammans med andra partier och Sandvikens kommun göra gemensam sak för att stoppa statens neddragningar på service och centralisering av statliga arbeten?
-
Joakim Westlund (C) yrkar i en motion:
- att regionfullmäktiges arbetsordning revideras så att regionfullmäktiges presidium beslutar om arrangemang och aktiviteter utanför den ordinarie föredragningslistan i samband med regionfullmäktiges sammanträden.
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
I en motion föreslår Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg, Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att mobila sjuvårdsteam införs i Region Gävleborg.
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
I en motion yrkar Petra Modée, Lars-Göran Langeborg, Ulla Andersson, Kristina Sjöström och Alf Norberg (V) följande:
- Att X-trafik får i uppdrag att utreda och utveckla organiserad samåkning som en del av den allmänna kollektivtrafiken.
- att det finansieras inom ramen.
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
Sandra Pantsar, Bollnäs, har lämnat in ett medborgarförslag om att bredda vägen mellan Bollnäs och Vallsta så vägen blir säkrare för ungdomar med A-traktorer.
-
Sandra Pantsar, Bollnäs, har lämnat in ett medborgarförslag om att bredda vägen mellan Bollnäs och Vallsta så vägen blir säkrare för ungdomar med A-traktorer.
-
Ulla Andersson (V) och Magnus Svensson (C) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Regionfullmäktige i Gävleborg antar en nollvision mot mäns våld mot kvinnor.
- Att nollvisionen mot mäns våld mot kvinnor skall ingå i det styrsystem som Regionfullmäktige i Gävleborg tillämpar.
- Att en handlingsplan upprättas för att nå nollvisionen.
- Att det görs en systematisk genomgång av alla hälsocentralernas arbete, strukturer och rutiner för att säkerställa att alla hälsocentraler följer gällande föreskrifter i dess helhet. Resultat och åtgärder ska redovisas till regionstyrelsen inom ett halvår.
- Att återkommande uppföljningar och redovisningar av såväl primärvårdens och specialistvårdens arbete utförs.
- Att specialistteam ska införas för att stärka arbetet med mäns våld mot kvinnor - för att bistå vårdens anställda i arbetet med mäns våld mot kvinnor/våld i nära relation. Personalen kan behöva hjälp och stöd av sakkunniga inom området för att kunna ge det stöd som våldsutsatta kvinnor behöver. Dit ska vårdens anställda kunna vända sig när de tagit emot en våldsutsatt kvinna för att bistå kvinnan på bästa och snabbaste sätt.
- Att alla chefer ska genomgå en jämställdhetsutbildning.
- Att i regionens chefsutbildning ska jämställdhetsutbildning vara obligatorisk.
- Att trauma- och specialistutbildning behöver införas till fler vårdanställda så att våldsutsatta kvinnor kan få hjälp fortare.
- Att systematik i hälso- och sjukvården med att ställa frågan om det förekommer våld i nära relation ska införas.
- Att arbetet med våld i nära relationer ska förstärkas, därför behövs återkommande jämställdhetsutbildningar inom hälso- och sjukvårdens verksamheter.
- Att en utredning tillsätts för att kartlägga vården utifrån ett jämställdhetsperspektiv och då ska arbetet kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer belysas särskilt.
- Att den digitala utbildningen om våld i nära relation ska förstärkas med kunskap om hedersrelaterat våld.
- Att det ska säkerställas att samtliga av hälso- och sjukvårdens anställda genomgått utbildningen om våld i nära relation (förstärkt med kunskap om hedersrelaterat våld).
- Att Region Gävleborg ska införa minst 3-åriga avtal med kvinnojourer. Länets kvinnojourer behöver långsiktigt stöd i sitt arbete och det kan Region Gävleborg bistå med ekonomiskt. Idag har regionen 1-åriga avtal i form av offentligt partnerskap med kvinnojourerna och det består av 1 krona/invånare i länet, den summan bör räknas upp.
- Att det säkerställs att personal kan dokumentera våldsindikationer i regionens system utan att informationen går att nå via till exempel 1177.se eller Min Vård Gävleborg, från hemmet.
-
Ulla Andersson (V) och Magnus Svensson (C) har lämnat in en motion med följande yrkanden:
- Att Regionfullmäktige i Gävleborg antar en nollvision mot mäns våld mot kvinnor.
- Att nollvisionen mot mäns våld mot kvinnor skall ingå i det styrsystem som Regionfullmäktige i Gävleborg tillämpar.
- Att en handlingsplan upprättas för att nå nollvisionen.
- Att det görs en systematisk genomgång av alla hälsocentralernas arbete, strukturer och rutiner för att säkerställa att alla hälsocentraler följer gällande föreskrifter i dess helhet. Resultat och åtgärder ska redovisas till regionstyrelsen inom ett halvår.
- Att återkommande uppföljningar och redovisningar av såväl primärvårdens och specialistvårdens arbete utförs.
- Att specialistteam ska införas för att stärka arbetet med mäns våld mot kvinnor - för att bistå vårdens anställda i arbetet med mäns våld mot kvinnor/våld i nära relation. Personalen kan behöva hjälp och stöd av sakkunniga inom området för att kunna ge det stöd som våldsutsatta kvinnor behöver. Dit ska vårdens anställda kunna vända sig när de tagit emot en våldsutsatt kvinna för att bistå kvinnan på bästa och snabbaste sätt.
- Att alla chefer ska genomgå en jämställdhetsutbildning.
- Att i regionens chefsutbildning ska jämställdhetsutbildning vara obligatorisk.
- Att trauma- och specialistutbildning behöver införas till fler vårdanställda så att våldsutsatta kvinnor kan få hjälp fortare.
- Att systematik i hälso- och sjukvården med att ställa frågan om det förekommer våld i nära relation ska införas.
- Att arbetet med våld i nära relationer ska förstärkas, därför behövs återkommande jämställdhetsutbildningar inom hälso- och sjukvårdens verksamheter.
- Att en utredning tillsätts för att kartlägga vården utifrån ett jämställdhetsperspektiv och då ska arbetet kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer belysas särskilt.
- Att den digitala utbildningen om våld i nära relation ska förstärkas med kunskap om hedersrelaterat våld.
- Att det ska säkerställas att samtliga av hälso- och sjukvårdens anställda genomgått utbildningen om våld i nära relation (förstärkt med kunskap om hedersrelaterat våld).
- Att Region Gävleborg ska införa minst 3-åriga avtal med kvinnojourer. Länets kvinnojourer behöver långsiktigt stöd i sitt arbete och det kan Region Gävleborg bistå med ekonomiskt. Idag har regionen 1-åriga avtal i form av offentligt partnerskap med kvinnojourerna och det består av 1 krona/invånare i länet, den summan bör räknas upp.
- Att det säkerställs att personal kan dokumentera våldsindikationer i regionens system utan att informationen går att nå via till exempel 1177.se eller Min Vård Gävleborg, från hemmet.
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 148, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning.
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 148, och överlämnades till regionstyrelsen för beredning.
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 149, och överlämnades till kultur- och kompetensnämnden för beredning.
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 149, och överlämnades till kultur- och kompetensnämnden för beredning.
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 150, och överlämnades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
-
Enligt 5 kap. 35 § kommunallagen bör en motion beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen väckts. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta anmälas till fullmäktige.
Motionen anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-03-26--27, § 150, och överlämnades till hälso- och sjukvårdsnämnden för beredning.
-
I en motion yrkar Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att utreda hur kostnader och antal tjänster som åtgår för att hantera upphandlingar och administration av inhyrd personal utvecklas.
- Att sådana kostnader (ovan) tas med i kalkyler och rapporter som avser kostnader för inhyrd personal inom Region Gävleborg.
-
I en motion yrkar Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att utreda hur kostnader och antal tjänster som åtgår för att hantera upphandlingar och administration av inhyrd personal utvecklas.
- Att sådana kostnader (ovan) tas med i kalkyler och rapporter som avser kostnader för inhyrd personal inom Region Gävleborg.
-
Revisorerna i Region Gävleborg har genomfört Granskning av regionens åtgärder för en ekonomi i balans. Granskningen genomfördes av revisionsbiträdet PwC under 2023 och 2024.
Revisionsrapporten anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23, § 170, och överlämnades till regionstyrelsen för beredande av svar.
Med utgångspunkt från de iakttagelser och bedömning som framkom i den uppföljande granskningen lämnades nedan rekommendationer.
Regionstyrelsen rekommenderas att:
- Se över fördelningsprinciperna avseende hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram i syfte att tydligare koppla densamma till nämndens faktiska behov, beslutade prioriteringar och verksamhetsförändringar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen med en tydlig koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar, då denna fördelning är av sådan vikt för nämndens möjlighet att styra och prioritera.
- Komplettera upprättade åtgärdsplaner med uppgifter om dess beräknade effekt och när i tiden de bedöms ha effekt. Det är särskilt viktigt med en löpande uppföljning för att säkerställa att nämnden ges möjlighet att fatta beslut och följa upp om genomförda effektiviseringar får avsedd effekt och om dessa är tillräckliga eller ytterligare beslut om verksamhetsförändringar måste fattas.
Hållbarhetsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen inklusive koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar.
-
Revisorerna i Region Gävleborg har genomfört Granskning av regionens åtgärder för en ekonomi i balans. Granskningen genomfördes av revisionsbiträdet PwC under 2023 och 2024.
Revisionsrapporten anmäldes vid regionfullmäktiges sammanträde 2024-04-23, § 170, och överlämnades till regionstyrelsen för beredande av svar.
Med utgångspunkt från de iakttagelser och bedömning som framkom i den uppföljande granskningen lämnades nedan rekommendationer.
Regionstyrelsen rekommenderas att:
- Se över fördelningsprinciperna avseende hälso- och sjukvårdsnämndens budgetram i syfte att tydligare koppla densamma till nämndens faktiska behov, beslutade prioriteringar och verksamhetsförändringar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen med en tydlig koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar, då denna fördelning är av sådan vikt för nämndens möjlighet att styra och prioritera.
- Komplettera upprättade åtgärdsplaner med uppgifter om dess beräknade effekt och när i tiden de bedöms ha effekt. Det är särskilt viktigt med en löpande uppföljning för att säkerställa att nämnden ges möjlighet att fatta beslut och följa upp om genomförda effektiviseringar får avsedd effekt och om dessa är tillräckliga eller ytterligare beslut om verksamhetsförändringar måste fattas.
Hållbarhetsnämnden rekommenderas att:
- Fastställa nämndens fördelningsprinciper för budgetramen inklusive koppling till nämndens prioriterade mål och eventuella satsningar.
-
I en motion yrkar Ulla Andersson, Kristina Sjöström, Alf Norberg, Petra Modée, Lars-Göran Langeborg och Yvonne Oscarsson (V) följande:
- Att jämställdhetsperspektivet integreras i hälso- och sjukvårdens styrsystem.
- Att vårdpersonalen utbildas i jämställdhet inom vården på ett strukturerat sätt.
- Att regionens ledningsgrupp ska genomgå utbildning i jämställd vård. Motion Fullmäktige i Region Gävleborg 2023-02-27 Jämställd vård
- Att Samhällsmedicin tillsammans med ett antal verksamhetsområden (tex kardiologin och ögon) tar fram en arbetsmetod för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna i vård mellan kvinnor och män.
- Att all vårdstatistik ska vara könsuppdelad.
- Att det varje år väljs ut verksamheter som det görs strukturella genomgångar av ur ett jämställdhetsperspektiv av den vård som givits. Genomgångarna redovisas för regionstyrelsen.
- Att en genomgång görs ur ett jämställdhetsperspektiv av förskrivning av läkemedel.
-
I en motion yrkar Magnus Svensson och Elisabeth Carlson-Cederholm (C) följande:
- Att Region Gävleborg börjar göra mer av det texten ovan beskriver
- Att Region Gävleborg inför personaldriven verksamheter och vårdenheter.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
Protokollsutdrag - §58 RS Motion (C) - Inför personaldrivna verksamheter/vårdenheter i Gävleborg.pdf273kb Ladda ner dokument
-
Protokollsutdrag - §58 RS Motion (C) - Inför personaldrivna verksamheter/vårdenheter i Gävleborg.pdf273kb Ladda ner dokument
-
Revisorerna genomförde under 2024 en uppföljande granskning av Region Gävleborgs lönehantering och löneutbetalningsprocess.
Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen vidtagit tillräckliga åtgärder med anledning av den bedömning och de åtgärdsförslag som lämnats i genomförda granskningar.
Granskningen har sin utgångspunkt i följande revisionsfrågor:
- om revisorernas synpunkter och förslag till åtgärder besvarats av regionstyrelsen.
- om synpunkterna och förslagen åtgärdats.
Utifrån granskningens resultat rekommenderar revisorerna Regionstyrelsen:
- Säkerställa att påbörjat arbete med utveckling av det systematiska arbetet med intern kontroll fortlöper och färdigställs som planerat. Detta arbete innefattar fortsatt utveckling av processkartan, upprättande av risk- och väsentlighetsanalys samt dokumentation och kategorisering av inkomna ärenden för att identifiera problemområden.
- Säkerställa att nämnderna beaktar lönehanteringen i sina internkontrollplaner med tillhörande riskbedömningar
- Säkerställa att upprättande av rutinbeskrivningar sker inom de områden där sådana saknas och att uppstartat arbete med utveckling av kontrollarbetet fortlöper. Som en del i det arbetet bör regionstyrelsen se över behovet av att uppföljning sker av checklista för lönekörningen i syfte att stärka den interna kontrollen.
- Tillse att det arbete som har påbörjats med utveckling och systematisering av löneprocessen fortsätter. Detta i syfte att säkerställa att ett systematiskt arbetssätt inrättas där bland annat utförda kontroller dokumenteras. Dokumentation av utförda kontroller ökar spårbarheten av kontrollarbetet och kan i sin tur även utgöra underlag för kommande risk- och väsentlighetsanalyser
- Ge löneenheten förutsättningar att fortsätta sitt arbete med att effektivisera och digitalisera lönehanteringen för att på så sätt minska arbetsbelastningen.
- Ställa krav på regionens verksamheter och chefer att direktiv för utlägg efterlevs och införa rutiner där alla chefer och medarbetare löpande informeras om rutinen för resebokningar och vikten av korrekta underlag avseende reseräkningar, utlägg mm.
- Säkerställa att regionstyrelsen och nämnderna tillser att tid- och avvikelserapportering samt attest av underlag sker korrekt och i tid. Då det åligger styrelse och nämnder ett ansvar enligt 6 kap 6§ Kommunallagen att inom sitt verksamhetsområde tillse att den interna kontrollen är tillräcklig, är det väsentligt att regionstyrelsen säkerställer att inte bara styrelsen utan även nämnderna tillser att det finns fullständiga och korrekta underlag till samtliga lönetransaktioner.
-
I en motion föreslår Richard Carlsson och Daniel Persson (SD) följande:
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att inleda försök med en ”svart låda” vid operationer för att öka patientsäkerheten och förbättra uppföljningen för personalen.
-
I en motion föreslår Richard Carlsson och Daniel Persson (SD) följande:
- Att hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att inleda försök med en ”svart låda” vid operationer för att öka patientsäkerheten och förbättra uppföljningen för personalen.
-
§ 137
Motion (S) - Jämlikhetsmotion 5: Systematiskt arbetssätt med barns och ungas rättigheter och behov
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Henrik Berglund Persson, Shida Kinuka Karlsson och Elisabeth di Paolo-Sandberg, (S) har lämna in en motion med följande yrkande:
- Att Region Gävleborg systematiskt integrerar barns och ungas rättigheter och behov i planeringen och organiseringen av hälso- och sjukvården
Bilagor
-
553kb Ladda ner dokument
-
553kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson, Kristina Michelson och Marcus Gard (S) föreslår:
- Att Region Gävleborgs analys- och uppföljningsavdelning Samhällsmedicin uppdras att undersöka om det finns ett mörkertal i psykisk ohälsa i familjer med låg socioekonomisk status och ställning i länet.
-
§ 139
Motion (S) - Personalpolitisk motion 4: En arbetsplats i ständig utveckling – Kontinuerlig tillgång till kompetensutveckling
Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie- Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson och Marcus Gard, alla (S), föreslår:
- Att Region Gävleborg erbjuder likvärdiga möjligheter till specialistutbildning för bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
- Att Region Gävleborg säkerställer att strukturerat erbjuda annan personal än anställda i sjukvården vidare- och specialiseringsutbildning.
Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
445kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Mona Davik, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att alla elever som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor med godkända betyg i länet erbjuds en anställning på heltid inom Region Gävleborgs verksamheter.
-
§ 141
Motion (S) - Personalpolitisk motion 6: Ett hållbart arbetsliv - Välfärdens arbetsplatser ska vara friska arbetsplatser
I en motion föreslår Eva Lindberg, Jan Lahenkorva, Mona Davik, Marie-Louise Dangardt, Lars Öberg, Daniel Johansson och Marcus Gard (S) följande:
- Att Region Gävleborg utvecklar nya och vidareutvecklar befintliga metoder för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar bland medarbetarna.
- Att Region Gävleborg utvecklar och förstärker rehabilitering, arbetsträning och myndighetssamverkan för att underlätta tillbakagång arbetslivet.
Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
445kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Har samtliga timmar, som den nuvarande konsulten fakturerat mellan augusti 2024 och december 2024, lagts på bolagiseringsprocessen?
- Vad har framkommit under konsultens arbete gällande bolagiseringen?
- Hur kan alla, som nu hålls utanför processen, få ta del av det som framkommit och framkommer i arbetet med bolagiseringsprocessen?
- Varför tillsattes en konsult fyra månader innan beslutet fattades?
- Om en konsult anlitades i augusti, med uppdraget att inleda arbetet med en bolagiseringsprocess, varför dröjde informationen om bolagiseringen av primärvården, till vårdanställda och länsinvånare, ända till 16 oktober?
- Hur mycket beräknas totalkostnaden bli för konsulten/konsulterna som arbetar med bolagiseringsprocessen?
Bilagor
-
401kb Ladda ner dokument
-
401kb Ladda ner dokument
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur många arbetstimmar och till vilken kostnad är den granskning gjord, som föranledde beslutet att säga upp avtalet med Gefle Läkargrupp?
- Vad har tidigare granskningar av Gefle Läkargrupp kostat?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att tid, kompetens och tillräckligt med platser finns på psykiatrin vid Hudiksvalls sjukhus för att fullfölja uppdraget att ge alla adekvat medicinsk bedömning och vård efter behov?
- Är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande beredd att genomlysa verksamheten på psykiatrin i Hudiksvall med syfte att se hur tillgängligheten för patienterna har påverkats efter stängningen av avdelning 10b?
- Kommer hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande se till att nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprätta tryggheten för patienterna på psykiatrin i Hudiksvall?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför gjordes en direktupphandling när det var så tydligt att en upphandling med annonsering skulle ha genomförts?
- Medger regionstyrelsens ordförande att tidplanen, som ni pressat fram, har lett till att en felaktig upphandling har genomförts?
- Hur mycket extra kostnader räknar ni att det blir, med anledning av den troligen felaktigt genomförda direktupphandlingen?
- I och med att konsulten fakturerat redan från augusti 2024, borde inte risk och konsekvensanalyser finnas klara att redovisas - när får vi se dem?
-
Lars Öberg (S) frågar:
- Har antalet sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har regionens utgifter för sjukresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
- Har antalet övriga färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet?
- Har faktureringen till länet kommuner för färdtjänstresor ökat eller minskat sedan införandet av det nya planeringssystemet? Med viket belopp?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- Om bolagiseringen är så avgörande för att förbättra primärvården, hur kan det då vara möjligt att de som faktiskt arbetar i vården inte ska märka någon skillnad?
- Om personalens arbete förblir oförändrat, vad är det då som skapar de påstådda förbättringarna i tillgänglighet, ekonomi och vårdkvalitet?
- Vilket av de två påståendena är sant: Är bolagiseringen en genomgripande förändring eller en förändring som knappt märks?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När utlystes tjänsten Projektledare avseende bolagiseringen?
- På vilka forum utlystes nämnda tjänst?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Hur mycket är regionstyrelsens ordförande beredd att lägga på konsultkostnader för att driva fram det ideologiska experimentet med ett affärsdrivande bolag?
- Tillkommer det några andra kostnader utöver de 1,3 miljonerna för 10- månadersavtalet för den nu projektanställda konsulten?
- Menar regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att skattebetalarna ska betala 2,3 miljoner kronor för hemligstämplat material?
- Varför anser regionstyrelsens ordförande att det är rimligt att fatta beslut i fel ordning gällande just bolagiseringsprocessen? 5. Varför är det viktigt att hålla bolagiseringsprocessen hemlig?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Anser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande att det är ansvarsfullt att fatta beslut i fel ordning, gentemot primärvårdens verksamhet, patienter och anställda?
-
Jan Lahenkorva (S) frågar:
- När beslutet om bolagisering fattades avvisades krav på risk- och konsekvensanalyser. Nu medger ni att det finns risker för patientsäkerhet, arbetsvillkor och ekonomi. Om dessa risker fanns redan då, varför valde ni att dölja eller ignorera dem vid beslutstillfället?
- Ni säger nu att det vore "löjligt att inte erkänna riskerna". Men när oppositionen varnade för samma risker bemöttes det med nonchalans. Varför tog ni inte dessa invändningar på allvar innan beslutet togs?
- Om ni nu erkänner riskerna, varför vägrade ni att genomföra en riskanalys innan beslutet?
- Ni säger att det är viktigt att skapa medvetenhet om riskerna nu när bolagiseringen redan beslutats. Men borde inte denna medvetenhet ha funnits innan ni tvingade igenom beslutet? 5. Om ni nu erkänner riskerna, borde ni inte också erkänna att ni gjorde fel som drev igenom beslutet utan en ordentlig analys?
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Vilka delar av primärvården ska bli kvar i förvaltningsform?
- De verksamheter i primärvården som blir kvar i förvaltningsform, går de med underskott?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Varför är inte en sådan stor förändring av missbruksvården uppe för politiskt beslut i ansvarig nämnd?
- Vad är anledningen till centraliseringen?
- Vilka risk- och konsekvensanalyser är gjorda? 4. Har denna stora förändring varit ute på remiss?
-
Magnus Svensson (C) frågar:
- Hur stor del av läkarkåren i Region Gävleborg är involverad i sjukvårdens beredskapsarbete?
- Hur utbredd är den Gävleborgska läkarkårens kännedom om existerande beredskapslager och deras roll vid kris eller krig?
- Hur utbredd är region Gävleborgs medarbetarkårs kännedom om existerande beredskapsplanering och deras roll vid kris eller krig?
- Hur ser du på Region Gävleborgs beredskap när det gäller kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården?
-
Ulla Andersson (V) frågar:
- Kommer regionstyrelsen få ta del av det utlovade underlaget för att kunna fatta beslut i frågan senast i maj månad, det vill säga ett år senare än utlovat?
Bilagor
-
396kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
Kristina Sjöström (V) frågar:
- Avser ni att omedelbart att tillföra mer resurser till primärvården för att korta vårdköerna och minska medarbetarnas stress och dåliga arbetsmiljö?
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument