Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare och justeringstid
Fastställande av dagordning
Rapport från ledamöter
Patientnämnden gav 2024-12-13 §60 förvaltningen i uppdrag att genomföra en analys av verksamhetsområde (VO) Ögons inkomna patientnämndsärenden under 2023–2024 som ska redovisas vid sammanträdet 2025-04-25. Syftet med analysen är att den ska utgöra ett underlag till kvalitetsutveckling och att patienter/närståendes synpunkter tas tillvara i verksamhetens patientsäkerhetsarbete.
Under perioden inkom totalt 3245 ärenden till Patientnämnden, varav 64 ärenden gällde VO Ögon. Majoriteten av ärendena kom från kvinnor (62,5%) och flest ärenden fanns i åldersgruppen 50–89 år för kvinnor och 60–79 år för män. Flest ärenden fanns inom Ögonmottagningen i Gävle.
Tillgänglighet var det mest förekommande huvudproblemet inom VO Ögon, följt av Vård och behandling. De problem som patienter och närstående haft synpunkter på är; svårigheter att komma fram på telefon, långa väntetider för operationer och undersökningar, samt fördröjningar i att få remisser och kallelser.
Resultatet visar på en högre andel ärenden som Patientnämndsförvaltningen bedömt som allvarliga för VO Ögon jämfört med den totala ärendemängden.
Dialog kring nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet.
Information från förvaltningen
Anmälningar för kännedom
Redovisning av delegeringsbeslut
Redovisning av avslutade ärenden januari 2025 t.o.m. mars 2025. I materialet ingår 495 ärenden.
Kvinnor stod för 60% av ärendena och flest ärenden, kvinnor och män sammantaget, rörde åldersgrupperna 50–59 år.
Under perioden stod primärvården, inklusive privata aktörer, sammantaget för flest avslutade ärenden, 45%, den somatiska specialistvården stod för 35% och psykiatrisk specialistvård för 11%.
Inom både primärvård, somatisk och psykiatrisk specialistvård var huvudproblemet vård och behandling störst och kommunikation näst störst.
Av de 227 skrivelser där yttrande begärts så har vården i 11% av ärendena beskrivit vidtagna åtgärder på övergripande nivå vilket kan jämföras med 23% förra perioden.
Patientnämnden redovisar medelsförvaltning för perioden januari – mars 2025. Nämndens totala resultat för delår 1 visar på 0,3 mkr.
Nämnden har haft fokus på digital omställning och genomfört aktiviteter som bidragit till att de politiska målen delvis uppnåtts. Har vidare levt upp till uppdraget utifrån gällande reglemente.
Internkontrollplan 2025
Årsplan 2025-2027 för Patientnämnden
Regiondirektör Göran Angergård har bjudits in till dialog med Patientnämnden.
Bakgrunden till den initierade analysen är att antalet inkomna patientnämndsärenden 2024 inom primärvård ökat till skillnad från den somatiska specialistvården. Analysen bör innehålla jämförelse med produktionsvolym såsom antal listade patienter och antal besök.
Syftet med analysen är att den ska utgöra ett underlag till kvalitetsutveckling och att patienter/närståendes synpunkter tas tillvara i verksamhetens patientsäkerhetsarbete.