Hoppa över navigering
  •   1

    Val av justerare

  •   2

    Fastställande av dagordningen

  • Företaget är inriktat på maskinbearbetning och flerfunktionssvarvning med kunder i både Sverige och Europa. Investeringen avser två multifunktionssvarvar 8 334 300 kr, robotcell för laddning av multifunktionssvarvar 1 490 000 kr, mätmaskin 1 000 000 kr, mjukvara till maskinerna 150 000 kr samt kontrollantkostnad 30 000 kr exklusive moms. Företaget ser en utökad orderingång inom produktion av försvarsmateriel där volymerna är stora och behoven inom detta område förväntas öka under många år framöver. Den försvarsrelaterade industrin kräver att deras underleverantörer har modern produktionsutrustning med hög grad av automation som lever upp till de höga kvalitetskraven samt snabb och pålitlig leveransförmåga vilket säkerställs i och med denna investering. Investeringen är också ett sätt för företaget att möta den hårda konkurrensen från låglöneländer där företagets enda chans att konkurrera är att ha hög kvalitet i kombination med en så effektiv produktion som möjligt med hög grad av automatisering. En annan fördel med automatiseringen är att arbetsmiljön förbättrats radikalt då personalen slipper tunga lyft och monotona arbetsmoment samt att skiftarbete upphört nästan helt då företaget låter sina robotar och CNC maskiner jobba tillsammans under dygnets övriga timmar. Investeringarna i ny produktionsutrustning kommer leda till lägre förbrukning av fossila smörjmedel och elförbrukning. 90 % av materialet i produkterna som tillverkas kommer från återvunnet material. Det här är en stor och viktig investering för Ljusdal kommun som är stödområde 1 och väntas leda till 3–6 nya arbetstillfällen under de kommande åren. Företaget har inte gjort några utdelningar och uppger att de tar banklån för den del av investeringen som inte täcks av stödet. Företaget har tidigare investerat i värmeåtervinningssystem för att ta tillvara spillvärme för uppvärmning av lokalen. Prioriterat målområde i RUS är Konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.

    Bilagor

  •   4

    Central Sweden inriktning 2026-2027

  •   5

    Ställningstagande gällande EU:s Sammanhållningspolitik efter 2027

  •   6

    Omprogrammering Regionalfonden Norra Mellansverige

  • Nuvarande strukturfondspartnerskap för Norra Mellansverige ska ersättas med ett nytt partnerskap. Det nya partnerskapet ska ha en mer strategisk roll än tidigare. En ordförande ska utses till den kvarvarande programperioden fram till och med 2027. Enligt tidigare överenskommelse med de berörda regionerna, Dalarna och Värmland, roteras ordförandeskapet. För innevarande programperiod är det Dalarna som huserar ordförandeskap och sekretariat. Region Gävleborg ställer sig därför bakom Region Dalarnas kandidater till ordförandeposten.

  •   8

    Regionala utvecklingsdirektören informerar

  • Region Gävleborg är strategiägare till Territoriell Strategi Gävleborg. I egenskap av strategiägare har Region Gävleborg möjlighet att söka finansiering för ett projekt med syfte att stärka kapaciteten att arbeta med strategins genomförande. Ett arbete som även har mer långsiktiga effekter på den regionala utvecklingsstrategin (RUS) och den regionala innovationsstrategin (RIS). RUS har flera högt uppsatta mål som kräver omfattande strukturförändringar för att kunna uppnås (transformationer). En del kan lösas genom ständiga förbättringar men många frågor är komplexa och kräver att mer omfattande förändringar sker och behöver hanteras på nya sätt, något som kräver både ekonomiska resurser och organisatoriska förmågor.

     

    Inför framtagande av projektet har en nulägesanalys genomförts med hjälp av en arbetsgrupp bestående av Region Gävleborg, Gävle kommun, Söderhamns kommun, Sandvikens kommun och Länsstyrelsen Gävleborg. Analysen pekar på att det behövs en satsning för att stärka förmågan till förnyelse (innovation), extern finansiering och samverkan i offentlig sektor i Gävleborg. Vissa av Gävleborgs kommuner har uppbyggda förmågor inom förnyelse och extern finansiering men det är ofta personbundet, inte i tillräckligt hög grad organisationsdrivet och mer skulle kunna ske i samverkan. Samtidigt finns mycket pengar att söka hem till Gävleborg om organisationerna stärker sina förmågor att arbeta mer nyskapande och blir bättre på att söka externa medel.

     

    Genom projektet vill Region Gävleborg erbjuda länets kommuner möjligheter att få mer kunskap och förmågor att arbeta med förnyelse, söka externa medel och samverka. Risken är annars att de organisationer som idag inte har förmågor inom områdena får ännu större utmaningar att lösa sina samhällsuppdrag. Samtidigt som de organisationer som har förmågor att arbeta med förnyelse ytterligare stärker sina förmågor att få in mer extern finansiering till verksamheterna. Detta får effekter i form av ökad ojämlikhet både inom länet och mellan län som besitter förmågor och de som inte gör det.

     

    Projektet kommer skapa en gemensam grund hos deltagarna och möjliggöra en blandning av arbete i den egna organisationen och samverkan mellan organisationer. Detta för att möjliggöra att organisationerna kan arbeta i ett för dem rimligt tempo utifrån respektive organisations behov samtidigt som de utvecklas tillsammans. Projektet är tematiskt avgränsat till Territoriell strategi Gävleborg och RIS området Hållbara städer och samhällen.

     

    Projektet kommer att drivs av Region Gävleborg i samverkan med länets kommuner och Länsstyrelsen Gävleborg. Möjlighet att delta kommer ges alla Gävleborgs kommuner. Ansökan om projektmedel sker hösten 2025 och avser ett tre årigt projekt. Budget är inte fastställd utan kommer att hanteras i samband med den formella ansökan. Projektet har möjlighet att börja starta under hösten 2025 på egen risk eller med formell projektstart 2026.

     

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.