Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare
Fastställande av dagordningen
Regionala utvecklingsmedel (anslag 1:1) inkluderar projektmedel, företagsstöd, stöd till kommersiell service samt medel för uppföljning och utvärdering. Med de förutsättningar som anges i regleringsbrevet är bedömningen att beslutsmålet avseende beslut som tas under 2024 bör vara 112 miljoner kronor, utan fördelning mellan stödformerna. Se vidare bifogat underlag Beslutsmål 2025 anslag 1:1, regionala utvecklingsåtgärder.
Inriktningen av de regionala utvecklingsmedlen, anslag 1:1, styrs av den regionala utvecklingsstrategin (RUS). Därutöver styrs anslaget mer kortsiktigt av inriktningsbeslut som gäller i två år, men revideras årligen. Inriktningsbeslutet syftar till att stödja ett proaktivt arbete med de regionala utvecklingsmedlen så att portföljen av företagsstöd, projektmedel samt kommersiell service används på bästa möjliga sätt för att nå måluppfyllelse enligt RUS.
Uppföljning och analys av pågående regionala utvecklingsinsatser utgör underlag till inriktningsbeslutet. För 2025-2026 är sju prioriteringar utpekade och vid bedömning av insatser som ska finanserias med 1:1-medel är det meriterande om en eller flera av prioriteringarna är uppfyllda.
Företagets affärsidé är att utveckla och tillverka glutenfria produkter bakade på rena och naturliga råvaror utan tillsatser. Produkterna marknadsförs under varumärket Martas som bakas utan tillsatser på naturligt glutenfria mjöler som till exempel havre, bovete och majs. Företaget är ensamma på marknaden om att erbjuda ekologiskt märkta glutenfria bröd då glutenfria bröd av andra varumärken vanligen bakas på vetestärkelse samt flertalet tillsatser som emulgeringsmedel och förtjockningsmedel.
Kunderna finns inom såväl grossist & foodservice till exempel Martin & Servera samt inom dagligvaruhandeln hos Axfood, ICA och Coop. Sedan november 2023 ägs företaget av Primm AB som nu avser flytta företagets produktion från Göteborg till Edsbyn. Gluten Free Makers GFM AB var tidigare underleverantör till Primm AB som under det senaste året haft leveransproblem vilket drabbat både kunder och äventyrat kontrakt eftersom Primm AB behöver upprätthålla en viss leveranssäkerhet gentemot sina kunder. Det är en omfattande process att flytta produktionen och därför är planen att flytta in i en befintlig lokal som koncernen redan har och utveckla verksamheten därifrån.
Företaget avser investera i doseringsutrustning 2 525 289 kr, degavvägare och degblandare 854 000 kr, ugnsplåtar och ugnsvagnar 257 000 kr, brödskärare 177 000 kr, pallinplastare 40 000 kr samt kontrollantkostnad 25 000 kr. Investeringen väntas på sikt leda till 10 nya arbetstillfällen då det här är en uppstart av en ny fabrik från grunden som kommer att kräva flera olika sorters kompetenser. Investeringen säkerställer hög kvalité och leveranstillförlitlighet direkt från den egna fabriken då företaget kommer utföra all produktutveckling, produktion och distribution av bröden till sina samarbetspartner som hanterar fryslagring.
Marknaden för glutenfritt bröd växer och företaget ser möjlighet till en kraftig omsättningsökning de kommande 5 åren genom att satsa på egen produktion med ökad kapacitet och ta steget in på nya marknader utanför Sverige. I Edsbyn vill företaget i framtiden bredda nuvarande produktkategori med fler typer av bröd samt investera i en modern förpackningslösning där bröden packas i en modifierad atmosfär i stället för fryst. Ett icke-fryst bröd ger synligare exponering och lägre kostnader för butiken eftersom frysar är dyra i drift samt möjliggör export av produkterna utanför Sveriges gränser. Prioriterat målområde i RUS är konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.
Svar på remiss till ny Energi- och klimatstrategi för Gävleborg framtagen av Länsstyrelsen Gävleborg.
Sandvikens kommun söker stöd för att genomföra projektet Industri 4.0/5.0 och Twin Transition i SMF. Projekttid är 2025-08-01 - 2029-09-30
Projektet samfinansieras med ERUF.
Syftet med projektet är att stötta små och medelstora tillverkande företag i den parallella omställningen mot både grön och digital utveckling (Twin Transition). Genom praktiskt stöd, Learning Labs, coachning och utbildningsinsatser ämnar projektet stärka företagens digitala infrastruktur, höja medvetenheten om cybersäkerhet och skapa bättre förutsättningar för att implementera avancerade teknologier som stödjer den gröna transformationen.
Region Gävleborg söker stöd för att genomföra projektet Kreativa kuggar. Projekttid är 2025-09-01 - 2029-06-30.
Projektet samfinansieras med ERUF.
Projektet är ett samverkansprojekt mellan Region Gävleborg och samverkansparterna Högskolan i Gävle, Företagsutbildarna i Sverige ek. förening, RISE Research Institutes of Sweden AB som syftar till att stärka små och medelstora företags hållbara tillväxt och konkurrenskraft inom kulturella och kreativa branscher (KKB) samt besöksnäringen i Gävleborg. Genom kunskapshöjande insatser, affärsutveckling, nätverkande och samverkan ska projektet bidra till fler etablerade och växande företag. Fokus ligger på att öka företagens affärskompetens, innovationsförmåga och hållbara utveckling, samt att förbättra tillgången till marknader och resurser. Projektet adresserar även behovet av ett mer anpassat stöd från det företagsfrämjande systemet, som genom projektet får stärkt kunskap om branschernas specifika villkor.
Högskolan i Gävle söker stöd för att genomföra projektet Realtidsanalys och optimering med digitala tvillingar. Projekttid är 2025-09-01--2028-12-31.
Projektet samfinansieras med ERUF.
Syftet med projektet är att adressera den digitala och gröna omställningen, Twin Transition, med fokus på små och medelstora företag. Syftet är att stärka hållbar tillväxt, digitalisering och innovationsförmåga genom användning av digitala tvillingar för realtidsanalys och optimering. Digitala tvillingar kan bidra till att reducera svinn, minska utsläpp, sänka energiförbrukning, öka tillgänglighet och främja cirkuläritet.
Projektet gör forskningsresultat tillgängliga för innovation, inventera nuvarande och framtida marknadsbehov i leverantörskedjan och tillgängliggöra ett Twin Transition-labb där digitala tvillingar används för att demonstrera och optimera hållbara lösningar.
Långsiktigt bidrar projektet till hållbar tillväxt genom utveckling av gröna produkter, affärsmöjligheter och ökad konkurrenskraft. Resultaten sprids via digitala plattformar såväl som regionala event för att maximera samhällsnyttan.
Högskolan i Gävle söker stöd för att genomföra projektet Energilager på hjul för fler företagsetableringar och ökad regional nätutnyttjande.
Projekttid är 2025-08-01 – 2028-12-31.
Projektet samfinansieras med ERUF.
Projektet ”Energilagring på hjul för fler företagsetableringar och ökat regional nätutnyttjande” har som syfte att identifiera hinder och hitta lösningar för att de batterier som finns i elfordon skall kunna tillgängliggöras för ellagring och balansering av elnätet när fordonen inte är i drift. Omställningen till ett fossilfritt samhälle, en fossilfri industri och transportsektor kommer innebära behov att ta ut allt högre effektuttag från elnätet. Det är viktigt att framtida kapacitetsbehov av grön el kan tillgodoses för att möjliggöra samhällets omställning och samtidigt säkra näringslivets behov och konkurrenskraft. Målet är att variationer i utbud och efterfrågan på effekt i elnätet ska kunna stabiliseras lokalt och regionalt. På detta sätt kan belastningen på elnätet jämnas ut och en större del av den lokala produktionen också konsumeras lokalt.
Myggbekämpning Nedre Dalälven
Regionala utvecklingsdirektören informerar