Hoppa över navigering
  •   1

    Val av justerare

  •   2

    Fastställande av dagordningen

  • Regionstyrelse beslutade 2024-05-02 (§ 139) om en översyn av Regional utvecklingsstrategi Gävleborg 2020-2030 (RUS) samt att utvecklingsutskottet utgör styrgrupp tillsammans med en representant från (V) och (SVG).

    En analys har tagits fram i syfte att bedöma huruvida saker som har hänt sedan RUS antogs utgör grund för revidering av RUS samt i vilken omfattning. Analysen behandlar utvecklingen i omvärlden sedan RUS antagande samt policyutveckling av särskild relevans för regionalt utvecklingsarbete. Analysen visat att det finns flera exempel på hur förutsättningarna för det regionala utvecklingsarbetet har förändrats sedan RUS antogs. Förändringar i omvärlden skulle kunna motivera vissa revideringar. Det framkommer också att flera policyprocesser av relevans för det regionala utvecklingsarbetet är i rörelse där resultaten än så länge är okända. Detta är skäl för att avvakta större revideringar av RUS till dess att policyprocesserna är färdigställda och konsekvenserna för det regionala utvecklingsuppdraget är kända.


    Sammantaget är den övergripande slutsatsen är att RUS mål och prioriteringar står sig väl.

     

  • Region Stockholm har tagit fram ett samrådsförslag på ny regional utvecklingsplan. Den regionala utvecklingsplanen är både en regional utvecklingsstrategi, RUS, i enlighet med lagen om regionalt utvecklingsansvar (SFS 2010:630) och en regionplan i enlighet med plan- och bygglagen (SFS 2010:900) och är upprättad med stöd i dessa lagar.


    Region Gävleborg är remissinstans och lägger i förslaget till yttrande störst vikt på de funktionella samband som finns med omgivande regioner, däribland Gävleborg. Det storregionala sammanhanget har potential att utvecklas och skulle då med fördel kunna utgöra en styrka och vägvisare i fortsatt storregionalt samarbete.

     

  • Uppföljning Regionala utvecklingsmedel anslag 1:1

     

  • Projektets syfte är att främja inkludering och stötta unga människor från olika bakgrunder att utveckla sina entreprenöriella färdigheter. Projektet kommer aktivt arbeta med inkludering av barn och unga med olika bakgrund och förutsättningar. Genom utveckling av befintliga läromedel och utbildningar, och genom att skapa medvetenhet om vad fördelarna med inkludering och mångfald ger inom företagande och entreprenörskap bidrar projektet till en entreprenörskapsmiljö där inkludering och mångfald finns med som en naturlig del i det entreprenöriella tänket. Fler startar företag som arbetsgivare eller blir entreprenöriella arbetstagare med ett inkluderande tankesätt i regionen. Projektet skapa en hållbar och inkluderande tillväxt och kommer leda till minskad arbetslöshet, ökad insikt om effekterna av inkludering och mångfald, ge ekonomisk tillväxt, ökad innovationsgrad och bidra till samhällsförbättring.

     

  • Söderhamns kommun söker stöd för att genomföra Förstudien avknoppning av kommunal verksamhet till sociala företag. Projekttid är 2024-09-01 - 2025-06-01.

     

    Projektet syftar till att utarbeta ett processtöd för avknoppning av kommunala verksamheter till social ekonomi som kan användas av kommuner. Processtödet ska pilottestas på verksamheter inom sektor samhällsservices organisation i Söderhamns kommun. Detta för att se om verksamheterna har marknadsmässiga förutsättningar och kan skapa mervärden i form av samhällsnytta genom att läggas ut externt på entreprenad till sociala företag eller i idéburna offentliga partnerskap med civilsamhällets organisationer.

     

  • Raam Livs AB driver ICA Nära-butiken i Trönödal som förutom försäljning av dagligvaror, är utlämningspunkt för Postnord, Instabox, Systembolaget och receptombud för Apoteket. De tillhandahåller möjlighet till kontantuttag och -insättning. Det finns en serveringsdel och de är återförsäljare för de lokala föreningarna av deras mössor, bingolotter, fiskekort o dyl.

     

    Raam Livs AB har inkommit med en ansökan om investeringsbidrag för

    -          inköp av nya kylar,

    -          inköp av nya frysar,

    -          att färdigställa tidigare investeringar genom ytarbeten, färdigställa el-arbeten, inredning i butiken, samt

    -          inredning och tillbehör för att kunna bedriva en effektivare online-verksamhet.

     

    Investeringarna har sin bakgrund i att

    -          företaget behöver nya kylar för att förbättra driftsekonomi och driftsäkerhet, kunna tillhandahålla ett bättre utbud till kunden, samt minska miljöpåverkan och minska butikens energiförbrukning,

    -          nya frysar behövs då de gamla håller på att gå sönder,

    -          investeringar som tidigare ägare har gjort som ytarbeten, elarbeten samt inredning i butiken behöver färdigställas för att skapa en mer attraktiv butik för kunder att besöka, samt att

    -          inredning och tillbehör behövs för att kunna driva en effektivare online-verksamhet.

     

    Denna investering belastar inte anslag 1:1 utan sorterar under särskilt tilldelade medel från Tillväxtverket för investeringsbidrag kommersiell service. Tilldelade medel för 2024 är 3 400 801 kr där vi hittills har beslutat för 1 401 549 kr.

     

    Den stödberättigande kostnaden för investeringen till 1 717 108 kr. Stödprocenten om 85 % ger ett stöd om 1 459 542 kr.

     

    Prioriterat målområde i RUS är Attraktiva och tillgängliga platser med effektmålet att Gävleborg har attraktiva platser och goda livsmiljöer för boende, arbete, företagande och besökare.

     

  • GreenIron grundades 2018 och är ett svenskt onoterat bolag med välrenommerade svenska långsiktiga ägare såsom FAM och Almi Green Tech med flera. Efter ett antal år av framgångsrika tester är GreenIron nu redo att industrialisera GreenIrons vätgasbaserade teknologi, för koldioxidfri och energieffektiv återvinning av metaller och mineraler. Företaget har utvecklat och patenterat (7 st patent varav 6 är globala) en ugnsteknik som kan omvandla/reducera en stor mängd olika metalloxider till rena metaller med hjälp av vätgas i stället för kol och koks. Fördelen att använda vätgas är att restprodukten blir drygt 300 liter vanligt vatten per ton metall istället för 2 ton CO2 som fossilbaserade tekniker ger.

     

    Enligt företagets egna beräkningar så kommer anläggningen i Sandviken sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med 1% och då oräknat av att världen slipper bryta malmen till metallen som återvinningen återför till produktionen. Tekniken har många användningsområden men till en början kommer företaget att fokusera på återvinning av återoxiderande restprodukter från den nordiska metallindustrin såsom glödskal. Idag läggs dessa på deponi eller används som fyllnadsmassa. Investeringen avser uppbyggnad av en den första fullskaleanläggning för att kunna komma i drift så fort som möjligt. Kostnaderna som de ansöker om gäller mark och anläggning, Externa tjänster samt maskiner och inventarier. Anläggningen kommer att lokaliseras i Aleimas industripark i Sandviken där de tecknat ett hyreskontrakt.

     

    Etableringen av denna anläggning kommer även att generera nya arbetstillfällen. Platsen kommer även att bli GreenIrons Show-Plant dit potentiella kunder från hela världen kan komma för att se att den nya tekniken verkligen fungerar i fullskalig miljö. Finansieringen kommer att ske med egna medel genom nyemission och med det ansökta stödet från Region Gävleborg. Hälften av det föreslagna bifallsbeloppet finansieras av anslag 1:1 och andra hälften finansieras av Region Gävleborgs ramprojekt företagsstöd cirkulär ekonomi (ERUF- medel). Prioriterat målområde i RUS är 3.4 Hög kunskap och innovationsförmåga och effektmålet att Gävleborg har hög innovationskraft som möter samhällsutmaningar.

     

  • Företaget tillverkar redskap och utrustning avsedda för entreprenadmaskiner och har 8 anställda. Företaget avser köpa in en ny svetsrobot där den totala stödberättigade investeringskostnaden uppgår till 3 320 000 kr exklusive moms. Med den nya svetsroboten räknar företaget med en omsättningsökning motsvarande 3 000 000 kr det första året då företaget under hösten och vintern tackat nej till beställningar pga. att de inte kunnat leverera redskap med tillräckligt kort leveranstid. Svetsroboten förenklar för medarbetarna genom att många riskabla vändningar av redskapen görs av roboten. Det innebär också en digitalisering och en kompetenshöjning av hela företaget.

     

    Företaget ingår i IUC:s hållbarhetsnätverk och har tagit ansvar för miljön genom att ha bytt värmesystem från pellets till bergvärme samt bytt från färg med lösningsmedel till vattenbaserad färg. Vad gäller social hållbarhet ska alla i personalen kunna alla arbetsuppgifter så att de får rotera mellan de olika arbetsuppgifterna och därigenom bli mer flexibla och få omväxling i sitt arbete. Företaget har anställt personer som har varit på sidan om ordinarie arbetsmarknad genom resurscentrum i Söderhamn. Finansiering sker via banklån 1 665 000 kr, egen insats 500 000 kr samt resterande del från Region Gävleborg. Prioriterat målområde i RUS är konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.

     

  • Företagets vision är att erbjuda sina kunder en förbättrad produktionsekonomi inom området högförädlade komponenter till den mekaniska verkstadsindustrin genom vidareförädling av slipade produkter samt tillverkning av kompletta produkter och fixturer. Företaget tillverkar även kvarnar. Företaget avser köpa in en begagnad horisontell fleroperationsmaskin för CNC-styrning där den totala investeringskostnaden uppgår till 1 940 000 kr exklusive moms.

     

    Investeringen gör att fler personer lättare kan köra maskinen och ger en effektivare körning av produkter samt möjlighet tillverka fler olika typer av produkter. Miljömässigt innebär investeringen mindre spill och högre energieffektivitet och företaget räknar med att kunna anställa en ytterligare person tack vare investeringen. Kvarnarna som företaget tillverkar gör det möjligt för kunden att ta vara på avfallet som uppstår i produktionen. Kvarnarna säljs bland annat till slaktindustrin som med kvarnarnas hjälp kan göra biogas av avfallet och till fiskeindustrin i Norge som kan göra kalcium-tabletter med flera produkter av avfallet. Företaget har under 2024 medverkat i ett hållbarhetsprojekt som arrangerades av IUC tillsammans med några andra småföretag hur hållbarhetsarbetet kan förbättras och tydliggöras.

     

    Personalomsättningen är låg och företaget tar emot praktikanter från gymnasieprogrammen med industriell inriktning. Två kvinnor och sex män jobbar på företaget varav en är utlandsfödd. Företaget har inte gjort några aktieutdelningar och finansiering sker via banklån 1 248 000 kr samt resterande del från Region Gävleborg. Föreslaget bifallsbelopp finansieras till hälften av anslag 1:1 och till hälften av ramprojekt företagsstöd. Prioriterat målområde i RUS är samhällsnyttig, cirkulär och biobaserad ekonomi med effektmålet att Gävleborg har ett näringsliv som ställt om till en cirkulär och mer biobaserad ekonomi.

     

  • En översyn av Almis koncernstrukturen har resulterat i förslaget att gå från  16 till 8 dotterbolag, enligt den struktur som följer av EUs NUTS 2 områden. Den sammantagna besparingsåtgärden syftar till att skapa större möjlighet till regelefterlevnad genom stärkt kompetens och minskade direkta administrativa kostnader kopplat till styrningen av koncernen och dess dotterbolag. Under hösten behöver samtliga 21 regioner ta politiskt beslut i fullmäktige kring denna förändring, som är tänkt att träda i kraft under 2025.

     

  •   13

    Regionala utvecklingsdirektören informerar

  • § 42

    Val av justerare

  • § 43

    Fastställande av dagordningen

  • Regionstyrelse beslutade 2024-05-02 (§ 139) om en översyn av Regional utvecklingsstrategi Gävleborg 2020-2030 (RUS) samt att utvecklingsutskottet utgör styrgrupp tillsammans med en representant från (V) och (SVG).

    En analys har tagits fram i syfte att bedöma huruvida saker som har hänt sedan RUS antogs utgör grund för revidering av RUS samt i vilken omfattning. Analysen behandlar utvecklingen i omvärlden sedan RUS antagande samt policyutveckling av särskild relevans för regionalt utvecklingsarbete. Analysen visat att det finns flera exempel på hur förutsättningarna för det regionala utvecklingsarbetet har förändrats sedan RUS antogs. Förändringar i omvärlden skulle kunna motivera vissa revideringar. Det framkommer också att flera policyprocesser av relevans för det regionala utvecklingsarbetet är i rörelse där resultaten än så länge är okända. Detta är skäl för att avvakta större revideringar av RUS till dess att policyprocesserna är färdigställda och konsekvenserna för det regionala utvecklingsuppdraget är kända.


    Sammantaget är den övergripande slutsatsen är att RUS mål och prioriteringar står sig väl.

     

  • Region Stockholm har tagit fram ett samrådsförslag på ny regional utvecklingsplan. Den regionala utvecklingsplanen är både en regional utvecklingsstrategi, RUS, i enlighet med lagen om regionalt utvecklingsansvar (SFS 2010:630) och en regionplan i enlighet med plan- och bygglagen (SFS 2010:900) och är upprättad med stöd i dessa lagar.


    Region Gävleborg är remissinstans och lägger i förslaget till yttrande störst vikt på de funktionella samband som finns med omgivande regioner, däribland Gävleborg. Det storregionala sammanhanget har potential att utvecklas och skulle då med fördel kunna utgöra en styrka och vägvisare i fortsatt storregionalt samarbete.

     

  • Uppföljning av Regionala utvecklingsmedel anslag 1:1. 

     

  • Projektets syfte är att främja inkludering och stötta unga människor från olika bakgrunder att utveckla sina entreprenöriella färdigheter. Projektet kommer aktivt arbeta med inkludering av barn och unga med olika bakgrund och förutsättningar. Genom utveckling av befintliga läromedel och utbildningar, och genom att skapa medvetenhet om vad fördelarna med inkludering och mångfald ger inom företagande och entreprenörskap bidrar projektet till en entreprenörskapsmiljö där inkludering och mångfald finns med som en naturlig del i det entreprenöriella tänket. Fler startar företag som arbetsgivare eller blir entreprenöriella arbetstagare med ett inkluderande tankesätt i regionen. Projektet skapa en hållbar och inkluderande tillväxt och kommer leda till minskad arbetslöshet, ökad insikt om effekterna av inkludering och mångfald, ge ekonomisk tillväxt, ökad innovationsgrad och bidra till samhällsförbättring.

     

  • Söderhamns kommun söker stöd för att genomföra Förstudien avknoppning av kommunal verksamhet till sociala företag. Projekttid är 2024-09-01 - 2025-06-01.

     

    Projektet syftar till att utarbeta ett processtöd för avknoppning av kommunala verksamheter till social ekonomi som kan användas av kommuner. Processtödet ska pilottestas på verksamheter inom sektor samhällsservices organisation i Söderhamns kommun. Detta för att se om verksamheterna har marknadsmässiga förutsättningar och kan skapa mervärden i form av samhällsnytta genom att läggas ut externt på entreprenad till sociala företag eller i idéburna offentliga partnerskap med civilsamhällets organisationer.

     

  • Raam Livs AB driver ICA Nära-butiken i Trönödal som förutom försäljning av dagligvaror, är utlämningspunkt för Postnord, Instabox, Systembolaget och receptombud för Apoteket. De tillhandahåller möjlighet till kontantuttag och -insättning. Det finns en serveringsdel och de är återförsäljare för de lokala föreningarna av deras mössor, bingolotter, fiskekort o dyl.

     

    Raam Livs AB har inkommit med en ansökan om investeringsbidrag för

    -          inköp av nya kylar,

    -          inköp av nya frysar,

    -          att färdigställa tidigare investeringar genom ytarbeten, färdigställa el-arbeten, inredning i butiken, samt

    -          inredning och tillbehör för att kunna bedriva en effektivare online-verksamhet.

     

    Investeringarna har sin bakgrund i att

    -          företaget behöver nya kylar för att förbättra driftsekonomi och driftsäkerhet, kunna tillhandahålla ett bättre utbud till kunden, samt minska miljöpåverkan och minska butikens energiförbrukning,

    -          nya frysar behövs då de gamla håller på att gå sönder,

    -          investeringar som tidigare ägare har gjort som ytarbeten, elarbeten samt inredning i butiken behöver färdigställas för att skapa en mer attraktiv butik för kunder att besöka, samt att

    -          inredning och tillbehör behövs för att kunna driva en effektivare online-verksamhet.

     

    Denna investering belastar inte anslag 1:1 utan sorterar under särskilt tilldelade medel från Tillväxtverket för investeringsbidrag kommersiell service. Tilldelade medel för 2024 är 3 400 801 kr där vi hittills har beslutat för 1 401 549 kr.

     

    Den stödberättigande kostnaden för investeringen till 1 717 108 kr. Stödprocenten om 85 % ger ett stöd om 1 459 542 kr.

     

    Prioriterat målområde i RUS är Attraktiva och tillgängliga platser med effektmålet att Gävleborg har attraktiva platser och goda livsmiljöer för boende, arbete, företagande och besökare.

     

  • GreenIron grundades 2018 och är ett svenskt onoterat bolag med välrenommerade svenska långsiktiga ägare såsom FAM och Almi Green Tech med flera. Efter ett antal år av framgångsrika tester är GreenIron nu redo att industrialisera GreenIrons vätgasbaserade teknologi, för koldioxidfri och energieffektiv återvinning av metaller och mineraler. Företaget har utvecklat och patenterat (7 st patent varav 6 är globala) en ugnsteknik som kan omvandla/reducera en stor mängd olika metalloxider till rena metaller med hjälp av vätgas i stället för kol och koks. Fördelen att använda vätgas är att restprodukten blir drygt 300 liter vanligt vatten per ton metall istället för 2 ton CO2 som fossilbaserade tekniker ger.

     

    Enligt företagets egna beräkningar så kommer anläggningen i Sandviken sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med 1% och då oräknat av att världen slipper bryta malmen till metallen som återvinningen återför till produktionen. Tekniken har många användningsområden men till en början kommer företaget att fokusera på återvinning av återoxiderande restprodukter från den nordiska metallindustrin såsom glödskal. Idag läggs dessa på deponi eller används som fyllnadsmassa. Investeringen avser uppbyggnad av en den första fullskaleanläggning för att kunna komma i drift så fort som möjligt. Kostnaderna som de ansöker om gäller mark och anläggning, Externa tjänster samt maskiner och inventarier. Anläggningen kommer att lokaliseras i Aleimas industripark i Sandviken där de tecknat ett hyreskontrakt.

     

    Etableringen av denna anläggning kommer även att generera nya arbetstillfällen. Platsen kommer även att bli GreenIrons Show-Plant dit potentiella kunder från hela världen kan komma för att se att den nya tekniken verkligen fungerar i fullskalig miljö. Finansieringen kommer att ske med egna medel genom nyemission och med det ansökta stödet från Region Gävleborg. Hälften av det föreslagna bifallsbeloppet finansieras av anslag 1:1 och andra hälften finansieras av Region Gävleborgs ramprojekt företagsstöd cirkulär ekonomi (ERUF- medel). Prioriterat målområde i RUS är 3.4 Hög kunskap och innovationsförmåga och effektmålet att Gävleborg har hög innovationskraft som möter samhällsutmaningar.

     

  • Företaget tillverkar redskap och utrustning avsedda för entreprenadmaskiner och har 8 anställda. Företaget avser köpa in en ny svetsrobot där den totala stödberättigade investeringskostnaden uppgår till 3 320 000 kr exklusive moms. Med den nya svetsroboten räknar företaget med en omsättningsökning motsvarande 3 000 000 kr det första året då företaget under hösten och vintern tackat nej till beställningar pga. att de inte kunnat leverera redskap med tillräckligt kort leveranstid. Svetsroboten förenklar för medarbetarna genom att många riskabla vändningar av redskapen görs av roboten. Det innebär också en digitalisering och en kompetenshöjning av hela företaget.

     

    Företaget ingår i IUC:s hållbarhetsnätverk och har tagit ansvar för miljön genom att ha bytt värmesystem från pellets till bergvärme samt bytt från färg med lösningsmedel till vattenbaserad färg. Vad gäller social hållbarhet ska alla i personalen kunna alla arbetsuppgifter så att de får rotera mellan de olika arbetsuppgifterna och därigenom bli mer flexibla och få omväxling i sitt arbete. Företaget har anställt personer som har varit på sidan om ordinarie arbetsmarknad genom resurscentrum i Söderhamn. Finansiering sker via banklån 1 665 000 kr, egen insats 500 000 kr samt resterande del från Region Gävleborg. Prioriterat målområde i RUS är konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.

     

  • Företagets vision är att erbjuda sina kunder en förbättrad produktionsekonomi inom området högförädlade komponenter till den mekaniska verkstadsindustrin genom vidareförädling av slipade produkter samt tillverkning av kompletta produkter och fixturer. Företaget tillverkar även kvarnar. Företaget avser köpa in en begagnad horisontell fleroperationsmaskin för CNC-styrning där den totala investeringskostnaden uppgår till 1 940 000 kr exklusive moms.

     

    Investeringen gör att fler personer lättare kan köra maskinen och ger en effektivare körning av produkter samt möjlighet tillverka fler olika typer av produkter. Miljömässigt innebär investeringen mindre spill och högre energieffektivitet och företaget räknar med att kunna anställa en ytterligare person tack vare investeringen. Kvarnarna som företaget tillverkar gör det möjligt för kunden att ta vara på avfallet som uppstår i produktionen. Kvarnarna säljs bland annat till slaktindustrin som med kvarnarnas hjälp kan göra biogas av avfallet och till fiskeindustrin i Norge som kan göra kalcium-tabletter med flera produkter av avfallet. Företaget har under 2024 medverkat i ett hållbarhetsprojekt som arrangerades av IUC tillsammans med några andra småföretag hur hållbarhetsarbetet kan förbättras och tydliggöras.

     

    Personalomsättningen är låg och företaget tar emot praktikanter från gymnasieprogrammen med industriell inriktning. Två kvinnor och sex män jobbar på företaget varav en är utlandsfödd. Företaget har inte gjort några aktieutdelningar och finansiering sker via banklån 1 248 000 kr samt resterande del från Region Gävleborg. Föreslaget bifallsbelopp finansieras till hälften av anslag 1:1 och till hälften av ramprojekt företagsstöd. Prioriterat målområde i RUS är samhällsnyttig, cirkulär och biobaserad ekonomi med effektmålet att Gävleborg har ett näringsliv som ställt om till en cirkulär och mer biobaserad ekonomi.

     

  • En översyn av Almis koncernstrukturen har resulterat i förslaget att gå från  16 till 8 dotterbolag, enligt den struktur som följer av EUs NUTS 2 områden. Den sammantagna besparingsåtgärden syftar till att skapa större möjlighet till regelefterlevnad genom stärkt kompetens och minskade direkta administrativa kostnader kopplat till styrningen av koncernen och dess dotterbolag. Under hösten behöver samtliga 21 regioner ta politiskt beslut i fullmäktige kring denna förändring, som är tänkt att träda i kraft under 2025.

     

  • Katrien Vanhaverbeke, regional utvecklingsdirektör, informerar om: 

    • Ärendet Samråd Del av Sätra 11:1 m.fl., Stationsläge Gävle Västra som kommer upp för beslut på regionstyrelsen den 11 september. 
    • Framstegsdagen 12 september i Bollnäs. 
    • Medfinansieringsavtalen Movexum AB. 
    • Utredning om framtidens regionala utvecklingspolitik och landsbygdspolitik. 
    • Årets företagare i Region Gävleborg är utsedd. Monitor ERP Systems AB utsågs till Årets Företagare. Årets Unga Företagare blev Gästrike Sol Konsult AB.

     

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.