Möte 2024-05-14
-
1
Val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
Region Gävleborg stödjer förslaget till en ny lagstiftning. Region Gävleborg stödjer till viss del utredningens analys, bedömningar, förslag och mål om att livsmedelsberedskap är nödvändigt. Yttrandet (Livsmedelsberedskap för en ny tid, SOU 2024:8) handlar främst om att ha ett gemensamt mål för livsmedelsberedskap samt skapandet av en ny lagstiftning som behandlar ansvar och roller för olika myndigheter och aktörer gällande livsmedelsberedskap. Region Gävleborg delar utredningens uppfattning att Sverige behöver en uppdaterad livsmedelsberedskap anpassad till vår tid och bedömningen att målet för livsmedelsberedskapen ska vara att säkerställa tillgång på livsmedel för hela befolkningen. Regionernas roll och ansvar i livsmedelsberedskap är otydligt beskrivna i utredningen. Utöver det så finns det många frågetecken och en otydlighet kring genomförandet inom flera områden. Region Gävleborg ser det som oroväckande att civilförsvar, livsmedelsberedskap försörjningsberedskap ska baseras endast på ordinarie verksamheter och deras förmåga att snabbt kunna skala upp och förändra sin verksamhet vid kris, eller ytterst krig. Vi anser inte att det är tillräckligt för att stärka livsmedelsberedskapen, snarare tvärtom anser vi att det ökar sårbarheten och minskar beredskapen.
Region Gävleborg anser att det i remissen saknas en beskrivning av den problematik som finns i Sverige, med många små livsmedelsföretag som kämpar för att överleva, har låg lönsamhet och där antalet primärproducenter minskar i rask takt och med det ökar sårbarheten. Sverige har få stora producenter och många små, detta beror på att vi saknar mellanstora livsmedelsföretag i Sverige, detta anser vi borde utredas för att få en mer hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Vissa delar fokuserar på den inre europiska marknaden och behovet av fungerande flöden, infrastruktur och transporträtter vilket inte tar höjd för en kris, katastrof eller ytterst krig där Sverige blir helt eller delvis avskärmade från Europa och resten av världen. Å andra sidan nämns upprepade gånger vikten av att bygga upp och öka den lokala (nationella) livsmedelsförsörjningen inklusive omsättningslager hos livsmedelsproducenter. Livsmedelsberedskap för en ny tid - Regeringen.se.
-
Region Gävleborg tillstyrker Region Västmanlands förslag till uppdaterad regional utvecklingsstrategi för Västmanlands län. Strategin lägger en bra grund för fortsatt god samverkan mellan våra regioner
-
Remittering av betänkandet En ny organisation för förvaltning av EU-medel (SOU 2024:22)
En ny organisation för förvaltning av EU-medel - Regeringen.se
Ärendet informeras på utvecklingsutskottets sammanträde. Förslag till remissvar skickas i samband med utskick till regionstyrelsens sammanträde 4 juni.
-
Uppföljning Regionala utvecklingsmedel anslag 1:1
-
ICA Nära Viksjöfors Handel är den lilla butiken med det stora hjärtat för bygden. Butiken har hundraåriga anor och dess nuvarande ägare, Jonas Broberg, har drivit den de senaste 18 åren. Förutom försäljning av dagligvaror är butiken även en servicepunkt, tillhandahåller försäljning av receptfria läkemedel samt utför hemsändning av varor. Tillgången till kommersiell service är avgörande för en levande landsbygd och butiken är prioriterad i Ovanåkers kommuns serviceplan. Företaget avser investera i att göra om butiken till en hybridbutik, dvs att den är en delvis obemannad butik. Detta till en total kostnad om 901 026 kr exklusive moms.
För att stärka lönsamheten och för att utveckla butiken framåt så är denna satsning på ökad tillgänglighet ett måste, anser butiksinnehavaren. Att köpa personaltimmar på obekväma arbetstider är dyrt. När en butik öppnar upp med obemannat så går det att nyttja denna lösning för att smidigt handla även på dagtid, vilket också skulle bli en stor förbättring både för butiken samt kunderna då butiken endast har en kassa och de anställda ibland måste arbeta ensamma i butiken. Denna investering belastar inte anslag 1:1 utan sorterar under särskilt tilldelade medel från Tillväxtverket för investeringsbidrag kommersiell service. Tilldelade medel för 2024 är 3 400 801 kr där vi hittills har beslutat för 119 000 kr. Efter avdrag för ej stödberättigande kostnad om 3 000 kr för bygglov uppgår den stödberättigande kostnaden för investeringen till 898 026 kr. Stödprocenten om 85 % ger ett stöd om 763 322 kr. Prioriterat målområde i RUS är Attraktiva och tillgängliga platser med effektmålet att Gävleborg har attraktiva platser och goda livsmiljöer för boende, arbete, företagande och besökare.
-
Smakfull Framtid är en satsning för att stärka Gävleborgs livsmedelssektor och livsmedelsberedskap. Utmaningarna inkluderar minskad produktion, osäker ekonomisk bärighet och fragmenterade stödsystem i en osäker omvärld. Projektet ska bidra till att lösa detta genom att utveckla och implementera en digital handelslösning, främja samverkan och nätverkande, stimulera innovation samt aktivera en digital plattform för ökad exponering av företag. Effekterna förväntas vara ekonomisk tillväxt, etablerade långsiktiga samarbeten, och minskad miljöpåverkan genom hållbara produktionsmetoder. Målet är att bidra till en robust och sammanhållen livsmedelssektor i Gävleborg för en hållbar framtid.
-
Gränsfors Bruk är ett familjeföretag. I dag arbetar 30 personer i företaget med tillverkning och försäljning av kvalitetsyxor. Företaget ligger i byn Gränsfors i norra Hälsingland, ca 10 km väster om E4, mellan Hudiksvall och Sundsvall. Företaget ingår i en koncern. I koncernen ingår bland annat Woolpower ABÖstersund, Svedbro Smide AB –Gnarp (Nordanstigs kommun), Wetterlings ABStorvik (Sandvikens kommun) och Gränsfors bruk AB- Gränsfors (Nordanstigs kommun). Koncernen i sig kan tyckas ses som stark men enligt senaste årsredovisningarna kan vi också se att koncernens långfristiga skulder och utnyttjad checkkredit ökat kraftigt under 2022. Det kan kanske delvis bero på att koncernen byggt och färdigställt en ny fabrik i Östersund för Woolpower AB som är det största bolaget i koncernen. Gränsfors Bruk har under mer än 100 år byggt upp en verksamhet kring tillverkning av handsmidda yxor och det finns en stor yxkunskap inom företaget. Varje yxa är specifikt framtagen för att fylla en viss funktion där hög kvalitet och användningsområde är i fokus. Stora ansträngningar läggs även ner på att producera yxor utifrån ett miljöperspektiv, utan onödig förbrukning av naturens resurser. 80 procent av produktionen exporteras till ett 25-tal länder. All produktion sker idag i Sverige och de flesta yxorna säljs främst direkt till återförsäljare, men i vissa länder via distributör samt egen webbshop. Förutom tillverkning och en fabriksbutik, finns även ett yxmuseum och under sommarhalvåret en restaurang, ett café samt att företaget håller hantverkskurser i både smide och timring. Varje år har företaget ca 25 000 besökare i fabriken. Företaget behöver nu investera i en ny smidespress, nya verktyg till smidespressen, samt ett nytt HF – aggregat som behövs för att värma upp stålet vid själva smidet. Företaget ser en ökad efterfrågan på sina produkter och därför är investering i en ny smidespress nödvändig för att kunna möta efterfrågan och samtidigt kunna växa och anställa fler människor i produktionen. Utan investeringen kommer de inte att kunna öka sin kapacitet. Inga utdelningar har gjorts i varken Gränsfors Bruk AB eller Koncernen. Gränsfors Bruk AB är ett viktigt företag för orten Gränsfors och Nordanstigs kommun. De tillverkar kvalitetsprodukter med lång hållbarhet och efterfrågan finns i många länder vilket innebär att företaget även till stor del exporterar sina produkter, Företaget är också viktigt ur ett besöksnäringsperspektiv och hör även till kategorin för kultur och kreativa näringar. Beslutet kopplas till Region Gävleborgs utvecklingsstrategi och målområde 3.3Konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad och prioriteringen insatser som bidrar till att små och medelstora företag växer och når nya och större marknader. Beslutet ligger även i linje med Region Gävleborgs inriktningsbeslut för 2024-2025 gällande besöksnäring och kultur och kreativa näringar.
-
Företaget är specialiserat inom avancerad 3D-utskriftsteknik, framförallt selektiv lasersintring (SLS). Fokus ligger på att tillverka högkvalitativa, anpassade delar för olika industrier. Affärsidén är att erbjuda snabb, flexibel och miljövänlig tillverkning med hjälp av den senaste teknologin och vara en pålitlig partner för lokala företag. Målet är att tillhandahålla högkvalitativ småserieproduktion för lokala företag och hjälpa dem att dra nytta av fördelarna med additiv tillverkningsteknik. Företaget avser köpa in en 3D skrivare och tillhörande efterbearbetningsutrustning, kompressorsystem och mjukvara 8 745 100 kr, efterbehandlingsmaskin 1 000 000 kr samt ISO 9001:2015 certifiering 20 500 kr. Företaget kommer erbjuda snabb, flexibel och kostnadseffektiv produktion av prototyper och små serier. Deras teknik möjliggör produktion av komplexa delar som inte kan realiseras med konventionella metoder. Den primära målgruppen är företag i norra Sverige som står inför problemet med långdragna och kostnadsintensiva processer vid produktion av prototyper och små serier. Det finns en tydlig miljönytta i att additiv tillverkning möjliggör produktion på begäran vilket innebär mindre lagerhållning och mindre materialavfall samt minskade transporter då det tidigare saknats en aktör i norra Sverige för småserieproduktion inom additiv tillverkning.
Hälften av det föreslagna bifallsbeloppet finansieras av anslag 1:1 och andra hälften finansieras av ramprojekt miljö (ERUF-medel). Finansiering sker med egna medel 4 847 640, banklån 1 500 000 kr från Hälsinglands sparbank och Almi samt resterande del från Region Gävleborg. Prioriterat målområde i RUS är Hög kunskap och innovationsförmåga med effektmålet att Gävleborg har hög innovationskraft som möter samhällsutmaningar.
-
Företaget tillverkar sågar och sågblad genom användning av svenskt stål och en modern produktionsteknik. Verksamheten har successivt ökat och för närvarande arbetar 34 personer i företaget där fördelningen är 9 kvinnor och 25 män där 6 av männen är utrikes födda. Företaget har ända sedan starten varit mycket exportorienterat och idag exporteras ca. 75 % av produktionen till mer än 40 marknader över hela världen. Företaget avser köpa in begagnad maskinpark från USA för 8 700 000 kr exklusive moms som innehåller 2 slipmaskiner, 3 skränkmaskiner, en härdmaskin och en padprintmaskin för bågfilsblad. Utöver maskinparken avser företaget köpa in 3 robotar till dessa maskiner 1 853 500 kr, 2 minitunnel tvättar 1 200 000 kr, ugn 408 000 kr, märkutrustning med laser 750 000 kr, slipmaskin från Tyskland för ny typ av specialslipade sågar 2 825 000 kr samt installation av el till alla maskinerna 767 000 kr. Företaget har fått möjlighet att förvärva en maskinpark som för tillfället står i USA då det amerikanska företaget har tagit beslut att stänga ner sin produktion. Maskinerna är levererade och byggda av ett företag i Stockholm (Deventech AB). Företaget har tittat på att investera i en ny slipmaskin från Deventech tidigare under hösten. Nu har företaget möjlighet att förvärva en hel maskinpark för nästan samma pengar som är nästan identisk med den maskinpark de har idag vilket gör att företaget i och med denna investering i stort sett kommer fördubbla sin kapacitet och säkra befintlig produktion som nu slår i taket. Efter investeringen kommer företaget enligt dem själva definitivt vara Europas om inte världens modernaste och mest hållbara fabrik för sågar och sågblad. Efter att deras främsta svenska och europeiska konkurrent Bahco flyttade sin verksamhet från Bollnäs till Lidköping har företaget dels haft möjlighet att rekrytera kvalificerad personal från Bahco, dels tagit många kunder från Bahco då flytten av Bahco fabrik från Bollnäs till Lidköping har resulterat i stora leveranssvårigheter för Bahco del. Övriga konkurrenter är mestadels asiatiska tillverkare och företaget märker av en trend att många önskar hitta leverantörer i Europa där företaget kan vara ett bra val tack vare en miljövänlig profil och korta leveransvägar så företaget ser stora möjligheter till expansion. För att klara av denna stora expansion behövs förutom maskinparken från Deventech även ett antal ytterligare maskiner som tillägg. Tvättarna behövs för att tvätta bort kylvätskan från sågbladet vilket görs i ett slutet system. Här finns en tydlig miljökoppling i att allt görs i ett slutet system där inget kommer ut i avloppet. Ugnen är mycket mer energieffektiv än de befintliga ugnarna så här finns också en miljönytta. Märkutrustningen behövs för att klara av den ökade volymen. Slipmaskinen från Tyskland gör att företaget kan tillverka en ny typ av specialslipade sågar som de inte kan erbjuda sina kunder idag. Företaget har tagit fram en miljöplan tillsammans med en miljökonsult där de kortsiktiga målen under år 2024–2025 är minskad vattenförbrukning från 3000 m3 till 500 m3 genom investeringar i slutna vattensystem samt minskad elförbrukning med 35% genom utbyte av gamla ugnar och återvinning av värme. Företaget har investerar närmare 2 miljoner kr av egna medel för att ersätta gammal utrustning för att nå dessa mål. Företaget ser allt de gör i miljöförbättrande åtgärder som en konkurrensfördel där de i förlängningen hoppas bli en förebild även hos de kunder ute i världen som inte har hunnit lika långt i sitt miljöarbete. Investeringen i sig är högautomatiserad, men efterföljande moment som montering, märkning och packning väntas resultera i fem nya arbetstillfällen (3 kvinnor och 2 män). Det har inte gjorts några utdelningar och finansieringen sker genom banklån via avbetalningskontrakt 8 miljoner kr, egna medel 2,7 miljoner kr samt resterande del från Region Gävleborg. Prioriterat målområde i RUS är konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.
-
Region Gävleborg söker stöd för att genomföra projektet Förstudie Startups med cirkulära affärsmodeller. Projektperioden är 2024-08-15 - 2025-05-14. Projektet är ett samverkansprojekt som genomförs tillsammans med samverkansparten RISE Research Institutes of Sweden AB.
Behovet av innovationer som möjliggör systemskifte till cirkulär ekonomi är stort, samtidigt som logiken i nuvarande linjära system hindrar denna typ av omställningsinitiativ. En av de mest angelägna förutsättningarna handlar om att fördjupa kunskapen om, och undanröja strukturella hinder för startups med cirkulära affärsidéer.
Förstudien Startups med cirkulära affärsmodeller ska bidra till att motverka regionens relativt låga innovationsförmåga genom att lägga grunden för en långsiktig satsning på att förbättra förutsättningarna för kreativa idéer att bli startups som utvecklas till robusta företag som bidrar till den cirkulära ekonomin. Förstudien ämnar undersöka hur Gävleborg utifrån hittills gjorda lärdomar om cirkularitet, skulle kunna rigga inför ett genomförandeprojekt för att underlätta för cirkulära startups.
-
Region Gävleborg har tillsammans med Region Dalarna och Region Värmland (Norra Mellansverige, NMS) erbjudits att ingå i ett europeiskt konsortium för att understödja innovationer som leder till cirkulär ekonomi. Konsortiet heter European Circular Innovation Valley, med syftet att öka möjligheterna för företag, forskare, offentliga organisationer och idéburna organisationer i Gävleborg att ingå i utvecklingen av interregionala och cirkulära värdekedjor.
-
14
Regionala utvecklingsdirektören informerar
-
§ 28
Val av justerare
-
§ 29
Fastställande av dagordningen
-
Region Gävleborg stödjer förslaget till en ny lagstiftning. Region Gävleborg stödjer till viss del utredningens analys, bedömningar, förslag och mål om att livsmedelsberedskap är nödvändigt. Yttrandet (Livsmedelsberedskap för en ny tid, SOU 2024:8) handlar främst om att ha ett gemensamt mål för livsmedelsberedskap samt skapandet av en ny lagstiftning som behandlar ansvar och roller för olika myndigheter och aktörer gällande livsmedelsberedskap. Region Gävleborg delar utredningens uppfattning att Sverige behöver en uppdaterad livsmedelsberedskap anpassad till vår tid och bedömningen att målet för livsmedelsberedskapen ska vara att säkerställa tillgång på livsmedel för hela befolkningen. Regionernas roll och ansvar i livsmedelsberedskap är otydligt beskrivna i utredningen. Utöver det så finns det många frågetecken och en otydlighet kring genomförandet inom flera områden. Region Gävleborg ser det som oroväckande att civilförsvar, livsmedelsberedskap försörjningsberedskap ska baseras endast på ordinarie verksamheter och deras förmåga att snabbt kunna skala upp och förändra sin verksamhet vid kris, eller ytterst krig. Vi anser inte att det är tillräckligt för att stärka livsmedelsberedskapen, snarare tvärtom anser vi att det ökar sårbarheten och minskar beredskapen.
Region Gävleborg anser att det i remissen saknas en beskrivning av den problematik som finns i Sverige, med många små livsmedelsföretag som kämpar för att överleva, har låg lönsamhet och där antalet primärproducenter minskar i rask takt och med det ökar sårbarheten. Sverige har få stora producenter och många små, detta beror på att vi saknar mellanstora livsmedelsföretag i Sverige, detta anser vi borde utredas för att få en mer hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Vissa delar fokuserar på den inre europiska marknaden och behovet av fungerande flöden, infrastruktur och transporträtter vilket inte tar höjd för en kris, katastrof eller ytterst krig där Sverige blir helt eller delvis avskärmade från Europa och resten av världen. Å andra sidan nämns upprepade gånger vikten av att bygga upp och öka den lokala (nationella) livsmedelsförsörjningen inklusive omsättningslager hos livsmedelsproducenter. Livsmedelsberedskap för en ny tid - Regeringen.se
-
Region Gävleborg tillstyrker Region Västmanlands förslag till uppdaterad regional utvecklingsstrategi för Västmanlands län. Strategin lägger en bra grund för fortsatt god samverkan mellan våra regioner.
-
Remittering av betänkandet En ny organisation för förvaltning av EU-medel (SOU 2024:22)
En ny organisation för förvaltning av EU-medel - Regeringen.se
Ärendet informeras på utvecklingsutskottets sammanträde. Förslag till remissvar skickas i samband med utskick till regionstyrelsens sammanträde 4 juni.
-
Uppföljning Regionala utvecklingsmedel anslag 1:1
-
ICA Nära Viksjöfors Handel är den lilla butiken med det stora hjärtat för bygden. Butiken har hundraåriga anor och dess nuvarande ägare, Jonas Broberg, har drivit den de senaste 18 åren. Förutom försäljning av dagligvaror är butiken även en servicepunkt, tillhandahåller försäljning av receptfria läkemedel samt utför hemsändning av varor. Tillgången till kommersiell service är avgörande för en levande landsbygd och butiken är prioriterad i Ovanåkers kommuns serviceplan. Företaget avser investera i att göra om butiken till en hybridbutik, dvs att den är en delvis obemannad butik. Detta till en total kostnad om 901 026 kr exklusive moms.
För att stärka lönsamheten och för att utveckla butiken framåt så är denna satsning på ökad tillgänglighet ett måste, anser butiksinnehavaren. Att köpa personaltimmar på obekväma arbetstider är dyrt. När en butik öppnar upp med obemannat så går det att nyttja denna lösning för att smidigt handla även på dagtid, vilket också skulle bli en stor förbättring både för butiken samt kunderna då butiken endast har en kassa och de anställda ibland måste arbeta ensamma i butiken. Denna investering belastar inte anslag 1:1 utan sorterar under särskilt tilldelade medel från Tillväxtverket för investeringsbidrag kommersiell service. Tilldelade medel för 2024 är 3 400 801 kr där vi hittills har beslutat för 119 000 kr. Efter avdrag för ej stödberättigande kostnad om 3 000 kr för bygglov uppgår den stödberättigande kostnaden för investeringen till 898 026 kr. Stödprocenten om 85 % ger ett stöd om 763 322 kr. Prioriterat målområde i RUS är Attraktiva och tillgängliga platser med effektmålet att Gävleborg har attraktiva platser och goda livsmiljöer för boende, arbete, företagande och besökare.
-
Smakfull Framtid är en satsning för att stärka Gävleborgs livsmedelssektor och livsmedelsberedskap. Utmaningarna inkluderar minskad produktion, osäker ekonomisk bärighet och fragmenterade stödsystem i en osäker omvärld. Projektet ska bidra till att lösa detta genom att utveckla och implementera en digital handelslösning, främja samverkan och nätverkande, stimulera innovation samt aktivera en digital plattform för ökad exponering av företag. Effekterna förväntas vara ekonomisk tillväxt, etablerade långsiktiga samarbeten, och minskad miljöpåverkan genom hållbara produktionsmetoder. Målet är att bidra till en robust och sammanhållen livsmedelssektor i Gävleborg för en hållbar framtid.
-
Gränsfors Bruk är ett familjeföretag. I dag arbetar 30 personer i företaget med tillverkning och försäljning av kvalitetsyxor. Företaget ligger i byn Gränsfors i norra Hälsingland, ca 10 km väster om E4, mellan Hudiksvall och Sundsvall. Företaget ingår i en koncern. I koncernen ingår bland annat Woolpower ABÖstersund, Svedbro Smide AB –Gnarp (Nordanstigs kommun), Wetterlings ABStorvik (Sandvikens kommun) och Gränsfors bruk AB- Gränsfors (Nordanstigs kommun). Koncernen i sig kan tyckas ses som stark men enligt senaste årsredovisningarna kan vi också se att koncernens långfristiga skulder och utnyttjad checkkredit ökat kraftigt under 2022. Det kan kanske delvis bero på att koncernen byggt och färdigställt en ny fabrik i Östersund för Woolpower AB som är det största bolaget i koncernen. Gränsfors Bruk har under mer än 100 år byggt upp en verksamhet kring tillverkning av handsmidda yxor och det finns en stor yxkunskap inom företaget. Varje yxa är specifikt framtagen för att fylla en viss funktion där hög kvalitet och användningsområde är i fokus. Stora ansträngningar läggs även ner på att producera yxor utifrån ett miljöperspektiv, utan onödig förbrukning av naturens resurser. 80 procent av produktionen exporteras till ett 25-tal länder. All produktion sker idag i Sverige och de flesta yxorna säljs främst direkt till återförsäljare, men i vissa länder via distributör samt egen webbshop. Förutom tillverkning och en fabriksbutik, finns även ett yxmuseum och under sommarhalvåret en restaurang, ett café samt att företaget håller hantverkskurser i både smide och timring. Varje år har företaget ca 25 000 besökare i fabriken. Företaget behöver nu investera i en ny smidespress, nya verktyg till smidespressen, samt ett nytt HF – aggregat som behövs för att värma upp stålet vid själva smidet. Företaget ser en ökad efterfrågan på sina produkter och därför är investering i en ny smidespress nödvändig för att kunna möta efterfrågan och samtidigt kunna växa och anställa fler människor i produktionen. Utan investeringen kommer de inte att kunna öka sin kapacitet. Inga utdelningar har gjorts i varken Gränsfors Bruk AB eller Koncernen. Gränsfors Bruk AB är ett viktigt företag för orten Gränsfors och Nordanstigs kommun. De tillverkar kvalitetsprodukter med lång hållbarhet och efterfrågan finns i många länder vilket innebär att företaget även till stor del exporterar sina produkter, Företaget är också viktigt ur ett besöksnäringsperspektiv och hör även till kategorin för kultur och kreativa näringar. Beslutet kopplas till Region Gävleborgs utvecklingsstrategi och målområde 3.3Konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad och prioriteringen insatser som bidrar till att små och medelstora företag växer och når nya och större marknader. Beslutet ligger även i linje med Region Gävleborgs inriktningsbeslut för 2024-2025 gällande besöksnäring och kultur och kreativa näringar.
-
Företaget är specialiserat inom avancerad 3D-utskriftsteknik, framförallt selektiv lasersintring (SLS). Fokus ligger på att tillverka högkvalitativa, anpassade delar för olika industrier. Affärsidén är att erbjuda snabb, flexibel och miljövänlig tillverkning med hjälp av den senaste teknologin och vara en pålitlig partner för lokala företag. Målet är att tillhandahålla högkvalitativ småserieproduktion för lokala företag och hjälpa dem att dra nytta av fördelarna med additiv tillverkningsteknik. Företaget avser köpa in en 3D skrivare och tillhörande efterbearbetningsutrustning, kompressorsystem och mjukvara 8 745 100 kr, efterbehandlingsmaskin 1 000 000 kr samt ISO 9001:2015 certifiering 20 500 kr. Företaget kommer erbjuda snabb, flexibel och kostnadseffektiv produktion av prototyper och små serier. Deras teknik möjliggör produktion av komplexa delar som inte kan realiseras med konventionella metoder. Den primära målgruppen är företag i norra Sverige som står inför problemet med långdragna och kostnadsintensiva processer vid produktion av prototyper och små serier. Det finns en tydlig miljönytta i att additiv tillverkning möjliggör produktion på begäran vilket innebär mindre lagerhållning och mindre materialavfall samt minskade transporter då det tidigare saknats en aktör i norra Sverige för småserieproduktion inom additiv tillverkning.
Hälften av det föreslagna bifallsbeloppet finansieras av anslag 1:1 och andra hälften finansieras av ramprojekt miljö (ERUF-medel). Finansiering sker med egna medel 4 847 640, banklån 1 500 000 kr från Hälsinglands sparbank och Almi samt resterande del från Region Gävleborg. Prioriterat målområde i RUS är Hög kunskap och innovationsförmåga med effektmålet att Gävleborg har hög innovationskraft som möter samhällsutmaningar.
-
Företaget tillverkar sågar och sågblad genom användning av svenskt stål och en modern produktionsteknik. Verksamheten har successivt ökat och för närvarande arbetar 34 personer i företaget där fördelningen är 9 kvinnor och 25 män där 6 av männen är utrikes födda. Företaget har ända sedan starten varit mycket exportorienterat och idag exporteras ca. 75 % av produktionen till mer än 40 marknader över hela världen. Företaget avser köpa in begagnad maskinpark från USA för 8 700 000 kr exklusive moms som innehåller 2 slipmaskiner, 3 skränkmaskiner, en härdmaskin och en padprintmaskin för bågfilsblad. Utöver maskinparken avser företaget köpa in 3 robotar till dessa maskiner 1 853 500 kr, 2 minitunnel tvättar 1 200 000 kr, ugn 408 000 kr, märkutrustning med laser 750 000 kr, slipmaskin från Tyskland för ny typ av specialslipade sågar 2 825 000 kr samt installation av el till alla maskinerna 767 000 kr. Företaget har fått möjlighet att förvärva en maskinpark som för tillfället står i USA då det amerikanska företaget har tagit beslut att stänga ner sin produktion. Maskinerna är levererade och byggda av ett företag i Stockholm (Deventech AB). Företaget har tittat på att investera i en ny slipmaskin från Deventech tidigare under hösten. Nu har företaget möjlighet att förvärva en hel maskinpark för nästan samma pengar som är nästan identisk med den maskinpark de har idag vilket gör att företaget i och med denna investering i stort sett kommer fördubbla sin kapacitet och säkra befintlig produktion som nu slår i taket. Efter investeringen kommer företaget enligt dem själva definitivt vara Europas om inte världens modernaste och mest hållbara fabrik för sågar och sågblad. Efter att deras främsta svenska och europeiska konkurrent Bahco flyttade sin verksamhet från Bollnäs till Lidköping har företaget dels haft möjlighet att rekrytera kvalificerad personal från Bahco, dels tagit många kunder från Bahco då flytten av Bahco fabrik från Bollnäs till Lidköping har resulterat i stora leveranssvårigheter för Bahco del. Övriga konkurrenter är mestadels asiatiska tillverkare och företaget märker av en trend att många önskar hitta leverantörer i Europa där företaget kan vara ett bra val tack vare en miljövänlig profil och korta leveransvägar så företaget ser stora möjligheter till expansion. För att klara av denna stora expansion behövs förutom maskinparken från Deventech även ett antal ytterligare maskiner som tillägg. Tvättarna behövs för att tvätta bort kylvätskan från sågbladet vilket görs i ett slutet system. Här finns en tydlig miljökoppling i att allt görs i ett slutet system där inget kommer ut i avloppet. Ugnen är mycket mer energieffektiv än de befintliga ugnarna så här finns också en miljönytta. Märkutrustningen behövs för att klara av den ökade volymen. Slipmaskinen från Tyskland gör att företaget kan tillverka en ny typ av specialslipade sågar som de inte kan erbjuda sina kunder idag. Företaget har tagit fram en miljöplan tillsammans med en miljökonsult där de kortsiktiga målen under år 2024–2025 är minskad vattenförbrukning från 3000 m3 till 500 m3 genom investeringar i slutna vattensystem samt minskad elförbrukning med 35% genom utbyte av gamla ugnar och återvinning av värme. Företaget har investerar närmare 2 miljoner kr av egna medel för att ersätta gammal utrustning för att nå dessa mål. Företaget ser allt de gör i miljöförbättrande åtgärder som en konkurrensfördel där de i förlängningen hoppas bli en förebild även hos de kunder ute i världen som inte har hunnit lika långt i sitt miljöarbete. Investeringen i sig är högautomatiserad, men efterföljande moment som montering, märkning och packning väntas resultera i fem nya arbetstillfällen (3 kvinnor och 2 män). Det har inte gjorts några utdelningar och finansieringen sker genom banklån via avbetalningskontrakt 8 miljoner kr, egna medel 2,7 miljoner kr samt resterande del från Region Gävleborg. Prioriterat målområde i RUS är konkurrenskraftigt näringsliv och hållbar arbetsmarknad med effektmålet att Gävleborg har ett brett, diversifierat och inkluderande näringsliv.
-
Region Gävleborg söker stöd för att genomföra projektet Förstudie Startups med cirkulära affärsmodeller. Projektperioden är 2024-08-15 - 2025-05-14. Projektet är ett samverkansprojekt som genomförs tillsammans med samverkansparten RISE Research Institutes of Sweden AB.
Behovet av innovationer som möjliggör systemskifte till cirkulär ekonomi är stort, samtidigt som logiken i nuvarande linjära system hindrar denna typ av omställningsinitiativ. En av de mest angelägna förutsättningarna handlar om att fördjupa kunskapen om, och undanröja strukturella hinder för startups med cirkulära affärsidéer.
Förstudien Startups med cirkulära affärsmodeller ska bidra till att motverka regionens relativt låga innovationsförmåga genom att lägga grunden för en långsiktig satsning på att förbättra förutsättningarna för kreativa idéer att bli startups som utvecklas till robusta företag som bidrar till den cirkulära ekonomin. Förstudien ämnar undersöka hur Gävleborg utifrån hittills gjorda lärdomar om cirkularitet, skulle kunna rigga inför ett genomförandeprojekt för att underlätta för cirkulära startups.
-
Region Gävleborg har tillsammans med Region Dalarna och Region Värmland (Norra Mellansverige, NMS) erbjudits att ingå i ett europeiskt konsortium för att understödja innovationer som leder till cirkulär ekonomi. Konsortiet heter European Circular Innovation Valley, med syftet att öka möjligheterna för företag, forskare, offentliga organisationer och idéburna organisationer i Gävleborg att ingå i utvecklingen av interregionala och cirkulära värdekedjor.
-
Katrien Vanhaverbeke, utvecklingsdirektör, informerar om:
- Organisationen Kustfiskarna ansöker om medel till förstudier som undersöker hur man bygger upp en fiskefond för att stärka kustfiskeutveckling.
- Kommande utvecklingsutskott används som plattform för den grupp som följer upp RUS-översynen.
- Det sker en översyn av strukturen inom Almi för att effektivisera då det finns potential och behov för detta.
- Det nya numret av Regional utvecklings nyhetsbrev, temat för nästa nummer är "tillgänglighet för bättre tillväxt".
- Det senaste kommunsamrådet innehöll en dragning om den nya stadsdelen i Hudiksvall samt information om investering- och etableringsfrämjande, främst komplexa etableringar som exempelvis Northvolt.