Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare
Fastställande av dagordningen
Inga anmälningar till dagens sammanträde.
Redovisning av delegeringsbeslut
a) Hjälpmedel SAM (Ulf Persson)
b) Hjälpmedelssamordnaren (Magnus Dahl)
Frågan om Hjälpmedel SAM kan tillhandahålla avhjälpande underhåll (reparationer av hjälpmedel) på icke kontorstid har tagits upp under tidigare mandatperioder i den gemensamma nämnden. Frågan har aktualiserats i nuvarande Hjälpmedelsnämnd.
Det är få Hjälpmedelsverksamheter (sex st av totalt 29) sett ur ett nationellt perspektiv som tillhandahåller tjänsten. Under det senaste halvåret har dessutom trenden varit att tre verksamheter som tidigare haft tjänsten avslutat den, dålig kostnadseffektivitet har varit det avgörande skälet då det statistiskt sett i de regioner som valt att avsluta varit få fall/år.
Hjälpmedel SAM har under 2024 gjort ett arbete kring att öka den enskilda hjälpmedelsanvändarens möjlighet att själv felanmäla sitt hjälpmedel för akut reparation. Inom det projektet så togs också fram en prioriteringsordning för under vilka förutsättningar och för vilka hjälpmedel det är möjligt att utnyttja tjänsten. Det handlar om hjälpmedel som primärt används för basala funktioner i hemmet. Förflyttningar, äta, sova ta sig till/från toalett.
Det saknas i dagsläget statistik i Gävleborg för om det är vanligt förekommande att dessa hjälpmedel går sönder och behovet av avhjälpande underhåll under icke kontorstid är avgörande. Hjälpmedel SAM kan följa parametrar som antal aktiviteter (reparationer) och hur snabbt de startar/avslutar dessa ärenden. Dock finns det inga data kring behovet av avhjälpande underhåll på icke kontorstid.
Förskrivare deltar varje år i en kundenkät men denna frågeställning saknas.
Att vända sig till alla personer som har ett hjälpmedel i Gävleborg är inte möjligt. Kontakter ut mot brukarorganisationer, via Funktionsrätt Gävleborg finns, och skulle kunna användas.
För att kunna ge en bra bild av behovet behöver frågan ställas till både förskrivare och företrädare för patientorganisationer.
På Hjälpmedelnämndens sammanträde 2025-02-21 beslutades att Hjälpmedelsnämndsförvaltningen ges i uppdrag att undersöka omfattningen och behovet av avhjälpande underhåll av hjälpmedel på icke kontorstid via befintliga kanaler mot förskrivare och brukarorganisationer samt att återrapportering sker på Hjälpmedelsnämnden 2025-04-25.
Butiksverksamheten inom Hjälpmedel SAM startade i samband med ett politiskt beslut 2002 om ett utökat egenansvar inom hjälpmedelsområdet. Detta innebar att en del hjälpmedel behövde införskaffas av var och en när det inte kunde erhållas fritt från Landstinget Gävleborg. Butiksverksamheten har inget avkastningskrav och är ekonomiskt separerad från övrig verksamhet inom Hjälpmedel SAM. Ambitionen är att tillhandahålla hjälpmedel till marknadspris utan subventionering med skattemedel för, framför allt, medborgare i Gävleborg. Butiksverksamheten är en samhällsservice för de som har behov av hjälpmedel som inte förskrivs av Hälso- och Sjukvården.
Utdrag ur gällande samverkansavtal för nämnden.
Finansieringsprincip:
Hjälpmedelsverksamheten finansieras genom uthyrning och försäljning av hjälpmedel samt tjänster till kommunernas och regionens verksamheter. Grundprincipen är att all uthyrning och försäljning sker enligt självkostnadspris. Prissättningen fastställs årligen med målsättningen att intäkter och kostnader ska balanseras, och eventuella förändringar beslutas av nämnden.
Reglering av över-/underskott:
Överskott och underskott fördelas årligen mellan parterna baserat på det aktuella årets fakturerade intäkter.
Vissa hjälpmedelsverksamheter i Sverige har i avtal en automatisk, årlig indexhöjning av hjälpmedelshyran. Hjälpmedel SAM har aldrig genomfört en generell prishöjning av hyran.
Prognos och budget för hyresintäkter under 2025 är 147 Mkr. En generell hyreshöjning vid ett tillfälle med 4 % skulle motsvara en intäktsökning med cirka 6 Mkr för helåret och ger en intäktsökning motsvarande cirka 3 Mkr för 2025 om hyran höjs från 1 juli 2025.
Hjälpmedelsnämnden redovisar medelsförvaltning för perioden januari-mars 2025
I regionfullmäktiges budget för 2025 tilldelades nämnden inga medel.
I budgeten angavs inga prioriterade områden för nämnden.
Investeringsramen för maskiner och inventarier uppgick till 44 mnkr.
Resultatet för perioden uppgick till negativa 0,7 mnkr och avvek mot budget med negativa 0,6 mnkr. Verksamhetens intäkter uppgick till 41,4 mnkr och avvek negativt mot budget med 0,2 mnkr. Den främsta orsaken var lägre intäkter för uthyrning av hjälpmedel. Verksamhetens kostnader uppgick till 41,6 mnkr och avvek negativt mot budget med 0,4 mnkr. Den främsta orsaken var högre hjälpmedelskostnader. Finansiella kostnader uppgick till 0,5 mnkr vilket var detsamma som budget.
Resultatprognosen för helåret är ett nollresultat för hjälpmedelsnämnden.
Nämnden tar beslut 25 april om en generell hyreshöjning av hjälpmedelshyror ska genomföras under 2025. Under- och överskott delas årligen mellan parterna. Som fördelningsgrund används det aktuella årets fakturerade intäkter till respektive part.
Periodens investeringar uppgick till 10,2 mnkr vilket var 0,8 mnkr lägre än budget som var på 11 mnkr. Avvikelsen beror på färre inköpta hjälpmedel på grund av hög återanvändning av befintliga hjälpmedel. Prognos för helåret är detsamma som budget 44 mnkr.
Internkontrollplan 2025 - delår
Hjälpmedelsnämndens årsplan 2026-2028
Förändring i beslutsvägar - hjälpmedelsnämnden och hjälpmedelsrådet
Kurser och konferenser
God och nära vård samt ny teknik