Hoppa över navigering
  •   1

    Val av justerare

  •   2

    Fastställande av dagordningen

  •   3

    Anmälningar för kännedom

  •   4

    Redovisning av delegeringsbeslut

  • X-trafik

    • Status i kollektivtrafiken - Andréas Eriksson, (20 min)
    • Information om planeringssystemet Alfa - Andréas Eriksson och Tomas Larsson (20 min)
    • Kollbar - Kollektivtrafikbarometern - Anna Almén Kapraali, (10 min)
    • Anbaro - Barometern för anropsstyrd kollektivtrafik - Thomas Larsson, (10 min)

     

    Samhällsplanering och infrastruktur

    • Information Miljöpengarna och miljöpriset - Christine Sisell, (20 min)
    • Information om Länsplan och om genomförda åtgärder - Niklas Hermansson, (30 min)

     

    Folkhälsa och hållbarhet

    • Samverkan för ökad skolnärvaro – en social investering - Återrapportering - Emma Mårtensson och Jenny Myrberg, (30 min)
  •   6

    Ekonomisk månadsrapport per februari 2025

  • Region Gävleborg har tagit fram en strategi – Strategi för ett tillgängligt Gävleborg – Rumslig närhet, digital tillgänglighet och fysisk mobilitet med målår 2045. Syftet med strategin är att ge vägledning och styrning i länets gemensamma arbete med att utveckla och säkra en god och hållbar tillgänglighet för länets invånare, besökare och näringsliv. Strategin ska bidra till uppfyllande av effektmålen i den regionala utvecklingsstrategin (RUS). Strategi för ett tillgängligt Gävleborg ersätter tidigare Infrastrukturprogram från 2013.

     

    Förslaget till strategi har varit ute på remiss under perioden 8 maj – 15 september 2024, efter beslut i Hållbarhetsnämnden. Strategin fick ett positivt mottagande och svarsfrekvensen var god, med yttranden från bland andra flertalet av länets kommuner, kringliggande regioner och berörda nationella myndigheter. Inkomna synpunkter har hanterats och förslaget till strategi har därefter slutbearbetats.

  • Region Gävleborg har mottagit remissen för revideringen av Energi- och klimatstrategi Gävleborgs län 2025-2030 från Länsstyrelsen Gävleborg. Ett yttrande på denna remiss har tagits fram och ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast den 4 april 2025

  • Vid Regionfullmäktige 6-7 maj är ärendet Regler för bidrag inom Region Gävleborg på dagordningen. Ärendet möter organisationens behov av ett övergripande och mer tydligt regeldokument för bidrag till organisationer och föreningar. Regeldokumentet omfattar alla bidragsformer där formerna för bidragsgivandet bestäms av Region Gävleborg. Se ”Bidrag - Regel - Region Gävleborg”, Platina-ID: 01-858695, Diarienummer: RS 2024/3149.

     

    Hållbarhetsnämndens styrdokument behöver därför uppdateras - för att på ett logiskt sätt hänga ihop med det regionövergripande styrdokumentet.

  • Kommunens uppgifter för färdtjänst och riksfärdtjänst kan överlåtas till den regionala kollektivtrafikmyndigheten som enligt lagen om kollektivtrafik (2010:1065) ansvarar för kollektivtrafiken i länet. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten tar då över kommunens ansvar för färdtjänst och riksfärdtjänst.

     

    Landstinget/Regionen har sedan 2003 beslutat om färdtjänst och riksfärdtjänst åt Söderhamns kommun men resor till och från daglig verksamhet har varit undantagna. I tillämpningsanvisningarna för färdtjänst i Gävleborgs län finns beskrivet att dessa resor inte ingår utan är ett kommunalt ansvar. Tillämpningsanvisningar kommer att revideras under året för att bland annat tydliggöra att avsteg kan göras efter särskild överenskommelse.

     

    Överlåtelsen för tillståndsgivningen för färdtjänst till och från daglig verksamhet för Söderhamns kommun ska gälla från den 1 juni 2025 och tillsvidare.

     

  • Region Gävleborg hyr 9 fordon av typ Regina av fordonsägaren AB Transitio.

     

    AB Transitio har tillsammans med andra berörda parter genomfört en omfattande utredning gällande Reginaflottans status och framtid. Denna utredning samt ett sedan fortsatt genomfört arbete har resulterat i en rekommendation att genomföra livslängdssäkrande aktiviteter för att säkerställa att Reginafordonen kan vara i drift under hela den planerade tekniska livslängden, vilket för X-trafiks fordon är till åren 2031-2034 beroende på när fordonen togs i drift.

     

    Nedan område med tillhörande aktiviteter har identifierats för att säkra livslängden. Mer utförliga beskrivningar av respektive område och aktivitet finns under avsnitt ”Ärendet”.
     

    1. Tekniska uppgraderingar

    2. Serviceavtal

    3. Underhållsåtgärder

    4. Fördjupade utredningar

    5. Förvaltning

    6. Övriga aktiviteter

     

    Av de identifierade områdena så innebär område ”1. Tekniska uppgraderingar” investeringar, vilka detta investeringsbeslut avser. Kostnader kopplade till övriga områden (2. - 6.) utgörs av projekt- och förvaltningkostnader, alternativt regleras inom X-trafiks trafikavtal.  

     

    Ett genomförande av identifierade aktiviteter möjliggör även för ett eventuellt senare beslut om livslängdsförlängning alternativt anskaffning av nya fordon. Att anskaffa nya fordon utgör dock inte ett ersättande alternativ till de livslängdssäkrande aktiviteterna.

     

    Uppskattad hyrespåverkande kostnad av redan beslutade - samt nu tillkommande livslängdssäkrande investeringar inklusive tre procents ränta uppgår för X-trafiks Reginafordon till cirka 118 miljoner SEK. Beräknat över återstående teknisk livslängd.

     

    Detta beslut avseende livslängdssäkrande investeringar omfattar cirka 56 miljoner SEK för X-trafiks Reginaflotta eller motsvarande 6,2 miljoner SEK per fordon. Inräknat relativ kostnad för andel av reservfordon samt ett riskpåslag om 5% blir den totala hyrespåverkande kostnaden för den livslängdssäkrande investeringen cirka 61 miljoner SEK för X-trafiks Regina flotta.

     

    De 61 miljoner SEK utgör ett takbelopp inom vilket beslut om genomförande av olika investeringar/aktiviteter sedan kan tas på tjänstemannanivå efter rekommendation från AB Transitios styrgrupp fordon.

  • Tåg i Bergslagen AB hyr 23 stycken fordon av typ Regina av fordonsägaren AB Transitio.

     

    AB Transitio har tillsammans med andra berörda parter genomfört en omfattande utredning gällande Reginaflottans status och framtid. Denna utredning samt ett sedan fortsatt genomfört arbete har resulterat i en rekommendation att genomföra livslängdssäkrande aktiviteter för att säkerställa att Reginafordonen kan vara i drift under hela den planerade tekniska livslängden vilket är till åren 2031-2034 beroende på när fordonen togs i drift.

     

    Nedan område med tillhörande aktiviteter har identifierats för att säkra livslängden. Mer utförliga beskrivningar av respektive område och aktivitet finns under avsnitt ”Ärendet”.
     

    1. Tekniska uppgraderingar

    2. Serviceavtal

    3. Underhållsåtgärder

    4. Fördjupade utredningar

    5. Förvaltning

    6. Övriga aktiviteter

     

    Av de identifierade områdena så innebär område ”1. Tekniska uppgraderingar” investeringar, vilka detta investeringsbeslut avser. Kostnader kopplade till övriga områden (2. - 6.) utgörs av projekt- och förvaltningkostnader, alternativt regleras inom Tåg i Bergslagens trafikavtal.

     

    Ett genomförande av dessa aktiviteter möjliggör även för ett eventuellt senare beslut om livslängdsförlängning alternativt anskaffning av nya fordon. Att anskaffa nya fordon utgör dock inte ett ersättande alternativ till de livslängdssäkrande aktiviteterna.

     

    Uppskattad hyrespåverkande kostnad av redan beslutade - samt nu tillkommande livslängdssäkrande investeringar inklusive tre procents ränta uppgår för Tåg i Bergslagens 23 Reginafordon till cirka 334 miljoner SEK. Beräknat över återstående teknisk livslängd. Detta beslut avseende livslängdssäkrande investeringar omfattar cirka 145,5 miljoner SEK eller motsvarande 6,3 miljoner SEK per fordon. Inräknat relativ kostnad för andel av reservfordon samt ett riskpåslag om 5% blir den totala hyrespåverkande kostnaden för den livslängdssäkrande investeringen cirka 158 miljoner SEK.

     

    De 158 miljoner SEK utgör ett takbelopp inom vilket beslut om genomförande av olika investeringar/aktiviteter sedan kan tas på tjänstemannanivå efter rekommendation från AB Transitios styrgrupp fordon.

  • X-trafik och Dalatrafik erbjuder gemensamma biljetter som gör det enklare att resa både i Gävleborgs län och Dalarnas län på en och samma biljett.

     

    Kombinationsbiljetterna som finns är 30-dagarsbiljett och årsbiljett för kundkategorierna vuxen, 7-19 år, studerande samt seniorbiljett (endast som årsbiljett). 

     

    Biljetterna gäller på X-trafiks bussar, X-tåg, Dalatrafiks bussar, Tåg i Bergslagen (TiB) samt med SJ inom Gävleborgs län med SJ-tågtillägg. 

     

    Region Gävleborg/X-trafik har sedan tidigare ett beslut på att genomföra en prisjustering vilket skedde den 4 februari 2025 (HN 2024/131). Region Dalarna/Dalatrafik har efter detta fattat ett politiskt beslut gällande att genomföra en prisjustering den 1 maj 2025.

     

    På grund av ovan behöver en så kallad passiv prisjustering genomföras och Bilaga 2.1 – Prissättning och intäktsfördelning i befintligt samverkansavtal mellan X-trafik och Dalatrafik behöver justeras. För beslut om passiva prisjusteringar finns delegation till Hållbarhetsnämnden (RS 2021/1925).

     

    Följande handling bifogas till ärendet:

    · Bilaga 2.1 – Prissättning och intäktsfördelning

  • Hållbarhetsnämnden fattade 2018-02-08 beslut om att två bränslecellsfordon i Sandvikens trafikområde (HN 2017/22-17) skulle införas. Enligt plan skulle fordonen tankas vid den publika tankstationen för vätgas i Sandviken. Tester av fordonen skulle ske under det tidigare trafikavtalets giltighetstid där även eventuella brister hos fordonen skulle ha åtgärdats.

     

    Fordonen levererades under slutet av 2021 dock kunde tester av fordonen inte påbörjas förrän under hösten 2023 på grund av brister i den publika tankstationen samt att fordonen har haft, samt fortfarande har, omfattande driftsproblem som krävt service och reparation. Tester har främst kunnat ske i befintligt trafikavtal.

     

    Trots omfattande reparationer samt löpande underhåll har fordonen en låg tillförlitlighetsgrad. Detta i kombination med svårigheterna till kompetens avseende service och underhåll samt osäkerheten avseende de långsiktiga möjligheterna till att tanka fordonen gör att verksamheten efter dialog med trafikföretaget rekommenderar att testet av bränslecellsfordonen avslutas. Testet har dock givit verksamheten värdefulla insikter vilket beskrivs mer under ”Ärendet”.

     

    Vid ett avyttrande av bränslecellsfordonen uppskattas detta kunna ge totala kostnadsbesparingar under resterande avtalstid, fram till december 2033, på cirka 10 mnkr till 14 mnkr. Det faktiska utfallet kommer dock att påverkas av fordonens försäljningsbelopp, när i tid försäljningen sker samt valutakursen för EUR mot SEK vid betalningstidpunkten för försäljningen av fordonen.

  •   15

    Revidering av styrdokument för Tåg i Bergslagen AB

  • Information om regler kring kurser och konferenser

     

    Regionträff: Från analys till handling: så blir statistik regional ungdomspolitik

    Datum: 8 april 

    Plats: digitalt 

    Regionträff: Från analys till handling: så blir statistik regional ungdomspolitik | MUCF

     

     

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.