Möte 2021-02-02
-
1
Hålltider
-
2
Val av justerare samt datum för justering
-
3
Fastställande av dagordning
-
4
Anmälan av delegationsbeslut
-
5
Delgivningar
-
6
Kurser och konferenser
-
7
Beslutsuppföljning
-
8
Information från hälso- och sjukvårdsdirektören
-
9
Resultatredovisning per december
-
I regionfullmäktiges budget för 2020 tilldelades hälso- och sjukvårdsnämnden en ram på 6 222,2 mnkr.
Årets resultat uppgick till +81,3 mnkr jämfört med budgeterade 0,0 mnkr. Verksamhetens intäkter uppgick till 8 551,2 mnkr och avvek positivt mot budget med 715,7 mnkr. Den främsta förklaringen bakom denna avvikelse var högre riktade statsbidrag. Verksamhetens kostnader uppgick till 8 469,9 mnkr och avvek negativt mot budget med -634,4 mnkr. Främsta anledningen var högre kostnader e än budget för egen och inhyrd personal.
Årets investeringar uppgick till 65,6 mnkr, vilket var 54,4 mnkr lägre än planerat. Avvikelsen mot budget beror främst på förseningar i flertalet större investeringsprojekt som en konsekvens utav corona pandemin. Den största enskilda investeringarna under året var en analysapparat inom Laboratoriemedicin för att analysera Covid prover på Gävle Sjukhus för 2,1 mnkr.
Av de politiska prioriteringarna bedöms de flesta av målen som helt eller delvis uppnådda. Målen ”Vården ska vara lätt att nå och ges i rimlig tid” samt ”Den nationella kunskapsstyrningen, som syftar till jämlik och jämställd hälsa och sjukvård, ska etableras och vara i drift inom alla programområden” bedöms dock som ej uppnådda. -
11
Verksamhetsplan 2020 för hälso- och sjukvårdsförvaltningen - uppföljning helår
-
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen rapporterar status gällande de kontrollmoment som finns i internkontrollplan för 2020 per helår.
Noteras att ett flertal områden avviker från önskat läge och att detta direkt eller indirekt har sin orsak i de omprioriteringar som har gjorts inom hälso- och sjukvården på grund av utbrottet av covid-19. -
16
Information - Rehabiliteringsarbetet för covid-19 patienter
-
Vårdgivaren är enligt Patientsäkerhetslagen skyldig att upprätta årlig Patientsäkerhetsberättelse.
Region Gävleborgs Kvalitet- och Patientsäkerhetsberättelse beskriver struktur, process och resultat för patientsäkerhetsarbetet 2020.
Region Gävleborgs Kvalitet och patientsäkerhetsberättelse beskriver även mål och strategier för patientsäkerhetsarbetet 2021 för Region Gävleborg. -
18
Information från Sjukvårdsregion Mellansverige
-
19
Smittskyddsläkare Region Gävleborg
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade sammanträdesdagar för 2021 den 21:e september 2020.
Regionstyrelsen har beslutat att budgetprocessen 2022 ska flyttas fram så att beslut om budget sker vid regionfullmäktiges sammanträde den 23 november 2021.
Detta innebär att beslut om fördelning av ramarna för hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ske i december.
Med hänvisning till reviderad tidplan budget 2022 och ekonomisk plan 2023-2024 föreslås att ett extra sammanträde hålls i december 2021.Bilagor
-
271kb Ladda ner dokument
-
-
En granskning av processen vårdplatsutnyttjande har genomförts. Revisorernas bedömning är att Regionstyrelsen; till övervägande del säkerställer att processen för vårdplatsutnyttjande är ändamålsenlig.
Ett antal rekommendationer lämnas av revisorerna.
Följande svar (i korthet) på revisorernas rekommendationer lämnas:
Att i ökad omfattning medvetandegöra vårdplatskoordinatorns roll
Svar: Vårdplatskoordinatorns roll är känd i verksamheterna och har dagliga avstämningar med de olika avdelningarna.
Att säkerställa att statistik som inrapporteras i verksamhetssystem är tillförlitlig
Svar: Verksamheterna är medvetna om att det kan bli fördröjning av data. Uppfattningen är dock att information om platsläget sprids inom och mellan verksamheterna på ett tillförlitligt sätt. Nytt vårdinformationssystem förväntas underlätta arbetet med statistik.
Att dokumentera arbetsbeskrivningar/processer för vårdplatsfördelning/beläggning under dygnets alla timmar
Svar: Överbeläggningsrutin finns och efterlevs av verksamheterna. Vårdplatskoordinator har alltid avstämningar med den jourläkare som jobbar eftermiddag/helg.
Att mer aktivt vidta åtgärder för att minska överbeläggningar
Svar: Antalet överbeläggningar och utlokaliserade patienter har minskat underslutet på 2019 och fram till Covid-19 pandemin. Verksamheterna arbetar aktivt med statistik och årshjulsplanering för att kunna bemanna efter behov i så stor utsträckning som det är möjligt.
Ärendet
Sen slutet på 2019 fram till våren 2020 när Covid-19 pandemin startade har antalet överbeläggningar och utlokaliserade patienter minskat sett till föregående år. Antalet utlokaliserade patienter har till exempel minskat med mer än 30 % under våren 2020 jämfört med våren 2019.Bilagor
-
253kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Redovisning av de ärenden som behandlades på Sjukvårdsregion Mellansveriges sammanträde 2020-12-04.