Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare samt datum för justering
Fastställande av dagordning
Anmälningar för kännedom
Patientnämndens ledamöter och ersättare rapporterar om informationsinsatser som varit sedan senaste sammanträdet.
Förvaltningschefen ger information om verksamhetens aktiviteter.
Redovisning av delegeringsbeslut
Regiondirektör Göran Angergård har bjudits in till dialog med nämndens ledamöter och ersättare.
Charlotta Östlund, strateg, har bjudits in för en presentation av arbetet kring God och Nära vård.
Redovisning av avslutade ärenden september 2024 t.o.m. oktober 2024. I materialet ingår 268 ärenden. De flesta ärendena rör kvinnor 57,8% och åldersgrupperna 50-69 år. Den somatiska specialistvården står för störst andel ärenden 43% därefter Primärvård för 39%. Inom somatiska specialistvården är det framförallt verksamhetsområde Ortopedi, Kirurgi samt Kvinnosjukvård som har flest ärenden. På totalen är det verksamhetsområde Primärvård Gävle som står för störst andel avslutade ärenden. 44% av samtliga ärendena handlar om huvudproblem Vård och behandling och då främst delproblem Undersökning/bedömning och behandling. Av de 131 skrivelser där yttrande begärts så har vården i 34% av ärendena beskrivit vidtagna åtgärder på övergripande nivå vilket kan jämföras med 26% förra perioden.
Information om åtgärder som vidtagits utifrån 2024 års internkontrollplan.
Åtgärd 1. Utifrån risken att synpunkter inte når ut i verksamheten har förvaltningen uppmuntrat till studiebesök hos PN. En kvalitetssamordnare har varit på studiebesök. Information har skett i några ledningsgrupper inom vården.
Åtgärd 2: Utifrån risken att synpunkter inte når ut i verksamheterna har förvaltningen haft avstämning med några kvalitetssamordnare om utformningen av årssammanställningar. Analysrapporterna i sin helhet kommer att publiceras på regionwebben.
Åtgärd 3: Utifrån risken att känslig information från inkomna synpunkter läcker ut till obehöriga har förvaltningen funnit en möjlighet att skicka handlingar mellan vården och PN via systemet Platina. Implementering av nytt arbetssätt kommer att ske tertial 1, 2025.
Åtgärd 4: Utifrån risken att patientnämndens verksamhet inte är allmänt känd av befolkningen har förvaltningen varit ute och informerat tex Frivilliga samhällsarbetare, kommunfullmäktige Hofors. Vissa funktionaliteter har utvecklats för invånarna i 1177 samt sms tjänst i Tele-Q.
Utifrån förvaltningens genomförda verksamhetsanalys (PN 2024/1310) så har en verksamhetsplan för 2025 samt en bilaga avseende plan för måluppföljning 2025 tagits fram.
Förvaltningens främsta prioriteringar under 2025 handlar om att effektivisera och digitalisera verksamheten i linje med Strategin för digital omställning Region Gävleborg 2024-2027. Vidare kommer stort fokus läggas på att öka kännedomen om Patientnämndens uppdrag, utveckla samverkan med vårdverksamheter, patientsäkerhetsfunktioner, hälso- och sjukvårdsnämnden samt kommunerna. Förvaltningen vill verka för att patient/närståendes berättelser som inkommit till Patientnämnden, används och finns med som underlag i vårdens förbättringsarbeten för en ökad patientsäkerhet.
Kommunallagen (KL 6 kap. 6 §) ställer krav på att varje nämnd och styrelse ska ha en tillräcklig intern kontroll i sin verksamhet.
Den interna kontrollen ingår i Region Gävleborgs styrning och omfattar strukturer, system och processer för tydlighet och ordning. Det innebär att den interna kontrollen kan ses som en integrerad process där politisk ledning, tjänstemannaledning och övriga medarbetare samverkar. Den interna kontrollen utförs i hela organisationen och ansvaret ligger på alla nivåer.
Regionens reglemente för uppföljning, RS 2019/116, anger att nämnder och bolag ska besluta om en internkontrollplan inför varje verksamhetsår. Syftet med internkontrollplanen är att särskilt granska eller åtgärda vissa områden som tagits fram i genomförd riskanalys. Internkontrollplanen är således verktyget för att redovisa att den interna kontrollen inom Patientnämnden varit betryggande.
Bakgrunden till den initierade analysen är att verksamhetsområde Ögon har större andel patientnämndsärenden kategoriserade inom huvudproblem Tillgänglighet jämfört med regionens totala andel patientnämndsärenden.
Syftet med analysen är att den ska utgöra ett underlag till kvalitetsutveckling och att patienter/närståendes synpunkter tas tillvara i verksamhetens patientsäkerhetsarbete.
En medicinskt ansvarig sjuksköterska från kommunen och en patientsäkerhetsrepresentant från regionen adjungeras vid nämndsammanträdena under 2025. Syftet är att de adjungerade bidrar med sakkunskap utifrån patientsäkerhetsperspektiv vilket kan främja en ökad samverkan.
Från (V) väcks rubricerade initiativärende med förslag:
- Att patientnämnden föreslår för hälso- och sjukvårdsnämnden att en kort information om patientnämndens verksamhet samt kontaktuppgifter finns med i kallelserna, inom hälso- och sjukvården, i Region Gävleborg.