Möte 2020-02-19
-
1
Hålltider
-
2
Val av justerare samt datum för justering
-
3
Fastställande av dagordningen
-
4
Anmälan av delegationsärenden
-
5
Delgivningar
-
6
Kurser och konferenser
-
7
Beslutsuppföljning
-
Besvarande av frågor från Kent Olsson (SVG)
-
På Tv-länsnyheterna sägs att det är 40 % högre risk att avlida i hjärtinfarkt i Gävleborgs län än i Stockholm. Vad beror detta på? Hur åtgärdas detta?
-
Från samma program sades att 6 vårdplatser på MAVA stängdes på grund av personalbrist. Hur åtgärdas detta då befolkningen blir allt äldre och kan behöva denna hjälp snabbt?
-
Region Gävleborg har inte något avtal med SOS-alarm om sms-livräddare i länet.
-
Kömiljarden har ökats från 1,6 mdkr till 2,9 mdkr och hur agerar regionen för att komma i åtnjutande av dessa pengar denna gång? Förra året lyckades vi inte och det är efter vad som sägs ofta långa köer på akuten på våra sjukhus.
-
-
9
Resultat per januari
-
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen rapporterar status gällande de kontrollmoment som finns i internkontrollplan för 2019.
Ett område avviker från önskat läge:
Andel verksamhetsområden som uppnår sitt prioriterade tillgänglighetsmått. Detta uppnås i ungefär hälften av verksamhetsområdena. Noteras att merparten av verksamhetsområdena rapporterar om stora förbättringar mot föregående år. Särskilt fokus har varit på de verksamhetsområden som uppvisat störst avvikelse. -
Ett medborgarförslag har inkommit gällande att sätta tillbaka TV-apparaterna på ortopedavdelningarna.
Den enhet som beskrivs i förslaget är en elektiv enhet där en tidig mobilisering är av stor vikt för att kunna hålla korta vårdtider men även för att minska postoperativa komplikationer. TV-apparater på patientsalar har plockats bort på flera håll runt om i landet då det har visat sig bidra till stillasittande, fördröjd mobilisering och därmed fördröjd vårdtid. I de gemensamma utrymmet finns det en TV.Bilagor
-
493kb Ladda ner dokument
-
-
14
Utveckling av God och nära vård Gävleborg
-
15
Nationell Kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvården - Personcentrerade sammanhållna vårdförlopp
-
16
Information från Samverkansnämnden Uppsala - Örebro sjukvårdsregion
-
En granskning av anskaffning av medicinteknisk utrustning har genomförts. Revisorernas bedömning är att Regionstyrelsen, i begränsad utsträckning, har säkerställt att arbetet med anskaffning av medicinteknisk utrustning är ändamålsenlig.
Ett flertal rekommendationer lämnas av revisorerna. De viktigaste åtgärderna för att möta revisorernas rekommendationer är:
Ett utökat samarbete med Medicin teknik för att jobba mer mot en ”livscykelhantering” av medicintekniska produkter.
Samarbete med Framtidsbygget för att ta fram en långsiktig investeringsplan för övergripande behov av medicinteknisk utrustning i och med flytt till nya lokaler.
Beslut om upphandling av IT-stöd är taget, förberedelser för upphandling pågår.
Investeringsramen är en godkänd investeringsnivå och innebär inte beslut om att upphandla enskilda investeringar. Teknikutveckling, nya behandlingsmetoder med mera kan leda till förändrade behov av investeringar och ibland kan investeringar behöva flyttas fram på grund av långa upphandlingstider (t ex överklaganden, svårt att få loss personal för referensgruppsarbete och kravspecificering).
Hälsoekonomiska värderingar kommer ingå som en del i ett ordnat införande av medicintekniska produkter, vilket är under utveckling på nationell, regional och lokal nivå.Bilagor
-
572kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
18
Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för anhöriga/närstående till patienter vid vård utanför det egna länet - BESLUT
Syftet med ett gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för patienter och anhöriga vid vård utanför den egna regionen är att skapa jämlika förutsättningar för patienter samt anhöriga/närstående vid vård utanför den egna regionen.
Den kartläggning som har gjorts visar att regionerna har ett relativt gemensamt synsätt i frågan.
Det gemensamma regelverket reglerar boende vid vård utanför det egna länet för:-
Patienter
-
Anhöriga till vuxna patienter
-
Anhöriga till minderåriga patienter
-
Anhöriga till patienter med akut oplanerat vårdbehov vid livshotande tillstånd
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion föreslår Hans Backman (L)
-
Att det i Region Gävleborg ska finnas en möjlighet för läkare att mörka ett helt besök i systemet så att det inte blir tillgängligt på nätet
-
Att det i region Gävleborg ska inrättas ett multikompetent specialistteam som kan gå in som hjälp vid upptäckt av ett könsstympat barn
-
Att det Region Gävleborg införs en obligatorisk utbildning till samtlig vårdpersonal angående hedersförtryck
Bilagor
-
575kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Vårdgivaren är enligt Patientsäkerhetslagen skyldig att upprätta årlig Patientsäkerhetsberättelse.
Region Gävleborgs Kvalitet- och Patientsäkerhetsberättelse beskriver struktur, process och resultat för patientsäkerhetsarbetet 2019.
Bollnäs sjukhus Kvalitet- och Patientsäkerhetsberättelse beskriver struktur, process och resultat för patientsäkerhetsarbetet 2019 för Bollnäs sjukhus/Aleris.
Region Gävleborgs Kvalitet och patientsäkerhetsberättelse beskriver även mål och strategier för patientsäkerhetsarbetet 2020 för Region Gävleborg inkluderat Bollnäs sjukhus.Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-