Hoppa över navigering
  •   1

    Val av justerare

  •   2

    Fastställande av dagordningen

  • Regionstyrelse beslutade 2024-05-02 (§ 139) om en översyn av Regional utvecklingsstrategi Gävleborg 2020-2030 (RUS) samt att utvecklingsutskottet utgör styrgrupp tillsammans med en representant från (V) och (SVG).

    En analys har tagits fram i syfte att bedöma huruvida saker som har hänt sedan RUS antogs utgör grund för revidering av RUS samt i vilken omfattning. Analysen behandlar utvecklingen i omvärlden sedan RUS antagande samt policyutveckling av särskild relevans för regionalt utvecklingsarbete. Sammantaget är den övergripande slutsatsen är att RUS mål och prioriteringar står sig väl Analysen har legat till grund för dialogarbete som pågår i nätverk med regionala utvecklingsaktörer. Dialogerna har hittills delvis bekräftat bilden att RUS står sig väl, med några förtydligande punkter.

     

    Bilagor

  •   4

    Regionala utvecklingsdirektören informerar

  • Enligt ellagen ska elnätsföretagen vartannat år ta fram nätutvecklingsplaner som beskriver hur deras elnät ska utvecklas under den kommande tioårsperioden. 2024 är första året som dessa tas fram och de är nu på samråd. Region Gävleborg avser att yttra sig över energibolagens nätutvecklingsplaner med utgångspunkt i det Regionala utvecklingsuppdraget.

     

  • En ny arbetsordning har tagits fram för Central Sweden ideell förening efter en större översyn av föreningens verksamhet. Enligt denna genomförs under hösten en gemensam prioriteringsprocess mellan de tre medlemsregionerna för föreningens verksamhetsplanering kommande år. Som ett led i denna process förs en intern dialog i respektive region, inom förvaltningen och med ansvarig nämnd, i region Gävleborgs fall utvecklingsutskottet.

     

    Bilagor

  • Region Gävleborg beslutade 2015 om ett direktiv om medel för regionala tillväxtåtgärder (reviderat 2016). De medel som direktivet berör är statliga och Region Gävleborg har sedan regionbildningen 2015 ansvarat för dessa. Direktivet är nu i behov av en revidering.

     

    Ändringarna är delvis av formell/redaktionell art då förordningar ändrats, tillkommit eller utgått. Region Gävleborg har även formellt bytt beteckning från landsting till region. Beteckningen på de statliga medlen har ändrats av regering och riksdag från ’regionala tillväxtmedel’ till ’regionala utvecklingsmedel’.

     

    Ett avsnitt (§ 6) föreslås läggas till för att förtydliga uttolkningen av de förordningar som specifikt styr företagsstöd. Förslagen bygger dels på Tillväxtverkets rekommendationer (handbok) dels på utarbetad praxis. Genom att lägga till detta avsnitt tydliggörs hur Region Gävleborg ska tillämpa användningen av dessa medel.

     

    Gränsen för stöd av mindre betydelse (de minimis) enligt EU:s statsstödsregler har höjts från 200.000 euro till 300.000 euro. Tidigare svenska förordningar uttolkade de minimis till 1.800.000 kronor (motsvarande 200.000 euro). Nuvarande förordning fastställer inget svenskt belopp. Regeringen avser däremot att fastställa en ny växelkurs för EU:s programperiod 2021-2027, där växelkursen 10,50 kronor per euro ska tillämpas. Förvaltningen föreslår mot bakgrund av detta att Region Gävleborgs tillämpning av de minimis-gränsen (300.000 euro) ska vara 3.000.000 kronor.

     

    Direktivet från 2016 samt det föreslagna reviderade direktivet bifogas ärendet.

     

    Tillväxtverkets handbok:

    Regionalt företagsstöd - handbok - NypsCentralen

     

    Bilagor

  • Region Gävleborg har haft uppdraget Regional digitaliseringskoordinator 2018-2023, och här presenteras slutsatserna som Tillväxtverket har överlämnat till regeringen. Materialet innehåller även presentation av hur digitaliseringsfrågorna drivs inom det regionala utvecklingsuppdraget genom flernivåstyret.

     

  • Utvecklingsutskottet ska inför varje nytt kalenderår upprätta plan över sina sammanträden. Sammanträdesplanen har koordinerats med övriga sammanträden för att skapa ett bra flöde för ärende i olika instanser.

     

  • Akkes Livs AB driver livsmedelsbutiken i Stråtjära. Butiken har ett brett utbud med allt från matvaror till lite biltillbehör. Den är paketombud samt ombud för Systembolaget och Svenska Spel. Drivmedelsstation finns vid butikslokalen.

    Butiken är en servicepunkt och har en kafédel.

     

    Akkes Livs AB har inkommit med en ansökan om investeringsbidrag för att tillgänglighetsanpassa entré för 465 650 kr samt renovera taket för 228 560 kr, vilket ger en total kostnad om 694 210 kr exklusive moms.

    Investeringarna har sin bakgrund i att

    • merparten av kunderna är äldre, de går med rollator eller önskar ta med kundvagnen ut till bilen, det är svårt i dagsläget då dörrarna är tunga och det är höga trösklar samt
    • i framtiden önskar butiken sätta upp solceller, därför behöver en del av taket renoveras då butiken för länge sedan fick en vattenläcka som renoverades på ett undermåligt sätt.

     

    Tillgången till kommersiell service är avgörande för en levande landsbygd. Butiken utgör en del av Söderhamns kommuns fyra viktiga noder, Holmsveden-Stråtjära. Investeringen i tillgänglighetsanpassad entré samt renovering av tak (för framtida solceller) görs för att göra butiken mer lättillgänglig för alla och med perspektiv för framtiden.

     

    Prioriterat målområde i RUS är Attraktiva och tillgängliga platser med effektmålet att Gävleborg har attraktiva platser och goda livsmiljöer för boende, arbete, företagande och besökare.

     

    Den stödberättigande kostnaden för investeringen uppgår till 694 210 kr. Stödprocenten om 85 % ger ett stöd om 590 079 kr. Investeringen belastar Region Gävleborgs anslag 1:1.

     

    Bilagor

  • Vaxholm Komposit AB tillverkar främst specialtillverkade högteknologiska produkter inom den marina sektorn men jobbar även med tillverkning inom andra sektorer. Företaget har vuxit ur sina lokaler i Vaxholm och har därför etablerat sig i Söderhamn. Prototyptillverkning och slutmontering kommer vara kvar i Vaxholm medan all serieproduktion kommer ligga i Söderhamn. Enligt förordningen ska flytt av ett företags verksamhet från ett län till ett annat län handläggas av Tillväxtverket om det rör sig om ett regionalt investeringsstöd. Men eftersom företaget sökt erbjudandet medelstora investeringar som motsvarar särskilt investeringsstöd skriver Tillväxtverket att det är regionens ansvar att besluta i ärendet. Den totala investeringskostnaden uppgår till 6 011 393 kr och där ingår kostnader för formverktyg 2,2 miljoner kr, lackbox 500 000 kr, laserprojektor 400 000 kr, traktor 450 000 kr, slip och kapbox 400 000 kr, injiceringsbord 396 000 kr, fräs 291 337 kr, 3D-printer 261 000 kr, kontorsbod 180 000 kr, bockkranar 139 000 kr, kontrollant 30 000 kr samt kostnader för brand och inbrottslarm, port mellan hallarna och ventilation för 465 000 kr. Finansiering sker genom banklån 3 miljoner kr, egna medel 1 miljon kr och resterande del stöd från Region Gävleborg.

     

    Vad gäller företagets ekonomi har de tidigare år gjort stora utdelningar och även gjort goda resultat. Under 2023 har dock omsättning, resultat samt kassa och bank minskat kraftigt. Företaget skriver i årsredovisningen för 2023 att omsättningsminskningen beror på att en av bolagets större kunder hamnade på obestånd under 2023. Gällande utdelningarna under 2021 och 2022 skriver företaget att 2,5 miljoner kr under 2023 har lånats tillbaka till företaget för att stötta upp likviditeten. I Söderhamn jobbar för närvarande 14 personer där 6 flyttade med från Vaxholm och 8 har nyrekryterats lokalt. Totalt väntas etableringen inom ett år resultera i 30 nya arbetstillfällen vilket är mycket för en kommun som Söderhamn. Just nu är det paus i rekryteringen då alla nya måste läras upp men om allt går enligt plan så kan ytterligare rekrytering ske mot hösten då företaget även får tillgång till andra halvan av den 3 000 kvadratmeter stora lokalen.

     

    Söderhamns kommun är mycket positiv till företagets etablering då det skapas många nya arbetstillfällen och kommunen är en skärgårdskommun. Främsta skälet till att företaget gör den här satsningen är att stora kunder som till exempel försvaret och polisen kräver att det finns hög produktionskapacitet när de väl lägger sina beställningar. En av näringslivsstrategerna på Region Gävleborg skriver att för Söderhamn som kommun är det strategiskt viktigt att företaget har en koppling till försvaret då det redan finns annan försvarsrelaterad verksamhet i kommunen. Företaget har hög andel utrikes födda med några från Polen, en från Nigeria, en från Iran och några från Tyskland och har ett nära samarbete med arbetsförmedlingen i Söderhamn. Miljövänliga produkter är en viktig fråga för företaget som efterfrågas av kunderna och de tillverkar båtar med lättdrivna skrov för lägre bensinåtgång samt flygande båtar som svävar över vattnet vilket också drar mindre bensin eftersom det inte finns något vattenmotstånd. Komposit är också ett lättare material än många andra och företaget försöker välja så miljövänliga material som möjligt i produktionen. Prioriterat målområde i RUS är Konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.

     

    Bilagor

  • Företaget hette tidigare Kesam Industrilackering AB. Företaget är en viktig underleverantör till många större industriföretag i regionen och närheten till lackering är en konkurrensfördel för många av dessa. Under 2022 sålde de tidigare ägarna 60% av företaget till MPA koncernen. Företaget ägs nu av MPA Måleriproduktion AB 60%, Micael Andersson 20% och Christer Wallin 20%. Investeringen avser ny produktionslokal 5 000 000 kr, bläster 4 000 000 kr, målningsbox 3 700 000 kr, travers 1 000 000 kr samt el, tryckluft, värmeåtervinning, kokare 1 000 000 kr. Företaget vill i detta investeringsprojekt effektivisera och utöka produktionskapaciteten genom att bygga ut den befintliga produktionslokalen och därmed göra plats för en ny blästerhall och målningsbox. Investeringen kommer leda till att företaget kan ta emot fler och större uppdrag och därmed öka omsättningen och på sikt kunna anställa fler personer.

     

    Främsta skälet till att göra investeringen är att efterfrågan ökar inte minst från försvaret och väntas göra så under många år framöver. Försvaret kräver vattenbaserade färger vilket dagens maskinpark inte klarar av då förbehandling är ett krav då det krävs en extremt ren yta. Finansiering sker med banklån 11 025 000 kr och resterande del från Region Gävleborg. Företaget anser själva att investeringen ger högre produktivitet, lägre miljöpåverkan och bättre ergonomi. Företaget hyr idag en fastighet i Arbrå som de inte är nöjda med då hyresvärden inte vill investera i fastigheten och det är höga energikostnader. Företaget har även verksamhet i Norrborn och faller investeringen ut enligt plan kommer all verksamhet flyttas över till Norrborn. Företaget uppger att förbrukningen på värme i lokalen i Arbrå ligger på ca 490 mvh/år medan den blir noll för lokalen i Norrborn eftersom det finns ett värmeöverskott där sedan tidigare. Förbrukningen av el uppgår till 250 000 kw/år i Arbrå och beräknas minska med 100 000 kw/år i Norrborn tack vare ny lokal och ny utrustning.

     

    Företaget har tidigare fått konsultstöd för energikartläggning i ramprojekt företagsstöd cirkulär ekonomi och det aktuella stödärendet kan också ingå som en del av ramprojekt företagsstöd cirkulär ekonomi vilket medför att hälften av det föreslagna bifallsbeloppet finansieras av anslag 1:1 och andra hälften finansieras av ramprojektet. Vad gäller social hållbarhet så utgör företaget en bra inkörsport på arbetsmarknaden med enkla instegsjobb i samarbete med arbetsförmedlingen för att kunna erbjuda grupper som har det tufft på arbetsmarknaden som utrikes födda och människor med funktionsnedsättning ett jobb. Idag finns det 3 kvinnor och 23 män anställda på företaget. På egen hand har företaget inte så god ekonomi för en så stor investering men koncernen ser ut att ha råd att skjuta till pengar för att göra investeringen och det har gjorts stora utdelningar från koncernens moderbolag. Men och andra sidan avser företaget ta stora lån och företaget ägs endast till 60% av koncernen. Företagets kommentar kring koncernens goda ekonomi är att deras företag ett normalår gör en vinst på lite under en miljon kr vilket gör att det blir en lång återbetalningstid innan investeringen har gått med vinst. Varje företag i koncernen ses som självständiga enheter som ska kunna finansiera sina investeringar på egen hand genom att ta lån från banken. Det är också en viktig investering för Bollnäs kommun som väntas resultera i tre nya arbetstillfällen och det finns en tydlig klimatnytta med investeringen. Prioriterat målområde i RUS är Samhällsnyttig, cirkulär och biobaserad ekonomi med effektmålet att Gävleborg har ett näringsliv som ställt om till en cirkulär och mer biobaserad ekonomi.

     

    Bilagor

  • Byggdagboken i Sverige AB grundades 2007 efter grundarens erfarenheter av att arbeta i byggbranschen. Han såg ett behov av digitala verktyg som skulle kunna samla hela byggprojektets dokumentation stort som litet. För att göra detta så startade han byggdagboken som idag är en plattform för byggprojekt där både enskilda entreprenörer och större bolag/kommuner kan följa dokumentationen och genom plattformen kommunicera ut i byggprojektet. 

     

    Funktionaliteterna idag innefattar allt från budgetering, fakturering och tidrapporter. Plattformen är idag anpassad för att matcha de flesta affärssystem.

    Funktionaliteterna idag innefattar allt från budgetering, fakturering och tidrapporter. Plattformen är idag anpassad för att matcha de flesta affärssystem.

     

     

    Företagets ekonomi senaste tre åren,

     

    Omsättning                                Resultat efter finansiella poster

     

    2021              17 183 000                                               805 000

     

    2022              20 849 000                                               1 683 000

                         

    2023              23 073 000                                               3 078 000

     

    Utöver detta så har företaget 2 512 000 Kr i kassa och bank. En överföring har skett till moderbolaget på 500 000 Kr och ägarna har gjort en insättning på 4 000 000 Kr. Företaget har inga långfristiga skulder men däremot relativt stora kortfristiga skulder samt en skatteskuld de idag har anstånd med, den summan är 245 635 Kr.

     

    Företaget söker nu stöd för att utveckla deras plattform och möta behov hos framförallt offentliga verksamheter. Investeringen består av att utveckla en tjänst inom kostnadskontroll och kommunikation i drift och investeringsprojekt. Investeringen ska generera ett tillägsverktyg till företagets existerande tjänst. Detta kommer ge kunden möjligheten att få överskådlig och enkel kostnadskontroll.

    För att göra detta så vill företaget ta in konsulter för att göra följande,

     

    UX/UI specialist (4mån) kostnad 730 400 Kr

    Infraspecialist/Cloud expert (9 mån) 1 718 600 Kr

    QA specialist (6 mån) 896 400 Kr

    Frontend utvecklare (9 mån) 1 568 700  

    Backend utvecklare (9 mån/2personer) 3 137 700 Kr

     

    Total kostnad för investeringen är 8 051 300 Kr. Företaget har sökt stöd för hela beloppet.

     

    Investeringen bedöms ligga inom företagets ordinarie utvecklingsarbete. Ingen ny tjänst kommer att skapas utan investeringen kommer leda till en förbättrad tjänst som ligger inom företagets erbjudande idag. Offerterna nämner inte heller något specifikt om tillägg av något erbjudande utan allmänna utvecklingskostnader. Denna offert ligger också i linje med vad företaget årligen betalar i externa tjänster. Det är i dagsläget deras näst största post där de spenderat mellan 9-10 miljoner årligen de senaste tre åren, därmed avslås ansökan.

     

    Bilagor

  • § 55

    Val av justerare

  • § 56

    Fastställande av dagordningen

  • Inga anmälningar till dagens sammanträde.

     

  • Regionstyrelse beslutade 2024-05-02 (§ 139) om en översyn av Regional utvecklingsstrategi Gävleborg 2020-2030 (RUS) samt att utvecklingsutskottet utgör styrgrupp tillsammans med en representant från (V) och (SVG).

    En analys har tagits fram i syfte att bedöma huruvida saker som har hänt sedan RUS antogs utgör grund för revidering av RUS samt i vilken omfattning. Analysen behandlar utvecklingen i omvärlden sedan RUS antagande samt policyutveckling av särskild relevans för regionalt utvecklingsarbete. Sammantaget är den övergripande slutsatsen är att RUS mål och prioriteringar står sig väl Analysen har legat till grund för dialogarbete som pågår i nätverk med regionala utvecklingsaktörer. Dialogerna har hittills delvis bekräftat bilden att RUS står sig väl, med några förtydligande punkter.

     

    Bilagor

  • Katrien Vanhaverbeke, regional utvecklingsdirektör, informerar om:

     

    •  SVESAM
    •  Förslag på formaliserad samverkan Norra Mellansverige.
    • Företaget Monitor ERP Systems AB från Region Gävleborg har blivit utsedd till Årets företagare i den nationella tävlingen.
    • Dotterbolaget Movexum är mitt uppe i avtalsskrivning med medfinansierande parter.

     

     

  • Enligt ellagen ska elnätsföretagen vartannat år ta fram nätutvecklingsplaner som beskriver hur deras elnät ska utvecklas under den kommande tioårsperioden. 2024 är första året som dessa tas fram och de är nu på samråd. Region Gävleborg avser att yttra sig över energibolagens nätutvecklingsplaner med utgångspunkt i det Regionala utvecklingsuppdraget.

     

  • En ny arbetsordning har tagits fram för Central Sweden ideell förening efter en större översyn av föreningens verksamhet. Enligt denna genomförs under hösten en gemensam prioriteringsprocess mellan de tre medlemsregionerna för föreningens verksamhetsplanering kommande år. Som ett led i denna process förs en intern dialog i respektive region, inom förvaltningen och med ansvarig nämnd, i region Gävleborgs fall utvecklingsutskottet.

     

    Bilagor

  • Region Gävleborg beslutade 2015 om ett direktiv om medel för regionala tillväxtåtgärder (reviderat 2016). De medel som direktivet berör är statliga och Region Gävleborg har sedan regionbildningen 2015 ansvarat för dessa. Direktivet är nu i behov av en revidering.

     

    Ändringarna är delvis av formell/redaktionell art då förordningar ändrats, tillkommit eller utgått. Region Gävleborg har även formellt bytt beteckning från landsting till region. Beteckningen på de statliga medlen har ändrats av regering och riksdag från ’regionala tillväxtmedel’ till ’regionala utvecklingsmedel’.

     

    Ett avsnitt (§ 6) föreslås läggas till för att förtydliga uttolkningen av de förordningar som specifikt styr företagsstöd. Förslagen bygger dels på Tillväxtverkets rekommendationer (handbok) dels på utarbetad praxis. Genom att lägga till detta avsnitt tydliggörs hur Region Gävleborg ska tillämpa användningen av dessa medel.

     

    Gränsen för stöd av mindre betydelse (de minimis) enligt EU:s statsstödsregler har höjts från 200.000 euro till 300.000 euro. Tidigare svenska förordningar uttolkade de minimis till 1.800.000 kronor (motsvarande 200.000 euro). Nuvarande förordning fastställer inget svenskt belopp. Regeringen avser däremot att fastställa en ny växelkurs för EU:s programperiod 2021-2027, där växelkursen 10,50 kronor per euro ska tillämpas. Förvaltningen föreslår mot bakgrund av detta att Region Gävleborgs tillämpning av de minimis-gränsen (300.000 euro) ska vara 3.000.000 kronor.

     

    Direktivet från 2016 samt det föreslagna reviderade direktivet bifogas ärendet.

    Bilagor

  • Region Gävleborg har haft uppdraget Regional digitaliseringskoordinator 2018-2023, och här presenteras slutsatserna som Tillväxtverket har överlämnat till regeringen. Materialet innehåller även presentation av hur digitaliseringsfrågorna drivs inom det regionala utvecklingsuppdraget genom flernivåstyret.

     

  • Utvecklingsutskottet ska inför varje nytt kalenderår upprätta plan över sina sammanträden. Sammanträdesplanen har koordinerats med övriga sammanträden för att skapa ett bra flöde för ärende i olika instanser.

     

    Bilagor

  • Akkes Livs AB driver livsmedelsbutiken i Stråtjära. Butiken har ett brett utbud med allt från matvaror till lite biltillbehör. Den är paketombud samt ombud för Systembolaget och Svenska Spel. Drivmedelsstation finns vid butikslokalen.

    Butiken är en servicepunkt och har en kafédel.

     

    Akkes Livs AB har inkommit med en ansökan om investeringsbidrag för att tillgänglighetsanpassa entré för 465 650 kr samt renovera taket för 228 560 kr, vilket ger en total kostnad om 694 210 kr exklusive moms.

    Investeringarna har sin bakgrund i att

    • merparten av kunderna är äldre, de går med rollator eller önskar ta med kundvagnen ut till bilen, det är svårt i dagsläget då dörrarna är tunga och det är höga trösklar samt
    • i framtiden önskar butiken sätta upp solceller, därför behöver en del av taket renoveras då butiken för länge sedan fick en vattenläcka som renoverades på ett undermåligt sätt.

     

    Tillgången till kommersiell service är avgörande för en levande landsbygd. Butiken utgör en del av Söderhamns kommuns fyra viktiga noder, Holmsveden-Stråtjära. Investeringen i tillgänglighetsanpassad entré samt renovering av tak (för framtida solceller) görs för att göra butiken mer lättillgänglig för alla och med perspektiv för framtiden.

     

    Prioriterat målområde i RUS är Attraktiva och tillgängliga platser med effektmålet att Gävleborg har attraktiva platser och goda livsmiljöer för boende, arbete, företagande och besökare.

     

    Den stödberättigande kostnaden för investeringen uppgår till 694 210 kr. Stödprocenten om 85 % ger ett stöd om 590 079 kr. Investeringen belastar Region Gävleborgs anslag 1:1.

     

    Bilagor

  • Vaxholm Komposit AB tillverkar främst specialtillverkade högteknologiska produkter inom den marina sektorn men jobbar även med tillverkning inom andra sektorer. Företaget har vuxit ur sina lokaler i Vaxholm och har därför etablerat sig i Söderhamn. Prototyptillverkning och slutmontering kommer vara kvar i Vaxholm medan all serieproduktion kommer ligga i Söderhamn. Enligt förordningen ska flytt av ett företags verksamhet från ett län till ett annat län handläggas av Tillväxtverket om det rör sig om ett regionalt investeringsstöd. Men eftersom företaget sökt erbjudandet medelstora investeringar som motsvarar särskilt investeringsstöd skriver Tillväxtverket att det är regionens ansvar att besluta i ärendet. Den totala investeringskostnaden uppgår till 6 011 393 kr och där ingår kostnader för formverktyg 2,2 miljoner kr, lackbox 500 000 kr, laserprojektor 400 000 kr, traktor 450 000 kr, slip och kapbox 400 000 kr, injiceringsbord 396 000 kr, fräs 291 337 kr, 3D-printer 261 000 kr, kontorsbod 180 000 kr, bockkranar 139 000 kr, kontrollant 30 000 kr samt kostnader för brand och inbrottslarm, port mellan hallarna och ventilation för 465 000 kr. Finansiering sker genom banklån 3 miljoner kr, egna medel 1 miljon kr och resterande del stöd från Region Gävleborg.

     

    Vad gäller företagets ekonomi har de tidigare år gjort stora utdelningar och även gjort goda resultat. Under 2023 har dock omsättning, resultat samt kassa och bank minskat kraftigt. Företaget skriver i årsredovisningen för 2023 att omsättningsminskningen beror på att en av bolagets större kunder hamnade på obestånd under 2023. Gällande utdelningarna under 2021 och 2022 skriver företaget att 2,5 miljoner kr under 2023 har lånats tillbaka till företaget för att stötta upp likviditeten. I Söderhamn jobbar för närvarande 14 personer där 6 flyttade med från Vaxholm och 8 har nyrekryterats lokalt. Totalt väntas etableringen inom ett år resultera i 30 nya arbetstillfällen vilket är mycket för en kommun som Söderhamn. Just nu är det paus i rekryteringen då alla nya måste läras upp men om allt går enligt plan så kan ytterligare rekrytering ske mot hösten då företaget även får tillgång till andra halvan av den 3 000 kvadratmeter stora lokalen.

     

    Söderhamns kommun är mycket positiv till företagets etablering då det skapas många nya arbetstillfällen och kommunen är en skärgårdskommun. Främsta skälet till att företaget gör den här satsningen är att stora kunder som till exempel försvaret och polisen kräver att det finns hög produktionskapacitet när de väl lägger sina beställningar. En av näringslivsstrategerna på Region Gävleborg skriver att för Söderhamn som kommun är det strategiskt viktigt att företaget har en koppling till försvaret då det redan finns annan försvarsrelaterad verksamhet i kommunen. Företaget har hög andel utrikes födda med några från Polen, en från Nigeria, en från Iran och några från Tyskland och har ett nära samarbete med arbetsförmedlingen i Söderhamn. Miljövänliga produkter är en viktig fråga för företaget som efterfrågas av kunderna och de tillverkar båtar med lättdrivna skrov för lägre bensinåtgång samt flygande båtar som svävar över vattnet vilket också drar mindre bensin eftersom det inte finns något vattenmotstånd. Komposit är också ett lättare material än många andra och företaget försöker välja så miljövänliga material som möjligt i produktionen. Prioriterat målområde i RUS är Konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.

     

    Bilagor

  • Företaget hette tidigare Kesam Industrilackering AB. Företaget är en viktig underleverantör till många större industriföretag i regionen och närheten till lackering är en konkurrensfördel för många av dessa. Under 2022 sålde de tidigare ägarna 60% av företaget till MPA koncernen. Företaget ägs nu av MPA Måleriproduktion AB 60%, Micael Andersson 20% och Christer Wallin 20%. Investeringen avser ny produktionslokal 5 000 000 kr, bläster 4 000 000 kr, målningsbox 3 700 000 kr, travers 1 000 000 kr samt el, tryckluft, värmeåtervinning, kokare 1 000 000 kr. Företaget vill i detta investeringsprojekt effektivisera och utöka produktionskapaciteten genom att bygga ut den befintliga produktionslokalen och därmed göra plats för en ny blästerhall och målningsbox. Investeringen kommer leda till att företaget kan ta emot fler och större uppdrag och därmed öka omsättningen och på sikt kunna anställa fler personer.

     

    Främsta skälet till att göra investeringen är att efterfrågan ökar inte minst från försvaret och väntas göra så under många år framöver. Försvaret kräver vattenbaserade färger vilket dagens maskinpark inte klarar av då förbehandling är ett krav då det krävs en extremt ren yta. Finansiering sker med banklån 11 025 000 kr och resterande del från Region Gävleborg. Företaget anser själva att investeringen ger högre produktivitet, lägre miljöpåverkan och bättre ergonomi. Företaget hyr idag en fastighet i Arbrå som de inte är nöjda med då hyresvärden inte vill investera i fastigheten och det är höga energikostnader. Företaget har även verksamhet i Norrborn och faller investeringen ut enligt plan kommer all verksamhet flyttas över till Norrborn. Företaget uppger att förbrukningen på värme i lokalen i Arbrå ligger på ca 490 mvh/år medan den blir noll för lokalen i Norrborn eftersom det finns ett värmeöverskott där sedan tidigare. Förbrukningen av el uppgår till 250 000 kw/år i Arbrå och beräknas minska med 100 000 kw/år i Norrborn tack vare ny lokal och ny utrustning.

     

    Företaget har tidigare fått konsultstöd för energikartläggning i ramprojekt företagsstöd cirkulär ekonomi och det aktuella stödärendet kan också ingå som en del av ramprojekt företagsstöd cirkulär ekonomi vilket medför att hälften av det föreslagna bifallsbeloppet finansieras av anslag 1:1 och andra hälften finansieras av ramprojektet. Vad gäller social hållbarhet så utgör företaget en bra inkörsport på arbetsmarknaden med enkla instegsjobb i samarbete med arbetsförmedlingen för att kunna erbjuda grupper som har det tufft på arbetsmarknaden som utrikes födda och människor med funktionsnedsättning ett jobb. Idag finns det 3 kvinnor och 23 män anställda på företaget. På egen hand har företaget inte så god ekonomi för en så stor investering men koncernen ser ut att ha råd att skjuta till pengar för att göra investeringen och det har gjorts stora utdelningar från koncernens moderbolag. Men och andra sidan avser företaget ta stora lån och företaget ägs endast till 60% av koncernen. Företagets kommentar kring koncernens goda ekonomi är att deras företag ett normalår gör en vinst på lite under en miljon kr vilket gör att det blir en lång återbetalningstid innan investeringen har gått med vinst. Varje företag i koncernen ses som självständiga enheter som ska kunna finansiera sina investeringar på egen hand genom att ta lån från banken. Det är också en viktig investering för Bollnäs kommun som väntas resultera i tre nya arbetstillfällen och det finns en tydlig klimatnytta med investeringen. Prioriterat målområde i RUS är Samhällsnyttig, cirkulär och biobaserad ekonomi med effektmålet att Gävleborg har ett näringsliv som ställt om till en cirkulär och mer biobaserad ekonomi.

     

    Bilagor

  • Byggdagboken i Sverige AB grundades 2007 efter grundarens erfarenheter av att arbeta i byggbranschen. Han såg ett behov av digitala verktyg som skulle kunna samla hela byggprojektets dokumentation stort som litet. För att göra detta så startade han byggdagboken som idag är en plattform för byggprojekt där både enskilda entreprenörer och större bolag/kommuner kan följa dokumentationen och genom plattformen kommunicera ut i byggprojektet. 

     

    Funktionaliteterna idag innefattar allt från budgetering, fakturering och tidrapporter. Plattformen är idag anpassad för att matcha de flesta affärssystem.

    Funktionaliteterna idag innefattar allt från budgetering, fakturering och tidrapporter. Plattformen är idag anpassad för att matcha de flesta affärssystem.

     

     

    Företagets ekonomi senaste tre åren,

     

    Omsättning                                Resultat efter finansiella poster

     

    2021              17 183 000                                               805 000

     

    2022              20 849 000                                               1 683 000

                         

    2023              23 073 000                                               3 078 000

     

    Utöver detta så har företaget 2 512 000 Kr i kassa och bank. En överföring har skett till moderbolaget på 500 000 Kr och ägarna har gjort en insättning på 4 000 000 Kr. Företaget har inga långfristiga skulder men däremot relativt stora kortfristiga skulder samt en skatteskuld de idag har anstånd med, den summan är 245 635 Kr.

     

    Företaget söker nu stöd för att utveckla deras plattform och möta behov hos framförallt offentliga verksamheter. Investeringen består av att utveckla en tjänst inom kostnadskontroll och kommunikation i drift och investeringsprojekt. Investeringen ska generera ett tillägsverktyg till företagets existerande tjänst. Detta kommer ge kunden möjligheten att få överskådlig och enkel kostnadskontroll.

    För att göra detta så vill företaget ta in konsulter för att göra följande,

     

    UX/UI specialist (4mån) kostnad 730 400 Kr

    Infraspecialist/Cloud expert (9 mån) 1 718 600 Kr

    QA specialist (6 mån) 896 400 Kr

    Frontend utvecklare (9 mån) 1 568 700  

    Backend utvecklare (9 mån/2personer) 3 137 700 Kr

     

    Total kostnad för investeringen är 8 051 300 Kr. Företaget har sökt stöd för hela beloppet.

     

    Investeringen bedöms ligga inom företagets ordinarie utvecklingsarbete. Ingen ny tjänst kommer att skapas utan investeringen kommer leda till en förbättrad tjänst som ligger inom företagets erbjudande idag. Offerterna nämner inte heller något specifikt om tillägg av något erbjudande utan allmänna utvecklingskostnader. Denna offert ligger också i linje med vad företaget årligen betalar i externa tjänster. Det är i dagsläget deras näst största post där de spenderat mellan 9-10 miljoner årligen de senaste tre åren, därmed avslås ansökan.

     

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.